Shoppen bij ADHD: wat is wijsheid?

Shoppen bij ADHD: wat is wijsheid? Met ziekters en problemen kun je gaan 'shoppen': van de ene behandelaar naar de andere. Het is geen wonder dat ouders van kinderen met ADHD of ander moeilijk gedrag naar een alternatieve behandelaar zoeken. Als je er zelf niet uitkomt en het reguliere circuit je ook niet kan helpen, dan ga je op zoek! Lees in dit artikel over de voor en nadelen van een alternatieve anapak bij kinderen met ADHD. Wat is wijsheid?

Wat is een alternatieve of additieve behandeling bij ADHD?

Kinderen met ADHD kunnen onder behandeling zijn bij de huisarts en een psycholoog of (kinder)psychiater. Dat zijn de zogeheten reguliere behandelingen. Vaak krijgen deze kinderen medicijnen voorgeschreven (Ritalin) en/of gedragstherapie.

Naast het reguliere circuit zijn er diverse personen of instituten die een alternatieve behandeling aanbieden. Alternatief staat dan voor 'anders' dan de reguliere behandeling. Ook worden 'additieve' behandelingen aangeboden. Additief staat voor aanvullend. Bij deze laatste soort behandelingen gaat het om een aanvulling op de gewone (reguliere) behandeling. De behandeling dient niet in plaats van de reguliere behandeling en het gebruik van medicijnen zoals Ritalin wordt tijdens de behandeling niet stopgezet.

Waarom kies je voor een alternatieve of additieve behandeling?

Misschien vind je dat de reguliere behandeling niet bij jou of je kind past. Of je hebt het gevoel dat je er niets mee opschiet en dat het tijd wordt voor iets anders. Het kan ook dat je positieve verhalen hebt gehoord van andere ouders en dat jij ook graag die alternatieve of additieve behandeling wilt proberen.

Wat is het nadeel van een alternatieve of additieve methode?

Een alternatieve of additieve behandelmethode is niet wetenschappelijk onderbouwd. Er is niet bewezen dat de methode werkt. Soms zijn er wel onderzoekresultaten, maar dan gaat het meestal om een zeer kleinschalig onderzoek dat het predikaat 'wetenschappelijk' niet verdient.

Is wetenschappelijke onderbouwing altijd een doorslaggevend argument?

Natuurlijk is het prettig en wekt het vertrouwen als een methode of behandeling wetenschappelijk onderbouwd is. Bedenk wel dat wetenschappelijk onderzoek kan uitgaan van de farmaceutische industrie. Hoe groter de belangen, hoe meer er in onderzoek zal worden geïnvesteerd. Dat kan een reden zijn waarom er minder onderzoek wordt gedaan naar alternatieve behandelingen dan naar medicijnen waarmee grote financiële belangen zijn gemoeid.

Soms krijgt een alternatieve aanpak alsnog erkenning wanneer de 'echte' wetenschap zich ermee gaat bezighouden. Zo zijn de resultaten van een onderzoek over voeding en ADHD gepubliceerd in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde. Dit betekende toen een erkenning voor het dieet van het Centrum voor Diagnostiek- Voeding en ADHD en het bewijs van het bestaan van voedselgerelateerde ADHD.

Wat is wijsheid?

Laat je niet wijsmaken dat er wondermiddelen of wondermethoden bestaan. Blijf aan de veilige kant. Kies geen behandelingen die schade kunnen veroorzaken, zoals het slikken van extreem hoge doseringen voedingssupplementen of het plaatsen van elektrodes op het hoofd van je kind. Bestel geen medicijnen op internet. Probeer zoveel mogelijk over de alternatieve of additieve behandelaar aan de weet te komen. Informeer naar zijn of haar achtergronden en ervaring in de behandeling met kinderen met ADHD. En deel je ervaring met andere ouders.
© 2009 - 2024 Vokus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD: alternatieve behandelingenHet is begrijpelijk dat veel ouders zich zorgen maken over het geven van medicijnen aan hun kinderen - vooral stimuleren…
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD  Natuurlijke behandelingADHD Natuurlijke behandelingIn tegenstelling tot vroegere jaren vallen afwijkingen bij kinderen nu steeds meer op. De medische wereld is ver in haar…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaarVoorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaarVoorlezen voor het slapen gaan: wat heel veel gebeurt. Gelukkig is dit heel goed voor de taalontwikkeling van uw kind. B…
Sensorische integratietherapie bij ADHDWat is sensorische integratietherapie? Voor wie is het bedoeld? En hoe kan een SI-therapeut een kind met ADHD helpen? Le…
Vokus (7 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.