Overzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone bril

Overzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone bril Wil je als brildrager je ogen beschermen tegen de zon dan sta je vaak voor een dilemma: kies je voor een zonnebril op sterkte, meekleurende brillenglazen of toch een clip-on met klemhaakjes? Er is echter nog een mogelijkheid en dat is het gebruik van een overzetzonnebril of suncovers: een zonnebril voor over je gewone bril. Een overzetzonnebril kun je al kopen vanaf zo'n 20 euro, waardoor het voor iedereen betaalbaar wordt. Bovendien heb je dan niet meer dat gedoe met het wisselen van bril.

Overzetzonnebril


Als brildrager je ogen beschermen tegen de zon

Een van de grote voordelen van de zomer is dat je veel van de zon kunt genieten. Om goed te kunnen blijven zien en geen hoofdpijn te krijgen van het knijpen met je ogen kiezen de meeste mensen dan voor het dragen van een zonnebril. Wie echter brildragend is staat echter voor een uitdaging. Telkens wisselen tussen de gewone bril en een zonnebril op sterkte is nogal een gedoe en kan bijvoorbeeld in de auto zelf tot gevaarlijke capriolen leiden. Wat zijn de mogelijkheden voor brildragers die ook in de zomer buiten goed willen kunnen zien? Grofweg heb je de keuze uit de volgende opties:
  • Naast de gewone bril een zonnebril op sterkte gebruiken en deze altijd bij je dragen in een brillenkoker
  • Een bril met fotochrome glazen, ook wel meekleurende glazen genoemd die donker worden bij contact met UV-licht
  • Een clip-on met klemhaakjes
  • Helemaal geen zonnebril maar alleen een cap, hoed of zonneklep gebruiken

Suncovers van Polaroid / Bron: Ask27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Suncovers van Polaroid / Bron: Ask27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overzetzonnebril: een zonnebril voor over de gewone bril

Naast bovengenoemde mogelijkheden is er echter nog een hele handige manier om als brildrager van de zon te genieten zonder al te veel gedoe. Er bestaan namelijk ook zonnebrillen die speciaal bedoeld zijn om over de eigen bril heen te dragen. Het gaat dan om een zogenoemde overzetzonnebril of suncover (met beide termen wordt hetzelfde bedoeld). Hiermee kun je net zo onbezorgd als een niet-brildager de zon in. Bovendien bespaar je veel kosten op een zonnebril op sterkte. Een overzetzonnebril koop je al voor minder dan 20 euro: de prijs waar je ook een reguliere zonnebril voor kunt kopen. De glazen zijn immers niet op sterkte, je gewone bril doet dit 'werk'.

Suncovers hebben vaak een binnenmaat van 13,5 tot 14 centimeter. In principe moeten ze daarmee zonder problemen over bijna elke bril heen passen. Alleen wanneer je een uitzonderlijk groot montuur draagt, een montuur met een bijzondere vorm hebt of wanneer je je bril erg laag op de neus draagt, dan is het raadzaam eerst eens uit te proberen of de overzetbril wel goed past. In de meeste andere gevallen kun je een dergelijke bril probleemloos op zicht kopen zonder deze te passen.

Voordelen van een overzetzonnebril

Het gebruik van zo'n bril biedt voordelen ten opzichte van alle bovengenoemde mogelijkheden. Zo hoef je je eigen bril nooit af te zetten. Je normale montuur met glazen op sterkte is vaak erg kostbaar en elke keer moeten wisselen van bril kan voor nogal wat stress zorgen, zeker wanneer je deze vervolgens steeds los in een koker bij je moet dragen. Wanneer je een overzetzonnebril gebruikt hou je je eigen bril gewoon op. De suncover schuift eroverheen zonder dat hij het montuur of de glazen raakt waardoor er geen risico van beschadiging is.

Het nadeel van fotochrome of meekleurende brillenglazen is toch wel dat het even duurt voor deze de ideale kleur hebben gekregen en wanneer je op je werk naast een raam zit dan kan het zijn dat je binnen nog steeds ietwat donkerdere glazen hebt terwijl je hier niet op zit te wachten. Met een overzetzonnebril bepaal je zelf de overgang van licht naar donker en andersom.

Ook een clip-on zonnebril met klemhaakjes heeft zijn nadelen. Zo zijn deze niet beschikbaar voor alle monturen, bestaat hij het aan- en afklikken van het opzetstukje het risico van het beschadigen van de bril of met maken van vette vegen op de glazen die dan weer moeten worden schoongemaakt. Het gebruik van een clip-on vergt bovendien ook niet zelden dat je de bril afzet om de glaasjes goed te bevestigen. Rijd je bijvoorbeeld in de auto dan is hier niet altijd tijd voor. Een overzetzonnebril daarentegen kan in één beweging en met één hand worden opgezet.

Waar kun je overzetzonnebrillen kopen?

Overzetzonnebrillen zijn voor opticiens geen hele handige producten. Aan zonnebrillen op sterkte kan immers veel meer verdiend worden. Ze zijn duurder in de aanschaf vanwege de techniek die in het glas gaat zitten en ze moeten vervangen worden wanneer de ogen achteruit gaan. Hans Anders heeft daarentegen wel enkele overzetzonnebrillen in het assortiment vanaf een prijs van 30 euro (2018). Pearle verkoopt uitsluitend de iets duurdere overzetzonnebrillen van het merk Polaroid. De prijzen van deze Polaroid brillen beginnen ongeveer bij 45 euro (prijs voor het laatst gecheckt in 2018). Daarnaast zijn overzetbrillen ook te koop via diverse webshops.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteEyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteBij Eyelove kan je voor weinig geld een nieuwe bril op sterkte kopen. Daarvoor ga je naar de DA drogist, want Eyelove we…
Informatie over brillenVeel mensen moeten tegenwoordig een bril aanschaffen. Ze weten niet precies welke bril het mooiste bij hun gezicht zou p…
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat…
De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenDe juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenHet aanbod aan soorten zonnebrillen is enorm. Maar welke zonnebril is waarvoor geschikt? Welke zonnebril kan je het best…

Tevreden zijn met je lichaamTevreden zijn met je lichaamTelevisie en bladen overvoeren je met allerlei cosmetische verrijkingen aan het lichaam. Soms kan een uiterlijke correct…
Stoppen met deodorant te gebruikenAl sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.