Tevreden zijn met je lichaam

Tevreden zijn met je lichaam Televisie en bladen overvoeren je met allerlei cosmetische verrijkingen aan het lichaam. Soms kan een uiterlijke correctie belangrijk zijn, maar niet zelden heeft het toepassen van cosmetische chirurgie te maken met de acceptatie (of niet) van jezelf zoals je bent. Wat voor type mens accepteert zijn/haar lichaam zoals het is en aan welke kwalificaties moet hij/zij voldoen? Wat misschien ook het beeld verruimt voor degene die nog niet zo ver is.

Ben je tevreden met je uiterlijk of toch niet?

Wat krijg je van huis uit mee?

Door uit te spreken dat je tevreden moet zijn met je lichaam, ben je er nog niet. Was het maar zo simpel. De acceptatie van je lichaam zoals het is, is een heel ander proces. Het heeft te maken met hoe je in het leven staat en hetgeen je vanuit je jeugd hebt meegekregen. De man of vrouw die vanaf jonge leeftijd complimenten meegekregen heeft in de zin dat hij/zij er mag zijn zoals hij/zij is, weet niet beter. Ben je gekleineerd, beledigd, niet gewenst of genegeerd, dan is de kans aanwezig dat je mee hebt gekregen dat je niet goed (genoeg) bent zoals je bent. De kans dat je minder sterk in je schoenen staat is in het laatste geval groter en dit maakt dat je weer gemakkelijker te beïnvloeden bent.

Bron: Gadini, PixabayBron: Gadini, Pixabay
Ben je te beïnvloeden?
Beïnvloeding kan op vele manieren zijn uitwerking hebben en het uiterlijk is er één van. Het uiterlijk staat onder druk, want de reclame zorgt ervoor dat veel mensen er ook als dat perfecte plaatje uit willen zien. Waarbij er, als belangrijk item, door de makers niet naar de gangbare confectiematen gekeken wordt. De gangbare maat voor de Nederlandse vrouw is namelijk 42 en de modellen hebben vaak maat 34. Tel daar de legio programma’s bij op die met cosmetische chirurgie of andere 'mooimaakproducten' en diensten bezig zijn en je moet sterk in je schoenen staan, om niet aan een dergelijk perfect plaatje te willen voldoen.

”Tevreden mensen waarderen hun lichaam om wat het doet en niet om hoe het eruitziet!”

Even fiksen!

Aan het perfecte plaatje willen voldoen heeft vaker betrekking op vrouwen dan op mannen. Als er geen goede basis in de jeugd is gelegd, zullen er eerder onzekerheden aan de oppervlakte komen. Te dik, te klein, te grote billen, te kleine borsten, te grote neus, te grove poriën, lelijke tanden en zo zijn er nog veel meer zaken te benoemen die niet aan het ideaalplaatje van de modellen voldoen.

Men laat het in reclame of product placing* altijd overkomen alsof smeersels, operaties of andere lichamelijke verbeteringen ‘even’ gedaan kunnen worden en je daarna weer blij bent met je lichaam. Dat is natuurlijk de kracht van reclame, want men wil zoveel mogelijk mensen naar de meest uiteenlopende klinieken krijgen om van alles te ondernemen om mooier te worden. Immers, als je niet tevreden bent met je lichaam vanwege de niet één-op-één match met de perfecte fotomodellen én je staat ook niet sterk in je schoenen, dan werkt de kracht van reclame nog beter.

Schoonheid die van binnenuit komt en tevredenheid met het uiterlijk heeft niets met cosmetische chirurgie te maken. Overigens staat reconstructieve plastische chirurgie hier weer volledig los van.

* Product placing is een soort sluikreclame waarbij er in veelal televisieprogramma’s reclame wordt gemaakt voor een commercieel product. Maar dit wordt niet als zodanig kenbaar gemaakt. Wel is het zo dat er bij aanvang van een dergelijk programma “product placing” aangegeven moet worden. Maar dat vergeten we meestal weer tijdens het programma.

Is er eigenlijk een ideaal lichaam?

Het ideale lichaam hebben, is niet de kledingmaat van het gemiddelde model. Al was het maar om de lichaamsbouw die je hebt en die bij iedereen weer anders kan zijn. Het ideale lichaam heeft weinig met ideale maten te maken en gaat meer over hoe je in het leven staat. Daarbij wel gezegd dat als je onzeker bent en dus gemakkelijker te beïnvloeden bent van buitenaf, je niet zomaar kunt switchen van mindset. Een onzeker persoon wordt als vanuit het niets niet iemand die plots wel zeker van zichzelf is. Dat is een heel proces waar je (eventueel met hulp) doorheen moet.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay
Wanneer ben je blij met het gegeven lichaam?
De man of vrouw die blij is met het gegeven lichaam, heeft de volgende eigenschappen:
  • Een ideaal lichaam moet bij voorkeur gezond zijn. Eens een pijntje hier of daar is niet zo spannend, maar je hebt geen beperkende ziekte.
  • Met een ideaal lichaam kan je alles doen wat je wilt, zonder dat je jezelf beperkingen op legt. Je kunt er mee lopen, slapen en seks hebben. Het is dus niet hoe het buitenkantje eruitziet, maar wat je ermee kunt.
  • Het ideale lichaam is ‘mooi’ en dat is een ruim begrip. Mooi zijn kan een specifiek uiterlijk component met zich meebrengen, maar heeft eerst en vooral te maken met de persoon die je bent.
  • Imperfectheden worden geaccepteerd voor dat wat ze zijn en er wordt met een kritisch oog gekeken naar ‘de standaard’.
  • De directe omgeving bestaat uit mensen die ze beoordelen op wie ze zijn en niet om hoe ze eruitzien.
  • Het lichaam moet goed verzorgd worden en dat houdt in dat er voldoende beweging moet zijn, er moet goed eten binnenkomen en de geest moet voldoende ontspannen.

Bron: 889464, PixabayBron: 889464, Pixabay

Wat speelt nog meer een rol?

Trots

Als je wat overgewicht hebt, je billen zijn te groot of je sixpack te klein volgens ‘de norm’, dan is de man of vrouw die tevreden is met het lichaam, nog steeds trots. Trots zijn gaat niet over de perfecte maten. Als je goed in je vel zit en je bent goed voor jezelf, dan past daar automatisch bij dat je trots bent. Ook als niet alles volgens de norm ‘perfect’ is. Het is wel zo dat de geest je kan beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent, dan lokt je lichaam reacties uit. Je kunt gaan zweten, je krijgt de bibbers en/of er zit een knoop in je maag. Kortom, je lichaam verkrampt. Als je blij bent, dan ontspant je lichaam volledig en beoordeel je alles net iets positiever en dus ook jezelf.

Tevreden

Als je gezond leeft en een tevreden mens bent, heb je eigenlijk ook direct de sleutel in handen voor het totaalplaatje. Tevredenheid kan cruciaal zijn, want op deze wijze haal je rust en vreugde je leven binnen. Het kan heel krachtig werken en dit maakt ook dat je meer in het moment leeft. Dit gegeven kan weer een bijdrage leveren aan het acceptatieproces (dat je goed bent zoals je bent).

Tot slot

Je kunt niet van ontevreden mens plots een tevreden mens worden. Het is een proces dat tijd vergt en waar je langzaam naar een andere mindset toe moet werken. De man of vrouw die blij is het met lichaam dat hem/haar gegeven is, voldoet wel aan enkele criteria. Dat zijn mogelijk wel aspecten waar je wat mee kunt, als je zelf nog niet zover bent.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse vrouw niet tevreden met lichaamnieuws uitgelichtNederlandse vrouw niet tevreden met lichaamVrouwen en tevreden zijn over het eigen lichaam, het lijkt een onvoorstelbare combinatie. Dit is echter niet zo vreemd,…
Hoe gezond is tarwegras?Hoe gezond is tarwegras?Als gevolg van onze toenemende aandacht voor alles wat met een gezonde voeding te maken heeft, zijn we voortdurend op zo…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Killer body, perfect lichaam, waarom heb ik dat niet?Killer body, perfect lichaam, waarom heb ik dat niet?Wat kan het toch frustrerend zijn om al die prachtige holly wood actrices en al die artiesten te zien pronken met niet a…

Spieren verbruiken ook in rust energie en houden slankSpieren verbruiken ook in rust energie en houden slankSpieren spelen een belangrijke rol in ons leven. Wie zich enkele keren per week een beetje inspant en bijvoorbeeld gewic…
Overzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilOverzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilWil je als brildrager je ogen beschermen tegen de zon dan sta je vaak voor een dilemma: kies je voor een zonnebril op st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Devanath, Pixabay
  • http://www.optimavita.nl/leefstijl-2/persoonlijk/question-ben-jij-tevreden-over-jouw-lichaam/
  • Psychologie Magazine, nr. 6 2016: “Blij met je lijf”
  • https://sochicken.nl/tevreden-zijn-de-sleutel-naar-een-gezond-lichaam
  • http://www.optimalegezondheid.com/tevreden-zijn-je-lijf-accepteer-jezelf/
  • http://www.opvoedadvies.nl/compliment.htm
  • http://www.nrc.nl/next/2013/12/14/de-nederlandse-vrouw-heeft-gemiddeld-maat-42-1324056
  • http://dutchmodelinfo.nl/vereisten-voor-modellen
  • Afbeelding bron 1: Gadini, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Giuliamar, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: 889464, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.