Spieren verbruiken ook in rust energie en houden slank
Spieren spelen een belangrijke rol in ons leven. Wie zich enkele keren per week een beetje inspant en bijvoorbeeld gewichten tilt, profiteert van de positieve gevolgen daarvan, want spiertraining maakt niet alleen sterk maar ook slank. Want spieren verbruiken energie, zélfs in rust. In tegenstelling tot spieren heeft bijvoorbeeld lichaamsvet géén energie nodig, vet ís energie! Uiteraard hebben in rust andere organen en met name het zenuwstelsel, de meeste energie nodig. Maar dát verbruik kan je maar beperkt beïnvloeden. Spiermassa daarentegen kan je door training vergroten.
Waarom spieren slank maken
De spiermassa maakt ongeveer 40 procent van het totale lichaamsgewicht van de mens uit, tenminste als we onze spieren regelmatig gebruiken. Gebruikte spieren functioneren goed tot op hoge leeftijd en nemen daardoor langzamer in volume af. Want elk jaar erbij, verliezen we een paar gram van onze spiermassa. Die aftakeling is natuurlijk bepaald en wordt al omstreeks ons dertigste levensjaar in gang gezet. En hoe ouder we worden, hoe duidelijker die aftakeling zich manifesteert. De grootste ergernis daarbij is, dat daarmee ook onze basale stofwisseling afneemt, de hoeveelheid
calorieën dus die we in principe elke dag verbranden. Elk spiercel die we missen, betekent minder calorieverbruik. Want spieren verbranden energie (= calorieën), zelfs in rust. Spieren die geen energie verbranden, bestaan niet.
Een getraind iemand verbruikt meer calorieën
Als je meer spieren hebt, heb je dus meer energie nodig omdat spieren altijd moeten worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Bij een getraind iemand verbruikt één kilo spieren evenveel energie als een kilo spieren van een ongetraind persoon. Maar een getraind iemand heeft er wel veel meer van. Anders gezegd: zelfs tijdens onze alledaagse gang van sofa naar koelkast, verbruikt een gespierd iemand meer calorieën dan iemand met minder spieren. Toch iets om over na te denken.
De basisstofwisseling bij mensen
Het basaal metabolisme, ook wel de basisstofwisseling genoemd, is een variabele die hoofdzakelijk wordt gebruikt om de stofwisseling bij mensen te karakteriseren: het is de hoeveelheid energie die het lichaam per dag in volledige rust, bij een temperatuur van 28 graden en nuchter (dat wil zeggen met een lege maag) nodig heeft om te kunnen blijven functioneren. Het grootste deel van de basisstofwisseling in het menselijk lichaam nemen de lever en de skeletspieren voor hun rekening, elk ongeveer 26%, gevolgd door de hersenen met 18%, het hart met 9% en de nieren met 7%. De overige 14% komen toe aan de overige organen.
Hoe verbrandt een spier calorieën?
Spieren rekent men in tegenstelling tot lichaamsvet tot actieve massa. Dit betekent dat spieren in tegenstelling tot vetten gekoppeld zijn aan de bloedsomloop en van voedingsstoffen (calorieën) voorzien worden. Behalve het feit dat spiercellen voorzien worden van voedingsstoffen, moeten spieren constant op temperatuur gehouden worden, zodat ze “in leven” blijven en eventueel kunnen toenemen. Heel anders gedraagt zich in dat verband lichaamsvet. Llichaamsvet is slechts inactieve massa die van het lichaam alleen maar plaats vraagt.
Hoeveel calorieën verbruikt spiermassa?
Eén kilo spieren verbruikt in rust ongeveer 100 calorieën per 24 uur. Dit betekent dat als je een kilo spiermassa opbouwt, je je dagelijkse basisstofwisseling met 100 kcal (ongeveer 5%) verhoogt. Tel je dat voor een jaar bij elkaar bij een gemiddeld basis-calorieverbruik van 2000 calorieën, dan verbruikt die kilo spieren alleen al voor bijna 20 dagen calorieën! Niet slecht toch? Nu kun je zelf uitrekenen wat het effect op langere termijn is met nóg meer spiergroei.
Spieren geven kracht en zelfvertrouwen
Spieren geven kracht in tweeërlei opzicht. Aan de ene kant maken ze ons lichaam sterk, de armen stevig,
de buik plat, de billen stevig. Maar spieren maken ons ook mentaal sterk. Oudere mensen zijn vaak onzeker omdat ze hun lichaam niet langer vertrouwen kunnen. Ze zijn bang om te struikelen of te vallen, omdat ze hun lichaam niet meer in bedwang hebben. Bij gebrek aan spieren mis je kracht, coördinatie en evenwicht. Met goed getrainde spieren kan het lichaam op alle onverwachte situaties in het dagelijks leven snel en krachtig reageren. Die fysieke zekerheid verhoogt het zelfvertrouwen.
Getrainde spieren houden jong
Voordat we überhaupt kunnen spreken van spieren, moeten we die eerst trainen, opbouwen en versterken. En juist die inspanning houdt ook het hart en de bloedsomloop gaande, verhoogt de stofwisseling en de ontgifting, en werkt tegen
vrije radicalen in het lichaam die het verouderingsproces versnellen. Trigger voor deze vrije radicalen zijn:
- nicotine;
- alcohol;
- gifstoffen;
- medicijnen;
- stress;
- verwondingen;
- ontstekingen;
- competitieve sport;
- en natuurlijk slechte voeding.
Ons zittend bestaan is funest voor de spieren
En ook als iemand “goed zitvlees” wordt toebedacht, is dat bepaald geen compliment, maar juist de wortel van veel kwaad: spieren worden afgebouwd, hun energie-opslag wordt geplunderd. Het lichaam legt bloed- en zenuwbanen die naar de spier leiden stil; die zijn immers niet meer nodig. Op die manier blijft alleen nog een musculaire basisstructuur behouden, die alleen nog werkt voor dagelijkse bewegingen als lopen. Maar voor zaken als rennen, traplopen of zonder hulp opstaan uit een diepe stoel, is dat niet langer voldoende.