De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazen

De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazen Het aanbod aan soorten zonnebrillen is enorm. Maar welke zonnebril is waarvoor geschikt? Welke zonnebril kan je het beste kiezen? De kleur van de glazen, de sterkte en de glassoort hebben invloed op de bescherming die de zonnebril biedt. Er zijn tientallen soorten zonnebrillen in verschillende kleuren, modellen, groottes en prijsklasses. Toch kan je best een weloverwogen keuze maken als je een zonnebril wil kopen, aangepast aan het gebruiksdoel.

De kleur van de glazen

De glazen van een zonnebril kunnen verschillende kleuren hebben. Klassiekere modellen hebben grijze tot zwarte glazen, sportievere modellen of fantasiezonnebrillen hebben soms zelfs blauwe, groene of roze glazen.
De kleur van de glazen heeft geen invloed op de bescherming tegen UV stralen. Het is dus niet zo dat donkere glazen een beter bescherming bieden dan grijze glazen. Om te weten hoeveel bescherming een zonnebril biedt tegen de schadelijke UV stralen, moet men kijken naar de CE-categorie.
Niet alle kleuren van glazen zijn geschikt voor alle doeleinden. Felgekleurde glazen zoals blauwe of roze modellen vervormen de kleur van de omgeving en zijn daarom in sommige gevallen minder geschikt, zoals voor autorijden.
Glazen met een graduele tint zijn glazen die donkerder bovenaan zijn, en lichter onderaan. Deze worden afgeraden bij zeer sterk licht, zoals bij het skiën, maar kunnen in andere gevallen wel handig zijn.
Bruine glazen vergroten het contrast in het gezichtsveld en worden aangeraden voor bijzienden, terwijl grijze glazen dan weer comfortabeler zijn voor verzienden.

De CE-categorie

Hoeveel bescherming een zonnebril tegen UV-straling biedt, is af te lezen door de CE-categorie die op de bril vermeld staat.
Glazen met een CE-categorie 0 bieden geen bescherming. Zij zijn enkel geschikt als mode-accessoire maar houden geen UV stralen tegen! Categorieën 1 tot 3 zijn de meest voorkomende en zijn respectievelijk geschikt voor zwak zonlicht, matig zonlicht en sterk zonlicht. De sterkste glazen hebben categorie 4 en zijn geschikt voor uitermate sterk zonlicht zoals bij het skieën. Het dragen van een bril met categorie 4 wordt sterk afgeraden bij het autorijden.

Glassoort

Naast de kleur van de glazen speelt ook de soort glas een rol bij de keuze van een zonnebril. Er zijn 3 grote soorten: mineraal of echt glas, organisch glas, en polycarbonaat.

Mineraal glas is de meest breekbare soort, maar is betrekkelijk krasbestendig. Daartegenover staat organisch glas, wat minder krasbestendig is maar ook minder breekbaar en lichter in gewicht dan mineraal glas. Organisch glas is over het algemeen duurder dan mineraal glas.
Glazen uit polycarbonaat zijn vervaardigd uit kunststof. Deze glazen zijn dun en zeer stevig, maar erg krasgevoelig.

Bijkomende tips

Contactlenzen bevatten vaak al een lichte UV-filter. Toch kunnen dragers van contactlenzen best ook nog voor een zonnebril opteren, om in een optimale bescherming te voorzien. Natuurlijk kan ook gekozen worden voor een zonnebril op sterkte zodat men geen contactlenzen meer hoeft te dragen.
De huidige zonnebrilmonturen zijn vaak groot en lopen door naar de zijkant van het gezicht. Dit is niet alleen modieus, maar zorgt er ook voor dat er geen UVstralen langs de zijkant van de bril in het oog terechtkomen.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo kiezen we de juiste zonnebrilZo kiezen we de juiste zonnebrilMet het vroege zomerweer trekken we met zijn allen naar buiten om eindelijk van een deugddoend zonnetje te genieten. Maa…
Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilHandvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilOp zoek naar een leuke creatieve opdracht voor het begin of einde van het schooljaar? Er zijn verschillende knutselopdra…
Veilig op de weg met een "goede" zonnebrilVeilig op de weg met een "goede" zonnebrilIedereen die met de auto op de weg zit, wordt wel eens geconfronteerd met verblinding door reflecterend licht of door ee…

Get the look: vintageDe vintage look is weer helemaal hip en happening. Celebraties worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewin…
Stylingsproducten: Welk product past bij mijn haarStylingsproducten: Welk product past bij mijn haarOm een leuk kapsel in model te houden, gebruik je een stylingsproduct. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende kapsel…
Bronnen en referenties
  • www.e-gezondheid.be
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.