De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazen
Het aanbod aan soorten zonnebrillen is enorm. Maar welke zonnebril is waarvoor geschikt? Welke zonnebril kan je het beste kiezen? De kleur van de glazen, de sterkte en de glassoort hebben invloed op de bescherming die de zonnebril biedt.
Er zijn tientallen soorten zonnebrillen in verschillende kleuren, modellen, groottes en prijsklasses. Toch kan je best een weloverwogen keuze maken als je een zonnebril wil kopen, aangepast aan het gebruiksdoel.
De kleur van de glazen
De glazen van een zonnebril kunnen verschillende kleuren hebben. Klassiekere modellen hebben grijze tot zwarte glazen, sportievere modellen of fantasiezonnebrillen hebben soms zelfs blauwe, groene of roze glazen.
De kleur van de glazen heeft geen invloed op de bescherming tegen UV stralen. Het is dus niet zo dat donkere glazen een beter bescherming bieden dan grijze glazen. Om te weten hoeveel bescherming een zonnebril biedt tegen de schadelijke UV stralen, moet men kijken naar de CE-categorie.
Niet alle kleuren van glazen zijn geschikt voor alle doeleinden. Felgekleurde glazen zoals blauwe of roze modellen vervormen de kleur van de omgeving en zijn daarom in sommige gevallen minder geschikt, zoals voor autorijden.
Glazen met een graduele tint zijn glazen die donkerder bovenaan zijn, en lichter onderaan. Deze worden afgeraden bij zeer sterk licht, zoals bij het skiën, maar kunnen in andere gevallen wel handig zijn.
Bruine glazen vergroten het contrast in het gezichtsveld en worden aangeraden voor bijzienden, terwijl grijze glazen dan weer comfortabeler zijn voor verzienden.
De CE-categorie
Hoeveel bescherming een zonnebril tegen UV-straling biedt, is af te lezen door de CE-categorie die op de bril vermeld staat.
Glazen met een CE-categorie 0 bieden geen bescherming. Zij zijn enkel geschikt als mode-accessoire maar houden geen UV stralen tegen! Categorieën 1 tot 3 zijn de meest voorkomende en zijn respectievelijk geschikt voor zwak zonlicht, matig zonlicht en sterk zonlicht. De sterkste glazen hebben categorie 4 en zijn geschikt voor uitermate sterk zonlicht zoals bij het skieën. Het dragen van een bril met categorie 4 wordt sterk afgeraden bij het autorijden.
Glassoort
Naast de kleur van de glazen speelt ook de soort glas een rol bij de keuze van een zonnebril. Er zijn 3 grote soorten: mineraal of echt glas, organisch glas, en polycarbonaat.
Mineraal glas is de meest breekbare soort, maar is betrekkelijk krasbestendig. Daartegenover staat organisch glas, wat minder krasbestendig is maar ook minder breekbaar en lichter in gewicht dan mineraal glas. Organisch glas is over het algemeen duurder dan mineraal glas.
Glazen uit polycarbonaat zijn vervaardigd uit kunststof. Deze glazen zijn dun en zeer stevig, maar erg krasgevoelig.
Bijkomende tips
Contactlenzen bevatten vaak al een lichte UV-filter. Toch kunnen dragers van contactlenzen best ook nog voor een zonnebril opteren, om in een optimale bescherming te voorzien. Natuurlijk kan ook gekozen worden voor een zonnebril op sterkte zodat men geen contactlenzen meer hoeft te dragen.
De huidige zonnebrilmonturen zijn vaak groot en lopen door naar de zijkant van het gezicht. Dit is niet alleen modieus, maar zorgt er ook voor dat er geen UVstralen langs de zijkant van de bril in het oog terechtkomen.