Zo kiezen we de juiste zonnebril
Met het vroege zomerweer trekken we met zijn allen naar buiten om eindelijk van een deugddoend zonnetje te genieten. Maar beschermen we ons wel afdoende tegen de schadelijke ultra- violettestralen van de zon? En hoe is het gesteld met de bescherming van onze ogen? Hoe kiezen we de meest geschikte zonnebril, en met welke tips en raadgevingen houden we rekening om onze ogen maximaal te beschermen? Of is het gebruik van een zonnebril overbodig?
Oogweefsels gevoelig voor zonlicht
Onze ogen beschermen tegen het zonlicht en de schadelijke UV- stralen is geen overbodige luxe, maar in sommige omstandigheden pure noodzaak. In de eerste plaats om onze kijkers gezond en dus in conditie te houden. Kijken in het volle zonlicht geeft ons zeker ook geen prettig gevoel. De oogweefsels zijn immers veel gevoeliger voor het zonlicht, dan bijvoorbeeld onze huid. Dat we onze huid moeten beschermen tegen de UV- stralen is gekend. Maar beschermen we ook onze ogen tegen de ultra- violettestralen?
Onze ogen beschermen zichzelf, maar...
In normale omstandigheden hebben onze ogen geen bescherming nodig. Bij veel zonlicht worden onze pupillen kleiner. Zo beperken onze ogen zelf het zonlicht dat kan doordringen tot hun oogbol. En wanneer we helemaal verblind worden door het zonlicht, zijn er nog altijd onze wimpers of sluiten we onze ogen in een reflex.
Wanneer hebben we een zonnebril nodig?
Hebben onze ogen in normale omstandigheden dus geen extra bescherming tegen de zon en haar schadelijke UV- stralen nodig, dan is het anders gesteld wanneer we bijvoorbeeld achter het stuur van onze wagen zitten of wanneer we een bergwandeling maken. In dergelijke omstandigheden is het dragen van een zonnebril pure noodzaak, en een belangrijk hulpmiddel om goed te kunnen blijven zien, of om ons te beschermen tegen zonnebrand.
Goede zonnebril moet voldoende beschermen
Als we in sommige omstandigheden zoals het besturen van een auto, een bergwandeling of een partijtje waterpeddelen in de zon, een zonnebril écht nodig hebben, hoe weten we dan dat we bij aankoop met een goede zonnebril te maken hebben? Een goede zonnebril kopen we in de eerste plaats niet omdat we hem mooi vinden, maar om onze ogen te beschermen. Om zeker te zijn dat onze zonnebril onze ogen doeltreffend beschermt, kiezen we voor een zonnebril met een label UV- 400 of 100% UV- bescherming.
Goede zonnebril beschermt ook onze huid
Een goede zonnebril beschermt niet alleen onze ogen, maar zeker ook de huid rond onze ogen. Die huid is zeer dun, en dus erg gevoelig voor het ontstaan van rimpels en kraaienpootjes. Het beschermen van onze huid rondom onze ogen is dus zeker noodzakelijk. Bij het kiezen van onze zonnebril houden we daar zeker rekening mee. Een goede zonnebril is voldoende breed genoeg ter hoogte van onze slapen, zodat hij extra bescherming biedt aan onze huid.
Speciale zonnebril voor kinderen
Hoe zit het met de bescherming van de ogen van baby's en kinderen? Voor kinderen worden in vele gevallen zonnebrilletjes met plastiek glazen gekocht. Niet doen, want die bieden de kinderoogjes uiteraard geen bescherming. Er zijn momenteel uitstekende zonnebrillen, speciaal ontworpen voor kinderen en zelfs baby's, in de handel die de kinderogen een efficiënte bescherming bieden.
Zonnebril testen voor aankoop
Beslis de aankoop van een zonnebril niet zomaar in een handomdraai. Controleer hem voor aankoop buiten in het zonlicht. Controleer de bril of je er nog altijd duidelijk mee ziet, en of hij niet té donker is. Ga daarbij ook na hoe de kleuren veranderen en kijk ook of je nieuwe zonnebril voldoet aan de normen op het vlak van UV- bescherming.
Kleur glazen en hun eigenschappen
De glazen van onze zonnebril krijgen de meest uiteenlopende kleuren. Door de glazen van onze zonnebril te kleuren, wordt het (zonne) licht beter geabsorbeerd. De keuze van de kleur van onze zonnebrilglazen hangt in hoofdzaak van onze persoonlijke smaak af. Hou er echter rekening mee dat elke kleur ook zijn welbepaalde eigenschappen heeft.
- Bruine glazen: Deze zorgen voor mindere verblinding door het zonlicht. Bruine zonnebrilglazen vervormen wel meer de kleuren en maken het zonlicht erg wazig.
- Grijze glazen: Verminderen de sterkte en felheid van het zonnelicht, en geven ook de kleuren perfect weer.
- Groene glazen: Deze beperken de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Groene zonnebrilglazen zorgen voor een duidelijk contrast.
- Roze glazen: Deze zijn uitstekend geschikt voor watersporters. Roze zonnebrilglazen bezorgen ons een uitstekend contrast tegen zowel een blauwe als een groene achtergrond.
- Gele glazen: Deze verscherpen ons zicht, maar vervormen de kleuren.