Een zonnebril voor ieder gezicht

Een zonnebril voor ieder gezicht De zonnebril valt niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zeker met de felle zon, maar ook als de zon niet fel schijnt, wordt de zonnebril van stal gehaald en is de zonnebril een modieus item. Dat alles mag echter de functie van de zonnebril, het beschermen van je ogen, niet naar de achtergrond verplaatsen.

De zonnebril als beschermer

De zonnebril is er dan ook eerst en vooral om de ogen te beschermen, beschermen tegen het ultraviolette licht. De standaardwaarde van nu is UV 400, dit moet ook ergens op de bril vermeld staan. Er zijn ook brillen met hogere waarde, maar daar moet een indicatie voor zijn. Als je bijvoorbeeld zeer gevoelige ogen hebt of als je gaan skiën. Bovendien heeft de specifieke sportzonnebril nog meer extra’s. Je moet dan denken aan specialer licht materiaal, een zachte neuspad of een zweetrandje.

Polariserend

Polariserende glazen halen de schittering uit het licht en is dus bij uiteenlopende watersporten een must, maar ook als je recreatief gaat varen kan deze zonnebril erg geschikt zijn. Verder is de bril uitermate geschikt voor de man of vrouw op de vrachtwagen of als je om andere reden veel op de weg zit.
Nadeel voor de laatste groep is het feit dat polariserende glazen het zicht ontnemen op het LCD scherm (voor bijvoorbeeld de navigatie).

Kleur

Er zijn verschillende kleuren glazen en allemaal hebben ze een functie. Zo is de bril met de oranje/gele glazen uitermate geschikt om diepte te kunnen blijven zien. Denk hierbij aan sporters. Geel/bruin is goed voor het contrast en bij gevoelige ogen zijn grijze of groene glazen beter. Donderbruin/zwart heeft geen speciale functie, maar oogt beter en dat is de reden dat veel mensen hiervoor kiezen. Voor het afvangen van het UV licht, maar de kleur in ieder geval niet uit.

Overige functies zonnebril

Een zonnebril is ook geschikt voor de man of vrouw met gevoelige ogen. Gevoelige ogen gaan bijvoorbeeld snel tranen bij een zuchtje wind, en de bril vangt het grootste gedeelte af. Op de fiets voorkomt het dat er vliegjes in de ogen vliegen en tenslotte knijp je beduidend minder met je ogen (tegen het zonlicht) en voorkomt vroegtijdig verouderen van de huid rond de ogen (knijpen met de ogen).

Zonnebril in combinatie met vorm gezicht

Zoveel mensen zoveel vormen van gezicht, maar toch zijn ze grofweg in een 7-tal ‘vormen’ te categoriseren, te weten:
  • ovaal
  • rond
  • lang
  • vierkant
  • hart
  • omgekeerd hart
  • diamant

Ovaal

Men noemt het de meeste perfecte vorm van gezicht met hoge jukbeenderen en een ietwat smal toelopende kin. Nagenoeg iedere zonnebril past hierbij. Alleen de bril met heel grote glazen moet bij voorkeur niet uitgeprobeerd worden. Als je een ovaal, maar klein gezicht hebt, kan een dergelijke bril te gezicht kolossaal doen lijken.

Rond

Het gezicht wat nagenoeg rond en is en min of meer even lang als breed. Het tegenovergestelde, de hoekige zonnebril, is voor dit gezicht het meest geschikt. Omdat het gezicht erg bol kan lijken, is een donkere bril beter om het gezicht weer meer proportie te geven.

Lang

Bijna dezelfde vorm als het ovale gezicht, maar in tegenstelling tot het ovale gezicht is het iets uit proportie en dus wat langer. Meestal benadrukt richting de kin. Om het gezicht meer body te geven en iets breder te laten lijken, is het goed een wat groter montuur te nemen. Deze vult het middelste gedeelte van je gezicht goed op. Ronde of ovale monturen maakt niet zoveel uit, zolang het het middeltje gedeelte qua grootte maar opvult.

Vierkant

Het voorhoofd en de kaak zijn bij dit type gezicht vrijwel even groot. Een vierkant ogende bril kan de vorm benadrukken en het gezicht groot en breed laten lijken. Kies dus altijd voor ronde monturen.

Hart

Breed voorhoofd en jukbeenderen en smal toelopende kin zijn typerend door het hartvormige gezicht. Om het gezicht iets meer in proportie te krijgen is het goed een bril te nemen die voorhoofd en jukbeenderen smaller doet lijken en de kin iets breder. Je kunt kiezen voor het tegenovergestelde, een montuur wat onder breder is als boven bijvoorbeeld. Maar een montuur zonder randen of licht getinte randen is ook prima.

Omgekeerd hart

Omgekeerd, dus een smal voorhoofd en jukbeenderen en een brede kaak. Kies hiervoor een zonnebril met een groot en breed montuur. Niet voor een te rond montuur kiezen.

Diamant

Denk aan de diamant, smal voorhoofd, brede jukbeenderen en smal toelopende kin. Dit is de man of vrouw met een diamantvormig hoofd. De pilotenbril (boven recht en onder rond) voldoet aan het juiste type voor deze vorm. Het doorbreekt het hoekige gezicht op een speelde manier.

Tot slot

Zoals gezegd voor iedere vorm van gezicht is wel een bril die iets benadrukt of neutraliseert. Maar de zonnebril moet ook goed passend zijn en laat je dus adviseren door de speciaalzaak. Een mooie bril die te hoog op de neusbrug zit, ziet er niet uit en pijnlijke oren zegt ook iets over de pasvorm.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenDe juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenHet aanbod aan soorten zonnebrillen is enorm. Maar welke zonnebril is waarvoor geschikt? Welke zonnebril kan je het best…
Zo kiezen we de juiste zonnebrilZo kiezen we de juiste zonnebrilMet het vroege zomerweer trekken we met zijn allen naar buiten om eindelijk van een deugddoend zonnetje te genieten. Maa…
Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilHandvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilOp zoek naar een leuke creatieve opdracht voor het begin of einde van het schooljaar? Er zijn verschillende knutselopdra…
Informatie over brillenVeel mensen moeten tegenwoordig een bril aanschaffen. Ze weten niet precies welke bril het mooiste bij hun gezicht zou p…

Ziekenhuisopname in het buitenlandLange wachtlijsten voor opname in een Nederlands ziekenhuis leiden niet alleen tot wachtlijstbemiddeling door de zorgver…
Yoga voor kinderenYoga voor kinderenDat yoga goed is voor lichaam en geest, wordt nog door weinig mensen betwist. Toch is yoga voor kinderen minder bekend.…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.