Ziekenhuisopname in het buitenland

Lange wachtlijsten voor opname in een Nederlands ziekenhuis leiden niet alleen tot wachtlijstbemiddeling door de zorgverzekeraars maar ook tot uitwijken naar het buitenland voor een (veel) snellere ziekenhuisopname en behandeling. Onderstaand artikeltje gaat in op mogelijke gevolgen van zo'n opname in een buitenlands ziekenhuis, in het geval nadien behandeling plaatsvindt in een ziekenhuis in Nederland.

(Vervolg)behandeling in een Nederlands ziekenhuis

Over het algemeen levert uitwijken naar en behandeling in een buitenlands ziekenhuis geen problemen op. Maar wordt men daarna eventueel voor een vervolg- of een andere behandeling in een Nederlands ziekenhuis opgenomen, dan kan men worden geconfronteerd met extra voorzorgsmaatregelen. Dat komt omdat de Nederlandse ziekenhuizen besmetting met de MRSA bacterie willen tegengaan.

Wat is MRSA besmetting?

MRSA besmetting is een besmetting veroorzaakt door de MRSA bacterie. MRSA betekent Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Dat wil zeggen dat deze bacterie ongevoelig is voor bijna alle geneesmiddelen. De MRSA bacterie komt veel meer voor in het buitenland dan in Nederland. Betreffende bacterie heeft geen invoed op gezonde mensen, zij worden er dan ook niet ziek door. Echter personen die een verminderde weerstand hebben en opgenomen worden in een ziekenhuis, kunnen van deze bacterie wel ziek worden. Juist daarom nemen Nederlandse ziekenhuizen maatregelen om verspreiding van ziekte door de MRSA bacterie tegen te gaan.

Hoe wordt iemand besmet?

Bijna altijd vindt besmetting plaats door middel van intensief huidcontact. Dus wanneer een besmet persoon een gezond mens met een verminderde weerstand een hand geeft, dan wordt diegene daardoor nauwelijks besmet. Zelfs wanneer iemand toch besmet wordt, dan nog hoeft die besmetting niet altijd te leiden tot een infectie. Zoals gezegd: gezonde mensen met een goede weerstand merken helemaal niets van de besmetting. Zij raken de bacterie binnen korte tijd weer kwijt.

Maatregelen

Om verspreiding van besmetting door de MRSA bacterie tegen te gaan nemen niet alleen Nederlandse ziekenhuizen, maar ook de revalidatiecentra, de verpleeghuizen en dialysecentra maatregelen.

Ziekenhuizen

Bij opname in een ziekenhuis in Nederland wordt nagegaan of de patiënt het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis opgenomen is geweest. Wanneer dat het geval blijkt, hanteert het ziekenhuis de volgende maatregelen om verspreiding van de MRSA bacterie te voorkomen:
  • de patiënt wordt onderzocht;
  • tot de uitslag bekend is, wordt hij apart op een eenpersoonskamer verpleegd;
  • het onderzoek neemt drie tot vier dagen in beslag;
  • totdat zeker is dat de patiënt geen drager is van de MRSA-bacterie, mag hij zonder toestemming van de verpleging zijn kamer niet verlaten;
  • zodra blijkt dat de patiënt geen drager (meer) is van de bacterie, hoeft hij niet meer afzonderlijk verpleegd te worden.

Verpleeghuis, revalidatiecentrum en dialysecentrum

In Nederlandse verpleeghuizen, revalidatie- of dialysecentra kan het beleid voor MRSA besmetting verschillen. Zo kan de ene instelling wel maatregelen nemen en de ander niet. Ook kan een verpleeghuis of een revalidatiecentrum iemand weigeren omdat hij in een buitenlands ziekenhuis opgenomen is geweest.

Advies van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars geven hun verzekerden volgend advies:

Heropname in een Nederlands ziekenhuis

Indien iemand verwacht binnen 12 maanden na ontslag uit een buitenlands ziekenhuis te worden behandeld in een Nederlands ziekenhuis of polikliniek, dan is het verstandig van tevoren te informeren bij de Nederlandse behandelaar naar de onderzoeken om te bepalen of hij de MRSA bacterie bij zich draagt.

Opname in een Nederlands verpleeghuis, revalidatiecentrum of dialysecentrum

Weet iemand dat hij na behandeling in het buitenland binnen 12 maanden zal worden opgenomen in een Nederlands:
  • verpleeghuis;
  • revalidatiecentrum;
  • dialysecentrum,
dat wordt geadviseerd om vooraf bij het betreffende verpleeghuis, revalidatiecentrum of dialysecentrum te informeren naar het bij hen geldende MRSA-beleid.

Opmerking

Uiteraard hoeft iemand niets te doen wanneer hij naar aanleiding van een behandeling in het buitenland geen (vervolg) behandelingen verwacht in Nederland in het komende jaar.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterieMRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigen…
MRSA-virus is dodelijk, maar koper helptMRSA-virus is dodelijk, maar koper helptEen nieuwe variant van de ziekenhuisbacterie verspreidt zich in een gestaag tempo over Europa. Het gaat om een mutatie v…
Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland?Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland?Bij noodgevallen is het in eigen land al moeilijk om te bepalen wat u het beste kunt doen. In het buitenland zal het nog…

Menopauze en onvruchtbaarheid: symptomen en behandelingElke vrouw komt op een bepaalde leeftijd in de menopauze terecht. Dit wordt ook wel eens 'de overgang' genoemd. Elke vro…
Een zonnebril voor ieder gezichtEen zonnebril voor ieder gezichtDe zonnebril valt niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zeker met de felle zon, maar ook als de zon niet fel schi…
Bronnen en referenties
  • Folder CZ Zorgservice.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.