Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland?

Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland? Bij noodgevallen is het in eigen land al moeilijk om te bepalen wat u het beste kunt doen. In het buitenland zal het nog moeilijker zijn om de juiste beslissing te nemen. Door u vooraf te verdiepen in de juiste manier van handelen in geval van nood, kunt u voorkomen dat u verkeerde beslissingen neemt. In dit artikel treft u een aantal noodsituaties aan en de juiste manier om hierop te anticiperen. Achteraf kan een foute beslissing u duur komen te staan.

Wat moet u doen bij medisch noodzakelijk ingrijpen in het buitenland?

Voorafgaand aan uw vakantie moet u al nagaan bij uw verzekeraar in hoeverre u voldoende verzekerd bent tegen ziektekosten, om verrassingen achteraf te voorkomen. In de meeste gevallen zal uw Nederlandse zorgverzekering voldoende dekking geven in het buitenland, maar u doet er wel verstandig aan om u hier vooraf in te verdiepen.

Ziekenhuisopname in het buitenland

Bij een ziekenhuisopname moet u de zorgverzekeraar en reisverzekeraar informeren en eventueel uw huisarts. Het kan ook noodzakelijk zijn om de ambassade op de hoogte te brengen van de opname in het ziekenhuis. Zij kunnen ook zorgen voor het informeren van familieleden in Nederland. Het kan belangrijk zijn om uw eigen huisarts op de hoogte te brengen, zodat hij de medici is het land van opname kunnen informeren over uw medische gegevens. De medici is het buitenland weten namelijk niets over uw medische situatie en dat kan noodzakelijk zijn bij een ziekenhuisopname.

Verzekeraar reisverzekering informeren

Bij een opname in een ziekenhuis in het buitenland, is het verstandig om de zorgverzekeraar en de reisverzekeraar hiervan op de hoogte te brengen. U of uw reisgenoten kunnen via de hulpcentrale van de verzekeraar ook voorzien worden van adviezen over wat ze wel en niet moeten doen. Ook kunnen zij er voor zorgen dat de nota rechtstreeks door de verzekeraar betaald gaat worden.

Wat te doen bij overlijden gedurende de vakantie?

In dit geval moet gelijk de ambassade of consulaat worden geïnformeerd. Zij kunnen de reisgenoten begeleiden en de nodige zaken regelen. Daarnaast moet uiteraard ook de reisorganisatie geïnformeerd worden. Ook zij kunnen de nodige begeleiding verzorgen.

Overledene overbrengen naar Nederland

De nabestaanden moeten na het overlijden beslissingen nemen over wat er met het lichaam van de overledene moet gaan gebeuren. De meest logische optie is om het lichaam over te brengen naar Nederland voor de begrafenis of begrafenis. Er kan echter ook besloten worden om het lichaam daar te begraven of te cremeren. Echter niet in alle landen is het toegestaan om een lichaam te cremeren. Het lichaam overbrengen naar Nederland is een standaarddekking in de reisverzekeringen. Indien er geen reisverzekering is afgesloten, kunnen de kosten die voor eigen rekening komen voor het vervoer naar Nederland, fors oplopen.

In geval van nood de ambassade of consulaat inschakelen

Op het moment dat u in nood bent in het buitenland, kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat. Voordat u op vakantie gaat kunt u de contactgegevens al opzoeken en meenemen op vakantie. Dit zal met name gelden voor de niet Europese landen, waar u niet precies weet wat u moet doen in geval van nood.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Consulaat, minder bevoegdheden dan ambassadeConsulaat, minder bevoegdheden dan ambassadeDe Nederlandse staat heeft over de hele wereld meer dan 150 officiële posten waar de belangen van het land en de burgers…
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…

Gasthuis en ouderenzorg door de eeuwen heenGasthuis en ouderenzorg door de eeuwen heenEen gasthuis was een soort verpleeghuis voor zieken en gebrekkige bejaarden dat vanaf de middeleeuwen bestond. Gasthuize…
Geneesmiddelen: onderzoek en gebruikGeneesmiddelen: onderzoek en gebruikGeneesmiddelen: gebruik, bewaren en geneesmiddelenonderzoek. Geneesmiddelen, oftewel medicijnen, zijn bedoeld om ziekten…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.