Geneesmiddelen: onderzoek en gebruik

Geneesmiddelen: onderzoek en gebruik Geneesmiddelen: gebruik, bewaren en geneesmiddelenonderzoek. Geneesmiddelen, oftewel medicijnen, zijn bedoeld om ziekten en aandoeningen te voorkomen, te verzachten of te genezen. Hoe gebruik je ze en hoe kan je ze het beste bewaren?

Wat zijn geneesmiddelen?

Geneesmiddelen dienen om een ziekte of aandoening te genezen. Ook worden geneesmiddelen gebruikt om een ziekte te verzachten of om te voorkomen. Een geneesmiddel is een stof of een combinatie van meerdere stoffen op natuurlijke basis of op synthetische basis.

Indeling van geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen ingedeeld worden naar het gebruik: zo zijn er uitwendige en inwendige geneesmiddelen. Inwendige geneesmiddelen dienen altijd ingenomen te worden via de mond of rectaal. Ze passeren hierbij de slokdarm. Uitwendige geneesmiddelen zijn die geneesmiddelen die onder andere op de huid worden aangebracht. ook geneesmiddelen die alleen voor in de mondholte bedoeld zijn, behoren tot de uitwendige geneesmiddelen. Uitwendige geneesmiddelen mogen nooit ingeslikt worden.

Geneesmiddelen kunnen ook worden ingedeeld op basis van de toepassing. Zo zijn er pijnstillers, dit is de meest gebruikte groep van geneesmiddelen. Verder is er onder meer antibiotica, psychofarmaca etc. Ook kunnen geneesmiddelen ingedeeld worden naar de chemische samenstelling. Er zijn meer dan duizenden soorten geneesmiddelen te onderscheiden.

Toedienen van geneesmiddelen

Bij het toedienen van het geneesmiddel, is het van belang dat de aanwijzing op de verpakking of de bijsluiter nauwkeurig wordt gevolgd. Ook de aanbevolen hoeveelheid of dosering mag niet overschreden worden. De meeste geneesmiddelen worden door een arts voorgeschreven, echter zijn er ook lichte geneesmiddelen vrij verkrijgbaar, waaronder pijnstillers.

Geneesmiddelen die via de mond moeten worden ingenomen, kan men het beste staande innemen. Hierdoor zakt het geneesmiddel sneller door de slokdarm. Het is aan te bevelen hierbij water te drinken, zodat het geneesmiddel goed door de slokdarm glijdt. Geneesmiddelen die opgelost moeten worden in water, dient men goed door te roeren en achter elkaar op te drinken. Capsules nooit breken en in water oplossen. Geneesmiddelen in capsules kunnen de slokdarm aantasten en zitten daarom in een capsule verpakt. Deze capsule valt in de maag uiteen. Wanneer men moeite heeft met het innemen van een grote capsule, raadpleeg dan de arts.

Zetpillen kunnen het beste toegediend worden door de patiënt op één zijde te laten liggen, de knieën licht gebogen. Hierdoor ontspant de patiënt zich beter. Een zetpil mag nooit via de mond worden ingenomen.

Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik mag nooit ingeslikt worden. Medicijnen of sprays die voor de mondholte bedoeld zijn, dient men na inwerking uit de spugen. Pleisters of zalven die op de huid worden aangebracht, mogen meestal maar een bepaalde periode of met een bepaalde interval worden gebruikt. Was de handen goed na gebruik van een zalf met medicijnen.

Lees voor gebruik van een geneesmiddel, ook wanneer deze al eerder is gebruikt, altijd de bijsluiter. Bijwerkingen en aanwijzingen kunnen Altaj aangepast worden, waardoor de informatie op de bijsluiter regelmatig vernieuwd wordt. Wanneer er geen bijsluiter aanwezig is, neem dan contact op met de apotheek of de drogist. In sommige gevallen geeft de apotheker een instructieblaadje mee in plaats van de bijsluiter.

Geef nooit medicijnen voor eigen gebruik aan iemand anders. Geneesmiddelen die op recept verkregen zijn, zijn alleen bedoeld voor de geadresseerde. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals pijnstillers zijn wel door meerdere personen te gebruiken. Waarschuw bij ernstige bijwerkingen die niet vermeld worden op de bijsluiter, altijd de arts of apotheker.

Geneesmiddelenonderzoek

Het duurt gemiddeld twaalf jaar voordat een nieuw geneesmiddel op de markt kan komen. In de laatste fase wordt een nieuw geneesmiddel getest op menselijke proefpersonen die zich hier vrijwillig voor aanmelden. Of een geneesmiddel ook goed werkt en of alle bijwerkingen bekend zijn, wordt meestal pas duidelijk wanneer het middel op de markt is.

Bewaren van geneesmiddelen

  • Geneesmiddelen dienen het beste in een afgesloten medicijnkast bewaard te worden, op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen.
  • Bewaar geneesmiddelen altijd in de originele verpakking met de bijsluiter.
  • Controleer regelmatig alle geneesmiddelen op houdbaarheidsdatum. Sommige geneesmiddelen zijn a openen beperkt houdbaar.
  • Bewaar geneesmiddelen zoals aangegeven: meestal is dit op een koele en droge plaats, buiten zonlicht. Sommige medicijnen moeten in de koelkast bewaard worden.
  • Lever oude medicijnen in bij de apotheker. Gooi ze nooit in de prullenbak en spoel ze ook niet door het riool weg.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bewaren van medicijnenHet bewaren van medicijnenMet alle medicijnen, verkregen op recept of zonder recept, moet voorzichtig omgegaan worden. Medicijnen moeten ten alle…
Homeopathische geneesmiddelenHomeopathische geneesmiddelenSteeds meer mensen gebruiken homeopathische geneesmiddelen. Ook in de reguliere geneeskunde ontstaat steeds meer sympath…

Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland?Wat te doen bij noodgevallen in het buitenland?Bij noodgevallen is het in eigen land al moeilijk om te bepalen wat u het beste kunt doen. In het buitenland zal het nog…
Tatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kostenTatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kostenTatoeage verwijderen, wat zijn de kosten van het verwijderen van een tattoo en hoe gaat het verwijderen van tatoeages in…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.