Het bewaren van medicijnen
Met alle medicijnen, verkregen op recept of zonder recept, moet voorzichtig omgegaan worden. Medicijnen moeten ten alle tijden bewaard worden op een plaats waar kinderen er niet bij kunnen, hoe onschuldig de medicijnen ook lijken. Wanneer je niet zeker weet hoe je bepaalde medicijnen moet bewaren moet je contact opnemen met de huisarts of apotheek.
Waar moet ik op letten bij het bewaren van medicijnen?
- De meeste medicijnen moeten bij kamertemperatuur bewaard worden, op een donkere, droge plaats. Hoewel veel mensen medicijnen bewaren in een medicijnkastje in de badkamer is de badkamer een ongeschikte plaats om medicijnen te bewaren omdat door de warmte en vochtigheid de werking van de medicijnen (nadelig) beïnvloed kan worden. Bovendien kunnen de medicijnen bederven door bacterie- of schimmelvorming.
- De medicijnen moeten in de originele verpakking bewaard worden zodat de opdruk op het etiket altijd na te lezen is.
- Medicijnen moeten niet blootgesteld worden aan zonlicht, ook niet wanneer zij nog in de oorspronkelijke verpakking zitten. De werkzaamheid van de medicijnen kan hard achteruitgaan bij blootstelling aan zonlicht.
- Er zijn medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, zoals de vaginale anticonceptiering Nuvaring. Dit wordt echter vermeld in de gebruiksaanwijzing. Vloeibare medicijnen mogen nooit bevriezen.
Hoelang zijn medicijnen houdbaar?
De houdbaarheid medicijnen en tot wanneer ze gebruikt kunnen worden zonder risico voor de gezondheid varieërt onderling sterk tussen diverse medicijnen. Op iedere verpakking van medicijnen staat een zogenaamde
vervaldatum vermeld: deze datum dient nóóit overschreden te worden. Op medicijnen die langer dan drie jaar houdbaar zijn hoeft geen vervaldatum te staan.
Over het algemeen kunnen
droge geneesmiddelen, mits ze op een koele en droge plek bewaard worden, jaren goed blijven. Droge geneesmiddelen zijn onder andere tabletten, capsules, dragees, poeders en zetpillen.
Waterhoudende medicijnen zijn in principe minder lang houdbaar.
Wanneer zijn medicijnen niet meer te gebruiken?
Naast de vervaldatum van bepaalde medicijnen moet je de medicijnen altijd zelf controleren. De vervaldatum is geen garantie dat de medicijnen voor die tijd altijd te gebruiken zijn. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten die een indicatie kunnen geven dat medicijnen niet meer goed zijn:
- Tabletten of capsules die afgebrokkeld, verkleurd, verpulverd of verkleurd zijn
- Hard geworden of verkleurde zalf of crème
- Ingedikte en verkleurde vloeistoffen
- Gebarsten, lekkende of hard geworden tubes
- Capsules die zacht geworden zijn of aan elkaar kleven
- Capsules die open gebarsten zijn
- Medicijnen waarvan de geur veranderd is, zoals paracetamol dat naar azijn ruikt
- Oogdruppels die langer dan 28 dagen geopend zijn
Opruimen van oude geneesmiddelen
Wat moet je doen met oude geneesmiddelen die niet meer goed zijn of waarvan de
uiterste gebruiksdatum verstreken is? Oude medicijnen mogen niet weggegooid worden in de afvalbak en evenmin door het toilet gespoeld worden. Het beste kan je oude medicijnen naar de
apotheek brengen welke ze op een verantwoorde manier vernietigd.