Evra, de anticonceptiepleister

Evra, de anticonceptiepleister Evra, ook wel de anticonceptiepleister of pleisterpil genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor uitwendig gebruik. De Evra-pleister bevat twee hormonen, de vrouwelijke geslachtshormonen norelgestromin en ethinyloestradiol. De Evra pleister geeft deze hormonen geleidelijk af en wordt daarom een laaggedoseerd hormonaal voorbehoedsmiddel genoemd.

Wat is Evra?

Evra, ook wel anticonceptiepleister of pleisterpil genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel in de vorm van een flinterdunne pleister die je op de huid plakt. Deze anticonceptiepleister vervang je na een week door een nieuwe pleisterpil.

Hoe moet ik Evra bewaren?

 • Buiten bereik van kinderen
 • Bij een temperatuur lager dan 25 graden Celsius
 • In de originele verpakking

Hoe werkt Evra?

Evra is qua samenstelling te vergelijken met de hormonen die je ook in een gecombineerde anticonceptiepil vindt, namelijk de vrouwelijke hormonen norelgestromin (progestageen) en ethinyloestradiol (oestrogeen). De hormonen in de Evra-pleister staan ongeveer gelijk aan het dagelijks slikken van een anticonceptiepil van 20 mg.

Hoe betrouwbaar is Evra?

Wanneer je Evra volgens de gebruiksaanwijzingen correct gebruikt, is de Evra-pleister net zo betrouwbaar als de anticonceptiepil wat betreft het voorkomen van een zwangerschap. De Evra pleister beschermt echter net als andere hormonale voorbehoedsmiddelen niet tegen geslachtsziekten.

Een voordeel dat de Evra pleister boven de anticonceptiepil heeft is dat de werkzaamheid van de pleister niet vermindert bij diarree of braken. De werking van de anticonceptiepil kan echter wel verminderen wanneer je ziek bent en overgeeft of diarree hebt. Daarbovenop geeft de anticonceptiepil je bij iedere keer slikken een hormoon "shot", terwijl Evra de hormonen geleidelijk aan het lichaam afgeeft. Dit zorgt ervoor dat Evra over het algemeen beter verdragen wordt door het lichaam dan de anticonceptiepil.

Evra is minder geschikt voor vrouwen zwaarder dan circa 90 kilo. De werkzaamheid kan wanneer je een dikkere vetlaag hebt vermindert zijn. Daarom mag je de anticonceptiepleister ook niet op je bovenbeen plakken, omdat deze plaats vaak van nature al wat meer vet bevat.

Hoe gebruik je Evra?

Elke week plak je een Evra-pleister op je huid, welke je na een week vervangt door een nieuwe. Je kan de pleister tot ongeveer 6 weken achtereen plakken, daarna is het tijd voor je stopweek waarin je menstrueert. In principe mag je de pleister op elke plaats plakken, zolang de anticonceptie pleister maar een week blijft zitten. Evra mag echter niet op je borsten en bovenbenen plakken!
Meest geschikte plaatsen om Evra te plakken:
 • Bovenarm
 • De bil
 • Buik
 • Schouderblad

Evra en water

Het kan zijn dat je wilt zwemmen of sporten, waarbij er vocht of zweet op je huid terecht komt. Dit is geen enkel probleem! Met Evra kan je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden en sportactiviteiten, Evra blijft op zijn plek. Ook vochtig weer is geen enkel probleem.

Aanbrengen en verwijderen van de anticonceptiepleister

Voor het aanbrengen en verwijderen van de pleisterpil bestaan de zogenaamde plakinstructie, waar je je aan moet houden om de werkzaamheid en plakbaarheid van Evra te garanderen:
 1. Maak de huid waar je de pleister wilt plakken schoon en droog
 2. Scheur de verpakking van de pleister open en leg het vlak neer
 3. Tip met je vingernagel het folielaagje van de pleister omhoog
 4. Trek de ene helft van de folie los, en plak, zonder het plakkerige gedeelte aan te raken, de plakzijde op je schone en droge huid
 5. Verwijder vervolgens de andere helft van de folie
 6. Wrijf gedurende 10 seconden met je vingers over de pleister om te controleren of deze goed geplakt zit
 7. Na een week trek je je vingernagel een hoekje van de pleister voorzichtig los
 8. Trek de pleister er vervolgens zo snel mogelijk af, om onnodig leed te voorkomen
 9. Vouw de pleister dicht en gooi de pleister bij het klein chemisch afval (of lever hem in bij de apotheek)

Wanneer kan ik beginnen met Evra?

Wanneer je Evra voor het eerst gaat gebruiken, zijn er twee mogelijkheden:
 1. Starten op de eerste dag van je menstruatie
 2. Starten op een dag naar voorkeur: wanneer je niet op de eerste dag van je menstruatie de eerste pleister opplakt, moet je gedurende zeven dagen na het opbrengen van de pleister een aanvullend voorbehoedsmiddel, zoals een condoom, gebruiken.

Bijwerkingen van Evra

Net als elk ander geneesmiddel en/of anticonceptiemiddel kan Evra bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename
 • Misselijkheid
 • Pijnlijke borsten
 • Stemmingsveranderingen
 • Afgenomen libido
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de hormonale pleisterDe hormonale pleister is een anticonceptiemiddel wat je maar eens per week hoeft te vervangen. Je plakt de pleister op j…
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…
Stukadoren - Herstellen bestaande cementgebonden pleisterStukadoren - Herstellen bestaande cementgebonden pleisterBij steeds meer woningen wordt op de buitengevel een cementgebonden pleister toegepast. Maar na verloop van jaren, kunne…
Muur bepleisterenEen muur bepleisteren in plaats van te stuken is een goede optie als de muur al behoorlijk vlak en recht is. Het is dan…

Bloed geven, hoe gaat dat?Bloed geven, hoe gaat dat?Nederland kent nog steeds te weinig bloeddonoren. Terwijl het geven van bloed vrij simpel is, deinzen mensen er toch alt…
Het bewaren van medicijnenHet bewaren van medicijnenMet alle medicijnen, verkregen op recept of zonder recept, moet voorzichtig omgegaan worden. Medicijnen moeten ten alle…
Reacties

E~, 12-08-2011
Klopt het dat je 18 moet zijn voor deze pleister en is de pleister alleen verkrijgbaar op recept? Reactie infoteur, 15-08-2011
Je kunt de Evra pleister ook op jongere leeftijd krijgen, maar alleen op doktersrecept.

Jatt, 18-08-2010
Kan ik de pleister ook 1 week dragen met oog op 1 keer sex in een maand. En wanneer en hoe kan ik dit het beste doen? Reactie infoteur, 19-08-2010
Beste Jatt,
de pleister is alleen werkzaam wanneer je deze gedurende meerdere weken gebruikt.
Groeten Kim

Yoelle, 17-01-2010
Ik gebruik de Evra pleister voor het eerst en zit nu in mijn tweede week. Er staat niet duidelijk vermeld op verpakking of je dan 100% beschermd bent. Tenminste ik dacht na de 8ste dag van de eerste week maar ik weet het niet zeker.
En trouwens zitten er veel hormonen in dat lees ik weer op bepaalde sites. Wie kan mijn vraag beantwoorden? Reactie infoteur, 17-01-2010
Hoi Yoelle,
wat staat er precies in je gebruiksaanwijzing dan?
Wat zijn veel hormonen? De hormonen worden in elk geval geleidelijker afgegeven dan de anticonceptiepil (waarbij je iedere dag een "shot" hormonen krijgt) waardoor de bijwerkingen dikwijls minder zijn.

Kone, 19-06-2009
Hoeveel kost het? Reactie infoteur, 19-06-2009
De precieze kosten voor drie pleisters kan ik je niet geven, dit is afhankelijk van de bijdrage die je eventueel van je verzekering krijgt. Drie pleisters kosten zonder eventuele aftrek van de zorgverzekering circa 15 euro

Evra Gebruiker, 16-04-2009
Hallo,

Ik heb een vraag:

donderdag 2 april zou mijn week 4 ingaan, ik wilde mijn menstruatie graag uitstellen en ben dus met een nieuwe cyclus begonnen (de volgende 3 pleisters). Dinsdag 7 april heb ik per ongeluk mijn pleister eraf getrokken en heb onmiddelijk een nieuwe op geplakt, op een andere plek. Ik ben donderdag 9 april vergeten de 2e pleister (2e week) te plakken en heb de pleister van dinsdag 7 april gedragen t/m donderdag 16 april. Ik heb deze week 1 keer sex gehad. Ik heb vandaag, 16 april wel een nieuwe opgeplakt, met de gedachte pleister voor week 3. Heb ik dit nu juist gedaan?

Met het bovenstaande dat een pleister goed is voor 10 dagen, betekend nu dat ik dan beter kan stoppen met de pleister en een stopweek moet houden of is het beter dat ik deze cyclus nu afmaak? Kan ik mijzelf al testen op zwangerschap?

Alvast bedankt voor de reactie Reactie infoteur, 21-04-2009
Hoi Evra-gebruiker,

ik zou je pleistercyclus afmaken en je menstruatie afwachten. In principe heb je geen kans op zwangerschap, omdat de pleister inderdaad 10 dagen werkzaam is. Wanneer je nu stopt ontregel je je cyclus en volgt je menstruatie mogelijk later dan normaal.
Wanneer je wilt testen op zwangerschap, kan je dat doen vanaf de eerste dag waarop je menstruatie normaal plaatsvindt, dus na het verwijderen van de laatste (derde) pleister. Wanneer je eerder test zal deze negatief zijn, omdat een eventueel zwangerschapshormoon dan nog niet meetbaar is.

Groeten MeloD/Kim

Melissa, 16-03-2009
Wat gebeurt er als ik de pleister er 2 weken op laat zitten. Als ik vergeten ben om een nieuwe op te plakken of dat ik denk dat ik het al gedaan heb? Reactie infoteur, 17-03-2009
Hoi Melissa,

Er is gebleken uit onderzoek dat de Evrapleister gedurende 10 dagen adequate hoeveelheden hormonen aan het lichaam afgeeft. Na deze 10 dagen ben je dus niet meer verzekerd van voldoende bescherming. Het is echter aan te raden om een pleister niet langer dan zeven dagen te gebruiken, dan is de veiligheid gegarandeerd.

De pleister mag op elk moment van de vervangdag geplakt/vervangen worden. Wat je exact moet doen wanneer je de pleister vergeten bent te plakken hangt af van de fase van je menstruatie waarin je zit.

Groetjes MeloD

Samira, 10-02-2009
Waar kan ik evra kopen en hoeveel betaal je ervoor? Reactie infoteur, 10-02-2009
Hoi Samira,

de Evra is alleen verkrijgbaar op recept van je (huis)arts en is vervolgens bij de apotheek op te halen. Hoe het precies zit met de kosten van de Evrapleister durf ik je niet te zeggen.

Groetjes Kim

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 28-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.