Alles over de hormonale pleister

De hormonale pleister is een anticonceptiemiddel wat je maar eens per week hoeft te vervangen. Je plakt de pleister op je huid, en klaar. Het is een betrouwbare methode die werkt met dezelfde hormonen als de pil.

Wat is de hormonale pleister?

Hoe ziet de pleister eruit?

Het ziet eruit als een reguliere pleister van 4.5 bij 4.5 cm.

Hoe werkt de pleister?

Je brengt hem aan op je huid waar hij een week blijft zitten. Dit mag absoluut niet op de borsten! Handige plaatsen zijn bijvoorbeeld bovenbeen of -arm, buik, bil, of rug. De pleister werkt met dezelfde hormonen als de pil. Bij de pil krijg je echter ineens een grote dosis hormonen die in de loop van de dag afneemt. Bij de hormoonpleister wordt constant een lage dosering afgegeven. Voor mensen die heftig reageren op de pil zou dit dus een oplossing kunnen zijn. Omdat de pleister zich niet zoals de pil in je maag bevindt is braken of diarree geen probleem.

Word ik nog ongesteld?

Je draagt elke pleister een week. Na 3 pleisters heb je een pleistervrije week waarin je ongesteld werd. Je kan er ook voor kiezen direct een nieuwe pleister op te plakken en de menstruatie over te slaan. Het is ook mogelijk de vervangdatum te veranderen door je pleistervrije week in te korten.

Bijwerkingen van de hormonale pleister

Er zijn een aantal bekende bijwerkingen van de hormonale pleister, zoals:
  • Hoofdpijn of duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Huidirritaties

Verder zijn er nog een aantal andere bijwerkingen maar die komen aanzienlijk minder vaak voor. Let op: bij vrouwen zwaarder dan 90 kilo is de betrouwbaarheid van de pleister niet te garanderen. Je kan de pleister onder bepaalde omstandigheden niet gebruiken. Vraag altijd advies aan een arts bij aandoeningen die het bloed of bloedvaten betreffen, bij huidklachten tijdens de zwangerschap en bij psychische klachten. Neem bij twijfel over andere medische klachten altijd contact op met een arts.

Veelgestelde vragen over de hormonale pleister

Ik ben mijn pleister verloren, wat moet ik doen?

Weet je zeker dat je hem minder dan 24 uur geleden bent verloren? Breng dan zo snel mogelijk een nieuwe pleister aan. Je bent nog steeds beschermd en je 'pleistervervangdag' blijft gelijk.

Is het langer dan 24 uur geleden of weet je het niet zeker, begin dan met een nieuwe cyclus. Je begint dus weer te tellen vanaf dag 1. Gebruik de eerste 7 dagen een extra voorbehoedsmiddel.

Ik ben vergeten mijn pleister op te plakken!

Ben je de eerste pleister na je menstruatieweek vergeten? Plak zo snel mogelijk een nieuwe pleister op en begin een nieuwe cyclus met een nieuwe vervangdatum. Gebruik de eerste week extra bescherming.

Is het gebeurd in de 2e of 3e week? Zolang je minder dan 48 uur (twee dagen) te laat bent kan je een nieuwe pleister opplakken. Je bent nog steeds beschermd en de vervangdatum blijft gelijk. Is het langer dan 48 uur geleden of twijfel je daaraan, begin een nieuwe cyclus met een nieuwe vervangdatum. Gebruik de eerste week extra bescherming.

Ik ben te laat met het verwijderen van mijn 4e pleister, wat kan ik nu doen?

Verwijder de pleister zodra je eraan denkt. Zolang je de vervangdatum hetzelfde houdt kan dit geen kwaad en blijf je beschermd. Je kan er ook voor kiezen direct een nieuwe pleister op te plakken en je menstruatie over te slaan.

Kan ik snel zwanger raken als ik stop?

Ja, dit kan. Door de lage hormonale dosering van de hormonale pleister kunnen vrouwen snel na het stoppen alweer zwanger raken.

Ik word niet ongesteld, kan ik zwanger zijn?

Als je één keer niet ongesteld wordt hoeft dit niets te betekenen. Gebeurt dit twee maanden achter elkaar, neem dan contact op met de huisarts. Het is mogelijk dat je zwanger bent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk we…
Evra, de anticonceptiepleisterEvra, de anticonceptiepleisterEvra, ook wel de anticonceptiepleister of pleisterpil genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor uitwendig gebruik…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…

Nachtlenzen: ’s nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen: ’s nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen doe je ’s nachts in om overdag goed te kunnen zien. Overdag heb je de nachtlenzen dus niet in. Bovendien zor…
Wandelen is gezond!Wandelen is gezond!Dat wandelen goed voor het lichaam is, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat neemt niet weg dat we er nog steeds veel aand…
Bronnen en referenties
  • http://www.anticonceptie.nl/Contraceptivechoices/Weekly/index.asp
  • http://www.anticonceptiemethoden.nl/index.php?p=70
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.