Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?

Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst? De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk weer ongesteld wordt. De vruchtbaarheid van vrouwen kan dan ook voor heel wat stress zorgen. Maar wanneer is de kans op zwangerschap het grootst? En hoe kom je er achter of je vermoeden waar is en je echt zwanger bent?
Proberen jullie al een tijdje om samen in verwachting te raken? Of ben je juist bang dat je per ongeluk zwanger bent geraakt, terwijl je hier nog helemaal niet aan toe bent? Hoe weet je dan of je echt zwanger bent?

Anticonceptie

Om te kunnen bepalen hoe groot de kans is dat je zwanger bent, is het belangrijk om eerst naar het voorbehoedsmiddel te kijken dat je hebt gebruikt. Wanneer je helemaal geen voorbehoedsmiddel hebt gebruikt, is de kans op zwangerschap het grootst. Maar ook bij gebruik van de volgende voorbehoedsmiddelen is de kans op zwangerschap altijd aanwezig.

De pil

Een groot deel van de Nederlandse vrouwen is aan de pil. Dit is dan ook een betrouwbaar voorbehoedsmiddel, de kans om zwanger te worden terwijl je de pil gebruikt is minder dan één procent. Toch is deze kans niet helemaal uitgesloten. Wanneer je de pil één of meerdere dagen bent vergeten, is de kans op zwangerschap bovendien een stuk groter.

Condoom

Het condoom beschermt ook tegen zwangerschap, maar is wel iets minder betrouwbaar dan de pil. Een condoom kan scheuren waardoor er alsnog sperma naar binnen komt. Als het condoom gescheurd is, kun je zo snel mogelijk een morning after pil slikken om een zwangerschap te voorkomen. Het condoom dien je op tijd aan te brengen. Voorvocht kan ook al zorgen voor een bevruchting. Let er daarnaast op dat er geen sperma aan de handen zit als die daarna nog in de vagina komen.

Andere voorbehoedsmiddelen

Andere voorbehoedsmiddelen zoals het spiraaltje en de NuvaRing bieden ook een goede bescherming tegen zwangerschap, maar nooit 100%. Wanneer je gebruik maakt van een van de voorbehoedsmiddelen die hierboven genoemd zijn, bestaat de kans altijd dat je alsnog zwanger bent. Bij goed gebruik van de voorbehoedsmiddelen en zeker bij het gebruik van meerdere voorbehoedsmiddelen tegelijk is de kans echter nihil.

Voor het zingen de kerk uit

Voor het zingen de kerk uit is een manier van anticonceptie die nog steeds door sommige mensen wordt toegepast. Dit is echter absoluut geen betrouwbare methode, gezien het feit dat je ook door voorvocht al zwanger zou kunnen worden. Bovendien kan het altijd zijn dat hij onverwacht eerder in je klaarkomt. Heb je gebruik gemaakt van deze manier van anticonceptie? Dan is de kans dat je zwanger bent zeker aanwezig.

Vruchtbare periode

Wanneer je één van de anticonceptie middelen hebt toegepast die niet geheel betrouwbaar is, wil dit niet meteen zeggen dat je zwanger bent. Je kunt namelijk niet op alle dagen zwanger raken. In onderstaande tabel kun je zien op welke dagen je vruchtbaar bent.

Dagen ten opzichte van ovulatieVruchtbaarheid
Zes dagen voor ovulatieZeer laag vruchtbaar
Vijf dagen voor ovulatieLaag vruchtbaar
Vier dagen voor ovulatieBeetje vruchtbaar
Drie dagen voor ovulatieVruchtbaar
Twee dagen voor ovulatieHoog vruchtbaar
Eén dag voor ovulatieMeest vruchtbaar
Dag van ovulatieHoog vruchtbaar
Eén dag na ovulatieVruchtbaar bij late eisprong

Ovulatie

Je ovulatie vindt bij een regelmatige cyclus van 28 dagen ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats. Het is moeilijk te bepalen op welke dagen je precies vruchtbaar bent, omdat je cyclus nog wel eens kan verschillen. Theoretisch is het zelfs mogelijk om zwanger te worden terwijl je nog menstrueert. Het is dus belangrijk om altijd veilige seks te hebben wanneer je niet zwanger wilt raken. De kans dat je zwanger bent wanneer je seks hebt gehad tijdens of rond je menstruatie is echter zeer klein, zeker wanneer hij niet in je is klaargekomen.

Zwanger?

Heb je toch echt het idee dat je zwanger bent omdat jullie niet op een veilige manier seks hebben gehad of omdat er misschien iets mis is gegaan? Je kunt wachten tot je symptomen krijgt die op zwangerschap wijzen, maar het is verstandiger om zo snel mogelijk een test te doen. Deze tests zijn verkrijgbaar bij de drogist en zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag over tijd bent.

Menstruatie

Ben je gewoon ongesteld geworden? Je leest wel eens dat je in dat geval toch zwanger kunt zijn. Dat is niet helemaal waar. Het kan echter wel zo zijn dat je wat bloed verliest rond de tijd dat je normaal ongesteld zou worden. Dit is innestelingsbloed dat vrijkomt. Dit bloed lijkt misschien op menstruatiebloed, maar het is veel minder. Daarnaast is het vaak bruin van kleur.

Heb je een test gedaan en blijkt hieruit dat je zwanger bent? Dan is het verstandig om de test nog een keer te herhalen of dit bij de arts te laten doen. Ook zwangerschapstesten zijn nou eenmaal niet 100% betrouwbaar.
© 2015 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…
Anticonceptie zonder hormonenAnticonceptie zonder hormonenEen ongewenste zwangerschap kan voor veel emoties zorgen. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen gebruikt men antic…

Zwanger en vitamine DZwanger en vitamine DTijdens de zwangerschap wordt er aanbevolen om 10 microgram vitamine D te nemen naast je gewone voeding. De reden hierva…
Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselenZwanger: HELLP-syndroom verschijnselenHet HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt n…
Bronnen en referenties
  • 24 Baby: http://www.24baby.nl/zwanger-worden/hoe-zwanger-worden/vruchtbare-dagen/
  • Ik Ben Zwanger: http://www.ikbenzwanger.com/zwangerschapstest-wanneer.php
Reactie

Larissa, 25-08-2015
Ik heb een vraag en zit er al een tijdje mee, mijn vriend heeft niet gevreeën met mij, hij ging een keer erin, dat was het en meer niet. Ben ik dan zwanger? Reactie infoteur, 01-09-2015
De kans is heel klein dat je daar zwanger van wordt, maar het zou in theorie kunnen. Dit kan echter alleen wanneer je precies op die dag vruchtbaar was (informatie over je vruchtbaarheid is te lezen in het artikel) en er ook nog eens zaadcellen in het voorvocht van je vriend zaten die naar binnen hebben kunnen dringen. Ondanks dat de kans heel klein is, is het verstandig om altijd beschermde seks te hebben wanneer je niet zwanger wilt worden.

Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.