Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?
De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk weer ongesteld wordt. De vruchtbaarheid van vrouwen kan dan ook voor heel wat stress zorgen. Maar wanneer is de kans op zwangerschap het grootst? En hoe kom je er achter of je vermoeden waar is en je echt zwanger bent?
Proberen jullie al een tijdje om samen in verwachting te raken? Of ben je juist bang dat je per ongeluk zwanger bent geraakt, terwijl je hier nog helemaal niet aan toe bent? Hoe weet je dan of je echt zwanger bent?
Anticonceptie
Om te kunnen bepalen hoe groot de kans is dat je zwanger bent, is het belangrijk om eerst naar het voorbehoedsmiddel te kijken dat je hebt gebruikt. Wanneer je helemaal geen voorbehoedsmiddel hebt gebruikt, is de kans op zwangerschap het grootst. Maar ook bij gebruik van de volgende voorbehoedsmiddelen is de kans op zwangerschap altijd aanwezig.
De pil
Een groot deel van de Nederlandse vrouwen is aan de pil. Dit is dan ook een betrouwbaar voorbehoedsmiddel, de kans om zwanger te worden terwijl je de pil gebruikt is minder dan één procent. Toch is deze kans niet helemaal uitgesloten. Wanneer je de pil één of meerdere dagen bent vergeten, is de kans op zwangerschap bovendien een stuk groter.
Condoom
Het condoom beschermt ook tegen zwangerschap, maar is wel iets minder betrouwbaar dan de pil. Een condoom kan scheuren waardoor er alsnog sperma naar binnen komt. Als het condoom gescheurd is, kun je zo snel mogelijk een morning after pil slikken om een zwangerschap te voorkomen. Het condoom dien je op tijd aan te brengen. Voorvocht kan ook al zorgen voor een bevruchting. Let er daarnaast op dat er geen sperma aan de handen zit als die daarna nog in de vagina komen.
Andere voorbehoedsmiddelen
Andere voorbehoedsmiddelen zoals het spiraaltje en de NuvaRing bieden ook een goede bescherming tegen zwangerschap, maar nooit 100%. Wanneer je gebruik maakt van een van de voorbehoedsmiddelen die hierboven genoemd zijn, bestaat de kans altijd dat je alsnog zwanger bent. Bij goed gebruik van de voorbehoedsmiddelen en zeker bij het gebruik van meerdere voorbehoedsmiddelen tegelijk is de kans echter nihil.
Voor het zingen de kerk uit
Voor het zingen de kerk uit is een manier van anticonceptie die nog steeds door sommige mensen wordt toegepast. Dit is echter absoluut geen betrouwbare methode, gezien het feit dat je ook door voorvocht al zwanger zou kunnen worden. Bovendien kan het altijd zijn dat hij onverwacht eerder in je klaarkomt. Heb je gebruik gemaakt van deze manier van anticonceptie? Dan is de kans dat je zwanger bent zeker aanwezig.
Vruchtbare periode
Wanneer je één van de anticonceptie middelen hebt toegepast die niet geheel betrouwbaar is, wil dit niet meteen zeggen dat je zwanger bent. Je kunt namelijk niet op alle dagen zwanger raken. In onderstaande tabel kun je zien op welke dagen je vruchtbaar bent.
Dagen ten opzichte van ovulatie | Vruchtbaarheid |
Zes dagen voor ovulatie | Zeer laag vruchtbaar |
Vijf dagen voor ovulatie | Laag vruchtbaar |
Vier dagen voor ovulatie | Beetje vruchtbaar |
Drie dagen voor ovulatie | Vruchtbaar |
Twee dagen voor ovulatie | Hoog vruchtbaar |
Eén dag voor ovulatie | Meest vruchtbaar |
Dag van ovulatie | Hoog vruchtbaar |
Eén dag na ovulatie | Vruchtbaar bij late eisprong |
Ovulatie
Je ovulatie vindt bij een regelmatige cyclus van 28 dagen ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats. Het is moeilijk te bepalen op welke dagen je precies vruchtbaar bent, omdat je cyclus nog wel eens kan verschillen. Theoretisch is het zelfs mogelijk om zwanger te worden terwijl je nog menstrueert. Het is dus belangrijk om altijd veilige seks te hebben wanneer je niet zwanger wilt raken. De kans dat je zwanger bent wanneer je seks hebt gehad tijdens of rond je menstruatie is echter zeer klein, zeker wanneer hij niet in je is klaargekomen.
Zwanger?
Heb je toch echt het idee dat je zwanger bent omdat jullie niet op een veilige manier seks hebben gehad of omdat er misschien iets mis is gegaan? Je kunt wachten tot je symptomen krijgt die op zwangerschap wijzen, maar het is verstandiger om zo snel mogelijk een test te doen. Deze tests zijn verkrijgbaar bij de drogist en zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag over tijd bent.
Menstruatie
Ben je gewoon ongesteld geworden? Je leest wel eens dat je in dat geval toch zwanger kunt zijn. Dat is niet helemaal waar. Het kan echter wel zo zijn dat je wat bloed verliest rond de tijd dat je normaal ongesteld zou worden. Dit is innestelingsbloed dat vrijkomt. Dit bloed lijkt misschien op menstruatiebloed, maar het is veel minder. Daarnaast is het vaak bruin van kleur.
Heb je een test gedaan en blijkt hieruit dat je zwanger bent? Dan is het verstandig om de test nog een keer te herhalen of dit bij de arts te laten doen. Ook zwangerschapstesten zijn nou eenmaal niet 100% betrouwbaar.