Wandelen is gezond!
Dat wandelen goed voor het lichaam is, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat neemt niet weg dat we er nog steeds veel aandacht op moeten vestigen. De groep regelmatige wandelaars groeit gestaag, maar er zouden nog veel meer mensen actief kunnen zijn. Wandelen zorgt er immers voor dat we de spieren goed gebruiken, we botten en kraakbeen belasten en dat met een beperkte belasting van het lichaam. Ideaal dus, ook als je overgewicht hebt. Zelfs met een beperking zijn er nog mogelijkheden.
Wandelen voor iedereen
Dat is het voordeel, wandelen is voor iedereen geschikt. Van kinderen tot de hoogste seniorengroep. Natuurlijk wel in een bijpassend tempo, maar de bewegingen zij sowieso goed voor het lichaam, vergt weinig techniek en blessurekans is minimaal. Zorg er alleen wel voor dat je goede schoenen draagt (een goede sportschoen met dempende zool is al voldoende).
Dat het niet bewegen funest is voor het lichaam, werd vele jaren geleden al bekend door de eerste ruimtevaarders.
Ruimtereis levert bewijs
Dat wandelen essentieel is, is wel gebleken tijdens de eerste ruimtereis. De mannen verbleven langere tijd in de ruimte en door de gewichtloosheid gebruikte ze hun spieren en botten niet. Toen ze terugkwamen op aarde en uit wilde stappen, zakte de mannen zowat door de benen. Ze hadden in die periode in de ruimte erg veel botmassa verloren. De huidige ruimtereizigers krijgen dus ook in de ruimte specifieke beweging om botmassa verlies te voorkomen.
Het lichaam
Botten en kraakbeen
Botten houden je lichaam overeind en hoewel het anders lijkt is bot geen dode materie, maar levend weefsel dat wordt afgebroken en weer aangemaakt. Bij een goed functionerend lichaam is de afbraak en opbouw in evenwicht. Osteoporose is een aandoening waarbij meer afbraak dan opbouw plaatsvindt. De botten worden brozer en breken sneller. In het proces van ouder worden is dit een onderdeel en belangrijk dus om opbouw in stand te houden. Wandelen kan bijdragen aan het weer opbouw van botmassa.
Kraakbeen is essentieel om als elastisch weefsel tussen de botten de schokdemper te zijn. Een stevige laag kraakbeen helpt dus in het proces en voorkomt dat je pijn hebt bij het bewegen.
Calciumtabletten
Bij mensen met osteoporose wordt er nogal eens kenbaar gemaakt dat calciumtabletten slikken, helpt. Maar wat er niet altijd bij aangegeven wordt is dat calcium niet wordt opgenomen als je botten geen beweging krijgen. Alleen de combinatie werkt.
Spieren
Spreekt voor zich dat de beenspieren het beste tot hun recht komen tijdens het wandelen. De beenspieren ‘dragen’ het lichaam. Maar behalve de beenspieren zijn al je spieren uiteraard ‘bezig’ en daarmee ook het hart. Dat is immers ook een spier. Door de beweging is het hart in staat het vermogen op niveau te houden. Daar staat dus tegenover dat als je niet of nauwelijks beweegt het tegenovergestelde proces in gang wordt gezet.
Conditie en gewicht
Als je in een rustig tempo loopt dan bouw je niet echt veel extra conditie op, behalve als je een overgewicht hebt wat je er langzaam af loopt (als je maximaal hetzelfde blijft eten). Daarentegen bouw je wel meer conditie op als je in een stevig tempo gaat wandelen.
Afvallen kan wel degelijk met wandelen, want wandelen is een laagactieve bezigheid en het is bekend dat we laag actieve bezigheden beter volhouden. Daarnaast is dit in verhouding beter dan een explosieve sport waarbij we in korte tijd veel energie leveren. Je moet het zo zien dat wandelen zo’n 6 kilocalorieën energie per minuut vraagt van je lichaam. 2/3 komt uit vetverbranding voort. Je komt na een uur dus al snel op zo’n 250 kilocalorieën. Dat lijkt wellicht niet veel, want je hebt al snel bij een uur per dag een maand nodig om een kilo kwijt te raken. Maar als je dit vol weet te houden, versnelt het proces van verbranding wel enigszins. Bovendien is het beter voor het lichaam om in een rustig tempo gewicht kwijt te raken, ook voor de langer duur.
De geest
En naast het lichaam waar wandelen zoveel voor kan doen, is wandelen ook nog eens goed voor de geest. Zeker als je gaat wandelen in een aangename omgeving zie je veel, kun je genieten van hetgeen je ziet en dat is goed voor je humeur. Daarnaast ontspant het en laat het de geest vrij. Sommige mensen raken er geïnspireerd door, maar het is in ieder geval goed omdat ontspanning ook weer haar uitwerking op het lichaam heeft. Verder wordt er ook beweerd dat wandelen goed is voor het denkvermogen, al hebben wetenschappelijke studies dit nog niet aangetoond.
Tot slot
Wandelen is dus goed voor het welbevinden van de mens in zijn algemeenheid en je kunt het overal en altijd oppakken. Spreekt voor zich dat als je echt stevig wilt gaan wandelen, het goed is het rustig op te bouwen. Veel wandelplezier!