Tatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kosten

Tatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kosten Tatoeage verwijderen, wat zijn de kosten van het verwijderen van een tattoo en hoe gaat het verwijderen van tatoeages in zijn werk? Een tatoeage is een ​​permanente picturale of tekstuele afbeelding in de huid, die ontstaat door inkt onder de huid aan te brengen. Het komt nogal eens voor dat mensen een tatoeage willen laten verwijderen. De redenen daarvoor zijn o.a. dat de tatoeage in een onbezonnen moment is geplaatst, of de drager ervan herinnert aan een verbroken relatie of niet langer past bij de eigen identiteit of leefstijl. Lasertherapie is thans de meest toegepast methode om tatoeages te verwijderen.

Tatoeage verwijderen of tatoeages verwijderen

Wat is een tatoeage?

Een tatoeage is een ​​permanente en onomkeerbare picturale of tekstuele afbeelding in de huid, die ontstaat door inkt onder de huid aan te brengen. Vaak worden tatoeages aangebracht ter verfraaiing van de huid. Maar er kunnen ook andere motieven zijn, zoals lidmaatschap van een bende, een bepaalde betekenis vanuit iemands geloof, bijvoorbeeld om ziektes af te weren of te gebruiken tegen boze geesten. Sommige mensen krijgen later spijt en willen hun tatoeage verwijderd hebben.

Traumatische tatoeages

Er bestaan ook traumatische tatoeages. Daarvan spreekt men wanneer er per ongeluk pigment onder de huid wordt aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een metaalsplinter bij metaalbewerking of door een ongeluk waarbij de huid over het wegdek is geschuurd. Tijdelijke tatoeages bestaan ook (henna).

Aantal mensen met een tatoeage

Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft een tatoeage (uitgezonderd mensen met een traumatische tatoeage).¹

Huidafwijkingen bij tatoeages

Uiteenlopende dermatologische aandoeningen kunnen zich voordoen in tatoeages, waaronder:
  • allergische reacties;
  • infecties;
  • auto-immuunziekten; en
  • andere inflammatoire huidziekten.

Allergische reacties op tatoeages zijn een veelvoorkomende complicatie, veelal in reactie op de kleur rood. Ondanks verandering van de samenstelling van tatoeage-inkten bestaat er voor de rode kleurstof nog geen hypoallergene inkt.²

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Spijt van een tattoo

Verscheidene redenen

Patiënten kunnen de huisarts bezoeken met de vraag waar zij veilig en/of professioneel een permanente tatoeage kunnen laten verwijderen. Een patiënt kan om verscheidene redenen verzoeken om het verwijderen van een tatoeage. Het komt niet zelden voor dat vaak oudere tatoeages, waarbij pigmentsoorten zijn gebruikt die chroom, kobalt of kwik bevatten, een ontsteking van de huid veroorzaken als gevolg van allergische reacties op het pigment.

20 mogelijke oorzaken van tattoo-spijt

20 redenen waarom mensen een tattoe laten verwijderen:
  1. Ontevreden over het ontwerp.
  2. Slechte kwaliteit van de tatoeage.
  3. Verandering in persoonlijke smaak en stijl.
  4. Sociale of professionele gevolgen.
  5. Emotionele betekenis is veranderd.
  6. Fysiek ongemak of irritatie door de tatoeage.
  7. Spijt na impulsieve beslissing.
  8. Moeite met accepteren van de tatoeage in het dagelijks leven.
  9. Beperkingen bij kledingkeuze.
  10. Verlangen naar een 'schone lei' zonder tatoeages.
  11. Negatieve reacties van anderen.
  12. Verandering in levensomstandigheden.
  13. Veroudering van de tatoeage.
  14. Onverwachte vervaging of vervorming van het ontwerp.
  15. Gevoel van zelfverlies of identiteitsverandering.
  16. Financiële last van het verwijderen van de tatoeage.
  17. Gezondheidsproblemen zoals allergische reacties.
  18. Religieuze of culturele redenen.
  19. Herinneringen aan een negatieve periode in het leven.
  20. Mismatch met persoonlijke waarden en overtuigingen.

Identiteit

Voor veel mensen vormt een tatoeage een uiting van een bepaalde identiteit. Het komt niet zelden voor dat in de loop der jaren de drager van een tatoeage dit kenteken van de oude identiteit wil laten verwijderen, omdat hij/zij veranderd is. Ook tatoeages die in verliefdheid werden geplaatst met de naam van de geliefde, zijn als de relatie is verbroken vaak niet langer gewenst. Ook kunnen (zichtbare) tatoeages iemands kansen op de arbeidsmarkt belemmeren, al naar gelang de functie die men ambieert.

Tattoo verwijderen

Wanneer iemand een tattoo geheel of gedeeltelijk wil laten verwijderen, is het verstandig om dit bij een betrouwbaar adres te laten doen. De huisarts kan voor een goede verwijzing zorgdragen. Meestal zal de huisarts naar een dermatoloog verwijzen voor een laserbehandeling.

20 verschillende soorten tatoeages die worden verwijderd

Spijt van een tattoo? Je bent niet de enige. Hier zijn 20 verschillende soorten tatoeages waarvan mensen besluiten ze te laten verwijderen:
  1. Naam van een ex-partner.
  2. Tatoeages met spelfouten.
  3. Tatoeages van een ex-beroemdheid of idool.
  4. Tatoeages met verouderde ontwerpen, zoals tribals.
  5. Tatoeages van symbolen die niet langer betekenisvol zijn.
  6. Tatoeages met politieke of controversiële inhoud.
  7. Tatoeages met religieuze symbolen na een verandering van overtuigingen.
  8. Tatoeages die carrièremogelijkheden beperken, zoals zichtbare tatoeages op het gezicht, handen of nek.
  9. Tatoeages met slechte kwaliteit of uitgevoerd door een onervaren tatoeëerder.
  10. Tatoeages van een favoriet sportteam dat niet langer geliefd is.
  11. Tatoeages van ex-vrienden of vriendengroepen.
  12. Tatoeages die onbedoeld aanstootgevend of racistisch kunnen worden geïnterpreteerd.
  13. Tatoeages ter herdenking van een persoon of gebeurtenis waar men geen emotionele band meer mee heeft.
  14. Tatoeages op plaatsen die veel pijn of ongemak veroorzaken.
  15. Tatoeages die zijn vervaagd of vervormd door de tijd.
  16. Tatoeages die bepaalde kledingstijlen of -keuzes beperken.
  17. Tatoeages met slechte kleurkeuzes of kleurvervaging.
  18. Tatoeages die negatieve reacties van anderen veroorzaken.
  19. Tatoeages met persoonlijke initialen die niet langer relevant zijn.
  20. Tatoeages die simpelweg niet meer gewenst zijn vanwege veranderingen in smaak of levensstijl.

Verwijdering van tatoeages met laser

De meest gebruikte technieken om tatoeages te verwijderen, zijn:
  • chirurgische excisie;
  • dermabrasie; en
  • lasertherapie.

Tatoeage verwijderen: Dermabrasie

Door middel van deze techniek wordt onder volledige of plaatselijke verdoving, afhankelijk van de grootte van het te behandelen huidoppervlak, de huid ('derma' betekent 'huid'), tot in het laagje onder de opperhuid afgeschaafd ('abrasie' genaamd). De (plastische) chirurg gebruikt hiervoor een snel ronddraaiende borstel met staaldraad of schijf met diamantkorrels. Onder een hoog toerental en gepaste druk schaaft de chirurg de huid af. Bij deze behandelmethode bestaat het risico dat er in de behandelde huid pigmentafwijkingen optreden. Een ander nadeel is dat deze behandelvorm pijnlijk en invasief is. Tevens bestaat de kans op littekenvorming en granuloom.

Tatoeage verwijderen: Chirurgische excisie

Hierbij verwijdert de chirurg de ongewenste tattoo in zijn geheel met een scalpel, waarna de huid eventueel met behulp van een stukje huid van een donorplek van het eigen lichaam aan elkaar wordt gehecht. Voordeel is dat de tatoeage in zijn geheel wordt geëxideerd. Nadelen zijn evidente littekenvorming, pijn en invasieve behandeling.

Tatoeage verwijderen: Lasertherapie

Door middel van lasertherapie is het heden ten dage mogelijk om de meeste tatoeages littekenloos weg te halen. De chirurg verwijdert de tattoo door de grote pigmentbrokken met een laser kapot te stralen, waarna het lichaam de brokstukjes zelf opruimt. Nadeel van lasertherapie is dat er veel behandelingen nodig zijn om de tattoo te verwijderen. Per behandeling wordt de tatoeage steeds wat lichter, maar deze kleurverandering is gering. Mogelijke bijwerkingen zijn pijn, structuurverandering van de huid, littekenvorming, pigmentveranderingen, hyper- of hypopimentatie, gedeeltelijke verwijdering, infectie en bloedingen.³ De meeste cosmetisch chirurgen vinden de laser de beste methode om tatoeage te verwijderen. Voorafgaand aan de behandeling kan een verdovende zalf worden aangebracht om de huid tijdelijk gevoelloos te maken.

Vergoeding en kosten van het verwijderen van een tatoeage

Bovenstaande behandelingen worden beschouwd als een cosmetische ingreep en worden derhalve niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

De prijzen voor het verwijderen van een tatoeage kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte, kleur, locatie en de kliniek of specialist die de procedure uitvoert. Over het algemeen kunnen de prijzen voor het verwijderen van een tatoeage beginnen bij ongeveer €100 per sessie. Het totale aantal sessies dat nodig is om een tatoeage volledig te verwijderen, varieert ook, meestal van 5 tot 15 sessies, afhankelijk van de specifieke tatoeage. Het is belangrijk om een consultatie te plannen met een ervaren tattoo-verwijderingsspecialist om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen op basis van je specifieke situatie.

Tatoeages verwijderen Amsterdam
ATS-Kliniek
Daalwijkdreef 47
Amsterdam
Tatoeages verwijderen Rotterdam
Parkkliniek Rotterdam B.V.
Hoofdweg 90
Rotterdam
Tatoeages verwijderen Den Haag
Bergman Kliniek
Binckhorstlaan 149
Den Haag

Noten
  1. M. Van den Berg: Tatoeages en hun verwijdering, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.97.
  2. Sebastiaan A.S. van der Bent, Albert Wolkerstorfer en Thomas Rustemeyer. Huidafwijkingen bij tatoeages. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9808
  3. Van den Berg, p.99.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Het kan helaas voorkomen dat je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van hebt. Je was misschien te jong toen je…
Hoe tatoeages verwijderenIn de huidige maatschappij hebben veel mensen tatoeages. De oorzaak van het aanschaffen van een tatoeage lijkt voor veel…
Waarom houden mensen van tatoeages?Waarom houden mensen van tatoeages?Bij tattoo’s geldt vaak: je vindt het gaaf, of juist helemaal niet. Wat de een prachtig vindt, is iets waar een ander vo…
Waarom haten mensen tatoeages?Waarom haten mensen tatoeages?Sommige mensen vinden tatoeages fantastisch, terwijl anderen er echt van gruwelen. Ze willen geen partner met een tattoo…

Geneesmiddelen: onderzoek en gebruikGeneesmiddelen: onderzoek en gebruikGeneesmiddelen: gebruik, bewaren en geneesmiddelenonderzoek. Geneesmiddelen, oftewel medicijnen, zijn bedoeld om ziekten…
Eetlust: opwekken en verminderenEetlust: opwekken en verminderenEetlust: opwekken, vermeerderen en verminderen. De eetlust wordt door de maag voortgebracht: wanneer de maag lange tijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PixArc, Pixabay
  • M. Van den Berg: Tatoeages en hun verwijdering, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.95-100.
  • Nationaal Huidcentrum. Spijt? Dit zijn de meest verwijderde tatoeages. https://nationaalhuidcentrum.nl/top-20-meest-verwijderde-tatoeages/ (ingezien op 24-5-2023)
  • Sebastiaan A.S. van der Bent, Albert Wolkerstorfer en Thomas Rustemeyer. Huidafwijkingen bij tatoeages. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9808
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.