Cupping: oorzaak grote ronde plekken op huid van sporters

Cupping: oorzaak grote ronde plekken op huid van sporters Wie veel naar de Olympische Spelen van 2016 heeft gekeken zal het zijn opgevallen dat diverse sporters aantraden met grote, onnatuurlijke, ronde plekken op hun huid. Heel prominent was dit te zien bij de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, maar ook andere zwemmers en turners vertoonden de kenmerkende markeringen. De ronde plekken op de schouders, borst, nek en rug van de sporters worden veroorzaakt door cupping: een oosterse techniek om blessures te behandelen en sneller te herstellen na een wedstrijd. Het is ook mogelijk om zelf een behandeling met cupping te ondergaan.

Cupping onder sporters


Sporters met grote ronde plekken op de huid

Af ent toe zie je het op televisie voorbijkomen: een sporter met (gedeeltelijk) ontbloot bovenlijf die enkele, vaak symmetrisch geplaatste, ronde plekken op de huid heeft, vaak op de schouders, rug en nek. De eerste keer denk je wellicht nog dat dit gaat om oude littekens of recente verwondingen, maar niets blijkt minder waar. De ronde en rode plekken of vlekken op de huid bij deze sporters zijn veelal een overblijfsel van iets dat cupping heet: een oosterse behandeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van glazen cups laat deze markeringen achter.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro viel het bijvoorbeeld veel mensen op dat de Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps zich richting de startblokken begaf met de kenmerkende rode cirkels op zijn rechter bovenarm en schouder (de grap dat hij vast in slaap was gevallen bovenop zijn Olympische medailles was toen snel gemaakt!). In een commercial van Under Armour met Michael Phelps in de hoofdrol is zelfs een fragment te zien waarin hij een behandeling met cupping ondergaat.

Ook de Amerikaanse turner Alex Naddour trad op de Olympische Spelen aan met soortgelijke rode plekken. Acht jaar eerder, bij de Spelen in Peking moest de Chinese zwemster Wang Qun al aan de internationale pers uitleggen waarom ze rondzwom met meer dan tien symmetrisch geplaatste rode cirkels op haar rug. Andere atleten die zweren bij cupping zijn onder meer de Amerikaanse zwemster Natalie Coughlin, de Amerikaanse hardloper LaShawn Merrit, de Wit-Russische zwemmer Pavel Sankovich en NFL-basketballers Chad Johnson en James Harrison.

Hoe werkt cupping?

Cupping is een vorm van acupunctuur waarbij een lichtontvlambare vloeistof in een cup wordt gedaan: een bolvormig object met een uitstulping, gemaakt van glas, aardewerk of bamboe. Onder de cup wordt een vlammetje gehouden waardoor de vloeistof ontvlamt. Als de vlam dooft dan daalt de temperatuur in de cup snel waardoor deze zich vast zuigt op de huid wanneer het hier tegenaan gehouden wordt. Als de huid de cup ingezogen wordt dan stimuleert dit de doorbloeding. Het overblijfsel is een ronde plek op de huid die nog drie tot vier dagen zichtbaar blijft.

Gebruik in de sport

Atleten gebruiken de techniek om blessures te behandelen en om sneller te herstellen na een zware inspanning als ze kort daarna weer een volgende wedstrijd of intensieve training hebben. Waar veel sporters die cupping gebruiken de hulp inschakelen van iemand die getraind is in het toepassen van deze techniek zijn er ook 'doe-het-zelvers'. Zij gebruiken dan vaak geen vuur maar cups die werken met een vacuümpomp om zodoende een vergelijkbaar resultaat te bereiken. Dit kan ook eenvoudig worden toegepast door bijvoorbeeld de verzorger uit de staf van een sportteam.

Oosterse geneeswijzen

Mensen met interesse in oosterse geneeswijzen waarderen ook het spirituele aspect van cupping. Het idee is daarbij dat verschillende energiestromen ('qi') rondom het lichaam ondersteund worden, het equilibrium ('ying en yang') in balans gebracht wordt en gifstoffen worden afgevoerd. Cupping werd voor het eerst zo'n 3000 jaar geleden toegepast in China. In het huidige China is het vooral bij ouderen populair. Het moet onderscheiden worden hijama (ook wel 'wet cupping') genoemd, dat vooral populair is in de islamitische wereld. Bij deze vorm van cupping wordt een klein sneetje in de huid gemaakt waardoor bij de zuiging een kleine hoeveelheid bloed vrijkomt.

Zelf een cuppingbehandeling ondergaan

Behandelingen met cupping worden ook in Nederland door een aantal schoonheidssalons, massagesalons, fysiotherapiepraktijken en praktijken voor traditionele Chinese geneeskunde aangeboden. De behandeling wordt vooral gepromoot ter bestrijding van schouder- en nekklachten, stress, chronische pijnklachten, menstruatiepijn en migraine. Een behandeling kan ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld een massage, dry needling of andere vormen van acupunctuur.

Schoonheidssalons die de behandeling aanbieden onderstrepen dat cupping niet pijnlijk is. Het wordt vooral ervaren als een warm en trekkend gevoel dat hoogstens licht oncomfortabel is. De rode kringen worden veroorzaakt doordat veel bloed naar de betreffende plaatsten wordt getrokken waarbij minieme bloedvaatjes knappen. Dit is echter niet pijnlijk en niet schadelijk, mits het door een getrainde professional wordt toegepast.

Het is ook mogelijk om thuis een cuppingbehandeling toe te passen door bijvoorbeeld je partner. Hiertoe zijn cupping sets verkrijgbaar. Sommige sets werken enkel met vacuüm dat gecreëerd wordt middels een luchtpompje en niet met een vlam.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysiotherapie gebruikt nu ook cuppingIn de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van de cupping methode. Sinds kort is deze ontdekt door fysiotherepeuten en, o.a…
Vacuum massage - Cellulite, striemen, losse huidBij vacuüm massage wordt de huid door middel van een apparaat zodanig gemasseerd zodat diepliggende onderhuidse vetophop…
Islamitische geneeskunde: Hijama / Hijama cuppingIslamitische geneeskunde: Hijama / Hijama cuppingNaast de reguliere geneeswijze die we menigeen gewend zijn, zijn er ook diverse vormen van alternatieve geneeswijzen waa…
Ringworm: rode ronde plekken op de huidRingworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk,…

Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantAluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantDeodorant is een veel gebruikt middel om vervelende zweetluchtjes tegen te gaan. Het gebruik van deodorant, en met name…
Stressvermindering door de Healing Code van Alex LoydStressvermindering door de Healing Code van Alex LoydVolgens de zienswijze van Dr. Alex Loyd kan men middels de Healing Code het energiepatroon van destructieve cellulaire h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agência Brasil, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.bbc.com/news/health-37009240
  • http://www.usatoday.com/story/sports/olympics/rio-2016/2016/08/08/how-cupping-works-and-why-olympic-athletes-use/88410804/
  • http://instreetclothes.com/author/jeff-stotts/
  • http://www.tianshu.nl/cupping
  • http://fysiotherapie-dryneedling.nl/cupping/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.