Islamitische geneeskunde: Hijama / Hijama cupping
Naast de reguliere geneeswijze die we menigeen gewend zijn, zijn er ook diverse vormen van alternatieve geneeswijzen waar men gebruik van kan maken. Een millennia-oude alternatieve vorm van geneeswijze is cupping. Door middel van kopjes wordt er een vacuüm boven de huid gecreëerd. Deze vorm van geneeskunde werd voornamelijk door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt. Het wordt nog steeds gebruikt in Oost-Azië en islamitische landen. Er zijn twee vormen van cupping, namelijk dry cupping en wet cupping. Wet cupping wordt ook wel Hijama of Hijama cupping genoemd. De islamitische wijze van cupping is dus Hijama. Er zal voornamelijk over de islamitische wijze van cupping worden gesproken, echter dry cupping zal ook aan bod komen.
Wat is cupping?
Cupping is een behandelingsmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van bollen / kopjes. U zou het in principe vacuümtherapie kunnen noemen. Bij cupping wordt er namelijk door middel van bollen op het lichaam een vacuüm boven de huid gecreëerd. Tegenwoordig gebruikt men voornamelijk een vacuümpomp om al het lucht uit de bol te trekken, echter vroeger werd voornamelijk vuur gebruikt om een vacuüm te creëren op de huid. Hijama wordt in principe op dezelfde wijze als dry cupping gedaan, echter zullen er bij Hijama cupping minuscule krasjes op het lichaam worden aangebracht.
De gewoonlijke procedure hiervoor gaat als volgt. Bij Hijama cupping zullen er kopjes op de gewenste plekken op het lichaam worden geplaatst. Vervolgens zullen deze kopjes al het lucht uit de bol trekken. Daaropvolgend zullen de kopjes op een gegeven moment van de huid worden gehaald en zullen er minuscule krasjes op het lichaam worden aangebracht. Tenslotte zullen de kopjes weer op het lichaam worden geplaatst, waardoor er door het vacuüm bloed vrij zal komen. Door middel van dit bloedverlies zal het lichaam zich ontdoen van afvalstoffen en andere toxines.
Zoals u vast en zeker kunt begrijpen, zal er bij dry cupping geen bloedverlies ontstaan doordat er geen minuscule krasjes op het lichaam worden aangebracht. U moet niet schrikken indien u na uw behandeling paarse of rode afdrukken op uw lichaam zal aantreffen. Dit is namelijk een voorkomend fenomeen na een dry cupping of wet cupping behandeling.
Het doel van Hijama
De primaire doel van cupping is het verwijderen van de diverse afvalstoffen die zich in onze lichaam bevinden. Deze toxines zouden we binnenkrijgen door middel van diverse factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stress, medicijnen of milieuvervuiling. Cupping zou pijnremmend kunnen zijn en zou zelfs diverse ziektes of kwalen kunnen genezen of voorkomen. Er zijn diverse kwalen waarbij men Hijama cupping of dry cupping zou kunnen overwegen. Echter, men moet er wel rekening mee houden dat Hijama niet alles kan genezen. Hierbij kan u denken aan aangeboren en genetische ziektes of ernstige schade aan het lichaam.
Hijama zou u onder andere kunnen helpen bij o.a.:
- Blessures
- Hernia
- Migraine
- Cellulitis
- Artrose
- Depressie
- Allergie
- Insomnia
- Diabetes
- Aambeien
- Hartklachten
- Impotentie
- Lage rugklachten
- Herpes zoster
Daarnaast moet men niet vergeten dat Hijama ook een religieuze ondertoon heeft. Hijama komt diverse malen voor in de diverse Hadith collecties. Het is een Sunnah van de profeet Mohammed (SAW), dus kan men hassanaat ontvangen door het verrichten van deze handeling. Sunnah handelingen zijn handelingen die zijn aanbevolen of verplicht door de profeet Mohammed (SAW). Hassanaat daarentegen zijn beloningen die men kan ontvangen voor goede daden.
“Genezing ligt in drie zaken: het drinken van honing, de insnijding door degene die Hijama verricht (de mihjaam) en het branden met vuur (al-kaj), maar ik verbied mijn gemeenschap al-kaj.” Sahih Bukharie (5269)
Wanneer kan men het beste een Hijama behandeling ondergaan?
De beste dagen om een afspraak in te plannen voor een Hijama behandeling zijn de 17de, 19de of de 21ste dag van iedere maand. Men refereert hier dan wel naar de islamitische kalender. Dit kan men lezen in boek 28 van de Sunan Abu Dawud in Hadith nummer 3861. Volgens een andere Hadith, namelijk Hadith nummer 3488 in de Hadith collectie Sahih Sunan ibn Maajah, kunt u het beste een Hijama behandeling ondergaan op een maandag of een dinsdag. Een behandeling ondergaan op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag wordt namelijk afgeraden. Over donderdag wordt er niets vermeld, dus kan men in principe ook op een donderdag een afspraak inplannen. Indien de 17de, 19de of de 21ste met een maandag of dinsdag samenvalt, zou dat het beste keuze zijn op het gebied van Hijama.
Hijama behandeling
Er zijn diverse Hijama klinieken verspreid over Nederland en België waar u terecht kan voor een behandeling. In principe zou iedereen een Hijama behandeling kunnen ondergaan, maar indien u zwanger bent, een bepaalde aandoening heeft of iets anders heeft waardoor u twijfelt of u een behandeling kan ondergaan, kunt u het beste contact opnemen met de klinieken of met uw huisarts. U kunt op de dag van uw afspraak het beste een warme douche nemen. Waar u ook rekening mee kan houden is dat het islamitisch wordt aanbevolen om met een lege maag de behandeling te ondergaan (Sahih Sunan ibn Maajah, Hadith nummer 3478).
Geen moslim: wat nu?
Indien u geen moslim bent, betekent dit niet dat u geen Hijama behandeling kan ondergaan. Het zal alleen niet dezelfde religieuze ondertoon hebben. Er zijn diverse niet islamitische minderheden in islamitische landen die ook gebruik maken van Hijama.