De kleur van een edelsteen of kristal en zijn werking

De kleur van een edelsteen of kristal en zijn werking Edelstenen of kristallen zijn o.a. zo fascinerend doordat ze een eindeloze variatie aan kleurnuances bieden, kleuren die opvallen door hun kracht en schoonheid. Kristallen lijken gestold licht. Edelstenen zijn sinds mensenheugenis hèt cadeau om te geven; de steen kan de band tussen gever en ontvanger versterken en harmoniseren. Als je een steen zoekt voor een bepaalde werking, is het de vraag welke kleur de beste werking heeft voor je doel. Blauwe en groene edelstenen zijn bijvoorbeeld rustgevend. Rode stenen geven energie en passie, maar zijn bloeddrukverhogend en sommige kunnen zelfs verbrekend werken m.b.t. de relatie. Groene stenen zijn harmoniserend. De blauwe kleur van een steen bevordert in het algemeen verdieping op geestelijk gebied. Stenen houden van mensen en verstevigen de vriendschap. Het zelfgenezend vermogen van de mens wordt bevorderd door het dragen van een steen of sieraad met de juiste steen.

Edelstenen en kristallen

Als je bedenkt dat kleuren onderdeel van het licht zijn, dan zijn (half)edelstenen als het ware gestolde vormen van licht. Stenen hebben zoveel prachtige, heldere kleurnuances omdat ze het licht in al haar nuances zuiver kunnen weerkaatsen. Wie kijkt naar een steen kan volkomen gefascineerd raken. De steen is niet dood, de steen sprankelt van leven en dit wordt zichtbaar in haar kleur.

Wat is kleur?

Ons zonlicht bevat alle kleuren van het spectrum. Als je een helder bergkristal in het licht houdt dan zie je de breking van het licht: een regenboog verschijnt. Het witte heldere licht blijkt alle kleuren in zich te dragen. De lichtstraal breekt. Er ontstaan verschillende stralen (of lichtfrequenties) naast elkaar met verschillende kleuren, een regenboog. Als deze lichtstraal een object raakt, dan wordt de kleur ofwel teruggestraald, ofwel geabsorbeerd. Als het licht gereflecteerd wordt kunnen we de objecten zien. De kleur van het object wordt bepaald doordat een deel van het witte licht geabsorbeerd wordt, de overgebleven kleurstraal van het spectrum wordt gereflecteerd, teruggestraald naar ons oog en het is die kleur die we zien. Als al het licht van de straal teruggekaatst wordt zien we wit of helder licht, als al het licht geabsorbeerd wordt zien we zwart.

Welke kleur kiezen?

De kleur bepaalt meestal of je de steen wel of niet koopt. Je moet hem mooi vinden. Soms is het zo dat een kleur die je niet zo aanstaat juist de kleur of steen is die goed voor je is. Dit kan het geval zijn als je bepaalde delen van jezelf niet accepteert. De steen helpt je om die delen wel te accepteren en te integreren in je persoon. Maar meestal is het de beste lijdraad om op je gevoel en voorkeur af te gaan.

Rood geeft levenslust

Wie behoeft heeft aan energie en optimisme en het warm wil krijgen, richt zich op rood. Het rood dat in mineralen zit, heeft vaak te maken met aanwezige ijzerdeeltjes. Rood geeft moed en ondernemingslust. Rood is de kleur van passie, maar ook de kleur van de haat. Wie van nature een kort lontje heeft kan het beter met een andere kleur proberen. Rood helpt bij het herstellen van ziekten. Wie zich moe en slap en initiatiefloos voelt, kan een gevoel van kracht en enthousiasme, doelgerichtheid en vasthoudendheid opwekken met rood. Rood zit niet voor één gat gevangen. Rood gaat ervoor. Gevaar bestaat dat wie teveel rood heeft, op andermans tenen kan trappen, zonder het in de gaten te hebben. Impulsieve acties worden ondernomen. Het innerlijk vuur is groot. Alle leerprocessen en het verwerken van ervaringen worden gestimuleerd. De bereidheid tot samenwerking en het helpen van anderen wordt gewekt.

Lichamelijk

Rood werkt in op het bloed, rode bloedlichaampjes worden aangemaakt, de bloeddruk wordt verhoogd, de bloedsomloop gestimuleerd. Rood activeert het hart. Rode en roodbruine stenen stimuleren de dunne darm zodat de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineraalvormende elementen verbetert. Zo wordt de kwaliteit van het bloed verhoogd.

Rode stenen

Robijn, granaat, rode spinel, rhodoniet en rhodochrosiet, en de aarderode jaspis

De oranje kleur vitaliseert

Het rood van levensmoed in combinatie met het geel van het mentale. Oranje geeft warmte en de kracht om het leven te leven. Wie passief geworden is heeft baat bij oranje stenen. Er komt weer beweging in. Je leven wordt weer sprankelend en vrolijk. Je spontaniteit krijgt de kans. Je kunt weer spelen, je voelt je creatief. Ook op seksueel gebied sta je weer open, je sensualiteit wordt aangesproken. Oranje is een positieve kleur, kleur van genezing. Het is een goed alternatief voor rood. Je gevoel voor eigenwaarde wordt versterkt. Wie teveel vastzit in de eentonigheid van het dagelijkse bestaan met zijn plichten, heeft baat bij oranje. Je krijgt er weer plezier in. Oranje stenen helpen om ons evenwicht en harmonie in beweging te vinden. Ook het rechtvaardigheidsgevoel doet van zich spreken.

Het lichaam

Vitaliseert, de bloedsomloop wordt gestimuleerd, de bloedvaten versterkt. Oranje zorgt voor een gelijkmatige energieverdeling in het lichaam. De spijsvertering wordt bevordert, maar ook ervaringen kunnen beter verteerd worden. Chronische asthma en bronchitis genezen. De functie en gevoeligheid van de geslachtsorganen verbetert. Weggebleven menstruatie komt terug.

Oranje stenen

Vuuropaal, oranje carneool, topaas, oranjegele beryl en zonnesteen.

Geel, de opwekkende kleur van het licht

Gele en goudkleurige mineralen geven een positieve levenshouding, zelfvertrouwen. Geel maakt vrolijk en welgemoed, we maken ons geen onnodige zorgen. Het verdrijft depressie. Het is een veilige kleur die verwarmend werkt en koestering geeft. Het maakt ons bewust van wat we nodig hebben en wat we werkelijk willen in het leven. De werkelijkheid van ons dagelijkse bestaan, wat we erin ervaren, kunnen we begrijpen en verwerken. Zo leren we zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor ons bestaan. We zijn in staat onze eigen koers te bepalen. Doordat we de betekenis van ons leven gaan beseffen, komen we tot geestelijke rijping. Geel maakt intelligent en communicatief. We leggen contacten, maken afspraken, komen tot goede handelsovereenkomsten. Geel is de kleur voor het denken, vooruit zien, plannen.

Lichamelijk

De spijsvertering wordt gestimuleerd, de maag, milt, de pancreas. De energiehuishouding van het lichaam blijft op peil. Het vegetatieve zenuwstelsel (dat verantwoordelijk is voor de werking van de inwendige organen) wordt in zijn werking ondersteund. Het immuunsysteem versterkt zich.

Gele stenen

Citrien, topaas, gele diamant, gele saffier, gele carneool, barnsteen, gele fluoriet en gele calciet

Bruine stenen stabiliseren

Bruin is de kleur van de aarde, het maakt je praktisch en het is een stabiliserende kleur.

Lichamelijk

Bruin helpt je lichaam in zijn processen, de stofwisseling wordt gereguleerd, groei van weefsels gestimuleerd. Onze zintuigen herinneren zich weer hun functie. Bruin hoort bij het dagelijkse leven van ons organisme.

Bruine stenen

Rookkwarts, agaath, sardonyx, titaniet, haliet en versteend hout.

Geelbruine stenen

Katteoog en tijgeroog

Roodbruin, kleur van de aarde zelf

De prachtige roodbruine jaspis is een van de weinige halfedelstenen die nog wel eens in ons land kan worden gevonden, plaatselijk zelfs in je eigen achtertuin. Het is een levendige kleur die de kwaliteiten van het gewone bruin heeft, geaard maakt, maar daarbij een levendigheid geeft die de gewone bruine kleuren missen. Er zit meer actie, ondernemingszin en dynamiek in. Ook zou de steen staan voor onbaatzuchtigheid.

Lichamelijk

De roodbruine kleur stimuleert de werking van de de dunne darm, zodat de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineraalvormende elementen verbetert. Zo wordt de kwaliteit van het bloed verhoogd.

Roodbruine stenen

Jaspis, silex en roodbruine agaath

Groen, kleur van vrede en harmonie

Groen is de kleur van het midden. Het groen bevindt zich middenin het kleurenspectrum van de regenboog. Het is de kleur die past bij het hart. Groene stenen werken neutraliserend, harmoniserend en groeibevorderend. Traditioneel wordt de kleur in verband gebracht met vruchtbaarheid. De kleur werkt verfrissend, zoals het jonge groen in de lente. Opbouw is mogelijk. Je kunt vanuit het groen elke richting kiezen. Initiatief wordt bevorderd. Onder invloed van groene mineralen verhoogt het reactievermogen en het enthousiasme. De levenswil is sterk. Het innerlijke voorstellingsvermogen en de fantasie worden bevorderd. De zintuigen worden gestimuleerd, de liefde voor het aardse bestaan krijgt de kans. Groen is de kleur van de hoop en het optimisme en negativiteit wordt herkend als wat het is, niet gelukkig makend. Gevoelens worden bevrijd onder invloed van deze kleur en emoties worden intenser. Woede en razernij kunnen tot ontlading komen, zodat erna weer vrede gevoeld kan worden.

Lichamelijk

Groen is gunstig voor de lever en de galblaas, hart en nieren, de vrouwelijke organen en de kleine hersenen. Door haar gunstige effect op de lever worden ontgiftigingsprocessen bevorderd. Groen werkt gunstig op de ogen.

Groene stenen

Smaragd, malachiet, olivijn, aventurijn, chrysopraas, heliotroop, groene agaath, jade, nefriet, groene toermalijn en groene fluoriet.

Blauw, kleur van vrede en inzicht

Blauw is de kleur van hoop en vrede. Ze bevordert ontspanning, eerlijkheid en openheid, en bevordert het vermogen om open, gelijkwaardige partnerschappen aan te gaan. Het is de kleur van zuiverheid. Psychische en geestelijke, zowel als lichamelijke zuivering worden gestimuleerd. Emoties worden gekalmeerd. Wie niet van blauw houdt is misschien juist onrustig en wellicht chaotisch en zou blauw eens kunnen proberen. Blauw is de kleur van verdieping op geestelijk gebied. De kleur van inzicht, een heldere, logische geest, wijsheid. Een van de meest populaire blauwe stenen is de lapis lazuli: de diepe hemelsblauwe kleur van lapis lazuli, met zijn karakteristieke pyrietspikkels die als sterren aan de hemel glanzen, brengt de beschouwer in betovering.

Fysiek

Blauw verlaagt de bloeddruk en is een rustgevende en verkoelende kleur. Witte bloedlichaampjes worden aangemaakt. Blauw werkt antiseptisch en koortswerend. Het is goed tegen hartkloppingen.

Blauwe stenen

Lapis lazuli, sodaliet, saffier, azuriet, dumortieriet, kyaniet, blauwe calciet en maansteen.

Van de veelkleurige stenen is de onvolprezen labradoriet hier nog te noemen, diepe blauwe glanzen liggen in de steen verborgen, in combinatie met andere kleuren zoals geel, groen, oranje, rood, terwijl de steen op het eerste gezicht grijs lijkt.

Violet of paars, kleur voor compassie, mystiek en geestelijke vrijheid

Deze kleur wordt meestal geassocieerd met mystiek, spiritualiteit. De ontvankelijkheid versterkt. Men staat open voor krachten van een hoog geestelijk niveau. De ziel verheft zich. We staan open voor informatie van een hoger plan. De combinatie van rood en blauw staat voor de synthese van het praktische en het geestelijke. De kunstenaar doet zijn voordeel hiermee. Paars bevordert de compassie voor anderen, we hebben begrip en inlevingsvermogen. Verdriet wordt gestild, trauma's achter ons gelaten, neurosen genezen.

Violette mineralen zijn beschermers tegen vreemde invloeden van buitenaf, hetzij geestelijk, hetzij energetisch. Geestelijke vrijheid past bij deze kleur. Het geheugen, ideeënrijkheid en het bewustzijn worden gestimuleerd. De communicatie en interactie met anderen wordt geharmoniseerd.

Fysiek

De hersenactiviteit, het sensorische en motorische zenuwstelsel worden gestimuleerd. Ook de werking van huid, longen en het ademhalingsstelsel wordt geactiveerd. Over het algemeen is er een reinigende werking. Klachten in het hoofd worden verlicht: hoofdpijn, hersenschudding, haarproblemen, geestesziekte.

Violette of paarse stenen

Amethyst, lepidoliet, ioliet (ook watersaffier genoemd) en paarse fluoriet.

Wit, een versterkende, zuiverende, heldere kracht

Wit draagt alle kleuren in zich. Wit absorbeert geen licht of kleur, maar weerkaatst alles. Zo is wit een neutrale kleur die het licht met al zijn mogelijkheden naar ons toe leidt. Dat wat al aanwezig is wordt versterkt, verhelderd, ondersteund. Witte mineralen ondersteunen de werking van andere stenen en versterken deze. Wit licht is de kleur voor het etherisch lichaam, het wordt versterkt en schoongehouden. Het is de kleur van helderheid en zuiverheid. Het is de omringende lichtende straling van vele verschijnselen.

Wit is ook een receptieve, ontvankelijke kleur. Het is de kleur van de maan. De ondoorzichtige en met name de halfdoorzichtige stenen hebben een connectie met de maan, zoals de witte chalcedoon; het gevoelsleven wordt verzacht.

Fysiek

Bij deficiëntietoestanden (kou, zwakte, gevoelloosheid, verlamming) wordt energie aangevoerd en de werking van andere stenen versterkt. Wit werkt zuiverend. Het lymfesysteem wordt aangezet.

Witte stenen

Witte onyx, witte chalcedoon, witte agaat, serpentijn, maansteen en seleniet.

Helder doorschijnend ongekleurd

Zie bij witte stenen. Heldere stenen zoals bergkristal en diamant zijn zeer krachtig van werking, maar kunnen iets koels hebben. Met andere stenen ernaast kan de werking toegespitst worden op de persoon en zijn behoeften.

Fysiek

Heldere stenen werken waarschijnlijk meer op het aura, het energieveld dat ons lichaam omringt. Het hele organisme verheldert, zuiveringsprocessen treden in werking.

Doorschijnende kleurloze stenen

Bergkristal en diamant.

Veelkleurige stenen

Deze stenen dragen de combinatie van de verschillende kleuren in zich. Dit houdt een zekere speelsheid in, vaak werken ze opwekkend. We leren zelf weer te spelen en verschillende factoren van ons bestaan of ons karakter te combineren. Deze stenen geven verlichting, we zitten niet voor één gat gevangen. Als we ergens door gegrepen worden gaan we er helemaal voor, net als het spelende kind gaan we erin op. We boren onverwachte mogelijkheden aan die in ons verborgen lagen. De werking van de steen kan vele kanten uit gaan, afhankelijk van de kleuren en het soort steen. Elke steen is anders. De opaal kent een volkomen eigen verhaal en verdient apart aandacht.

Fysiek

Het hele organisme wordt door zo'n steen aangesproken en opgewekt. Het genezingsproces versnelt en vindt zijn eigen weg.

Veelkleurige stenen

labradoriet, regenboogobsidiaan, toermalijn, opaal en bloedsteen/heliotroop (groen en rood).

Zwarte stenen als symbool voor de aarde zelf

Zwart is een receptieve kleur. Zwart kan somber maken voor wie hier gevoelig voor is, maar voor mensen die behoefte hebben aan aarding en stabiliteit kan zwart ondersteunend werken. Zwart staat voor de aarde die ons allen draagt. De zwarte mineraal leert zelfbeheersing, orde, structuur, geeft een rustige kracht en ook veerkracht en uithoudingsvermogen. Zwart past bij soberheid en strengheid. Zwart helpt om plannen tot uitvoering te brengen, het geeft daadkracht en vastbeslotenheid. We kijken door de illusies heen. Maar nogmaals, zwart kan depressief maken, zoek in dat geval bijvoorbeeld een donkerblauwe steen, zoals de sodaliet.

De zwarte obsidiaan is een van de heftigste stenen. Onder invloed van deze steen ga je door diepe transformatieprocessen. Niet iedereen is hier aan toe. Het is een vorm van initiatie. Het is het pad dat door het diepe duister naar het licht voert. Een andere zwarte steen die van grote waarde is, is de zwarte toermalijn, de schörl. In deze tijd van electromagnetische straling die overal om ons heen is, kan deze steen helpen de straling af te doen vloeien.

Fysiek

Zwart werkt op het organisme als geheel. Overtollige energie wordt weggenomen, pijn vermindert en ontspanning treedt op in het hele organisme. Stress heeft minder vat op ons, zodat het weerstandsvermogen krachtig kan blijven. Zwart kan helpen bij de poging tot vermageren omdat we minder geneigd zijn tot onmatigheid en het hele organisme meer efficiënt functioneert.

Zwarte stenen

Obsidiaan, schörl(zwarte toermalijn), hematiet, git, magnetiet, onyx (deze is meestal kunstmatig zwart gekleurd, dit is een procedee dat al sinds meer dan duizend jaar gevolgd wordt). Agaath vertoont zwart in combinatie met andere kleuren. Ook malachiet kan zo donkergroen zijn, dat het zwart geworden is, maar altijd in combinatie met de lichtere malachietkleuren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islamitische geneeskunde: Hijama / Hijama cuppingIslamitische geneeskunde: Hijama / Hijama cuppingNaast de reguliere geneeswijze die we menigeen gewend zijn, zijn er ook diverse vormen van alternatieve geneeswijzen waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Babylass, Pixabay
  • Handboek geneeskrachtige stenen. Michael Gienger
  • De kristallengids. Simon & Sue Lilly
  • Verborgen krachten der edelstenen. Mellie Uyldert
  • Edelsteentherapie van A tot Z. Tosca Tetteroo
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.