Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)

Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling) Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Het metaal is aanwezig in het milieu in combinatie met andere elementen zoals zuurstof, silicium en fluor. Ongeveer 5-10 mg aluminium komt ons lichaam dagelijks binnen via verschillende bronnen zoals water, voedsel, beroepsmatige blootstelling aan aluminium in industrieën, enz. Een blootstelling aan aluminium is meestal niet schadelijk, maar een blootstelling aan hoge niveaus leidt mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen. Aluminiumtoxiciteit veroorzaakt onder andere botproblemen en verwardheid. De patiënt moet de overmatige blootstelling aan aluminium vermijden en voorts is medicatie inzetbaar om het metaal uit het lichaam te verwijderen.

Toepassingen van aluminium

Metaal

Aluminium wordt gebruikt om drankblikjes, potten en pannen, vliegtuigen, gevelbeplating en dakbedekking en folie te maken. Metaal in poedervorm wordt vaak gebruikt in explosieven en vuurwerk.

Aluminiumverbindingen

Aluminiumverbindingen worden gebruikt in vele uiteenlopende en belangrijke industriële toepassingen zoals alums (aluminiumsulfaat) bij een waterbehandeling en aluminiumoxide in schuurmiddelen en ovenbekledingen.

Aluminium bevindt zich mogelijk in antitranspiratiemiddelen / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)Aluminium bevindt zich mogelijk in antitranspiratiemiddelen / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)

Consumentenproducten

Aluminium is te vinden in consumentenproducten, waaronder:
 • antitranspiratiemiddelen
 • gebufferde aspirine
 • maagzuurremmers
 • schoonheidsmiddelen
 • vaccins: Vaccins kunnen kleine hoeveelheden aluminiumverbindingen bevatten, niet meer dan 0,85 mg/dosis.
 • voedselsupplementen

Voedselmiddelen

Onverwerkte voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten en vlees bevatten zeer weinig aluminium. Aluminiumverbindingen kunnen worden toegevoegd tijdens de verwerking van levensmiddelen, zoals:
 • antiklontermiddelen
 • bakpoeder
 • kleurstoffen
 • meel

Oorzaken: Overmatige blootstelling aan aluminium

Aluminium is aanwezig in voedsel, water, lucht en de bodem. Het is mogelijk om blootgesteld te worden aan hoge hoeveelheden aluminium door het drinken of innemen van stoffen die veel aluminium bevatten. Ook ademen sommige patiënten te veel aluminiumstof in via de werkpleklucht. Verder is aluminiumtoxiciteit ook mogelijk door het leven op plaatsen waar aluminium wordt gedolven of verwerkt of van nature hoog is, of door het wonen in de buurt van bepaalde locaties voor gevaarlijk afval.

Risicofactoren van aluminiumvergiftiging

Iedereen krijgt mogelijk te maken met deze aandoening, maar bepaalde patiënten hebben meer kans om aluminiumtoxiciteit te ontwikkelen. De volgende factoren vergroten de kansen op het ontwikkelen van aluminiumtoxiciteit:
 • een verminderde nierfunctie
 • hemodialyse: Aluminiumtoxiciteit is een probleem voor patiënten die hemodialyse ondergaan. Het dialyseproces verwijdert overtollig aluminium niet efficiënt uit het lichaam, dus het kan zich na verloop van tijd ophopen.
 • langdurig intravaneuze (via een ader) voeding toegediend krijgen
 • stoffen met een hoog aluminiumgehalte drinken of innemen
 • wonen in stoffige omgevingen
 • wonen of werken in een omgeving die veel aluminium bevat

Symptomen

Volgende symptomen komen mogelijk tot uiting bij een patiënt met aluminiumvergiftiging:

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek onthult een overmatige blootstelling aan aluminium / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek onthult een overmatige blootstelling aan aluminium / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De patiënt meldt zijn symptomen en medische geschiedenis, waarna de arts een lichamelijk onderzoek uitvoert. Hij zet nog verdere onderzoeken in om de diagnose te bevestigen en andere ziekten uit te sluiten:

Differentiële diagnose
Omdat veel niet-specifieke symptomen optreden bij een aluminiumvergiftiging, is het belangrijk om diverse onderzoeken uit te voeren om de diagnose te bevestigen. Enkele aandoeningen hebben een gelijkaardig klinisch beeld zoals:

Behandeling van aluminiumtoxiciteit

Aluminium vermijden

De patiënt moet bovendien de blootstelling aan overtollig aluminium uit de voeding schrappen en andere bronnen van een blootstelling aan aluminium voorkomen.

Medicatie

Chelatietherapie is nodig om aluminium uit het lichaam te verwijderen. Dit gebeurt met het medicijn deferoxamine-mesylaat.

Complicaties van overmatige blootstelling aan metaal

Door aluminiumvergiftiging ontstaan mogelijk enkele complicaties zoals:
 • bloedarmoede
 • botziekten
 • een verminderde ijzerabsorptie
 • hersenziekten en -stoornissen
 • longproblemen
 • neurologische problemen die problemen veroorzaken met vrijwillige en onvrijwillige acties

Preventie

Om de kansen op aluminiumtoxiciteit te verminderen, vermijdt de patiënt best antacida (maagzuurremmers) en anti-transpiranten als ze aluminium bevatten.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaan is een soort metaal dat zowel in de omgeving als in beroepsmatige plaatsen aanwezig is. Door een overmatige bloo…
Antimoonvergiftiging: Symptomen van overmatige blootstellingAntimoonvergiftiging: Symptomen van overmatige blootstellingAntimoon (symbool Sb van het Latijnse stibium) (antimonium, stibium) is een zilvergrijs metalloïde met gemiddelde hardhe…
Kobaltvergiftiging: Overmatige blootstelling aan kobaltKobaltvergiftiging: Overmatige blootstelling aan kobaltKobalt is een zwaar metaal dat van nature aanwezig is in de bodem. Het is een heel klein deel van onze omgeving en zowel…
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…

Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaken en behandelingVoorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaken en behandelingVeel mensen zijn bekend met voorjaarsmoeheid. De eerste warme dagen van het jaar leiden bij veel mensen tot vermoeidheid…
Ainhum: Aandoening met spontane amputatie van kleine teenAinhum: Aandoening met spontane amputatie van kleine teenAinhum (dactylolysis spontanea) is een tropische aandoening waarbij een patiënt een geleidelijk spontaan een teen (of vi…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 22 februari 2020:
 • Aluminium toxicity in people on dialysis, https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_toxicity_in_people_on_dialysis
 • Aluminum Toxicity, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=164929
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/165315-overview#showall
 • Public Health Statement for Aluminum, https://www.atsdr.cdc.gov/phs/phs.asp?id=1076&tid=34
 • Afbeelding bron 1: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.