Ainhum: Aandoening met spontane amputatie van kleine teen

Ainhum: Aandoening met spontane amputatie van kleine teen Ainhum (dactylolysis spontanea) is een tropische aandoening waarbij een patiënt een geleidelijk spontaan een teen (of vinger) verliest. Vaak is de vijfde teen (of vinger) aangetast. De oorzaak is onbekend, maar lopen op blote voeten en genetische factoren spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van de zeldzame ziekte. Ainhum gaat mogelijk gepaard met pijn, zweervorming en andere tekenen. Een röntgenfoto bevestigt de aandoening. De prognose hangt af van het stadium waarin ainhum zich bevindt wanneer de arts de ziekte diagnosticeert. In het beginstadium zijn medicijnen inzetbaar maar een operatie is noodzakelijk. De zeldzame ziekte werd voor het eerst in de medische literatuur beschreven in 1867 door de Braziliaanse arts Jose Francisco da Silva Lima.

Epidemiologie van tropische aandoening

Ainhum komt voor bij patiënten van alle rassen, maar komt het meest voor bij patiënten van Afrikaanse, Aziatische, West-Indische, Noord-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse afkomst. Mannen en vrouwen lijden in gelijke aantallen aan deze tropische ziekte. Ainhum komt niet vaak voor bij patiënten jonger dan dertig jaar en ouder dan vijftig jaar.

Oorzaken: Mogelijk lopen op blote voeten

De echte oorzaak van ainhum is niet bekend anno februari 2020. De tropische aandoening is vermoedelijk het resultaat van een trauma aan de teen (meestal de vijfde teen). Het trauma houdt mogelijk verband met het lopen op blote voeten. Andere onderzoekers vermoeden dat het een immuunsysteemreactie aan de basis ligt van de ziekte, omdat T-lymfocyten aanwezig zijn op de getroffen plaats. Ook een infectie is mogelijk gekoppeld aan de zeldzame tropische ziekte. Tot slot komt de aandoening af en toe bij familieleden tot stand waardoor mogelijk een genetische component betrokken is.

Bij de ziekte ontstaan progressieve bandvormige vernauwingen rond de vijfde teen (kleine teentje), waardoor de bloedvaten afgesnoerd worden, bloedcirculatieproblemen ontstaan en uiteindelijk na enkele jaren een spontane amputatie van dit teentje plaatsvindt.

Symptomen spontane amputatie van kleine teen

Ainhum tast meestal de tenen aan, maar in zeldzame gevallen zijn ook de vingers getroffen. Meestal presenteert de aandoening zich aan beide kanten. Het eerste teken van de ziekte is een pijnlijke groef/kloof onder een teen, meestal de vijfde teen (= kleine teen). De groef wordt geleidelijk dieper en meer cirkelvormig. Vervolgens ontstaat een progressieve vernauwing aan de teenbasis met een zwelling van de teen. Teenpijn, erosies en zweervorming aan de voet komen soms ook voor. Bot wordt geabsorbeerd door de druk. De pijnlijke vernauwing leidt na enkele jaren onbehandeld tot een spontane amputatie van de teen waardoor de patiënt de teen verliest.

Medicijnen zijn in het beginstadium nog inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn in het beginstadium nog inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van ainhum

Anno februari stopt geen enkele behandeling de progressie van ainhum. In de vroege stadia zet de arts op de huid toegepaste of injecteerbare corticosteroïden (sterkte ontstekingsremmers), salicylaatpreparaten of retinoïden in. Verder is een chirurgische behandeling vaak noodzakelijk. De arts kan soms de vernauwing wegnemen, en de bloedsomloop herstellen. In een laat staduim van de ziekte moet hij echter het getroffen teentje amputeren.

Complicaties

Secundaire bacteriële huidinfecties of dermatofyt-schimmelinfecties komen mogelijk tot stand bij ainhum. Als meer dan alleen de twee vijfde tenen zijn aangetast, ontstaan mogelijk evenwichtsproblemen tijdens het lopen.

Preventie van zeldzame ziekte

Het dragen van schoenen om een trauma te voorkomen aan de blote voeten, vermindert de incidentie van ainhum.
© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Palmoplantaire keratodermaPalmoplantaire keratodermaEelt aanmaken aan de handen en de voeten is een perfect normaal verschijnsel. In zeldzame gevallen zit er een genetisch…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Wat vertelt de verhouding van onze tenen over ons?Wat vertelt de verhouding van onze tenen over ons?Onze tenen kunnen speciale eigenschappen en karaktertrekken verraden over onszelf Door de voetreflexologie in China onts…

Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Het metaal is aanwezig in het milieu in combinatie met andere…
Zenuwschade: symptomen en oorzaken van zenuwbeschadigingZenuwschade: symptomen en oorzaken van zenuwbeschadigingZenuwschade of zenuwbeschadiging is een verwonding van zenuwweefsel of textus nervosus dat objectief detecteerbare zenuw…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 19 februari 2020:
  • Ainhum, https://dermnetnz.org/topics/ainhum/
  • Ainhum, https://en.wikipedia.org/wiki/Ainhum
  • AINHUM, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/Ainhum.htm
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1074953-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.