Wat vertelt de verhouding van onze tenen over ons?

Wat vertelt de verhouding van onze tenen over ons? Onze tenen kunnen speciale eigenschappen en karaktertrekken verraden over onszelf Door de voetreflexologie in China ontstond er een versterkte aandacht naar wat de verhouding van de tenen en de verschillende tenen zelf betekenen. Hoe beter een teen ontwikkeld is, hoe sterker deze karaktertrek of eigenschap van toepassing is. Hierbij is er ook nog een belangrijk verschil of het over onze linker- of rechtervoet gaat en hoe de vorm en de verhouding van de tenen is ten opzichte van elkaar. In de Griekse oudheid focuste men zich voor het eerst op welk soorten voeten er zijn. Zo zijn er vijf verschillende: de Egyptische, Griekse, Romaanse, Keltische en Germaanse voet.

Voetreflexologie

Deze pseudowetenschap gaat er van uit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en dat de geest en hetgeen je meemaakt in het leven een invloed heeft op de ontwikkeling van je lichaamsdeel, in dit geval je tenen. Reeds vanaf de geboorte hebben onze tenen een bepaalde vorm en verhouding aangenomen ten opzichte van elkaar. En toch zullen onze tenen niet zomaar evenredig en op dezelfde manier groeien. De ene teen wordt al wat groter, de andere groeit wat krommer of verder weg van de andere teen... De stand, vorm en groei van de tenen vormde reeds in 4400 voor Christus een voornaam onderzoeksobject. Meer bepaald in China ontstond door voetreflexologie een versterkte aandacht naar de verhouding van onze tenen en wat ze betekenen. Ook in India had deze studie veel succes en begonnen veel mensen zich te specialiseren in de voetreflexologie. In de Hindoeïstische filosofie verbond men elke teen ook met de zogenaamde oerelementen: ether voor de dikke teen, lucht voor de tweede teen, vuur: de derde, water: de vierde en tenslotte aarde voor de vijfde teen.

Betekenis van de tenen

Tenen van de linkervoet

De linkervoet staat voor de gevoelige kant van je persoonlijkheid, waarbij iedere teen een speciale eigenschap krijgt toegedicht. Deze voet wordt ook wel de 'vrouwelijkere voet' genoemd.
 • De grote teen (eerste teen): staat voor hoe je omgaat met gevoelige zaken en de communicatie daarrond
 • De tweede teen weerspiegelt hoe gevoelig bent van aanleg.
 • De derde teen: hoe creatief en intuïtief ben jij in je handelen?
 • De vierde teen: hoe ervaar je liefde en ga je er mee om?
 • De vijfde teen: staat voor vertrouwen en seks.

Tenen van de rechtervoet

De rechtervoet staat voor hoe je omgaat met rationele zaken en wordt ook wel de 'mannelijkere voet genoemd'.
 • De grote teen: weerspiegelt de communicatie en vreugde die je hebt omtrent rationele zaken.
 • De tweede teen: hoe ambitieus sta je in het leven?
 • De derde teen: hoe snel ga je over tot actie en hoe sta jij ten opzichte van agressie?
 • De vierde teen: hoe goed ben je gehecht en welke controle heb je over je leven?
 • De vijfde teen: ben je gevoelig voor onzekerheid en angsten?

Stand en vorm van de tenen

Niet alleen de grootte van je teen zegt iets over hoe een bepaalde eigenschap of karaktertrek is ontwikkeld, maar ook de stand naar andere tenen en de vorm die de teen heeft aangenomen is van belang. Zo is iemand met ronde tenen subtiel en tactisch in omgang met anderen, is iemand met hoekige tenen eerder een flapuit en rechtuit. Wanneer de tenen dicht bij elkaar staan ga je eerder impulsief reageren, terwijl veel ruimte tussen tenen garant staat voor goed nadenken en weloverwogen beslissingen nemen.

Soorten voeten

De eerste classificatie om een type voet in te delen kwam voort uit de Griekse oudheid. Waarbij men door eerdere ervaringen aan de hand van de voeten kon aantonen of het slachtoffer tijdens een oorlog van Griekse of Egyptische oorsprong was. Later gaf dit ook inspiratie om Romaans, Keltische en Germaanse voettypes te onderscheiden. Opvallend is dat deze 'voettypes' in de praktijk ook bij zeer veel mensen voorkomen. Dit doet sommigen de link leggen naar het mogelijke feit dat zijn of haar geschiedkundige voorouders wel eens Grieks, Egyptisch, Romaans, Keltisch of Germaans waren. Er kunnen grotendeels vijf types voeten onderscheiden worden. Deze typeren zich doordat de tenen een verschillende houding tegenover elkaar aannemen.

De Egyptische voet

De 'dikke teen' is het grootst en de andere tenen volgen van groot naar klein en gaan het trapje af

De Griekse voet

Hierbij is de tweede teen groter dan de dikke, en volgen de andere tenen van groot naar klein.

De Romaanse voet

De eerste drie tenen zijn even groot, de andere tenen vervolgen van groot naar klein het rijtje.

De Keltische voet

Bij de Keltische voet zijn de dikke en de derde teen even groot, steekt de tweede teen er bovenuit en zijn de vierde en vijfde teen kleiner dan de andere tenen, maar wel gelijk aan elkaar.

De Germaanse voet

De dikke teen is het grootst, en de vier andere tenen zijn gelijk aan elkaar.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
Huisdieren: Polydactylie, wat is het?Huisdieren: Polydactylie, wat is het?De meeste mensen staan er niet eens bij stil, maar onze huis-tuin-en-keuken kat kan zomaar een afwijkend aantal tenen he…

Aanstekelijkheid van lachen, gapen, krabben en klappenHoor je iemand lachen? Grote kans dat je er zelf ook vrolijker door wordt of dat je zelfs mee gaat lachen! Dat komt door…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pruzi, Pixabay
 • https://daniellesabine.wordpress.com/2014/05/19/voeten-en-je-voorouders/
 • www.tenenlezen.com
 • http://griekse-club-yamas.skynetblogs.be/archive/2012/08/27/heb-jij-een-griekse-voet.html
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.