Mangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaan
Mangaan is een metaal dat zowel in de omgeving als in beroepsmatige situaties aanwezig is. Een overmatige blootstelling aan mangaan leidt tot diverse symptomen, vooral aan de hersenen en spieren. Het diagnosticeren van vergiftigingsverschijnselen gebeurt met behulp van urine- en bloedonderzoek, maar ook beeldvormende onderzoeken zijn belangrijk om de schade te visualiseren. De behandeling van mangaanvergiftiging (mangaanintoxicatie, manganisme) bestaat uit het vermijden van de blootstellingsbron, medicatie om het zware metaal uit het lichaam te verwijderen, en ijzertherapie. Wanneer de aandoening zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn de vergiftigingsverschijnselen vaak nog wel omkeerbaar, maar het is ook mogelijk dat de patiënt permanente restschade overhoudt door de vergiftiging met mangaan.
Oorzaken van mangaanvergiftiging
Beroep
De overmatige blootstelling aan
mangaan gebeurt sneller in bepaalde beroepsomgevingen. Lassers en werknemers in onder andere staalfabrikanten, smelterijen, en batterijproducenten lopen een verhoogd risico op mangaanintoxicatie. Het mangaan komt hierbij het lichaam binnen via inhalatie (inademing), waardoor dit wordt opgenomen door de longen.
Omgeving
Daarnaast zijn enkele omgevingsfactoren gekoppeld aan de
vergiftiging door mangaan, zoals voedingsbronnen, verontreinigd voedsel en zuigelingenvoeding. Het is namelijk mogelijk dat het water, de bodem en de lucht van nature verontreinigd zijn of dat de mens deze bronnen vervuild heeft met mangaan. In Bangladesh is bijvoorbeeld de watervoorziening verontreinigd met mangaan. De opname van mangaan gebeurt bij voedingsbronnen via de mond (oraal). Het mangaan wordt vervolgens opgenomen in het maagdarmkanaal. Een intraveneuze (via een ader) injectie van illegale narcotica met mangaan is een andere blootstellingsroute.
Risicofactoren
De belangrijkste risicofactoren voor mangaanvergiftiging zijn langdurige of hoge blootstelling aan mangaan via beroep, omgeving of voeding. Beroepsgroepen zoals lassers, mijnwerkers, en medewerkers in de metaalindustrie hebben een verhoogd risico. Ook bewoners van gebieden met een verontreinigde watervoorziening of bodem lopen een hoger risico.
Symptomen aan hersenen en spieren
De symptomen van mangaanintoxicatie variëren sterk in presentatie en ernst, afhankelijk van individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, genetica en reeds bestaande medische aandoeningen. Bij een beroepsmatige blootstelling aan mangaan ontwikkelen de symptomen zich vaak snel, omdat de blootstellingswaarden relatief hoog zijn. De symptomen bij blootstelling aan de omgeving zijn vaak subtieler. De symptomen van een mangaanvergiftiging lijken soms op die van de
ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met
bevingen),
amyotrofe laterale sclerose (neurologische aandoening) en
multiple sclerose (chronische
auto-immuunaandoening). Vooral de
hersenen en de ledematen zijn getroffen door mangaanvergiftiging.
Vermoeidheid en zwakte zijn enkele symptomen van een overmatige blootstelling aan mangaan /
Bron: Geralt, Pixabay
Hersenen
Een overmatige blootstelling aan mangaan gaat gepaard met schade aan het centrale zenuwstelsel (neurotoxiciteit). Dit uit zich in bijvoorbeeld de volgende tekenen:
Spieren
Een mangaanintoxicatie gaat bovendien gepaard met
spierspasmen en contracties (
dystonie), stijfheid van het lichaam, een maskerachtig
gezicht, een onhandig gebruik van de ledematen en trillende handen.
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van mangaanvergiftiging omvatten ernstige neurologische stoornissen zoals plotselinge spierspasmen, verwardheid, en hallucinaties. Ook ernstige bewegingsstoornissen, zoals onvermogen om te lopen of extreme stijfheid, zijn tekenen dat onmiddellijke medische interventie vereist is.
Diagnose en onderzoeken
Normale mangaanconcentraties
De hoogste concentraties van mangaan zijn aanwezig in het bot, de lever, de nieren, de alvleesklier en de
bijnieren en de hypofyse in de hersenen. De normale concentratie van mangaan in menselijke weefsels is 1 mg/kg in het bot, 1,04 mg/kg in de pancreas (alvleesklier) en 0,98 mg/kg in de nierschors. De normale bloedmangaanconcentraties variëren van 4 tot 15 μg/L bij de mens.
Een bloedonderzoek is vereist /
Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Een overmatige blootstelling aan mangaan in de werkomgeving is voor de arts vaker eenvoudiger te diagnosticeren, omdat de symptomen zich plotseling ontwikkelen. Bij omgevingsfactoren treedt de blootstelling aan mangaan vaak geleidelijk op, waardoor deze vorm van mangaanintoxicatie lastiger vast te stellen is. Een
bloedonderzoek en
urineonderzoek zijn de meest gebruikte onderzoeken voor het vaststellen van mangaanintoxicatie.
Beeldvormende onderzoeken, zoals een
röntgenfoto, een
CT-scan en
MRI-scan, onthullen afwijkingen in bijvoorbeeld de hersenen en de botten.
Behandeling van een overmatige blootstelling aan mangaan
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de patiënt uit de bron van de mangaanblootstelling. De arts stabiliseert indien nodig eerst de patiënt, waarna
chelatietherapie (zware metalen uit het lichaam verwijderen) wordt toegepast om de lichaamsbelasting van mangaan te helpen verminderen. De symptomen verbeteren hierdoor echter niet altijd. De arts zet soms een aanvullende behandeling in met
ijzersupplementen.
Prognose van mangaanintoxicatie
Patiënten met onvrijwillige spierbewegingen, tremoren,
coördinatieproblemen, en ernstige loopgangafwijkingen bevinden zich vaak in een ernstig stadium van de mangaanvergiftiging. Zij zijn al langdurig blootgesteld of zijn plots blootgesteld geweest aan erg hoge waarden. Patiënten met deze tekenen hebben vaak onomkeerbare afwijkingen, wat resulteert in een volledige invaliditeit.
Complicaties door vergiftigingsverschijnselen
Langdurige blootstelling aan mangaan tast de vruchtbaarheid aan (
vruchtbaarheidsproblemen). Verhoogde mangaanwaarden in waterbronnen zijn tot slot in verband gebracht met een verhoogde kindersterfte.
Preventie van mangaanvergiftiging
Preventie van mangaanvergiftiging richt zich op het minimaliseren van blootstelling, vooral in risicovolle beroepen en omgevingen. Werknemers in de metaalindustrie en aanverwante sectoren moeten persoonlijke bescherm
Mangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaan
Leven met mangaanvergiftiging
Mangaanvergiftiging ontstaat door langdurige blootstelling aan hoge concentraties mangaan, vaak in een beroepsmatige omgeving zoals mijnbouw of lassen. Het beïnvloedt voornamelijk het zenuwstelsel en kan symptomen veroorzaken zoals tremoren, stijfheid en gedragsveranderingen. Leven met deze aandoening vereist aanpassingen in levensstijl, medische zorg en preventieve maatregelen.
Medische zorg en symptoombeheer
Mangaanvergiftiging wordt behandeld door blootstelling aan mangaan te verminderen en de symptomen te beheersen. Chelatietherapie kan helpen om overtollig mangaan uit het lichaam te verwijderen. Neurologische symptomen, zoals stijfheid en tremoren, worden vaak behandeld met medicijnen die vergelijkbaar zijn met die voor de ziekte van Parkinson.
Regelmatige opvolging door een neuroloog is essentieel om de voortgang van de aandoening te monitoren. Fysiotherapie kan bijdragen aan het verbeteren van mobiliteit en het verminderen van spierstijfheid. Patiënten moeten zich voorbereiden op een mogelijke langetermijnbehandeling.
Aanpassingen in levensstijl en preventie
Voor patiënten is het essentieel om blootstelling aan mangaan te minimaliseren, vooral in de werkomgeving. Dit omvat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals maskers en ventilatiesystemen, en het naleven van veiligheidsrichtlijnen op de werkplek.
Thuis kan een evenwichtig voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten helpen om het lichaam te ondersteunen. Het is ook belangrijk om psychologische ondersteuning te zoeken bij symptomen van angst of depressie die door de aandoening kunnen worden veroorzaakt.
Lees verder