Kobaltvergiftiging: Overmatige blootstelling aan kobalt

Kobaltvergiftiging: Overmatige blootstelling aan kobalt Kobalt is een zwaar metaal dat van nature voorkomt in de bodem. Hoewel zowel dieren als mensen kleine hoeveelheden kobalt nodig hebben om gezond te blijven, kan overmatige blootstelling leiden tot kobaltvergiftiging. Dit gebeurt zelden in de werkomgeving, maar is ook in verband gebracht met bepaalde heupprotheses. De symptomen van kobaltvergiftiging kunnen ernstig zijn, waaronder neurologische schade en hartproblemen. Het is essentieel om de blootstellingsbron te vermijden of te verwijderen, zodat het kobaltgehalte in het bloed weer normaliseert. Soms kan de patiënt blijvende schade overhouden aan de kobaltintoxicatie en een verhoogd risico op kanker lopen.

Epidemiologie

Kobaltvergiftiging, ook wel kobaltintoxicatie genoemd, is een zeldzame aandoening die voorkomt wanneer er overmatige hoeveelheden kobalt in het lichaam worden opgenomen. Blootstelling kan zowel beroepsmatig als via medische apparaten, zoals metalen heupprotheses, plaatsvinden. De incidentie van kobaltvergiftiging is relatief laag, maar neemt toe in ontwikkelde landen vanwege het gebruik van metalen implantaten en de groeiende industrieën waarin kobalt een rol speelt.

Regionale verschillen
In ontwikkelingslanden komt kobaltvergiftiging voornamelijk voor door blootstelling tijdens mijnbouw en verwerking. In westerse landen wordt het vaker in verband gebracht met implantaten of industrieel gebruik.

Beroepsmatige blootstelling
Werknemers in metaalbewerking, batterijproductie en mijnbouw hebben een verhoogd risico op chronische blootstelling. Strenge regelgeving heeft in sommige landen geleid tot een afname van dergelijke gevallen.

Mechanisme

Kobaltvergiftiging wordt veroorzaakt door de accumulatie van kobalt in het lichaam, wat leidt tot toxische effecten op cellen en weefsels.

Cellulaire schade
Kobalt induceert oxidatieve stress door de vorming van vrije radicalen, wat leidt tot celbeschadiging en apoptose. Dit mechanisme speelt een belangrijke rol bij de toxiciteit in organen zoals de lever, nieren en het hart.

Systemische effecten
Kobalt kan verschillende systemen beïnvloeden, waaronder het cardiovasculaire, neurologische en hematologische systeem. Langdurige blootstelling kan leiden tot cardiomyopathie, perifere neuropathie en anemie.

Oorzaken: Door beroep of heupprothese

De overmatige blootstelling aan kobalt treedt op door dit element in te slikken, door dit in te ademen of anders door constant contact met de huid.

Beroep
De beroepsmatige blootstelling aan kobalt gebeurt bijvoorbeeld door metaalwinning, smelten, raffineren, in industrieën die snij- of slijpwerktuigen maken of gebruiken, of in andere industrieën die kobaltmetaal en kobaltverbindingen produceren of gebruiken. Kobaltverbindingen worden bovendien al eeuwenlang gebruikt om glas en keramiek een rijke blauwe kleur te geven. Ook bij de productie van wolfraamcarbide wordt gebruik gemaakt van kobalt. In deze beroepen gebeurt de blootstelling het vaakst via inhalatie (inademing).

Heupprothese
Kobaltvergiftiging komt eveneens voor bij de slijtage van sommige metaal-op-metaal heupprothesen (MoM-heupprothesen) die geproduceerd zijn van kobalt en chroom. Dit type implantaat is een kunstmatige heupkom die gemaakt is door een metalen bal in een metalen beker te plaatsen. Soms komen metaaldeeltjes (kobalt) vrij wanneer de metalen bal tegen de metalen kom wrijft bij het lopen. Deze metaaldeeltjes (ionen) komen dan mogelijk vrij in de heupkom en soms in de bloedbaan, waardoor kobalttoxiciteit ontstaat. De overmatige blootstelling aan kobalt door heupimplantaten gebeurt echter zelden met slechts enkele tientallen gemelde patiënten in de medische literatuur anno oktober 2020. Dit type kunstheup werd enkel geproduceerd van 1999 tot en met 2010. In The Journal of Medical Toxicology and Clinical Forensic Medicine is ook sprake van kobaltvergiftiging na een knieprothese met een vergelijkbare etiologie als de heupprothese.

Kobaltgebruik en regelgeving

Kobalt wordt nog steeds gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de productie van oplaadbare batterijen, zoals lithium-ionbatterijen die in elektrische voertuigen worden gebruikt. De regelgeving rond het gebruik en de blootstelling aan kobalt is strenger geworden, met nieuwe richtlijnen voor veilige blootstellingsniveaus en verbeterde werkomstandigheden om de gezondheid van werknemers te beschermen.

Risicofactoren

Verschillende factoren kunnen het risico op kobaltvergiftiging verhogen.

Blootstelling aan metalen implantaten
Patiënten met metalen heupprotheses die kobalt en chroom bevatten, lopen risico op verhoogde kobaltspiegels door slijtage van de implantaten.

Beroepsmatige blootstelling
Personen die werken in industrieën zoals mijnbouw, batterijproductie en metaalbewerking worden vaak blootgesteld aan kobaltstof of dampen.

Comorbiditeiten
Nierfunctiestoornissen kunnen de uitscheiding van kobalt verminderen, wat leidt tot hogere toxische niveaus in het bloed.

Risicogroepen

Bepaalde populaties lopen een hoger risico op kobaltvergiftiging.

Patiënten met medische implantaten
Heupprotheses en andere medische apparaten met metalen onderdelen kunnen slijten, waardoor kobaltdeeltjes in het lichaam vrijkomen.

Beroepsgroepen
Mijnwerkers, metaalbewerkers en werknemers in batterij- of verfproductie lopen risico vanwege hun regelmatige blootstelling.

Symptomen

Ademhalingsstelsel

Het ademhalingsstelsel is mogelijk getroffen, met astma (ontsteking van de luchtwegen in de longen), longfibrose (littekenvorming in longen met kortademigheid), een longontsteking, kortademigheid, een restrictieve longziekte (chronische longaandoening met hoesten), cardiomyopathie (hartspieraandoening), een vergroot hart en andere long- en hartproblemen als gevolg.

Endocrien systeem

Toxische bloedkobaltconcentraties veroorzaken ook endocriene stoornissen zoals hypothyreoïdie (een vertraagde werking van de schildklier), een struma (kropgezwel) en andere schildklierafwijkingen. Mogelijk is de productie van geslachtshormonen ook verminderd door een overmatige blootstelling aan kobalt.

Hoofdpijn komt voor bij kobaltvergiftiging / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn komt voor bij kobaltvergiftiging / Bron: Geralt, Pixabay

Hersenen

Neurologische schade komt ook voor door kobaltvergiftiging, zoals een depressie, geheugenproblemen, hoofdpijn, een veranderde mentale toestand, vermoeidheid, duizeligheid, vertigo, toevallen, tremoren (bevingen), tintelingen en prikkelende gevoelens (paresthesieën) en een doof of verminderd gevoel.

Huid

Ook de huid is mogelijk getroffen door een overmatige blootstelling aan kobalt. Rond de heupprothese bemerken patiënten met vergiftigingsverschijnselen mogelijk een allergie en ontsteking van de huid (allergische dermatitis). De patiënt heeft bovendien vaker opflakkeringen door eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid).

Maag en darmen

Misselijkheid, een verlies van eetlust, braken en diarree zijn gerapporteerde effecten van kobaltvergiftiging.

Wazig zien is één van de symptomen van kobaltvergiftiging / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is één van de symptomen van kobaltvergiftiging / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Zintuigen

Sommige patiënten lijden aan gehoorverlies, oorsuizen en/of andere problemen met het gehoorvermogen. Ook verschijnen soms fotofobie (overgevoeligheid voor licht), een wazig gezichtsvermogen en/of andere problemen met het gezichtsvermogen bij kobaltintoxicatie.

Alarmsymptomen

Kobaltvergiftiging kan zich presenteren met een breed scala aan symptomen die verschillende orgaansystemen aantasten.

Neurologische symptomen
Tremoren, geheugenverlies, concentratieproblemen en perifere neuropathie kunnen wijzen op neurologische betrokkenheid bij kobalttoxiciteit.

Cardiovasculaire symptomen
Dyspneu, hartkloppingen en tekenen van cardiomyopathie kunnen alarmsymptomen zijn van een verhoogde kobaltbelasting.

Systemische symptomen
Vermoeidheid, gewichtsverlies en misselijkheid zijn vaak voorkomende vroege klachten bij systemische kobaltvergiftiging.

Diagnose en onderzoeken

Patiënten die een metaal-op-metaal-heupprothese gekregen hebben, krijgen een driemaandelijks bloedonderzoek en urineonderzoek om de kobalt- en chroombloedspiegels te meten. De kobalt- en chroomwaarden zijn wel steeds verhoogd bij patiënten met metaal-op-metaal-heupprotheses, maar te hoge waarden duiden op vergiftigingsverschijnselen. Toxische concentraties zijn groter dan of gelijk aan 5,0 ng / ml. Serumconcentraties van meer dan 10 ng / ml bij een patiënt met een op kobalt gebaseerd implantaat duiden op aanzienlijke slijtage van de prothese. Het is belangrijk dat patiënten met dit type prothese regelmatig een bloed- en urineonderzoek krijgen daar directe fysieke tekenen van een overmatige blootstelling aan kobalt lang verborgen blijft maar traumatische schade aanbrengt aan het lichaam.

Soms is een medicamenteuze behandeling nodig om kobalt uit het lichaam te verwijderen / Bron: Stevepb, PixabaySoms is een medicamenteuze behandeling nodig om kobalt uit het lichaam te verwijderen / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van kobaltintoxicatie

Een snelle medische behandeling verhoogt het succes op het herstel bij kobaltintoxicatie. De patiënt moet snel weg uit de bron van kobaltblootstelling. De behandeling van kobaltvergiftiging bestaat uit het verwijderen van de kunstheup indien deze de oorzaak is van de vergiftigingsverschijnselen. Bij patiënten met een normale nierfunctie nemen de kobaltbloedspiegels snel af en verdwijnen de symptomen van kobaltvergiftiging. Bij patiënten met een heupprothese is chelatietherapie (medicamenteuze behandeling om zware metalen uit het lichaam te verwijderen) enkel aangewezen indien de gezondheidstoestand van de patiënt dit toelaat.

Prognose

De prognose van kobaltvergiftiging hangt af van de mate en duur van de blootstelling, evenals de snelheid waarmee behandeling wordt gestart.

Herstel na eliminatie
Bij patiënten bij wie de bron van kobaltvergiftiging wordt verwijderd, zoals een defect implantaat, is de prognose meestal goed. De symptomen verbeteren doorgaans binnen enkele maanden.

Langetermijneffecten
Chronische blootstelling kan blijvende schade veroorzaken aan het hart, de nieren of het zenuwstelsel, vooral als de diagnose laat wordt gesteld.

Complicaties van overmatige blootstelling aan kobalt

Onbehandelde kobaltvergiftiging kan leiden tot ernstige en soms levensbedreigende complicaties.

Cardiomyopathie
Een van de meest ernstige complicaties is cardiomyopathie, die kan resulteren in hartfalen.

Neurologische schade
Langdurige blootstelling kan leiden tot perifere neuropathie en cognitieve achteruitgang, die niet altijd volledig reversibel zijn.

Preventie van kobaltvergiftiging

Het voorkomen van kobaltvergiftiging vereist zowel persoonlijke als industriële maatregelen.

Industriële maatregelen
Strikte regelgeving, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en ventilatiesystemen in fabrieken kunnen blootstelling aanzienlijk verminderen.

Medische controle
Regelmatige opvolging van patiënten met metalen implantaten, inclusief bloedonderzoek naar kobaltspiegels, kan helpen om vroege toxiciteit op te sporen en te behandelen.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingKobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingWie een metaal-op-metaal-heupprothese (MoM-prothese) heeft kan een verhoogde concentratie kobalt in het bloed hebben. Di…
Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…
Siderose: Longziekte door blootstelling aan ijzerstofSiderose: Longziekte door blootstelling aan ijzerstofSiderose is een longaandoening veroorzaakt door het inademen van ijzer- of ijzeroxide-deeltjes. Het komt voornamelijk vo…
Chroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroom is een zwaar metaal dat in tal van industriële toepassingen wordt gebruikt. Overmatige blootstelling aan chroom k…

Mangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaan is een metaal dat zowel in de omgeving als in beroepsmatige situaties aanwezig is. Een overmatige blootstelling…
Naevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNaevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen naevus van Ito, ook bekend als naevus fuscoceruleus acromiodeltoideus, is een verworven pigmentafwijking met soortge…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 maart 2018:
  • [Cobalt poisoning due to metal-on-metal hip implants], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23075776
  • Chromium Poisoning Just as Dangerous as Cobalt Poisoning, http://www.moriarty.com/depuy_hip_recall/Stay_Informed/Chromium_Poisoning_Just_as_Dangerous_as_Cobalt_Poisoning/
  • COBALT AND CHROMIUM POISONING, https://www.mctlawyers.com/joint-replacement/cobalt-chromium-poisoning/
  • Cobalt poisoning, http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=117&pid=1&gid=002495
  • Cobalt poisoning, https://en.wikipedia.org/wiki/Cobalt_poisoning
  • Cobalt poisoning, https://medlineplus.gov/ency/article/002495.htm
  • COBALT POISONING, https://rarediseases.org/rare-diseases/heavy-metal-poisoning/
  • Cobalt Poisoning: A Comprehensive Review of the Literature, http://toxicology.imedpub.com/cobalt-poisoning-a-comprehensive-review-of-the-literature.php?aid=10377
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Doofheid, blindheid en hartproblemen door metalen heupprothese, http://www.sin-nl.org/doofheid-blindheid-en-hartproblemen-door-metalen-heupprothese/
  • Kobaltvergiftiging door metaal-op-metaalheupprothese, https://www.ntvg.nl/artikelen/kobaltvergiftiging-door-metaal-op-metaalheupprothese
  • Wat is kobaltvergiftiging?, https://www.simpto.nl/diagnose/kobaltvergiftiging/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.