Endocriene stoornissen: Aandoeningen aan endocriene klieren

Endocriene stoornissen: Aandoeningen aan endocriene klieren Het endocriene systeem speelt een cruciale rol in het menselijk lichaam, en omvat acht belangrijke klieren die hormonen produceren. Deze hormonen, die via de bloedbaan naar diverse weefsels en organen reizen, reguleren vitale processen zoals groei, ontwikkeling, seksuele functie, voortplanting, gemoedstoestand en metabolisme (waaronder vertering, eliminatie, ademhaling, bloedsomloop en temperatuurbehoud). Wanneer de hormoonspiegels uit balans zijn—te hoog of te laag—kan dit leiden tot endocriene of hormonale aandoeningen. Endocriene stoornissen treden ook op wanneer het lichaam niet adequaat reageert op hormonen. Diabetes mellitus (suikerziekte) is de meest voorkomende endocriene aandoening. Hoewel veel andere endocriene aandoeningen zeldzaam zijn, kunnen ze meestal worden beheerd of genezen met passende behandelingen, zoals medicatie en/of chirurgie.

Endocriene klieren

Elke endocriene klier speelt een unieke rol bij het vrijgeven van specifieke hormonen in de bloedbaan, waardoor diverse lichaamsprocessen worden gereguleerd.

De belangrijkste endocriene klieren zijn:
  • de bijnieren: Deze twee klieren, gelegen bovenop de nieren, produceren cortisol, een hormoon dat betrokken is bij de stressrespons en andere functies.
  • de bijschildklier: Vier kleine klieren in de nek, essentieel voor de regulatie van calcium en botontwikkeling.
  • de eierstokken: De vrouwelijke voortplantingsorganen die eicellen vrijgeven en geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron, produceren.
  • de eilandjes van Langerhans in het pancreas: Groepen cellen in de alvleesklier die de hormonen insuline en glucagon afgeven, welke de bloedsuikerspiegel reguleren.
  • de hypofyse: Een klier aan de basis van de hersenen, achter de sinussen, die de activiteit van andere endocriene klieren zoals de schildklier aanstuurt. Problemen met de hypofyse kunnen leiden tot groeistoornissen, menstruatiestoornissen en problemen met de melkproductie.
  • de hypothalamus: Een deel van het onderste en middelste gedeelte van de hersenen, dat de hypofyse aanstuurt en zo de vrijgave van hormonen reguleert.
  • de pijnappelklier: Een kleine klier nabij het midden van de hersenen die melatonine produceert, een hormoon dat slaappatronen beïnvloedt.
  • de schildklier: Een vlindervormige klier aan de voorkant van de nek die betrokken is bij de stofwisselingsregulatie door de productie van schildklierhormonen.
  • de testes: De mannelijke voortplantingsklieren die sperma en geslachtshormonen, zoals testosteron, produceren.
  • de thymus: Een klier in de bovenste borstkas die een rol speelt in de ontwikkeling van het immuunsysteem, vooral tijdens de jeugd.

Oorzaken van endocriene stoornissen

Endocriene aandoeningen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:
  • Hormonale onbalans: Dit treedt op wanneer een klier te veel of te weinig hormonen produceert, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.
  • Structurele problemen: Endocriene stoornissen kunnen ook ontstaan door tumoren, knobbels of andere beschadigingen aan het endocriene systeem, wat de hormoonproductie en -afgifte kan verstoren.

Hormonale onbalans

Een hormonale onbalans kan ontstaan wanneer het lichaam hormonen niet goed uit de bloedbaan kan verwijderen, of wanneer het hormonale feedbacksysteem faalt in het handhaven van de juiste hormonale niveaus.

Voorbeelden van oorzaken van hormonale onbalans zijn:
  • Een genetische aandoening, zoals multiple endocriene neoplasie (MEN) of congenitale hypothyreoïdie (aangeboren traag werkende schildklier).
  • Infecties die het endocriene systeem aantasten.
  • Problemen met de hormoonafgifte door de hypofyse, mogelijk veroorzaakt door een probleem met de hypothalamus.
  • Tumoren of verwondingen van een endocriene klier.
  • Ziekten die de hormoonproductie beïnvloeden.

Endocriene tumoren

Hormoonproducerende tumoren kunnen ontstaan in alle endocriene organen, maar komen het meest voor in de hypofyse, schildklier en bijschildklier. Hoewel deze tumoren meestal goedaardig zijn en zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam, kunnen ze soms kwaadaardig zijn. Ongeacht de aard van de tumor kan deze de hormoonproductie van de klier verstoren.

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van endocriene stoornissen / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van endocriene stoornissen / Bron: Concord90, Pixabay

Symptomen van endocriene afwijkingen

De symptomen van endocriene aandoeningen variëren sterk, afhankelijk van welke klier is aangetast. Veel voorkomende problemen per orgaan zijn onder andere:

Tekenen van endocriene stoornissen

Veel symptomen van endocriene aandoeningen zijn vaag en verspreid, waardoor de diagnose vaak complex is. Mogelijke symptomen zijn:

Vermoeidheid en endocriene aandoeningen

Endocriene aandoeningen kunnen aanzienlijke vermoeidheid veroorzaken. Bij ziekten zoals hypothyreoïdie, bijnierinsufficiëntie en diabetes kan vermoeidheid een prominent symptoom zijn. De vermoeidheid kan echter worden aangepakt door de onderliggende hormonale onbalans te behandelen.

Diagnose van endocriene stoornissen

Bij het vermoeden van een endocriene aandoening zal de arts de medische geschiedenis nagaan en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij een vermoeden van een probleem met de schildklier, bijnier, alvleesklier of andere endocriene klier, kan de arts een specialist raadplegen, zoals een endocrinoloog.

Behandeling van endocriene stoornissen

De behandeling van endocriene aandoeningen kan variëren afhankelijk van de aandoening en kan onder meer bestaan uit hormoonvervangende therapie, medicatie om de hormoonproductie te onderdrukken of juist te stimuleren, chirurgie om tumoren of beschadigde klieren te verwijderen, en aanpassingen in de levensstijl om de algehele gezondheid te verbeteren. Endocriene aandoeningen zijn vaak chronisch, maar met de juiste behandeling kunnen ze vaak goed worden beheerd.

Veel voorkomende behandelingen zijn:
  • Geneesmiddelen: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de hormoonproductie te reguleren, zoals bij hypothyreoïdie (schildklierhormonen) of diabetes (insuline).
  • Chirurgie: In sommige gevallen is een operatie nodig om een ​​tumor of een beschadigde klier te verwijderen.
  • Hormoontherapie: Voor aandoeningen zoals de menopauze kan hormoonvervangende therapie worden aanbevolen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonen - HormoonstelselHormonen - HormoonstelselHormonen en hormoonherstel zijn begrippen die iedereen wel kent. Maar wat hormonen nu precies zijn en doen is minder bek…
Klier of glandula, functie en ontstekingKlier of glandula, functie en ontstekingEen klier noemen we in het Latijns glandula. Zo heet de schildklier glandula thyroidea en de melkklier glandula mammaria…
Hormoonstelsel onder de loep – de hypofyseHormoonstelsel onder de loep – de hypofyseIn het lichaam moeten voortdurend tal van fysiologische processen geregeld worden, zoals de lichaamsgroei, de stofwissel…
Octreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenOctreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenEen octreotide-scan, ook wel bekend als somatostatine-scan (SRS-scan), is een gespecialiseerd beeldvormend onderzoek dat…

Bultje (knobbeltje) op hoofd: Oorzaken van bult op hoofdhuidBultje (knobbeltje) op hoofd: Oorzaken van bult op hoofdhuidOp het hoofd kunnen zich verschillende soorten knobbeltjes ontwikkelen. Deze knobbels kunnen zich op of onder het huidop…
Congenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomenCongenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomenDe bijnieren rusten op de toppen van de nieren. Ze maken deel uit van het endocriene systeem, dat de afgifte van hormone…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 26 maart 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Endocrine disorders, https://medlineplus.gov/endocrinediseases.html
  • Endocrine disorders, https://www.webmd.com/diabetes/endocrine-system-disorders#1
  • INTRODUCTION, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 963-965
  • Treatment for Endocrine Disorders at Tampa General Hospital, https://www.tgh.org/services/diabetes-endocrinology/endocrine-disorder-treatments
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.