Fosforvergiftiging: Overmatige blootstelling aan fosfor

Fosforvergiftiging: Overmatige blootstelling aan fosfor Fosfor is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Dit is namelijk nodig voor de energievoorziening in het lichaam en daarnaast is fosfor nodig om dna te kunnen bouwen. Door de blootstelling aan een overmatige hoeveelheid fosfor ontstaat een giftige toestand. Fosforvergiftiging vindt plaats door de huid, door een inname via de mond en door inademing van fosfordampen. De symptomen treden op in drie fasen: een shockfase, een herstelfase en dan een fase met zeer ernstige tekenen. De patiënt moet eerst verwijderd worden van de blootstellingsbron en daarna gebeurt een symptomatische behandeling. Fosforvergiftiging is potentieel heel ernstig waarbij mogelijk patiënten komen te overlijden.

Oorzaken van fosforvergiftiging

Contact met de huid

Door het manipuleren van munitie of vuurwerk ontstaat wordt fosfor blootgesteld aan de huid.

Inname

De vergiftiging door fosfor gebeurt door de inname van fosfor, wat soms aanwezig is in rattenvergif, bepaalde meststoffen, brandvertragers, wc-reinigers, tandpasta, lucifers, munitie en vuurwerk. Dit is de meest dodelijke vorm van fosforvergiftiging.

Inademing

Ook is het mogelijk om witte fosfordampen in te ademen. Deze dampen komen voor bij verbranding van geel fosfor. Dampen van fosforverbrandingen zijn zeer irriterend voor de longen, de huid en de ogen.

Symptomen

De overmatige blootstelling aan fosfor treedt op in drie verschillende fasen.

Hoofdpijn is één van de mogelijke tekenen / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke tekenen / Bron: Geralt, Pixabay

Shock

De eerste tekenen van een orale (via de mond ingenomen) fosforvergiftiging treden meestal op na circa dertig minuten. Meestal verschijnen eerst de maag- en darmgerelateerde klachten. In de eerste 24 uur na de overmatige blootstelling aan fosfor treedt een shockfase op. Dit stadium gaat gepaard met onder meer volgende tekenen:

Herstel

Vervolgens volgt een zichtbaar herstel van één tot drie dagen.

Ernstige symptomen

Na deze periode krijgt de patiënt te maken met volgende ernstige tekenen:

Diagnose en onderzoeken

Lichtgevend braaksel en een lichtgevende ontlasting wijzen vaak op de vergiftiging door fosfor. De menselijke dodelijke orale (via de mond ingenomen) dosis fosfor bedraagt ongeveer 1 mg / kg lichaamsgewicht. Vanaf 0,2 mg / kg ontstaan reeds nadelige effecten.

Behandeling van fosforintoxicatie

Contact met huid
De behandeling is symptomatisch en ondersteunend. Alle blootgestelde huidgebieden moeten grondig in een groot volume van water worden gewassen. Het is verder noodzakelijk om de huid vochtig te houden. De patiënt krijgt voorts een chirurgisch debridement om de beschadigde huid weg te halen. Oogletsels behandelt de arts ook met een zoutoplossing en water.

Inademing
Patiënten die dampen ingeademd hebben, hebben dringend frisse lucht nodig. Zuurstoftoediening, intubatie en mechanische ventilatie zijn mogelijk vereist. Andere symptomen behandelt de patiënt ondersteunend met medicatie.

Inname
De arts dient een maagspoeling toe als de patiënt overmatig veel fosfor heeft ingeslikt. De patiënt wordt hiervoor geïntubeerd (buisje in de luchtpijp) wat nodig is om de luchtwegen te beschermen. Verder krijgt de patiënt soms nog intraveneus (via een ader) vocht toegediend om het gif via de urine uit het lichaam te verwijderen. Bij patiënten met nierfalen is nierdialyse vereist.

Het is belangrijk om een patiënt met fosforvergiftiging op te nemen in het ziekenhuis omdat de vergiftigingsverschijnselen mogelijk vertraagd tot uiting komen. Een grondige opvolging van minimaal 24 uur is vereist bij deze patiënten. Als de patiënt het gif opzettelijk heeft ingenomen met als doel om zelfdoding te plegen, zijn voorzorgsmaatregelen op de kamer en een verwijzing voor verdere psychologische begeleiding noodzakelijk. Alle personen uit de omgeving van de patiënt moeten tot slot het braaksel en de ontlasting van de patiënt vermijden.

Prognose van overmatige blootstelling ana fosfor

Als de patiënt een fosforintoxicatie overleeft, blijven de neurologische symptomen nog lang aanwezig.

Complicaties door vergiftiging

De shockfase is soms dermate ernstig dat de patiënt hieraan reeds komt te overlijden. Vaak komen patiënten binnen de vier tot acht dagen na de vergiftiging te overlijden. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn een onomkeerbare shock, leverfalen, schade aan het centrale zenuwstelsel, hematemese (bloed braken) of nierfalen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroom is een type zwaar metaal dat te vinden is in veel industriële toepassingen. Wanneer personen overmatig veel chroo…
Kopervergiftiging: Overmatige inname of inademing van koperKopervergiftiging: Overmatige inname of inademing van koperKoper is een zacht, roodachtig oranje metaal dat van nature uit de aarde wordt gewonnen. Het lichaam heeft koper in spor…
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…
Cyaanvergiftiging: abrikozenpitten of blauwzuurCyaanvergiftiging: abrikozenpitten of blauwzuurCyaanvergiftiging of blauwzuurvergiftiging treedt op bij inademing van een cyaanverbinding of cyaanwaterstof. Dit staat…

Soorten moedervlekken: symptomen, oorzaak en behandelingSoorten moedervlekken: symptomen, oorzaak en behandelingEr zijn verschillende soorten moedervlekken. De soorten moedervlekken die worden onderscheiden zijn normale moedervlekke…
Mangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaanvergiftiging: Overmatige blootstelling aan mangaanMangaan is een soort metaal dat zowel in de omgeving als in beroepsmatige plaatsen aanwezig is. Door een overmatige bloo…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 maart 2018:
  • Acute Yellow Phosphorus Poisoning Causing Fulminant Hepatic Failure with Parenchymal Hemorrhages and Contained Duodenal Perforation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5416795/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • PHOSPHOR POISONING, https://rarediseases.org/rare-diseases/heavy-metal-poisoning/
  • Phosphorus poisoning, http://www.healthfrom.com/Disease/view-402.html
  • Phosphorus poisoning, https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/phosphorus+poisoning
  • Phosphorus Poisoning, https://www.symptoma.com/en/info/phosphorus-poisoning
  • PHOSPHORUS, ELEMENTAL, https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+1169
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.