Antimoonvergiftiging: Symptomen van overmatige blootstelling

Antimoonvergiftiging: Symptomen van overmatige blootstelling Antimoon (symbool Sb, van het Latijnse stibium) is een zilvergrijs metalloïde met een gemiddelde hardheid en het atoomnummer 51, dat voorkomt in de aardkorst. Antimoon kan het lichaam binnendringen via het drinken van water, het eten van voedsel, grond of andere stoffen die antimoon bevatten. Het kan ook worden ingeademd via lucht of stof met antimoon. Vooral in een beroepsmatige omgeving gebeurt sneller een overmatige blootstelling aan antimoon, wat kan resulteren in diarree, bronchitis en andere symptomen. De arts verwijdert het metaal uit het lichaam via chelatietherapie.

Toepassingen van antimoon

Antimoon en zijn verbindingen zijn van nature aanwezig in de aardkorst (0,2 - 0,3 gram per ton) en worden in het milieu vrijgegeven door natuurlijke lozingen zoals door de wind geblazen stof, vulkaanuitbarstingen, bosbranden en biogene bronnen. Het komt ook voor in water, maar in de Europese Unie is hiervoor een limiet gesteld zodat een vergiftiging van antimoon niet kan optreden.

Antimoon wordt vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Elementair antimoon is nodig voor het produceren van halfgeleiders, infrarooddetectoren en diodes. Vanwege zijn relatieve inflexibiliteit wordt het meestal gemengd in legeringen voor verdere toepassingen, zoals de productie van loodaccu's, soldeer, plaat- en buismetaal, lagers, gietstukken en tin. Antimoonoxide kan worden gebruikt in brandvertragende formuleringen voor kunststoffen, rubbers, textiel, papier en verf. Antimoontrisulfide wordt gebruikt bij de productie van explosieven, pigmenten, antimoonzouten en robijnglas. Antimoonverbindingen worden ook als medicijnen gebruikt, voornamelijk als injectie bij de behandeling van parasitaire infecties zoals leishmaniasis en schistosomiasis.

Leishmaniasis

In 1923 werd de antimoonverbinding ureumstibamine ontdekt, die veel minder toxisch was dan zijn voorganger. Later werd het vervangen door natriumstibogluconaat, dat anno augustus 2024 nog steeds het favoriete medicijn blijft voor de behandeling van viscerale leishmaniasis wereldwijd, behalve in Noord-Bihar waar een hoge mate van antimoonresistentie bestaat.

Schistosomiasis

Een aantal antimoonverbindingen wordt gebruikt voor de behandeling van schistosomiasis, bijvoorbeeld natriumantimoontartraat en natriumantimoon dimercaptosuccinaat (stibocaptaat, Astiban). Met de komst van het effectievere en minder toxische alternatief praziquantel, werden de antimonialen afgebouwd uit de behandeling van schistosomiasis in de jaren 70.

Epidemiologie

Antimoonvergiftiging is een relatief zeldzame aandoening die optreedt na blootstelling aan antimoonverbindingen, die vaak worden aangetroffen in industriële omgevingen, vooral in de productie van legeringen, batterijen, en in de textiel- en leerindustrie. Hoewel het een minder vaak voorkomende vergiftiging is, heeft het wereldwijd significante gevolgen, vooral in gebieden waar antimoon veel wordt gebruikt in industriële processen.

Prevalentie en incidentie
De incidentie van antimoonvergiftiging is moeilijk te bepalen vanwege het gebrek aan gerichte registraties en de variabele blootstellingsniveaus. Studies schatten dat de incidentie van acute antimoonvergiftiging relatief laag is, maar de aandoening komt vaker voor in bepaalde industrieën, zoals de chemische en de mijnbouwsector.

Geografische verspreiding
Antimoonvergiftiging komt vaker voor in landen waar antimoon sterk wordt gebruikt in industriële processen, zoals sommige Aziatische landen en in gebieden waar de mijnbouw van antimoon plaatsvindt. In ontwikkelde landen zijn de gevallen vaak het gevolg van accidentele blootstelling of onveilige werkpraktijken.

Beroepsmatige blootstelling
Werkers in de industrieën die antimoon gebruiken, zoals de productie van batterijen en legeringen, hebben een verhoogd risico op vergiftiging. Ook arbeiders die in de textielindustrie werken of betrokken zijn bij het reinigen van antimoonhoudende materialen, kunnen worden blootgesteld aan schadelijke niveaus van antimoon.

Mechanisme

Antimoonvergiftiging ontstaat wanneer antimoonverbindingen het lichaam binnendringen en zich ophopen, wat leidt tot toxiciteit. Het mechanisme van antimoonvergiftiging is complex en omvat de verstoring van cellulaire processen en organen, met name het cardiovasculaire en het zenuwstelsel.

Absorptie en distributie in het lichaam
Antimoon wordt via de mond, de huid of de ademhalingswegen in het lichaam opgenomen. Na opname wordt antimoon snel verdeeld over verschillende weefsels, waaronder de nieren, lever en longen. In de bloedbaan bindt antimoon zich aan eiwitten en andere moleculen, wat leidt tot toxische effecten op cellulaire niveaus.

Toxische effecten op cellen en weefsels
Antimoonverbindigen verstoren de normale functie van cellen door het remmen van enzymatische activiteit en het verstoren van de productie van energie in cellen. Dit kan leiden tot weefselschade, vooral in de nieren en de lever, die de belangrijkste organen zijn voor de eliminatie van toxines.

Impact op het zenuwstelsel en de hartfunctie
Chronische blootstelling aan antimoon kan het zenuwstelsel aantasten, met symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en neurologische stoornissen. Het kan ook leiden tot cardiovasculaire complicaties, zoals aritmieën en verhoogde bloeddruk, door de verstoring van ionenkanalen en zenuwcommunicatie.

Oorzaken van antimoontoxiciteit

Een patiënt kan te maken krijgen met antimoonvergiftiging door lucht in te ademen, water te drinken en voedsel te eten dat dit metaal bevat. Blootstelling is ook mogelijk door huidcontact met grond, water en andere stoffen die antimoon bevatten.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op antimoonvergiftiging verhogen, vooral in industriële omgevingen waar blootstelling aan antimoonverbindigen vaker voorkomt. Risico’s kunnen ook voortkomen uit het milieu en bepaalde gedragingen van patiënten.

Beroepsmatige blootstelling aan antimoon
Patiënten die werken in sectoren zoals de chemische industrie, mijnbouw, textielindustrie of batterijenproductie, hebben een verhoogd risico op antimoonvergiftiging. Langdurige blootstelling, vooral bij onvoldoende veiligheidsmaatregelen, vergroot de kans op vergiftiging.

Inademing van antimoondeeltjes
Inademing van antimoondeeltjes, die vaak vrijkomen in de lucht tijdens industriële processen, is een belangrijke risicofactor. Patiënten die werken met antimoonhoudende stoffen zonder adequate ademhalingsbescherming, zoals maskers, lopen een groter risico.

Consumptie van verontreinigd water of voedsel
Antimoon kan zich ophopen in bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten die in verontreinigde grond worden gekweekt. In sommige gevallen kan antimoonvergiftiging ook optreden door het drinken van verontreinigd water dat hoge antimoonconcentraties bevat.

Risicogroepen

Patiënten die behoren tot risicogroepen lopen een verhoogd risico op antimoonvergiftiging. De risicogroepen omvatten werkers in de industrie, mensen die wonen in verontreinigde gebieden, en patiënten met specifieke gezondheidscondities die de opname of eliminatie van toxines kunnen beïnvloeden.

Industriële werkers
De grootste risicogroep voor antimoonvergiftiging bestaat uit mensen die in de mijnbouw of in de productie van antimoonverbindingen werken. Patiënten die dagelijks in contact komen met antimoonhoudende stoffen kunnen langdurig blootgesteld worden aan het metaal, wat hun risico op vergiftiging aanzienlijk vergroot.

Mensen in verontreinigde omgevingen
In sommige delen van de wereld, vooral in ontwikkelingslanden, kan de blootstelling aan antimoon afkomstig van de omgeving een belangrijke risicofactor zijn. Het gebruik van antimoon in verontreinigde land- of waterbronnen kan ook bijdragen aan verhoogde blootstelling.

Patiënten met nier- of leveraandoeningen
Patiënten met reeds bestaande lever- of nierziekten lopen een hoger risico op vergiftiging, aangezien hun vermogen om toxines uit het lichaam te verwijderen beperkt is. Dit kan leiden tot een verhoogde accumulatie van antimoon in hun systemen.

Symptomen

De symptomen van een antimoonvergiftiging lijken op die van een arseenvergiftiging.

Hart en bloedvaten

Na een overmatige parenterale toediening van antimoon kunnen hart- en vaatcomplicaties ontstaan, zoals een verhoogde bloeddruk en wijzigingen in het ECG (elektrocardiogram: hartfilmpje).

Huid

Luchtgedragen antimoon kan ‘antimoonvlekken’ veroorzaken, waarbij puisten en een huiduitslag op de romp en ledematen in de buurt van zweet- en talgklieren verschijnen. Deze dermatitis (huidontsteking) komt vaker voor bij warm weer en bij werknemers die worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Het overbrengen van de werknemer naar een koelere omgeving resulteert vaak in het verdwijnen van de huidklachten binnen drie tot veertien dagen.

Luchtwegen

Chronische blootstelling aan antimoontrioxide en/of pentoxide stof (8,87 mg antimoon/m³ of hoger) kan leiden tot antimoon pneumoconiose (stoflongen), hoewel vaak ook andere verbindingen in het lichaam van patiënten aanwezig zijn door beroepsmatige blootstelling, wat het lastig maakt om de definitieve oorzaak te bepalen. Andere ademhalingseffecten die zijn gemeld door langdurige blootstelling aan het metaal zijn onder meer chronische bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen), chronisch emfyseem, inactieve tuberculose, pleurale verklevingen en irritatie van de luchtwegen (gekenmerkt door chronisch hoesten, een piepende ademhaling en ontsteking van de bovenste luchtwegen). Langdurige inademing van het metaal kan ook leiden tot longkanker.

Maag en darmen

Herhaalde langdurige blootstelling aan antimoon in de lucht kan resulteren in buikpijn, diarree, braken en maagzweren. Een overmatige inname van antimoon via de mond tast voornamelijk het maagdarmstelsel aan, wat resulteert in brandende maagpijn, koliek, misselijkheid en braken.

Reproductie

Een verhoogde incidentie van spontane abortussen en stoornissen in de menstruatie komt voor bij vrouwen die overmatig zijn blootgesteld aan antimoon.

Alarmsymptomen

Antimoonvergiftiging kan zich manifesteren door een breed scala aan symptomen, die variëren afhankelijk van de ernst van de vergiftiging. Het is belangrijk om de alarmsymptomen snel te herkennen, zodat tijdige medische interventie kan worden geboden.

Gastro-intestinale symptomen
Een van de vroege symptomen van antimoonvergiftiging is misselijkheid, braken en buikpijn. Deze symptomen kunnen optreden kort na blootstelling en kunnen gepaard gaan met diarree.

Neurologische symptomen
Patiënten met antimoonvergiftiging kunnen neurologische symptomen ervaren, zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en verwardheid. In ernstigere gevallen kunnen aanvallen en tremoren optreden.

Cardiovasculaire complicaties
Antimoonvergiftiging kan leiden tot hartritmestoornissen, zoals tachycardie of bradycardie, en verhoogde bloeddruk. Ernstige vergiftiging kan leiden tot cardiovasculair falen.

Longproblemen
In gevallen van langdurige blootstelling aan antimoondeeltjes kunnen patiënten ademhalingsproblemen ontwikkelen, zoals kortademigheid, hoesten of zelfs longoedeem.

Antimoonvergiftiging is detecteerbaar via een bloedonderzoek / Bron: Frolicsomepl, PixabayAntimoonvergiftiging is detecteerbaar via een bloedonderzoek / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Antimoonspiegels zijn op te sporen in de urine, de ontlasting, het bloed en het haar. Kleine hoeveelheden antimoon in de urine zijn aanwezig bij de meeste mensen. Hoge niveaus van antimoon in het bloed of de urine onthullen dat een patiënt onlangs is blootgesteld aan hogere dan normale niveaus van antimoon. Ze voorspellen echter niet aan hoeveel antimoon de patiënt is blootgesteld, noch of de blootstelling zal leiden tot een nadelig gezondheidseffect.

Behandeling van vergiftiging met zwaar metaal

De behandeling voor een antimoonvergiftiging is dezelfde als die voor een arseenvergiftiging en andere vergiftiging door zware metalen. De arts voert een maagspoeling uit als de patiënt onlangs antimoon heeft ingenomen. Vervolgens is een chelatietherapie nodig. Chelaatvormende middelen binden zich aan het metaal zodat het lichaam het op natuurlijke wijze kan elimineren.

Prognose van overmatige blootstelling aan antimoon

De prognose van antimoonvergiftiging hangt af van de ernst van de blootstelling en de snelheid van medische interventie. Bij tijdige behandeling kunnen de meeste patiënten herstellen, maar ernstige vergiftigingen kunnen leiden tot blijvende orgaanschade.

Herstel bij milde vergiftiging
Bij milde gevallen van antimoonvergiftiging kunnen patiënten volledig herstellen na het verwijderen van de blootstellingsbron en de toediening van ondersteunende zorg, zoals intraveneuze vloeistoffen en elektrolyten.

Langdurige effecten bij ernstige vergiftiging
In gevallen van ernstige vergiftiging kan antimoonvergiftiging leiden tot blijvende schade aan de lever, nieren, of het zenuwstelsel. In zeldzame gevallen kan het zelfs fataal zijn, vooral als er geen tijdige behandeling wordt geboden.

Complicaties en dood
Bij ernstige vergiftigingen kunnen ernstige complicaties optreden, waaronder acuut nierfalen, respiratoir falen, en hartstilstand. Patiënten die niet tijdig worden behandeld, lopen een verhoogd risico op de dood.

Complicaties

Complicaties van antimoonvergiftiging kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten onder andere:
  • Schade aan de lever
  • Nierfalen
  • Aantasting van het zenuwstelsel
  • Langdurige ademhalingsproblemen
  • Chronische huidproblemen
  • Verhoogd risico op kanker

Preventie van antimoonvergiftiging

Preventie van antimoonvergiftiging richt zich op het minimaliseren van blootstelling aan antimoonverbindingen, vooral in industriële omgevingen. Door veiligheidsmaatregelen en goede werkpraktijken te implementeren, kan het risico op vergiftiging aanzienlijk worden verminderd.

Persoonlijke beschermingsmaatregelen
Werknemers in risicovolle industrieën moeten gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals ademhalingsmaskers, beschermende kleding en handschoenen, om blootstelling aan antimoonverbindingen te voorkomen.

Beheer van industriële blootstelling
De implementatie van strikte veiligheidsmaatregelen in werkruimten is essentieel om het risico op antimoonvergiftiging te beperken. Dit omvat goede ventilatie, het beperken van de tijd van blootstelling, en het verstrekken van medische controles voor werknemers die met antimoon werken.

Gezondheidsmonitoring en controles
Regelmatige medische controles voor mensen die in de antimoonindustrie werken, kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van vergiftiging. Dit kan het monitoren van bloed- en urinemonsters omvatten om de aanwezigheid van antimoon te detecteren.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met Antimoonvergiftiging

Antimoonvergiftiging kan optreden door overmatige blootstelling aan antimoon, een zwaar metaal dat in verschillende industriële processen wordt gebruikt. Symptomen kunnen variëren van lichte misselijkheid tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om je blootstelling aan antimoon te beperken en snel te handelen bij symptomen van vergiftiging.

Raadpleeg onmiddellijk een arts bij symptomen

Als je symptomen van antimoonvergiftiging ervaart, zoals pijn, misselijkheid, braken, diarree, of ademhalingsproblemen, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Antimoonvergiftiging kan snel ernstige effecten hebben op je gezondheid, en snelle behandeling is noodzakelijk.

Beperk blootstelling aan antimoon

Als je werkt in een omgeving waar antimoon wordt gebruikt, zoals in de mijnbouw of bij het maken van batterijen, is het belangrijk om beschermende kleding en ademhalingsapparatuur te dragen om je blootstelling te beperken. Zorg ervoor dat je de veiligheidsprotocollen volgt en neem voorzorgsmaatregelen om contact met antimoon te vermijden.

Zorg voor een goede ventilatie op werkplekken

Bij langdurige blootstelling aan antimoon is goede ventilatie op de werkplek van groot belang om het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Als je werkt in een ruimte waar antimoon wordt verwerkt, moet je ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is en dat er geen schadelijke dampen in de lucht hangen.

Volg medische behandelingen en therapieën

De behandeling van antimoonvergiftiging omvat meestal het gebruik van chelatietherapie, waarbij een arts medicatie voorschrijft om het antimoon uit je lichaam te verwijderen. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandelingen strikt op te volgen en je arts regelmatig te raadplegen om je gezondheid te controleren.

Houd rekening met je voedingspatroon

Een gezond evenwichtig voedingspatroon kan je immuunsysteem ondersteunen en helpen je lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vergiften. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamine C en E, die de ontgiftingsprocessen van je lichaam kunnen bevorderen.

Voorkom secundaire blootstelling

Als je in contact bent gekomen met antimoon, is het belangrijk om te voorkomen dat je het naar huis meeneemt. Was je handen grondig en verander van kleding voordat je een andere omgeving betreedt om secundaire blootstelling te voorkomen, vooral als je kinderen hebt die gevoelig kunnen zijn voor vergiftiging.

Bewaar veiligheid in je omgeving

Zorg ervoor dat je in je huis en op je werkplek veiligheidsmaatregelen neemt om te voorkomen dat antimoon zich ophoopt in je omgeving. Dit kan onder meer het gebruik van beschermende uitrusting omvatten, zoals handschoenen en een gezichtsmasker, en het naleven van de veiligheidsrichtlijnen voor het omgaan met stoffen die antimoon kunnen bevatten.

Volg controleafspraken na blootstelling

Na het behandelen van antimoonvergiftiging is het belangrijk om regelmatig controleafspraken bij je arts in te plannen. Dit helpt om eventuele langdurige effecten van de vergiftiging op je hersenen, nieren, of andere organen tijdig op te sporen. Volg het advies van je arts op en zorg voor voortdurende zorg om je gezondheid te monitoren.

Wees alert op symptomen van langdurige effecten

Als je in het verleden aan antimoonvergiftiging bent blootgesteld, wees dan alert op langdurige effecten zoals vermoeidheid, ademhalingsproblemen of spierzwakte. Deze symptomen kunnen wijzen op blijvende schade die medische aandacht vereist.

Door je blootstelling aan antimoon te beperken en regelmatig medische zorg te zoeken, kun je het risico op vergiftiging en de gevolgen ervan aanzienlijk verminderen.

Misvattingen rond antimoonvergiftiging

Antimoonvergiftiging treedt op wanneer iemand wordt blootgesteld aan giftige hoeveelheden antimoon, een metaal dat wordt gebruikt in industrieën zoals de productie van batterijen, vuurvaste materialen en legeringen. Blootstelling kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, maar er bestaan veel misverstanden over de oorzaken, symptomen en behandeling van deze vergiftiging.

Antimoonvergiftiging komt alleen voor bij fabrieksarbeiders

Hoewel industriële blootstelling een belangrijke bron is, kunnen mensen ook in contact komen met antimoon via besmet drinkwater, voedingsmiddelen of consumentenproducten. Zelfs mensen die niet in fabrieken werken, kunnen risico lopen.

Antimoonvergiftiging veroorzaakt altijd acute symptomen

Niet iedereen die wordt blootgesteld aan antimoon ontwikkelt onmiddellijk ernstige klachten. Chronische blootstelling kan leiden tot geleidelijke schade aan de nieren, hart en andere organen, zonder dat er direct duidelijke symptomen optreden.

Metaalvergiftiging kan eenvoudig worden vastgesteld met een standaardtest

Hoewel bloedonderzoeken en urinemonsters kunnen helpen bij de diagnose, is het meten van antimoonconcentraties in het lichaam complex. Symptomen en blootstellingsgeschiedenis spelen een cruciale rol bij het vaststellen van de vergiftiging.

Antimoonvergiftiging is niet gevaarlijk op lange termijn

Langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals schade aan de lever, ademhalingsproblemen en verstoringen in de hersenen. Het kan ook bijdragen aan chronische aandoeningen.

Behandeling met medicijnen is altijd voldoende

Hoewel sommige vormen van behandeling gericht zijn op het verwijderen van antimoon uit het lichaam, is ondersteunende zorg vaak noodzakelijk. Dit kan onder meer het corrigeren van elektrolyten, behandelen van orgaanschade en stabiliseren van de patiënt omvatten.

Antimoonvergiftiging leidt altijd tot koorts en huidirritatie

Hoewel koorts en huidreacties mogelijk zijn, kunnen andere symptomen zoals maagkrampen, ademhalingsproblemen en neurologische klachten net zo goed optreden. De effecten variëren afhankelijk van de duur en ernst van de blootstelling.

Er zijn geen preventieve maatregelen tegen antimoonvergiftiging

Er zijn verschillende manieren om blootstelling te verminderen, zoals het reguleren van industriële uitstoot, het controleren van drinkwaterbronnen en het dragen van beschermende uitrusting bij werkzaamheden met antimoonhoudende materialen.

Lees verder

© 2020 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingGebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingEen hart heeft vier kleppen. Die waken ervoor dat het bloed in de juiste richting vloeit. Aan de hartkleppen kunnen twee…
Het element tin: Eigenschappen en toepassingenHet element tin: Eigenschappen en toepassingenTin is een buigzaam, kneedbaar zilverachtig-wit metaal, bestand tegen zee- en zoet water. De relatief zachte metalen tin…
Asbestose: ademhalingsproblemen door asbestAsbestose, de naam zegt het al, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de inademing van asbest. De longen worden m…
COPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD is net als astma een longziekte. De longen zijn beschadigd en er is sprake van een ernstig adem tekort en benauwdhe…

Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaken en behandelingVoorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaken en behandelingVeel mensen zijn bekend met voorjaarsmoeheid. De eerste warme dagen van het jaar leiden bij veel mensen tot vermoeidheid…
Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Het metaal is aanwezig in het milieu in combinatie met andere…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 23 februari 2020:
  • Antimony poisoning, https://www.britannica.com/science/antimony-poisoning
  • Antimony Poisoning, https://www.symptoma.com/en/info/antimony-poisoning#epidemiology
  • Antimony Toxicity, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037053/
  • Antimony, https://en.wikipedia.org/wiki/Antimony
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Public Health Statement for Antimony, https://www.atsdr.cdc.gov/phs/phs.asp?id=330&tid=58
  • The exposure to and health effects of antimony, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822166/
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.