Asbestose: ademhalingsproblemen door asbest
Asbestose, de naam zegt het al, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de inademing van asbest. De longen worden minder elastisch waardoor de patiënt ademhalingsproblemen kan krijgen, bovendien heeft de patiënt een grotere kans op longkanker.
Wat is asbestose?
Asbestose is een aandoening aan de longen, die, zoals de naam al aangeeft, veroorzaakt wordt door blootstelling aan asbest. De aandoening wordt geschaard onder de afdeling pneumoconioses, ook wel bekend onder de Nederlandse naam 'stoflongen'. Rond 1930 werd de aandoening bekend. In Nederland is het een zeldzame aandoening.
Ontstaan
Wanneer grote hoeveelheen asbest ingeademd worden, reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie, waardoor er bindweefsel wordt aangemaakt in de longen. Door dit bindweefsel worden de longen minder elastisch en hierdoor kan er dus minder lucht ingeademd worden.
Asbestose kan op verschillende manieren ontstaan, namelijk door langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden asbest, maar ook door een zeer kortstondige blootstelling aan een grote hoeveelheid asbest. Asbestose is een erkende beroepsziekte, maar je hoeft niet in bijvoorbeeld de bouw te werken om het te krijgen, aangezien asbest vroeger op veel verschillende plaatsen is verwerkt.
De tijd tussen blootstelling aan asbest en de openbaring van de symptomen ligt vaak tussen de 10 en 20 jaar na blootstelling, maar deze tijd is wel afhankelijk van de duur van de blootstelling en de concentratie van het asbest.
Symptomen
- Kortademigheid
- Een droge en pijnlijke kuch die soms vergezeld gaat van steken in de borst
- Kortademigheid (dit treedt meestal pas op als de patiënt minstens 10 jaar aan asbest is blootgesteld)
- Hartfalen (in een vergevorderd stadium van asbestose)
Diagnose en therapie
De diagnose kan gesteld worden door middel van een uitgebreid onderzoek naar het beroepsverleden, de leefomstandigheden en de ziektegeschiedenis van de patiënt. Ook volgt er een röntgenonderzoek van de longen, test om te bepalen hoe de longen functioneren en eventueel een longspoeling of een longbiopsie.
Asbestose is een progressieve aandoening die niet te genezen valt. Er is geen behandeling voor patiënten met asbestose, het enige dat gedaan kan worden is symptoombestrijding. Asbestose leidt doorgaans tot ademhalingsstoornissen en in de ergste gevallen tot de dood doordat het hart overbelast raakt. De symptomen kunnen bestreden worden met behulp van zuurstoftoediening, vernevelaars en medicijnen die hartfalen moeten voorkomen. In sommige gevallen is een longtransplantatie mogelijk.
Asbestosepatiënten hebben een verhoogde kans op het krijgen van longkanker. Om die reden wordt er regelmatig een röntgenonderzoek van de longen gedaan, ook wordt mensen met asbestose aangeraden om te stoppen met roken. Ze komen bovendien in aanmerking voor een vaccinatie tegen griep en tegen longontsteking.