Asbestose informatie

Asbestose informatie Asbestose wordt veroorzaakt door het inademen van asbeststof. De stofdeeltjes wordt door witte bloedcellen ´opgegeten’, maar omdat witte bloedcellen het materiaal niet kunnen ‘verteren,’ kan op den duur kanker ontstaan. In Nederland komt asbestose niet veel voor. Deze longaandoening is wel al bekend sinds 1930. Wat zijn de verschijnselen van asbestose en hoe ontstaat het? Asbestose is een longaandoening als gevolg van het inademen van (veel) asbeststof. Vanaf 1993 mag er in Nederland geen asbest meer gebruikt worden. Ook mag het niet meer opgeslagen worden. Nog niet zo heel lang geleden was het echter gebruikelijk om asbest te verwerken in de bouw, zoals bijvoorbeeld in gebouwen en woningen, en ook voor huishoudelijk gebruik. Toen ontdekt werd dat asbest schadelijk voor de gezondheid is en dat het longaandoeningen en kanker kan veroorzaken, is de wetgeving hieromtrent veranderd. Er bestaat blauwe asbest (crocidoliet), witte asbest (chrysotiel) en bruine asbest (amosiet). Het vaakst gebruikt is wit asbest. Asbest blijkt bij langdurige blootstelling verschillende soorten kanker te kunnen veroorzaken, zoals:
  • longkanker
  • longvlieskanker
  • buikvlieskanker
Blauw en bruin asbest zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan wit asbest. Er bestaat asbest wat goed aan elkaar zit (hechtgebonden) en asbest waarbij de kleine onderdeeltjes snel loskomen (niet hechtgebonden). Bij niet hechtgebonden asbest zijn de risico's groter. Er komen dan veel sneller kleine deeltjes vrij die worden ingeademd. De kleine vezeltjes blijven diep in de longen zitten totdat zij op den duur kanker kunnen veroorzaken. Gelukkig niet iedereen die ooit met asbest heeft gewerkt of ermee in aanraking is gekomen, ontwikkelt kanker. Na 1993 mocht er geen asbest meer gebruikt worden, waardoor men steeds minder gevallen van asbestkanker verwacht. Als u asbest in huis heeft, kunt u het beste bellen met uw gemeente voor overleg en advies.

Asbestose, wat is dat?

Asbestose is een aandoening van de longen die zich op 'korte' termijn kenmerkt door droog kuchen en benauwdheid en op den duur door steeds meer verlies van longcapaciteit . Er is een verhoogd risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld longkanker en andere ziektes die verband houden met de longen/luchtwegen. De longaandoening ontstaat door inademing van asbeststof. Dit is vaak gekoppeld aan arbeidsomstandigheden, waardoor asbestose een beroepsziekte is. Werknemers die met asbest werkten ademden regelmatig veel stofdeeltjes van het asbest in. Vaak ook over langere periodes verspreid. De asbestdeeltjes veroorzaken in beginsel een ontsteking waardoor Fibrose in de longen ontstaan kan. De longen verliezen hierdoor hun flexibiliteit en ademen gaat (steeds) moeilijker. Patiënten met asbestose neigen daarom op den duur naar hijgen en snel ademen, omdat de longen minder vermogen hebben om goed te functioneren.

Asbestose verschijnselen

De symptomen van asbestose zijn op lange termijn kortademigheid en kortademig bij inspanning. Na verloop van tijd kan ook kortademigheid in rust optreden. Ernstige problemen met de longen ontstaan vaak pas na tien jaar of langer na inademing. Ook verminderde eetlust, gewichtsverlies en ook vermoeidheid komen voor.

Op korte termijn zijn de symptomen:

  • Droog hoesten
  • Pijn bij hoesten

Verschijnselen op langere termijn

  • Kortademig (vaak pas na 10 jaar of later na inademing van asbeststof)
  • Grotere kans op een bepaald type longkanker zoals longvlieskanker (mesothelioom),
  • Grotere kans op bronchiaal kanker

Longkanker bij asbestose voorkomen

Om het ontstaan van longkanker bij asbestose patiënten voor te zijn moet de patiënt zeker stoppen met roken. Men zal ook vaker gecontroleerd kunnen worden door middel van onder andere röntgenonderzoek.

Schadevergoeding

Asbestose patiënten kunnen recht hebben op schadevergoeding.
© 2011 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…
Mesothelioom – kanker aan de longvliezenMesothelioom – kanker aan de longvliezenEen zeldzame ziekte is mesothelioom (mesothelioma), een tumor die zich aan de longvliezen of het buikvlies bevindt. Long…
Asbest, de gevarenAsbest, de gevarenAsbest is een gevaarlijke stof, dat is duidelijk. Iedereen heeft wel eens een bericht op het nieuws gehoord over het gev…
Asbestose: Longaandoening door blootstelling aan asbestAsbestose: Longaandoening door blootstelling aan asbestAsbestose is een chronische longaandoening die zich kenmerkt door het inademen van asbestvezels waardoor littekenweefsel…

Striae of striemen: verwijderen, verminderen en voorkomenStriae of striemen: verwijderen, verminderen en voorkomenStriae of striemen verwijderen of verminderen, hoe doe je dat? Striae of striemen zijn lijnvormige huidafwijkingen die v…
Hooikoorts: oorzaak, symptomen, medicatie, pissebeddenHooikoorts: oorzaak, symptomen, medicatie, pissebeddenEen loopneus met neusverstoppingen, tranende ogen met roodheid en branderigheid. Voor mensen met hooikoorts breken de la…
Bronnen en referenties
  • Medicinfo.nl
  • http://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/milieu-buitenshuis/asbest/

Reageer op het artikel "Asbestose informatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Whj de Silva, 14-04-2018 21:18 #2
35 jr. gewerkt in de ovenbouw. al meer dan 20 jr. geleden op foto's asbest op de longen geconstateerd en ca 1 jr. geleden aan longkanker in de rechterbovenkwab geopereerd en geen nabestraling noodzakelijk omdat alles op een plek zat. Na de operatie nog steeds droge hoest met vermoeidheid na inspanning. ben nu 21 jaar met pensioen en vraag me af wat te doen met mijn registreren en melden van mijn geval. momenteel voel ik me niet ziek.

Lucille, 22-10-2012 10:50 #1
Mijn vader heeft met asbest gewerkt bij een bedrijf wat vroeger een Nederlands bedrijf was. Het bedrijf bevindt zich natuurlijk in het buitenland. Hij heeft nu longkanker. Kan ik eventuele claims hier in Nederland indienen?

Infoteur: Kisses
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!