Mesothelioom kanker aan de longvliezen

Mesothelioom  kanker aan de longvliezen Een zeldzame ziekte is mesothelioom (mesothelioma), een tumor die zich aan de longvliezen of het buikvlies bevindt. Longvlieskanker komt vaker voor dan die aan het buikvlies. Mesothelioom kan veroorzaakt worden door de gevolgen van het werken met asbest. Een genezende behandeling is nog niet mogelijk.

Nederland

De ziekte komt in Nederland vooral bij mannen (85%) voor. De afgelopen decennia zijn jaarlijks om en nabij de 350 gevallen geregistreerd. Longartsen in Nederland verwachten echter dat de komende jaren jaarlijks twee inwoners van de gemeente Goor zullen overlijden aan mesothelioom. De gemeente heeft namelijk veel wegen en paden verhard met asbestafval. Sinds het eind van 2007 ontvangen alle mensen met mesothelioom een vergoeding van de overheid, ter waarde van 17.000,-.

Asbest

De link met asbest is dus al gemaakt. Omdat in de gemeente Goor veel asbest is gebruikt, zijn de bewoners daar ziek geworden. Asbest is een van de gevaarlijkste factoren als het aankomt op mesothelioom. Zeker door onbeschermd met deze stof te werken is de kans om ziek te worden hoger. Vanwege het asbest is het ook rond scheepswerven erg gevaarlijk. Omdat asbest vroeger niet als schadelijk werd beschouwd, zijn er nog veel panden mee gemaakt. Asbest wordt zoveel mogelijk verwijderd, om de gezondheid van mensen te redden. Een andere mineraal, erioniet, veroorzaakt ook deze ziekte.

Asbestose en mesothelioom

Er is een verschil tussen asbestose en mesothelioom. Want mesothelioom kan al ontstaan na korte blootstelling aan asbest, of na regelmatige blootstelling aan lage concentraties asbest. De ziekte laat zich na tien tot zestig jaar zien. Meestal gebeurt dit na twintig tot veertig ja na blootstelling.

Verschijnselen

Iemand met mesothelioom heeft verschillende klachten. Hieronder vallen vermoeidheid, pijn op de borstkas en kortademigheid. Ook vermagering is een verschijnsel dat kan duiden op mesothelioom. Iemand met mesothelioom hoest veel. Wanneer de tumor zich op de slokdarm bevindt en daar druk op uitoefent, kan iemand met mesothelioom moeilijk slikken.

Behandeling en pemetrexed (Alimta)

Er is geen genezende behandeling voor mesothelioom. Een operatie en chemotherapie zijn wel mogelijk, maar zijn alleen bedoeld om de klachten af te doen nemen. Een pijnbestrijdende en tevens levensverlengende behandeling wordt het meest gekozen onder mensen die lijden onder mesothelioom. Hierbij wordt het overtollige vocht tussen de beide longvliezen gedraineerd en tevens chemotherapie gegeven. Wanneer de diagnose is gesteld overlijdt ongeveer 80% van de patiënten binnen een jaar. Het percentage dat na de diagnose nog twee jaar leeft, is erg klein. Om de pijn te bestrijden is ook het middel Pemetrexed merknaam Alimta opgenomen in de behandelingen. Alimta Pemetrexed wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Het is zeker geen wondermiddel, maar helpt op het leven te verlengen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…
Mesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom of borstvlieskanker wordt jaarlijks in Nederland bij bijna 500 mensen vastgesteld en wel voornamelijk bij m…
Mesothelioom: longkanker door asbestLongkanker is een verzamelnaam van tumors die voorkomt in de longen. De meeste mensen weten niet dat er meer dan 1 type…
Asbestkanker en letselschadeAsbestkanker en letselschadeOver de gevaren van het werken met asbest was vroeger niet zo veel bekend. In de jaren '60 en '70 hebben dan ook veel me…

Hartaanval of hartinfarct: symptomen, oorzaak en behandelingHartaanval of hartinfarct: symptomen, oorzaak en behandelingHartaanval symptomen bij een vrouw en hartaanval symptomen bij een man kunnen van elkaar verschillen. Aan welke symptome…
Hoe werkt dexamethason: dexamethason bij kanker en covid-19Dexamethason is voor mensen die aan kanker lijden een soort wondermiddel. Mensen die aan kanker lijden (zeker in de laat…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.