Pijn in vinger (vingerpijn): Oorzaken van pijnlijke vingers

Pijn in vinger (vingerpijn): Oorzaken van pijnlijke vingers Iedereen heeft wel eens te maken gehad met wat pijn aan één of meer vingers. In de meeste gevallen is de vingerpijn niet ernstig en verdwijnt deze spontaan. Door enkele zelfzorgmaatregelen verlicht de patiënt de pijn. Pijn in de vingers is mogelijk eveneens het gevolg van een medische aandoening of een ongeval. In sommige gevallen is het daarom toch nodig de arts te raadplegen. Hij identificeert de oorzaak van de pijnlijke vingers en stemt hierop een behandeling af. Deze bestaat veelal uit rust, pijnstillende medicatie, fysiotherapie, speciale spalken en/of chirurgie.

Oorzaken: Verwondingen en medische aandoeningen

Verwondingen

Trauma’s (letsels) aan de vinger of vingers gebeuren bijvoorbeeld bij sporten, huishoudelijke activiteiten, in het beroepsleven, bij een vechtpartij of bij herhaalde bewegingen, zoals typen. Hierdoor zijn tal van medische problemen mogelijk die één of meer pijnlijke vingers veroorzaken.

Malletvinger
Een veel voorkomende sportblessure is een malletvinger (digitus malleus, hamervinger). De patiënt is hierbij niet meer in staat om zijn vinger recht te zetten. Het eindkootje van de vinger staat in een sterk gebogen stand (hamerstand) ten gevolge van een ruptuur van de strekpees.

Skiduim
Een skiduim komt ook voor, bijvoorbeeld bij het sporten, waardoor de patiënt een letsel heeft aan de duimligamenten.

Compartimentsyndroom
Af en toe krijgt de patiënt mogelijk het compartimentsyndroom (schade aan spieren en zenuwen met pijn, gevoelloosheid en zwakte) waardoor hij pijnlijke vingers heeft. Deze medische noodsituatie kenmerkt zich door een ernstige zwelling en druk in een gebied van de spieren, zenuwen en bloedvaten. Wanneer de patiënt geen snelle behandeling krijgt, ontstaan ernstige of levensbedreigende complicaties.

Andere verwondingen
Tot slot zijn één of meer gebroken vingers (gezwollen, paarsblauwe en zeer pijnlijke vingers), brandwonden, schrammen, een dislocatie (ontwrichting), snijwonden en steekwonde, verrekkingen, verstuikingen en kneuzingen aan de vinger(s) mogelijk.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen resulteren eveneens in pijnlijke vingers.

Artritis
Artritis is de medische term voor een gewrichtsontsteking. Hierbij heeft de patiënt pijn, en ontstaat stijfheid en zwelling aan de vingers.

Carpaaltunnel syndroom
Daarnaast resulteert het carpaaltunnel syndroom in pijn in de vingers. Bij dit syndroom is de middelste zenuw (nervus medianus) bij de pols bekneld. Gevoelloosheid, trillende handen en kloppende pijn in de handen en vingers zijn de primaire symptomen van deze aandoening.

Contractuur van Dupuytren
Bij een contractuur van Dupuytren, een handmisvorming, ontstaat een schrompeling van het peesblad van de handpalm, waardoor de patiënt niet meer in staat is om de vingers te strekken. Sommige patiënten ervaren hierbij weinig of geen pijn, terwijl anderen kampen met erg veel pijn.

Dactylitis
Bij dactylitis ontstaan zogenaamde worstvingers en/of worsttenen. Hierbij zijn de vingers en/of tenen door diverse mogelijke aandoeningen en infecties gezwollen.

Raynaud-fenomeen
Bovendien leidt het fenomeen van Raynaud (wijzigingen in de huidskleur met koude, gevoelloosheid en pijn) tot pijnlijke vingers. Hierdoor ontstaat bleekheid van vingers of tenen doordat de bloedstroom naar extremiteiten zoals de handen en/of voeten in aanvallen vermindert.

Trigger finger
Bij een trigger finger (hokkende vinger, knipmesvinger, snapping finger), heeft de patiënt een gezwollen vingerpees. Het strekken van de gebogen vinger is geblokkeerd. De vinger ‘knipt’ open indien de patiënt deze hindernis overwint.

Ziekte van Quervain
Bij de ziekte van Quervain, ook gekend als “tendovaginitis stenosans”, heeft de patiënt pijn in de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze aandoening treedt op na herhalende bewegingen.

Andere aandoeningen
Sommige infecties (ontstoken vingers), huidzweren, knobbeltjes, cysten (abnormaal gevormde holten in lichaam) en tumoren resulteren in pijnlijke vingers. Osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken), spierdystrofie en multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening) veroorzaken ook ongemak aan de vingers bij de patiënt.

Symptomen vingerpijn

Pijnlijke vingers zijn gevoelig, gevoelloos, gezwollen, koud, rood, stijf, vermoeid en/of verdoofd. Ook brandende, stekende of doffe pijn en tintelingen in de vingers komen voor. Tot slot presenteren sommige patiënten zich met veranderingen in de huidskleur. Deze symptomen wijzen niet noodzakelijk op een aandoening, infectie of ontsteking, al is het wel mogelijk. Veel aandoeningen, zoals artritis, leiden tot één of meer pijnlijke vingers. Gevoelloosheid of tintelingen in de vingers is misschien een teken van een probleem met de zenuwen of bloedstroom. Wanneer een patiënt een infectie of ontsteking heeft, treden zwelling, roodheid en warmte en functieverlies mogelijk op.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
De arts bekijkt grondig de handen en vingers en vraagt aan de patiënt om enkele bewegingen uit te voeren. Hij bevraagt de medische geschiedenis en de activiteiten van de patiënt.

Diagnostisch onderzoek
Een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de hand is soms nodig om de diagnose te stellen. Hierdoor zijn botbreuken en een abnormale groei binnen de vinger vast te stellen.

Behandeling van aandoening of verwonding

Zelfzorg
Als de vingerpijn veroorzaakt is door een bepaalde activiteit, zet de patiënt deze stop. Daarnaast doet de patiënt alle ringen uit. Bij een kleine verwonding is het belangrijk dat de vingergewrichten voldoende rust krijgen. IJs verlicht de symptomen. Om de pijn en zwelling te verlichten, neemt de patiënt indien nodig ibuprofen of naprosyn. Een geblesseerde vinger tapet de patiënt niet al te strak in zodat de bloeddoorstroming op gang blijft.

Professionele medische zorg
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. De arts onderzoekt de vinger of vingers indien de zwelling niet weggaat of erg groot is. Bij breuken, of pees- of ligamentscheuren is medische zorg ook noodzakelijk. Bij een medische aandoening krijgt de patiënt van de arts zelfzorginstructies. Pijnstillers, fysiotherapie, speciale spalken, en/of chirurgie zijn soms nodig om de pijn te verzachten.

Prognose van pijnlijke vinger of vingers

De prognose van pijnlijke vingers is afhankelijk van de oorzaak. Bij een medische aandoening is de pijn mogelijk levenslang aanwezig. Door pijnlijke vingers verlaagt bij sommige patiënten de kwaliteit van leven, aangezien huishoudelijke en recreatieve activiteiten bemoeilijkt zijn, of doordat werken uitgesloten is. Niettemin bestaan enkele behandelingsmethoden waardoor de pijn te verlichten valt. Het is daarom belangrijk om tijdig een arts te bezoeken met pijnlijke vingers.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Jersey vinger: Scheur in buigpees van vinger met pijnJersey vinger: Scheur in buigpees van vinger met pijnPezen zijn stevige weefselbanden die spieren verbinden met botten. Een jersey vinger is een aandoening waarbij een scheu…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…

Gingivostomatitis: Ontsteking mondslijmvlies en tandvleesGingivostomatitis: Ontsteking mondslijmvlies en tandvleesGingivostomatitis is een ontsteking waarbij het mondslijmvlies en het tandvlees ontstoken zijn. De patiënt heeft hierdoo…
Maag-darminfectie: symptomen, oorzaken en behandelingMaag-darminfectie: symptomen, oorzaken en behandelingEen darminfectie of maag-darminfectie kan mild of ernstig verlopen. Dit is afhankelijk van de micro-organismen of microb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 3 mei 2016
  • Finger pain, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003248.htm, geraadpleegd op 3 mei 2016
  • Finger, Hand, and Wrist Problems, Noninjury, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/finger-hand-and-wrist-problems-noninjury-topic-overview, geraadpleegd op 3 mei 206
  • What causes finger pain ?, 9 possible conditions, http://www.healthline.com/symptom/finger-pain, geraadpleegd op 3 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.