Herpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpes

Herpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpes Herpetische fijt is een infectie veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). Deze aandoening resulteert in pijnlijke zweren op de vinger(s), bekend als fijt. Naast deze pijnlijke symptomen kunnen er ook andere tekenen optreden. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor herpetische fijt, en de vooruitzichten zijn over het algemeen positief, hoewel terugkerende infecties mogelijk zijn. De aandoening werd voor het eerst beschreven in de medische literatuur in 1909 door de arts Adamson.

Synoniemen

De medische term voor herpetische fijt is 'panaritium'. Een andere veelgebruikte term is 'vingerfijt'. 'Herpesfijt' wordt ook af en toe in artikelen aangetroffen. De Engelse term 'herpetic whitlow' wordt sporadisch gebruikt in de medische literatuur.

Epidemiologie van virale infecties

Herpetische fijt komt voor bij ongeveer 2,4 tot 5,0 per 100.000 inwoners. De aandoening kan mensen van alle leeftijden treffen, maar vooral kinderen en jongvolwassenen zijn kwetsbaar. Dit komt omdat zij vaak duimzuigen of de vingers in de mond steken. Artsen en tandartsen lopen een hoger risico op besmetting met het herpes simplex-virus vanwege hun frequent contact met patiënten.

Oorzaken: Infectie met herpes simplex-virus

Hoewel fijt meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, zoals Staphylococcus aureus, is herpetische fijt het resultaat van een virale infectie door het herpes simplex-virus.

Virus

Het herpes simplex-virus is verantwoordelijk voor verschillende aandoeningen, waaronder koortsblaasjes (HSV-1) en genitale herpes (HSV-2). HSV-1 is de oorzaak van ongeveer 60% van de gevallen van herpetische fijt, terwijl HSV-2 de overige gevallen veroorzaakt.

Overdracht

Herpetische fijt is zeer besmettelijk. De verspreiding van de infectie vindt plaats door direct contact met de huidzweren of blaarvorming van een geïnfecteerde persoon. Daarnaast kan een persoon zichzelf besmetten door met een geïnfecteerde vinger in contact te komen met koortslippen of genitale herpeszweren. Nagelbijten kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van herpetische fijt.

Symptomen: Pijn aan vinger(s)

Pijnlijke vinger(s)

Herpetische fijt is een bindweefselontsteking die vaak begint aan de binnenkant van de vingertop, meestal de wijsvinger of duim. Andere vingers en in zeldzame gevallen zelfs de tenen kunnen ook aangetast raken. De incubatietijd bedraagt meestal twee tot twintig dagen. De aanvankelijke symptomen omvatten branderigheid of tinteling, gevolgd door pijn, zwelling en roodheid (ontstoken vinger). Er ontstaan kleine, witte blaren gevuld met vloeistof of pus. Na verloop van tijd barsten deze blaren en vormen korsten. Zodra de korsten zijn genezen, kan de infectie in een slapende toestand verkeren.

Andere symptomen

Aanvullende symptomen kunnen optreden, waaronder:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van herpetische fijt wordt meestal klinisch gesteld op basis van de karakteristieke presentatie van de getroffen vinger(s). Een bloedonderzoek en cultuur van de blaren kunnen helpen om de diagnose te bevestigen. Paronychia (ontsteking van de nagelwal) en cellulitis (huidinfectie met roodheid en zwelling) zijn differentiële diagnoses, aangezien hun symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met die van herpetische fijt.

Behandeling van de aandoening

Antivirale geneesmiddelen zijn effectief voor de behandeling van herpetische fijt. Deze medicijnen verminderen de symptomen van de infectie en kunnen helpen bij het voorkomen van verspreiding naar andere lichaamsdelen. De behandeling moet idealiter binnen de eerste 48 uur na het begin van de symptomen worden gestart. Antivirale middelen kunnen oraal (via de mond) of topisch (op de huid) worden toegediend. Hoewel de meeste patiënten zonder medicatie herstellen, kan het herstel zonder antivirale middelen langer duren, vaak enkele weken in plaats van dagen. Pijn kan verlicht worden met vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen of paracetamol. Als er een secundaire bacteriële infectie optreedt, zijn antibiotica nodig. In zeldzame gevallen van ernstige, terugkerende infecties kan dagelijkse suppressieve medicatie vereist zijn. Antivirale middelen behandelen de symptomen en voorkomen de verspreiding, maar voorkomen geen toekomstige uitbraken, omdat ze de onderliggende infectie niet volledig elimineren.

Prognose van herpetische fijt

Het herpes simplex-virus kan lange tijd inactief blijven, zonder symptomen te veroorzaken. Sommige patiënten ervaren nooit een terugkeer van de fijt, terwijl anderen mogelijk last hebben van terugkerende infecties.

Overmatige blootstelling aan de zon kan het risico op terugkeer van de infectie verhogen / Bron: Blueeve, PixabayOvermatige blootstelling aan de zon kan het risico op terugkeer van de infectie verhogen / Bron: Blueeve, Pixabay

Complicaties

Herpetische fijt kan terugkeren, vaak op dezelfde plaats als de oorspronkelijke infectie, hoewel de symptomen dan meestal minder ernstig zijn. Risicofactoren voor een terugkeer zijn onder andere:

Onbehandelde herpetische fijt kan in zeldzame gevallen leiden tot superinfecties of ernstigere aandoeningen, zoals herpes encefalitis (ontsteking van de hersenen door herpes).

Preventie van verspreiding van het virus

Preventieve maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van de verspreiding van herpetische fijt:

Een bril dragen is belangrijk voor contactlensdragers om ooginfecties te voorkomen / Bron: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)Een bril dragen is belangrijk voor contactlensdragers om ooginfecties te voorkomen / Bron: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
Bescherming bij contactlensdragers
Contactlensdragers moeten een bril dragen om te voorkomen dat de infectie zich naar de ogen verspreidt (ooginfectie).

Bedekken van de fijt

Het is raadzaam om de fijt lichtjes te bedekken met een verband om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de blaren worden opengekrabt, aangezien dit kan leiden tot secundaire infecties of verdere verspreiding van het virus.

Hygiëne

Goede hygiëne is cruciaal. Handen moeten grondig gewassen worden na contact met de fijt. Het delen van handdoeken en andere persoonlijke voorwerpen moet vermeden worden.

Voorzorgsmaatregelen voor zorgverleners

Zorgverleners dienen bewust te zijn van herpetische fijt en passende voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen, om de verspreiding van de infectie te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken vinger: symptomen, oorzaak en behandeling fijtOntstoken vinger: symptomen, oorzaak en behandeling fijtEen ontstoken vinger kan een behoorlijk vervelende klacht zijn. Een ontstoken vinger kan warm, rood en gezwollen zijn. E…
Ontstoken vinger: Soorten en oorzaken van vingerontstekingOntstoken vinger: Soorten en oorzaken van vingerontstekingMet de handen komen mensen in contact met veel plaatsen waar zich mogelijk bacteriën en andere ziekteverwekkers bevinden…
Fijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt is een ontsteking die meestal ontstaat in een vingertop en die kan ontstaan door een klein wondje door bijvoorbeeld…
Eczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectieEczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectieEczema herpeticum is een complicatie van eczeem waarbij de huid van een patiënt in contact komt met het herpesvirus, mee…

Stuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseStuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseHet primaire kenmerk van stuccokeratosen (stuccokeratosis) is de aanwezigheid van 1-5 mm grote witgele kleine schilferen…
Artrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderenArtrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderenBij artrose wordt het kraakbeen tussen de gewrichten aangetast. Hierdoor verandert de structuur van het kraakbeen, waard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 31 mei 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/788056-differential-diagnoses#showall
  • Herpetic whitlow (whitlow finger), http://www.nhs.uk/conditions/herpetic-whitlow/Pages/Introduction.aspx
  • Herpetic Whitlow, https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/herpetic-whitlow
  • Herpetic whitlow: Symptoms, causes, and treatment, http://www.medicalnewstoday.com/articles/317701.php
  • Infectie met het herpes-simplex-virus, http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec17/ch198/ch198d.html
  • LCI-richtlijn Herpessimplexvirusinfecties, http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Herpessimplexvirusinfecties
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/788056-overview#showall
  • PANARITIUM (FIJT), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/Panaritium.htm
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/788056-workup#showall
  • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.