InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Stuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Stuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Stuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose Het primaire kenmerk van stuccokeratosen (stuccokeratosis) is de aanwezigheid van 1-5 mm grote witgele kleine schilferende plekjes aan de onderbenen en een enkele keer aan de onderarmen of handen. Het treft oudere mensen; mannen hebben er iets vaker last van dan vrouwen. Er is geen erfelijke component aanwezig. De huidaandoening wordt geassocieerd met jarenlange blootstelling aan de zon en een droge huid. De aandoening is asymptomatisch (geen bijkomende klachten als jeuk of pijn) en veel mensen met deze plekjes merken ze niet eens op. Er zijn echter veel gevallen waar de laesies talrijk zijn, variërend van zo weinig als 7 tot zo veel als 100. Deze huidstoornis werd voor het eerst in 1965 beschreven.

Wat zijn stuccokeratosen?

Stuccokeratosen zijn goedaardige vlakke hyperkeratotische papeltjes of kleine plaques aan de handen en voeten, welke vooral voorkomen bij mensen van boven de 50 jaar met een lichte huid. Stuccokeratosen worden gezien als een vorm van huidveroudering en er lijkt een relatie met blootstelling aan zonlicht te zijn. De laesies komen bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen.

Stuccokeratosen symptomen

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van stuccokeratosen:
 • de aanwezigheid van een keratotische laesie aan de onderbenen en een enkele keer aan de onderarmen of handen;
 • De plekjes variëren in kleur (grijs wit, roze, geel, bruin);
 • De plekjes zijn rond of ovaal en ruw;
 • De onderliggende huid is meestal droog en schilferend;
 • Het bloedt minimaal als de laesies worden weggeschraapt;
 • De plekjes zijn 1-5 mm groot;
 • Solitaire laesies zijn mogelijk, maar meestal heb je er meerdere.

Oorzaak van stuccokeratosen

De exacte oorzaak die leidt tot het ontstaan ​​van stuccokeratosen is anno 2020 nog niet opgehelderd. Het lijkt erop dat bij een groot percentage van de personen met deze huidaandoening, zich ook een infectie met het humaan papillomavirus voordoet. Een andere factor die bij het ontstaan van deze aandoening een rol lijkt te spelen is langdurige en buitensporige blootstelling aan de zon, veroudering (van de huid) en een droge huid.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt meestal gesteld op het klinisch beeld en het is zelden nodig om aanvullend onderzoek zoals een huidbiopt te doen.

Platte wratten op hand en gezicht / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Platte wratten op hand en gezicht / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Differentiaal diagnose

Stuccokeratosen kunnen veel gelijkenis vertonen met de volgende huidaandoeningen:

Behandeling van stuccokeratosen

De aandoening is goedaardig en daarom is operatieve verwijdering vanuit medisch oogpunt niet nodig. De plekjes kunnen gaan jeuken of bloeden door bijvoorbeeld wrijving van kleding. In dat geval kan behandeling worden overwogen. Dit geldt ook in geval van cosmetische bezwaren. De meest gebruikte operatieve behandelmethoden zijn:
 • uitlepelen met een scherpe lepel (curettage);
 • coagulatie (elektrisch wegbranden);
 • vloeibaar stikstof;
 • lasertherapie;
 • wegsnijden van de afwijking.

Crème
Soms volstaat het gebruik van een crème met ureum om de huid zachter maken, waardoor de ruwe huidafwijkingen minder opvallen.

Dagelijks bodylotion gebruiken / Bron: M01229 from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Dagelijks bodylotion gebruiken / Bron: M01229 from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Zelfzorgmaatregelen

Het is belangrijk om niet aan de huidafwijkingen te krabben, want daardoor kunnen ze gemakkelijk gaan bloeden. Het is raadzaam om de huid soepel te houden en uitdroging te voorkomen door dagelijks te smeren met een crème of bodylotion.

Preventie

Ter voorkoming van stuccokeratosen is goede bescherming tegen de zon van belang. Stuccokeratosen kunnen gedeeltelijk worden verwijderd of afgevlakt met scrubben, maar dat is af te raden aangezien ze gaan niet helemaal weggaan en daardoor juist weer dikker worden.

Prognose

De huidafwijkingen gaan niet vanzelf weg. Stuccokeratosen kunnen niet kwaadaardig worden. Terugkeer is niet uit te sluiten; na behandeling kunnen er nieuwe plekjes verschijnen.

Lees verder

© 2017 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
Manisch depressief, bipolaire stoornisDe patiënt met een bipolaire stoornis (manisch depressiviteit) heeft manische episoden afgewisseld met depressieve episo…
Whiplash, oorzaken, symptomen en behandelingEen whiplash is een typisch acceleratie-deceleratie trauma. Een whiplash kan ontstaan na een kop-staart botsing waarbij…
Prolactinoom: oorzaken, symptomen en behandelingEen prolactinoom is een tumor die teveel prolactine produceert. Deze tumor kan vele jaren groeien en de symptomen komen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dora Zett/Shutterstock.com
 • Huidarts.com. Stuccokeratosen. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/stuccokeratosen (ingezien op 1-6-2017)
 • Huidinfo.nl. Stuccokeratose. http://www.huidinfo.nl/stuccokeratose.html (ingezien op 1-6-2017)
 • Huidziekten.nl. Stuccokeratosen (stuccokeratosis). http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/Stuccokeratose.htm (ingezien op 1-6-2017)
 • Huidziekten.nl. Stuccokeratosen. http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/stuccokeratose.htm (ingezien op 1-6-2017)
 • MDDK. Stucco Keratosis. http://mddk.com/stucco-keratosis.html (ingezien op 1-6-2017)
 • Afbeelding bron 1: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: M01229 from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Stuccokeratosen: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 09-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!