Droge oogleden: oorzaken en behandeling van schrale oogleden

Droge oogleden: oorzaken en behandeling van schrale oogleden Veel mensen hebben last van droge oogleden of schrale oogleden. Hoewel droge oogleden een veel geziene klacht is bij postmenopauzale vrouwen en mensen met een droge huid, kan het iedereen overkomen, op elke leeftijd en zowel mannen als vrouwen. Door droge oogleden kun je last krijgen van schilferige, geschubde huid op de oogleden. Dit is onaantrekkelijk, irriterend en erg ongemakkelijk. Er zijn veel vrij verkrijgbare middelen beschikbaar voor droge oogleden of schrale oogleden, maar het is belangrijk om ook met je huisarts te praten, om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende aandoening is die ook moet worden behandeld. Droge oogleden verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon als je er wat vaseline opsmeert.
Droge oogleden is een vervelende klacht / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Droge oogleden is een vervelende klacht / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat zijn droge oogleden?

Droge oogleden of schrale oogleden treffen veel mensen, vooral diegenen die al problemen hebben met een droge huid. Een droge, schilferige huid kan soms cosmetische storend zijn, vooral als je last hebt van eczeem of psoriasis. Een droge, schilferige huid op je oogleden kan zeer onaangenaam, irriterend en onaantrekkelijk zijn. Voordat je allerlei smeermiddelen, vochtinbrengende crèmes of lotions op je oogleden aanbrengt om de droogheid te verminderen, is het belangrijk dat je met je huisarts praat om de onderliggende oorzaak te vinden.

Symptomen van droge oogleden

Droge oogleden gaat vaak gepaard met een aantal symptomen:

Oorzaken van droge oogleden

Droge, jeukende oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende onderliggende problemen. Veel dingen kunnen droge oogleden veroorzaken. Dit kunnen aandoeningen zijn die een medische behandeling vereisen, zoals het syndroom van Sjögren. Er zijn echter ook vele andere oorzaken, waaronder:
 • shampoo
 • schoonheidsmiddelen
 • allergieën
 • voeding
 • haarkleurmiddelen, vooral als ze p-fenylendiamine bevatten (een aromatisch amine die bij huidcontact een allergische reactie kan oproepen en het komt bijna in alle haarverven voor)
 • reinigers
 • wimperkrullers, vooral die gemaakt van nikkel
 • psoriasis
 • eczeem

Ingrediënten in cosmetische producten

Van een aantal cosmetische ingrediënten die zeer vaak worden gebruikt in veel producten, is bekend dat ze aanleiding kunnen geven tot droge oogleden leiden. Deze omvatten:
 • moisturizers en andere cosmetische producten waarin de volgende middelen als conserveermiddel gebruikt worden: gebutyleerd hydroxytolueen, gebutyleerd hydroxyanisool en/of di-tert-butyl-hydrochinon (deze stoffen zijn irriterend voor de ogen, de huid en de slijmvliezen)
 • conserveermiddelen, waaronder feny-mercuriacetaat, parabenen, quaternium-15, imidazolidinylureum en/of kaliumsorbaat
 • parelglansadditieven zoals bismut(III)oxychloride (een zilverwit, kristallijn poeder dat gebruikt wordt als pigment in cosmetica)
 • harsen, in het bijzonder colofonium
 • geuren
 • verzachtende middelen zoals propyleenglycol en lanoline
 • pigment zoals nikkel

Ooglideczeem

Op je handen zitten vaak verschillende chemicaliën, zoals geuren en lotions. Je bent je er misschien niet van bewust hoe vaak je je ogen eigenlijk met diezelfde handen aanraakt. Veel mensen geloven dat ze heel schone handen hebben, of ze zijn zich er niet van bewust dat ze bepaalde allergieën hebben. Je bent bijvoorbeeld een kok met bepaalde voedselallergieën, een tuinman met plantenallergieën enzovoort. De meest voorkomende chemische stof komt echter van nagellak. Hoe dan ook, wanneer deze chemicaliën in je oog komen, kun je eczeem ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten eczeem die zich kunnen voordoen rond je ogen of op je oogleden (ooglideczeem).

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, voorheen bekend als constitutioneel eczeem, rond de ogen kan op elke leeftijd ontstaan. Bij deze vorm van eczeem is in veel gevallen geen directe uitlokkende factor aanwijsbaar. Symptomen van atopisch eczeem rond de ogen kunnen in één of beide ogen voorkomen. De symptomen kunnen chronisch zijn of ze kunnen slechts af en toe voorkomen. Ze kunnen alleen op de oogleden voorkomen of ook elders op het lichaam. Symptomen bestaan uit:
 • jeuk
 • zwelling
 • pijn of een branderig gevoel
 • rode uitslag of schilferige, geïrriteerde huid
 • verdikte huid

Contact allergisch eczeem

Eczeem rond de ogen kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op producten en stoffen die in contact komen met de huid rond de ogen, zoals cosmetica, shampoo en haarconditioner, crèmespoeling en reinigingsproducten. Ook kunnen allergenen via je handen en vingers rond en in de ogen aangebracht worden. Ook kunnen allergenen in de lucht (onder meer stuifmeel, huisstofmijt) geïrriteerde oogleden geven. Vaak heb je dan ook last van rode ogen, branderige ogen en tranende ogen.

Seborroïsch eczeem in het gelaat / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Seborroïsch eczeem in het gelaat / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening, een milde vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering en het komt vooral voor in de haarrand, de wenkbrauwen en de plooi naast de neus, maar het komt ook op de oogleden.

Irritatie-eczeem

Door vaak in je ogen te wrijven of agressieve reinigingslotions te gebruiken, kan een vergroving van het huidreliëf en verdikking van de huid optreden.

Blefaritis

Bij blefaritis of ooglidontsteking zijn haarzakjes en talgkliertjes in het ooglid ontstoken, wat kan leiden tot droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen.

Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Droge ogen

Je ogen zijn bedekt met een traanfilm, die zowel water als glijmiddel bevat. Deze film wordt elke keer vernieuwd als je knippert. Soms gaat er iets mis in de traanfilm. Het kan onvoldoende olie of water bevatten, of de tranen kunnen bijvoorbeeld te snel verdampen. Wanneer dit gebeurt, heeft iemand last van droge ogen, wat kan leiden tot branderig, moe, zanderig, jeukend of geïrriteerd gevoel. Je gaat in je ogen wrijven en dit kan de klachten weer verergeren. Je kunt daarnaast last krijgen van veel tranen, wazig zien en dichtgeplakte oogleden.

Omgevingsfactoren

Je omgeving kan ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van droge oogleden. In de winter of de herfst, met koud en guur weer, of bij veel blootstelling aan de zon, kan je ook droge oogleden krijgen. Mensen die in steden wonen, hebben ook meer kans om deze problemen te ontwikkelen, vanwege de vervuiling waaraan ze worden blootgesteld. Door een luchtbevochtiger in je kantoor, woonruimtes en slaapkamers te plaatsen, kunt je het ontstaan van droge oogleden aanzienlijk verminderen.

Zonnebrand

Zonnebrand, vooral als je je oogleden hebt verbrand of een ander deel van je gezicht, kan slechter voor je zijn dan je misschien denkt. De huid rond je ogen kan drogen, wat leidt tot droge oogleden.

Beschadiging van de huid

Als de huid rond je ogen beschadigd raakt, kan dit leiden tot droge oogleden. Je kunt bijvoorbeeld je make-up te hardhandig verwijderen of er te veel van aanbrengen. Als je make-upborstels vuil zijn, loop je een verhoogd risico op droge oogleden die worden veroorzaakt door droge huid. Een concealer waarmee je puistjes of oneffenheden wegwerkt, is ook een veel voorkomende boosdoener.

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening waarbij je lichaam te veel nieuwe huidcellen produceert. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige factoren kunnen psoriasis uitlokken of verergeren zoals stress, infecties, beschadigingen van de huid, medicatie en roken. Vitamine D-suppletie is gunstig voor mensen met psoriasis.

Behandeling van droge oogleden

Verwijder eventuele irriterende stoffen

De eerste stap om je huid er weer soepel en gezond uit te laten zien, is door alles te vermijden wat de huid uitdroogt en het probleem verergert. Sommige make-upverwijderaars kunnen vocht uit de huid trekken, wat vaak meer opvalt in gevoelige gebieden zoals het gebied rond het oog. Gebruik een milde, alcoholvrije make-upremover.

Schoon houden

Was je gezicht elke dag en besteed bijzondere aandacht aan de ogen. Fris, warm (niet te heet) water helpt ervoor te zorgen dat al het vuil, vettigheid en irriterende stoffen van je gezicht worden verwijderd en eventuele onzuiverheden die schadelijk kunnen zijn voor je ogen, worden verwijderd. Bedenk dat agressieve zeep en reinigingsmiddelen een oorzaak kunnen zijn van een droge, schilferige huid onder de ogen, dus kies voor een zachte, zeepvrije reinigers die de huid niet uitdroogt. Dep daarna je gezicht droog.

Gebruik vaseline onder de ogen

Denk eraan voorzichtig te zijn bij het aanbrengen van een product op de ogen en volg de aanwijzingen op het etiket op. Sommige lotions en moisturizers kunnen de droge huid zelfs verergeren. Probeer over te schakelen naar producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de droge of gevoelige huid. Producten die zijn gemarkeerd als hypoallergeen, zoals Vaseline Petroleum Jelly Original, zijn ideaal omdat de minerale oliën helpen de vochtbalans van je huid op peil te houden, waardoor droge en beschadigde plekjes sneller herstellen. Je kunt natuurlijk ook een andere crème gebruiken die speciaal bedoeld is voor de oogleden en het gebied rond de ogen.

Het toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, PixabayHet toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, Pixabay

Zelfzorg bij schrale oogleden

Er zijn meerdere manieren om schrale oogleden of droge oogleden zelf te verzorgen.

Komkommer

Komkommer zit vol met water en kan helpen om meer vocht terug in je oogleden te brengen en de schade rond je ogen te herstellen. Komkommers hebben ook enkele milde bleekeigenschappen, die helpen om donkere kringen onder de ogen kwijt te raken. Er zijn twee manieren om komkommer op je ogen toe te passen.

Plakjes komkommer
De eerste is om plakjes komkommer te snijden en deze op je ogen te plaatsen. Leun gedurende 15-20 minuten achterover en laat het komkommersap rechtstreeks in je huid trekken. De voedingsstoffen in de komkommer, samen met het water, helpen de cellen in de oogleden en rondom de ogen te herstellen. De kringen onder je ogen worden zichtbaar lichter en je voelt meteen het verschil in je oogleden.

Komkommersap
Je kunt ook je komkommersap maken en het in een kruik of glazen pot bewaren in je koelkast. Als je het bereid hebt in een sapcentrifuge, pak dan katoenen ballen en laat ze weken in het komkommersap. Plaats ze direct boven je ogen, laat ze 10 minuten liggen ​​om de huid in het vocht te laten weken. Je kunt desgewenst zachtjes masseren.

Avocado tegen droge oogleden / Bron: StevenGiacomelli, PixabayAvocado tegen droge oogleden / Bron: StevenGiacomelli, Pixabay

Avocado

Een andere optie ter verzorging van je oogleden, is avocado. Pel en prak een avocado en breng deze dan onder je ogen aan. De olie trekt in je huid en herstelt de droge oogleden. Laat het 15 minuten op je huid rusten en spoel je gezicht vervolgens af met handwarm water. Avocado-olie is een van de meest voedzame oliën die er is. Het zit vol met antioxidanten, vitamine C en vitamine E. Alles samen zal helpen om vrije radicalen te verwijderen, cellen te repareren, tekenen van veroudering tegen te gaan en te beschermen tegen bepaalde oogaandoeningen. Als je een gevoelige huid hebt, is dit de nummer één oplossen voor het herstellen van je droge oogleden.

Aloë vera

Breng aloë vera-gel rechtstreeks op je oogleden aan om te zorgen dat er meer vocht doorheen komt. Masseer zachtjes met je vingertoppen. Vanwege de gevoeligheid en de dunheid van de huid rondom de ogen, moet je voorzichtig masseren. Nadat je de gel hebt ingemasseerd, laat je deze ongeveer 10 minuten inwerken en spoel je deze vervolgens af met wat handwarm water. Aloë vera veroorzaakt geen schade aan je ogen.

Aloë vera is een van de meest aanbevolen producten als het gaat om huidverzorging. Het zit vol met antioxidanten, vooral vitamine E, en het is zeer vochtinbrengend. Het zal helpen om je oogleden te hydrateren en om celschade te herstellen die mogelijk de klachten van droge oogleden veroorzaakt. Je zult ook merken dat je ogen er gladder en stralender uitzien dan ooit tevoren. De antioxidanten helpen de schade door vrije radicalen te verminderen waarmee tekenen van veroudering worden voorkomen, terwijl het vocht helpt om verminderde collageenniveaus te herstellen en meer elasticiteit aan de huid toe te voegen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Jeukende oogledenJeukende oogledenJeukende oogleden zijn erg vervelend. Soms zijn de oogleden opgezwollen of is de huid op en om de oogleden juist heel er…
De vorm van de ogen verfraaien met make-upDe vorm van de ogen verfraaien met make-upHet gebruik van de juiste oogmake-up en make-up trucs zijn nodig om de vorm, maar eventueel ook de stand van de ogen er…

Jeukende vingers: Oorzaken van jeuk aan vingers (vingerjeuk)Jeukende vingers: Oorzaken van jeuk aan vingers (vingerjeuk)Jeuk aan de vingers is een vervelend symptoom. Wanneer dit lang aanhoudt, tast dit de kwaliteit van leven van de patiënt…
Voetkrampen: Oorzaken van pijnlijke spierkrampen in voet(en)Voetkrampen: Oorzaken van pijnlijke spierkrampen in voet(en)Veel patiënten zijn bekend met de pijn van voetkrampen. Deze krampen zijn plotselinge samentrekkingen van de voetspieren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay
 • https://www.healthline.com/health/eyelid-dermatitis#symptoms
 • https://www.eyehealthweb.com/dry-eyelids/
 • https://www.whatisdryeye.com/10-reasons-your-eyelids-are-dry/
 • http://www.vaseline.us/skin-health-care/dry-skin-around-the-eyes.html
 • https://www.positivehealthwellness.com/pain-relief/5-home-remedies-dry-eyelids/
 • https://www.huidinfo.nl/e/eczeem-rond-de-ogen/
 • Afbeelding bron 1: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Aitoff, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: StevenGiacomelli, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.