Donkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelen

Donkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelen Donkere kringen onder de ogen verwijderen kan op meerdere manieren. Donkere kringen onder de ogen kunnen je een vermoeide blik geven. Het hebben van donkere kringen onder de ogen is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Er zijn meerdere oorzaken van blauwe of zwarte kringen onder ogen, sommige zijn tijdelijk en andere zijn langdurig. Er zijn meerdere manieren om donkere kringen onder de ogen te verwijderen of te verminderen. Voldoende slaap, stoppen met roken en gezonde voeding, zijn erg belangrijk. Je kunt ook een tijdelijke zwelling masseren tijdens het aanbrengen van een koud kompres. Cosmetische camouflage en lichtreflecterende concealers zijn ook een optie. Er zijn meerdere tips om pigmentatie te verminderen, zoals bescherming tegen blootstelling aan de zon met behulp van een zonnebril. Er zijn ook goede crèmes die donkere kringen onder de ogen tegen te gaan. Zo nodig kunnen donkere kringen behandeld worden met laserbehandeling of middels cosmetische chirurgie.
Donkere kringen onder de ogen / Bron: M. Redecke, Wikimedia Commons (Publiek domein)Donkere kringen onder de ogen / Bron: M. Redecke, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Donkere kringen onder de ogen

Psychologische gevolgen

De meeste mensen worden op een gegeven ogenblik geplaagd door donkere kringen onder hun ogen. Iedereen kan (tijdelijk) last krijgen van donkere kringen, of het nu komt door slaaptekort, het ouder worden of een allergie. Zowel mannen als vrouwen kunnen erdoor worden getroffen. Hoewel donkere kringen onder de ogen niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid, heeft de aandoening wel een psychologisch effect op hoe je jezelf ziet en wat anderen denken wanneer ze je ontmoeten. Ondanks waarschuwingen om niet af te gaan op je eerste indruk als je iemand ontmoet en geen voorbarige conclusies te trekken op basis van hoe iemand eruitziet, is het zo dat vrijwel iedereen het doet. Mensen kunnen dan al gauw denken dat je te laat naar bed bent gegaan of een ongezonde leefstijl hebt.

Zelfzorgmaatregelen

Er zijn bepaalde zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen en leefstijlveranderingen die je kunt aanbrengen waardoor donkere kringen onder de ogen minder donker worden. Helemaal verwijderen of wegwerken van donkere kringen onder de ogen is vaak het doel, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Hoe dan ook, door bepaalde maatregelen te nemen kun je ervoor zorgen dat je er minder uitgeput en vermoeid uitziet als je 's ochtends in de spiegel kijkt.

Oorzaken van donkere kringen zijn zeer divers / Bron: Romana Klee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Oorzaken van donkere kringen zijn zeer divers / Bron: Romana Klee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Dunne huid en de kleur van je bloed

Bloedvaten onder de huid

De oorzaken voor donkere kringen onder de ogen zijn zeer divers, maar ze beginnen allemaal met het verschil in dikte van de huid rond je ogen. Dit wordt het periorbitale gebied (gebied rondom de oogkas) genoemd. In de meeste delen van je lichaam is de huid tussen 2 en 3 millimeter dik. Onder de ogen is de huid normaal gesproken 0,5 mm dik. Een dunnere huid betekent dat de bloedvaten onder je huid zichtbaarder zijn voor het blote oog en je huid een andere kleur geven. Wat je aan het oppervlak van de huid ziet, is een weerspiegeling van wat er direct onder ligt.

Onderhuidse weefsel

Het onderhuidse weefsel of subcutis (de laag die net onder de huid is gelegen), laat alleen blauwe of violette kleurtinten door. Dit zorgt ervoor dat je aderen blauw lijken, omdat alleen het blauwe licht wordt gereflecteerd. Deze gereflecteerde kleur is anders als je een meer donkere of wittere huid hebt. In het eerste geval verschijnen de aderen groen of bruin en in het laatste geval donkerpaars of donkerrood. Dit is slechts een van de mogelijke oorzaken waarom donkere kringen onder je ogen verschijnen. Waarschijnlijk merk je een blauwachtige zweem van bloedvaten onder de ogen op, in vergelijking met dikkere delen van je lichaam. Naarmate je ouder wordt, verliest je huid ook collageen, een onderdeel van de huid dat elasticiteit en stevigheid geeft, waardoor de huid minder elastisch en dunner wordt en de kringen prominenter worden.

Donkere kringen en hyperpigmentatie

Hoe komt dat?

Niet alle kringen onder de ogen zijn echter te wijten aan de zichtbaarheid van je bloedvaten onder de dunne huid. Hoewel dit een veel voorkomende oorzaak is, vooral als je genetisch vatbaar bent voor een dunne huid onder de ogen, is dit niet de enige reden. Een andere oorzaak van donkere kringen onder de ogen is hyperpigmentatie van de huid onder de ogen, en is meer algemeen bruin van kleur. Deze hyperpigmentatie of hogere hoeveelheid pigmentatie in de huid is het gevolg van het feit dat er vaak meer melanine wordt geproduceerd in de huid onder de ogen. Deze specifieke toestand is meer merkbaar bij mensen met een donkere huid of meer pigmentatie. Dit type donkere kringen onder de ogen die wordt veroorzaakt door hyperpigmentatie, kan een primaire of secundaire oorzaak hebben. Bij een primaire oorzaak wordt de verhoogde pigmentatie onder beide ogen aangetroffen en treedt spontaan op. Bij een secundaire oorzaak wordt de verhoogde pigmentatie veroorzaakt door een systemische of lokale oorzaak.

Sommige medicijnen veroorzaken donkere kringen onder de ogen / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen veroorzaken donkere kringen onder de ogen / Bron: Stevepb, Pixabay

Triggers

Sommige van de oorzaken waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan hyperpigmentatie rond het periorbitale gebied zijn meestal tijdelijk en verdwijnen nadat de trigger is weggenomen (voor zover mogelijk). Mogelijke tijdelijke en permanente triggers voor periorbitale hyperpigmentatie zijn de volgende:
 • blootstelling aan de zon
 • genetische aanleg voor pigmentatie
 • allergisch eczeem
 • contacteczeem
 • oedeem (zwelling)
 • geneesmiddelen
 • veroudering van de huid
 • hormonen en hormonale veranderingen

Bloed dat lekt uit de bloedvaten rond de ogen

Donkere kringen onder je ogen kunnen ook worden veroorzaakt door de oxidatie van bloed dat lekt uit de bloedvaten rond de ogen. De afgifte van bloed en oxidatie leidt niet alleen tot donkere kringen, maar ook tot zwelling en wallen onder je ogen. Als een bloedvat lek is, komen namelijk vocht, vet en andere deeltjes uit de bloedbaan terecht in de omliggende weefsels. Deze aandoening is relatief onschadelijk voor je gezondheid, maar kan wel een uitdaging vormen om mee om te gaan. Er zijn chirurgische en medische behandelingen beschikbaar om het lekken van bloed te voorkomen en tegen te gaan, maar het is het beste om te beginnen met het aanbrengen van leefstijlveranderingen en voedingsaanpassingen te doen om de aandoening te behandelen en andere meer invasieve behandelingsopties te vermijden.

Gezwollen ogen als gevolg van een allergie / Bron: Istock.com/mkrberlinGezwollen ogen als gevolg van een allergie / Bron: Istock.com/mkrberlin

Gezwollen ogen en donkere of zwarte kringen

Neusverkoudheid of allergie

Zwelling onder de ogen kan er ook voor zorgen dat donkere kringen nog donkerder en duidelijker zichtbaar worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van gezwollen ogen en donkere kringen rond de ogen door het bloed dat door de aderen rond de ogen stroomt als je last heb van een neusinfectie of neusverkoudheid. Deze zwelling onder de ogen kan ook worden veroorzaakt door allergische reacties, ziekte of een overmatige ophoping van vocht in je lichaam. Naarmate je ouder wordt, zijn er nog andere redenen waarom je wallen en zwelling onder je ogen ontwikkelt. Het effect van de zwaartekracht op weefsel dat langzaam aan collageen en elasticiteit verliest, kan leiden tot verzakking van het weefsel. Dit omvat het vetweefsel onder je ogen.

Vetafzettingen onder de ogen

Rond de ogen zijn er vetafzettingen om je ogen te beschermen. Naarmate je ouder wordt, kan vet ontsnappen uit het membraan (het beschermend omhulsel) dat het normaal bevat, waardoor het vet onder het oog terechtkomt, waar het kan uitzakken. Bovendien produceert het lichaam meer vet rond de ogen naar mate je ouder wordt, waardoor de wallen kunnen ontstaan. Het exacte ontstaansmechanisme van de vetafzettingen onder het oog is anno 2024 nog niet helemaal duidelijk, maar ouder worden is een risicofactor. Hoewel je misschien in de verleiding komt om met een beschuldigende vinger te wijzen naar slaapgebrek en de toenemende omvang van wallen en donkere kringen onder je ogen, maar er is er geen wetenschappelijk bewijs hiervoor. Slaaptekort verhoogt echter wel de ernst van de wallen onder je ogen, vooral 's morgens vroeg.

Indiase vrouw / Bron: Sridharan G, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Indiase vrouw / Bron: Sridharan G, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wie krijgt donkere kringen onder de ogen?

Degenen die vatbaar zijn voor donkere kringen onder de ogen zijn onder meer de volgende personen:
 • Ouderen (maar het is ook een veelvoorkomende klacht bij adolescenten)
 • Mensen met een bepaalde etnische achtergrond, bijvoorbeeld Aziaten en Hindoestanen
 • Mensen met een genetische aanleg voor donkere kringen onder de ogen

Veelvoorkomende oorzaken van donkere kringen

De belangrijkste oorzaken van donkere kringen onder de ogen zijn de volgende.

Zonlicht

Als het gebied onder de ogen er bruiner uitziet, kan dit te wijten zijn aan pigmentatie. Pigment is een bruine kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. De huid rond de ogen is ook erg gevoelig voor hydratatie of gebrek daaraan en wordt ook voortdurend blootgesteld aan allerlei omgevingsfactoren, en daarom is het onderhevig aan schade door de zon. Omdat de zon melanineproductie activeert, zal blootstelling aan de zon de aanwezigheid van donkere kringen onder de kringen verergeren. Ook kan de huid daardoor uitdrogen, waardoor er sneller kraaienpootjes ontstaan.

Te veel zout of cafeïne

Mogelijk is het je opvallen dat als je zeer zout hebt gegeten voordat je naar bed gaat, je wakker kan worden met wallen onder je ogen. Bepaalde voedingsmiddelen met een hoog natrium- en cafeïnegehalte zullen ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt, ook onder je ogen waardoor je donkere kringen onder de ogen kunt krijgen. Als je het te moeilijk vindt om de koffie op te offeren, kun je niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, gebruiken. Dit helpt bij het verhogen van de bloedtoevoer zoals onder je ogen en het heeft ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Roken verergert wallen en kringen onder de ogen / Bron: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Roken verergert wallen en kringen onder de ogen / Bron: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Roken

Roken verergert wallen en donkere kringen onder de ogen. Roken beschadigt huidcellen en berooft je van bepaalde vitaminen, waaronder de hardwerkende reparateur, vitamine C. De huid van rokers is uitgedroogd en een droge huid verergert wallen en donkere kringen onder de ogen. Rokers hebben ongeveer vier keer zoveel kans als niet-rokers om zich 's ochtends slaperig te voelen. Dat komt waarschijnlijk doordat nachtelijke ontwenningsverschijnselen van nicotine het slaappatroon kunnen verstoren. En dat gebrek aan slaap kan donkere kringen en wallen onder de ogen verergeren. Zodra je gestopt bent met roken, levert je dat al heel snel voordelen op voor je uiterlijk.

Make-up producten

Make-up wordt soms aangebracht om donkere kringen onder de ogen verdoezelen. Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het gebruik van een slecht product je huid irriteren en tot meer donkere of zelfs zwarte kringen leiden. Make-up moet verkleuringen, oneffenheden en onvolkomenheden verbergen, maar als het door jou gebruikte make-up-merk niet goed wordt getolereerd door het lichaam, kan het precies het tegenovergestelde veroorzaken. Het gebruik van een eyeliner, mascara, concealer of een poeder kunnen stuk voor stuk irritatie of een allergische reactie veroorzaken.

Huilen kan leiden tot donkere kringen onder je ogen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comHuilen kan leiden tot donkere kringen onder je ogen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Krabben of wrijven in je ogen en huilen

Jeuk, wrijven, krabben, noem maar op: alles kan leiden tot donkere kringen onder de ogen. Ook huilen kan leiden tot donkere kringen onder je ogen. Je kunt dit proberen te herstellen door koude komkommers op de ogen te leggen. Komkommer bevat veel cafeïnezuur en dit vermindert het vasthouden van vocht dat vaak optreedt als gevolg van te veel zout, bijvoorbeeld door huilen.

Slechte genen

Donkere kringen onder de ogen kan een kwestie zijn van genen. Als de huid rond je ogen fragiel, transparant en extreem dun is, zal zal bloed er gemakkelijker doorheen schijnen. Donkere kringen door slechte genen zijn vaak zichtbaar door een blauwachtige tint en kunnen met het ouder worden erger worden als gevolg van het verlies van onderhuids vet.

Te lang achter de computer werken / Bron: Istock.com/dolgachovTe lang achter de computer werken / Bron: Istock.com/dolgachov

Te veel uren achter de computer

Door de hele dag naar een beeldscherm te turen, kan er veel stress op de bloedvaten rond de ogen ontstaan, die gedwongen worden harder te werken zonder de nodige rust te krijgen tussendoor. Wanneer de bloedvaten groter worden rond je ogen, ziet de huid er omheen er donkerder uit. Dit gebeurt wanneer het lichaam meer cortisol produceert om de overmatige spanning te onderdrukken waar de oogspieren onder gebukt gaan. Als je een baan hebt waarbij je de hele dag achter een computerscherm moet werken, zorg dan vaak voor korte pauzes, zelfs als dit 30 seconden per uur gebeurt, door weg te kijken van het scherm en je ogen even te laten herstellen.

Vochtretentie

Er zijn veel redenen waarom je lichaam vocht zou kunnen vasthouden: hormoonspiegels die tijdelijk schommelen als gevolg van de menstruatiecyclus, zwangerschap of het ouder worden, een zoutarm dieet, medicijnen die vochtretentie stimuleren en veranderingen in het weer (in het bijzonder warme, vochtige dagen). Andere redenen kunnen zijn: chronische aandoeningen die het verzakken van het onderste ooglid vergroten door de vochtretentie te verhogen, zoals schildklieraandoeningen, nieraandoeningen en hartkwalen. Als je merkt dat je kringen onder de ogen verslechtert na het innemen van een nieuw medicijn, raadpleeg dan je arts voor een verandering van het voorschrift.

Allergieën

Allergische reacties kunnen leiden tot onder meer donkere kringen onder de ogen. Allergieën zorgen ervoor dat het lichaam histamine vrijgeeft die de bloedvaten verwijden en veel wrijven om jeuk of irritatie te verzachten, kan ook leiden tot irritatie, zwelling en beschadigde bloedvaatjes rond het oog.

IJzertekort

IJzergebrek kan een rol spelen bij het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. Zelfs als je niet sterk gelooft in de kracht van gezond eten, is de kans groot dat je donkere kringen en zelfs wallen onder je ogen ontwikkelt als je onvoldoende goede voedingsstoffen en voedingsrijk voedsel eet. De verkleuring die je ervaart, kan worden veroorzaakt door tekorten van bepaalde mineralen zoals ijzer. De aderen rond het ooggebied worden duidelijker zichtbaar wanneer je te weinig ijzer in je systeem hebt.

Medicijnen en aandoeningen

Medicijnen en medische aandoeningen kunnen ook donkere kringen onder je ogen veroorzaken. Er zijn bepaalde medicijnen die de bloedvaten onder je ogen verwijden of vochtretentie stimuleren. Wanneer dit gebeurt, kunnen de haarvaatjes groter worden of lymfevloeistof opbouwen. Ziekten zoals een nieraandoening en hartproblemen kunnen ook vochtretentie veroorzaken. Hormonale veranderingen zoals kan plaatsvinden bij het premenstrueel syndroom (PMS) of tijdens de overgang kunnen ook verhoogde vochtretentie en veranderingen in pigmentatie in de huid veroorzaken. Hyperpigmentatie kan zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen en kan na de bevalling langere tijd aanwezig blijven. Hormonale substitutietherapie en hormonale anticonceptiva kunnen ook de productie van melanine in de huid stimuleren.

Onderzoek van de schildklier / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczOnderzoek van de schildklier / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Te trage schildklier (hypothyreoïdie)

Een trage schildklierwerking kan ertoe leiden dat sommige mensen donkere kringen onder de ogen vertonen. Het gastro-intestinale systeem, de lever en de energieproductie in het lichaam kunnen allemaal worden beïnvloed bij een trage schildklier en dit gevolgen hebben voor de afgifte van nutriënten en de verwijdering van toxines of gifstoffen uit het lichaam. Dit kan onder meer leiden tot donkere kringen on de ogen.

Leverstoornissen (lever)

Dit kan variëren van een trage leverfunctie (een lever die niet optimaal functioneert), tot leververvetting of zelfs hepatitis.

Slechte nierfunctie (nieren)

Nieren hoeven niet noodzakelijkerwijs een groot probleem te hebben om donkere kringen onder de ogen te veroorzaken. Als ze niet optimaal werken, kun je er al last van krijgen.

Is er een verband tussen donkere kringen rond je ogen en de nieren? / Bron: Lennert B, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Is er een verband tussen donkere kringen rond je ogen en de nieren? / Bron: Lennert B, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Donkere kringen onder je ogen en de nieren

Donkere kringen onder de ogen hebben diverse oorzaken: erfelijkheid, slaaptekort, stress, allergieën, leeftijd en huidpigmentatie. Er bestaat geen direct verband tussen donkere kringen onder de ogen en je nieren. Er is anno 2024 geen bewijs dat onvoldoende hydratatie of het niet drinken van voldoende water leidt tot de vorming van donkere kringen onder de ogen, zoals wel beweerd wordt op sommige websites. .

Deze kringen ontstaan vaak door dunne huid en oppervlakkige bloedvaten. Als die bloedvaten uitzetten of bloed lekt, kunnen donkere kringen ontstaan. Bovendien kunnen vermoeidheid en stress de bloedcirculatie beïnvloeden en de zichtbaarheid van deze kringen verergeren.

Nieraandoeningen kunnen echter wel symptomen veroorzaken die de huid beïnvloeden, zoals zwelling of verkleuring. Als nierproblemen vochtretentie veroorzaken, kan er zwelling rond de ogen ontstaan, maar dit uit zich doorgaans als zwelling en niet als donkere kringen. Deze zwelling kan soms wel worden geassocieerd met een donkere verkleuring of schaduw onder de ogen.

Donkere kringen onder de ogen wegwerken

Hoewel donkere kringen onder de ogen meestal relatief onschadelijk zijn, worden ze vaak als cosmetisch storend ervaren. In dat geval kun je maatregelen nemen om de kringen (deels) te verwijderen. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de verkleuring onder je ogen te verminderen. Elk van deze opties werkt, maar werkt mogelijk niet voor iedereen. Voordat je kiest voor plastische chirurgie, kun je deze strategieën toepassen om de kringen te verminderen. Als je voor een operatie kiest, moet je er rekening mee houden dat bepaalde leefstijlkeuzes ervoor kunnen zorgen dat de hyperpigmentatie of wallen rond de ogen snel terugkeren.

Vermijd wrijven in de ogen

De huid onder je ogen is dun en verliest elasticiteit en collageen naarmate je ouder wordt en kan vatbaar zijn voor lekkende bloedvaatjes. Al deze factoren dragen bij aan de donkere kringen onder de ogen en dit wordt verslechterd als je over de huid wrijft. Doe je best om te stoppen met wrijven in je ogen.

Behandel allergieën

Allergieën kunnen jeukende en tranende ogen veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat je in je ogen gaat wrijven, wat de wallen en kringen rondom de ogen vergroot.

Niet op je buik slapen / Bron: AlexVan, PixabayNiet op je buik slapen / Bron: AlexVan, Pixabay

Verander slaapgewoonten

Slaap je vaak op je buik? Zwaartekracht zorgt ervoor dat vloeistof zich onder je ogen ophoopt en een constante druk op je gezichtshuid kan tot diepterimpels leiden. Probeer op je rug te slapen. Slaap niet meer dan één kussen of een te dik kussen, omdat dit je nek- en ruguitlijning aanzienlijk verandert.

Verwijder je make-up

's Nachts make-up op je gezicht en rond je ogen laten zitten ​​kan irritatie van je gevoelige oogweefsel veroorzaken. Maar elke avond je ogen schoonwrijven om je oogmake-up te verwijderen, kan schade aan de haarvaatjes en ontsteking aan de ogen veroorzaken, waardoor je donkere kringen nog erger worden. Gebruik in plaats daarvan een oogmake-up reiniger die zacht is voor de huid rondom je ogen. Een goede moisturiser of kokosolie zijn ook goede opties.

Voorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVoorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Minder alcohol drinken

Alcohol werkt vochtafdrijvend en haalt vocht uit je huid. Dit vergroot het risico op verdere schade aan het gebied onder je ogen als je per ongeluk in je ogen wrijft. Als je alcohol drinkt, drink dan veel water voordat je naar bed gaat. Dit helpt je huid te hydrateren.

Draag oogbescherming

Draag een kwaliteitsbril wanneer je buiten bent die bescherming biedt tegen fel licht en schadelijke uv-straling. Ze helpen zowel je ogen als de tere huid rond je ogen te beschermen tegen de zon.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Stop met roken

Roken versnelt het verlies van collageen in de huid, waardoor je sneller wallen en donkere kringen rond de ogen krijgt. Roken is een sterke verslaving. Er zijn allerlei manieren en methoden die je kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis

Luchtvervuiling is aanzienlijk irriterend voor de ogen en kan zich zowel binnenshuis als buitenshuis voordoen. Omdat de meeste mensen die in de Nederland werken en wonen ongeveer 85 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen, is het belangrijk om de luchtvervuiling binnenshuis te verminderen. Dit kan middels een luchtreiniger.

Massage en koud kompres

Masseer een tijdelijke zwelling weg tijdens het aanbrengen van een koud kompres of een koud washandje. Doe dit voorzichtig zodat je de huid niet beschadigd. Koude kompressen minimaliseren ook het uiterlijk van prominente bloedvaten.

Gezonde voeding is goed voor de huid / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.comGezonde voeding is goed voor de huid / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.com

Voeding om kringen weg te werken

Een uitgebalanceerd dieet is erg belangrijk: vers fruit, sla, spruiten (spruitjes), onverwerkte granen, yoghurt, kwark, linzen, bonen, groene groenten, eieren, vette vis, etc. Een voedzaam dieet met voldoende vitaminen, zoals A, C, K en E en ijzer kan helpen donkere kringen onder de ogen te verminderen. In feite is het tekort aan ijzer een veelvoorkomende oorzaak van donkere kringen als gevolg van slechte oxygenatie van het bloed. Neem de volgende maatregelen:
 • Eet dagelijks vele verschillende soorten fruit en groenten.
 • Drink voldoende water.
 • Eet voldoende voedingsvezels.
 • Verminder de cafeïneconsumptie om de hydratatie in het lichaam te verbeteren. Bovendien helpt het je om 's nachts rustiger te slapen.
 • Eet vers onbewerkt voedsel zonder conserveermiddelen, indien mogelijk.

Vitaminen en mineralen bij zwarte kringen

Er zijn meerdere vitaminen en mineralen die goed zijn voor de huid ronde je ogen.

Spinazie bevat vitamine E / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazie bevat vitamine E / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Vitamine E

Vitamine E weert vrije radicalen af ​​en verhoogt de bloedsomloop (genomen met vitamine A en C omdat het het lichaam helpt het effectief te gebruiken). Het is een vetoplosbare vitamine, dus wordt het vaak aangetroffen in voedingsmiddelen met gezonde vetten zoals zonnebloempitten, amandelen en avocado. Het is ook te vinden in hoge niveaus in pompoen en zoete aardappelen. Het wordt ook gevonden in bladgroenten zoals spinazie en groenten zoals asperges.

Vitamine K

Vitamine K is essentieel voor het verminderen van donkere kringen, omdat het de bloedstolling en de bloedcirculatie ondersteunt. Donkere kringen zijn symptomatisch voor een vitamine K-tekort. Vitamine K tref je aan in groene bladgroenten, avocado, havermout, tarwe, alfalfa (het ontkiemde zaad van de luzerneplant), kiwi, bruine rijst, eieren en zoete aardappelen.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Vitamine A

Vitamine A is goed voor je huid en helpt het weefsel rond de ogen te herstellen. De antioxidanten in vitamine A zijn nuttig bij het bestrijden van rimpels, dunner worden van de huid en andere tekenen van veroudering. Een vitamine A-tekort kan leiden tot droge oogleden, oververmoeide ogen en gevoeligheid voor licht, die allemaal bijdragen aan donkere kringen. Vitamine A tref je aan in bladgroenten, wortels, pompoen, zoete aardappelen, rode pepers, lever, eieren en sommige soorten fruit.

IJzer en vitamine B12

Vitamine B12-deficiëntie kan leiden tot bloedarmoede (anemie), een aandoening waarbij de rode bloedcellen de lichaamsweefsels niet van voldoende zuurstof kunnen voorzien. De effecten hiervan worden meestal zichtbaar onder de ogen, waar bloedvaten de neiging hebben samen te trekken.

IJzer

IJzer wordt het best opgenomen met vitamine C en als extra voordeel helpt vitamine C ook om de wanden van bloedvaten te versterken. Heemijzer is aanwezig in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip en non-heemijzer vind je in plantaardige producten zoals aardappelen, brood, noten, zaden en groenten.

Proanthocyanidinen

Proanthocyanidine komt voor in druivenpitten en schil van blauwe druiven, in rode wijn (met name Vitis vinifera), zwarte bessen en groene en zwarte thee. Proanthocyanidine kan donkere kringen onder de ogen te verminderen door bloedvaten te versterken en lekkende haarvaatjes te voorkomen. Het ingrediënt wordt ook verwerkt in supplementen en huidverzorgingsproducten.

Pycnogenol

Oligomere proanthocyanidinen (OPC) zijn stofjes die van nature voorkomen in druivenpitten en pijnboombast. Proanthocyanidinen zijn goed om de vasculaire gezondheid te verbeteren. Lekkende haarvaatjes dragen bij aan donkere kringen onder de ogen, waardoor het verbeteren van de bloedsomloop verkleuring kan helpen verminderen. Proanthocyanidinen zijn ook krachtige antioxidanten die schade door vrije radicalen weten te voorkomen, waardoor je huid er beter uit gaat zien..

Ingrediënten voor donkere kringen crème

Er zijn meerdere ingrediënten voor een oogcrème die helpen om donkere kringen te verwijderen of te verminderen:
 • Amandelolie: voedt en versterkt de huid onder de ogen en vergroot de elasticiteit.
 • Arganolie: remt de aanmaak van melanine in de huid en plaatselijke toepassing van arganolie heeft een anti-verouderend effect op de huid heeft en leidt tot verbeteringen in de elasticiteit van de huid.
  Kurkuma aanbrengen onder de ogen / Bron: Ajale, PixabayKurkuma aanbrengen onder de ogen / Bron: Ajale, Pixabay
 • Aloë vera: zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C en E plus enzymen die ontstekingen remmen, 9 verschillende mineralen, polysacchariden, 4 plantensteroïden, hormonale verbindingen en aminozuren. Het stimuleert ook de vorming van collageen om de soepelheid van de huid rond onze ogen te helpen herstellen.
 • Arnica: ondersteunt de doorbloeding en gaat verkleuring en zwelling tegen.
 • Kurkuma: heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, en verzacht de huid.
 • Avocado: bevat voedingsstoffen zoals kalium, vezels, foliumzuur, vitamine B en vitamine E.
 • Rozenwater: kalmeert vermoeide ogen en verjongt de huid.
 • Komkommer: corrigeert pigmentatie met zijn huidverlichtende eigenschappen en verzacht en verfrist de huid.
 • Cafeïne: een uitstekend stofje om je huid preventief tegen de zon te beschermen.
 • Zoethoutwortel: werkt verzachtend en ontstekingsremmend, en heeft pigmentverlichtende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor donkere huidtypes bij wie donkere kringen onder de ogen meer een pigmentprobleem vormen.

Tomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comTomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.com

Middelen om zelf donkere kringen te verwijderen

Er zijn enkele huismiddeltjes waarmee je kunt proberen donkere kringen onder je huid te verwijderen of te verminderen.

Tomaten

Tomaten zijn een uitstekende oplossing voor het wegwerken van donkere kringen onder de ogen. Het enige wat je hoeft te doen is een theelepel tomatensap mengen met een theelepel citroensap en dit onder je ogen aanbrengen. Laat het ongeveer 10 minuten inwerken en spoel het daarna af met water. Doe dit ten minste tweemaal per dag.

Geraspte aardappelen

Rasp wat rauwe aardappel en extraheer het sap. Neem nu een watje en dompel dat in het aardappelsap. Sluit je ogen en plaats deze wattenbolletjes op je ogen. Zorg ervoor dat ze het hele gebied van de donkere kringen onder je ogen bedekken, evenals de oogleden. Laat het 10 minuten staan ​​en spoel het af met koud water.

Amandelolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)Amandelolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Amandelolie

Amandelen zitten vol met vitamine E en de olie werkt als een verzachtend middel dat helpt de huid soepel te maken. Breng amandelolie aan op je donkere kringen en masseer deze zachtjes. Laat het gewoon een nacht onder je zitten ​​en was het de volgende ochtend af.

Koude theezakjes

Een andere eenvoudige techniek om van de donkere kringen onder je ogen af te komen, is het gebruik van koude theezakjes. Week een theezakje, bij voorkeur kamille of groene thee, in water. Koel het door het een tijdje in de koelkast te bewaren. Plaats ze nu onder je ogen.

Koude melk

Regelmatig gebruik van koude melk vermindert ook de donkere kringen en kalmeert tevens je ogen en huid. Neem een ​​watje en plaats deze een ​​tijdje in een kom koude melk of ijswater. Breng nu het watje aan onder de ogen en zorg ervoor dat deze het hele oog bedekt met het aangedane gebied. Houd het daar een tijdje. Daarna afspoelen.

Sinaasappelsap

Een ander effectief huismiddeltje voor donkere kringen onder ogen, is sinaasappelsap. Meng wat sinaasappelsap met een paar druppels glycerine en breng dit mengsel aan op de donkere kringen. Niet alleen zal het de donkere kringen verminderen, het geeft ook een natuurlijke glans aan de huid.

Het toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, PixabayHet toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, Pixabay

Komkommer

Leg twee plakje komkommer in de koelkast gedurende 30 minuten. Haal ze eruit en leg ze op je donkere kringen. Laat ze daar gedurende 10 minuten liggen. Je zult merken dat je ogen onmiddellijk zijn opgefrist.

Muntblaadjes

Mint staat bekend om zijn verkwikkende geur en verfrissende eigenschappen. Het kan ook worden gebruikt om ontsierende donkere kringen onder je ogen te verwijderen. Gewoon een paar blaadjes vermengen met water, een pasta vormen en aanbrengen op de donkere kringen. Laat het gedurende 10 minuten inwerken en daarna afspoelen met koud water.

Rozenwater

Rozenwater helpt bij het verjongen van de huid en staat bekend om zijn schoonheidseigenschappen. Het kan ook worden gebruikt om snel donkere kringen onder de ogen kwijt te raken. Week wattenbollen in rozenwater en plaats ze op de donkere kringen. Laat dit gedurende 15 minuten met rust en daarna afspoelen met koud water.

Kurkuma-masker

Kurkuma, ook bekend als koenjit of geelwortel, wordt gemaakt van de wortel van de plant (Latijnse naam: Curcuma longa). Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder of curry. Kurkuma staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het bevat onder meer het bestanddeel curcumine, dat zorgt voor het verminderen van zwellingen. Neem twee eetlepels karnemelk en kurkumapoeder en meng ze goed. Pas deze pasta toe op je donkere kringen en laat deze minstens 15 minuten inwerken. Was je gezicht daarna met lauw water. Let wel: kurkuma kan gele vlekken geven. Zorg er daarom voor dat je oude kleding aan hebt en een oude handdoek gebruikt.

ZuiveringszoutZuiveringszout

Zuiveringszout (baking soda)

Zuiveringszout of baking soda, de algemene naam voor natriumbicarbonaat dat zowel in het huishouden als voor in- en uitwendige verzorging gebruikt kan worden, wordt soms genoemd als een huismiddeltje om donkere kringen onder de ogen als gevolg van hyperpigmentatie te verminderen. Er zijn echter een aantal redenen waarom zuiveringszout niet voor dit doel mag worden gebruikt. Ten eerste is het niet alleen onbewezen dat baking soda donkere kringen onder de ogen kan verminderen, het kan ook op een aantal manieren schadelijk zijn voor de huid. De alkalische eigenschappen van zuiveringszout kunnen de natuurlijke zuurgraad van een gezonde huid verstoren. Het oppervlak van de huid wordt beschermd tegen (ziekteverwekkende) bacteriën en virussen door een dun laagje talg en zweet dat bekend staat als de zuurmantel. Het gebruik van alkalische producten zoals zuiveringszout kan deze huidbarrière doorbreken en de huid blootstellen aan irritatie en infectie. Zuiveringszout is daarnaast te schurend om regelmatig op de gevoelige huid onder de ogen te gebruiken. De exfoliërende eigenschappen kunnen roodheid en irritatie veroorzaken.

Behandelen van donkere kringen onder de ogen

Er zijn drie verschillende soorten behandelingen om lichte tot ernstige donkere kringen onder de ogen te behandelen.

Donkere kringen camoufleren / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Donkere kringen camoufleren / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Donkere kringen camoufleren

Een concealer kan uitkomst bieden bij blauwe of donkere kringen onder de ogen. Dit is een verhullend en camouflerend make-up product in de eigen huidskleur of hooguit 1 tint lichter, dat je met een kwastje on de ogen aanbrengt.

Crème bij donkere kringen onder ogen

Er zijn speciale oogcrèmes voor milde gevallen van donkere kringen onder de ogen. Zo'n crème is vaak verrijkt met vitamine K, een ingrediënt dat effectief is in het verminderen van donkere kringen onder je ogen.

Laserbehandeling

Een laseroogaderbehandeling kun gedaan worden bij ernstigere gevallen van donkere kringen onder de ogen. Vaak wordt daarvoor de Yag 1064 laser gebruikt. Deze geavanceerde lasertechniek ruimt de kringen onder de ogen op door de kapotte adertjes in dit gebied dicht te schroeien. Je bemerkt onmiddellijk resultaat van het behandelde gebied. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig voor de beste resultaten. Laserbehandeling vermindert ook de wallen onder de ogen door het verminderen of elimineren van het vocht en zwelling door beschadigde haarvaten. De behandeling is snel, effectief, pijnloos en klanten kunnen meteen na de behandeling naar hun werk.

Injecteerbare filler

Afhankelijk van de schade kan een injecteerbare filler aanbevolen worden om hyaluronzuur onder het oog te plaatsen. Fillers zijn enorm populair bij het behandelen van rimpels, maar kunnen ook toegepast worden bij donkere kringen onder de ogen.

Chirurgie

Bij wallen en donkere kringen die ontstaan door verzakking van het vetkussentje onder de ogen, zie je dat de huid onder de ogen dun en rimpelig wordt en het vetkussentje te laag zakt. Je ogen worden hol en er ontstaan donkere kringen. Dit kan verholpen worden middels een chirurgische ingreep. Het verwijderen of wegnemen van het vetwalletje onder de ogen is evenwel niet altijd geïndiceerd, omdat het kan leiden tot het zogenaamde 'holle oog syndroom' (ingevallen ogen). Daarom kiest de chirurg vaak voor de Hamra techniek, waarmee een insnede wordt gemaakt vlak onder de wimpers of aan de binnenkant van het ooglid. De chirurg kan hierdoor het vetwalletje liften en op zijn originele positie opnieuw vastmaken. Dit staat bekend als 'Hamra- transpositie'. Dit is de meest stabiele methode om wallen onder de ogen aan te pakken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…

Lange wimpers: 10 tips voor prachtige volle wimpersLange wimpers: 10 tips voor prachtige volle wimpersDroom jij van lange wimpers waarmee je verleidelijk kunt knipperen? Helaas is niet iedeereen gezegend met volle wimpers,…
Tanden bleken: stralend witte lach met deze bleekmethodesTanden bleken: stralend witte lach met deze bleekmethodesEr zijn vele verschillende manieren om je tanden te bleken. De tandarts kan je verkleurde gebit witter maken, maar je ku…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay (bewerkt)
 • Dermcollective. Baking Soda for Dark Circles: Helpful Fact or Harmful Fiction? https://dermcollective.com/baking-soda-for-dark-circles/#how_does_baking_soda_treat_dark_circles_under_the_eyes (ingezien op 13-9-2020)
 • http://www.lighttouchlaserclinic.com/dark-circles-under-eyes-treatment/
 • http://www.totalbeauty.com/content/gallery/smoking-ruins-your-beauty/p82052/page5
 • https://articles.mercola.com/what-causes-dark-circles-under-eyes.aspx
 • https://www.dermnetnz.org/topics/dark-circles-under-the-eyes/
 • https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/tips/g8247/dark-under-eye-circles/
 • https://www.rd.com/health/beauty/what-causes-dark-circles-under-eyes/
 • http://www.blissoma.com/Ultimate_beauty_home_remedy_dark_circles_under_eyes_and_natural_dark_circles_treatment
 • http://www.blissoma.com/Causes_of_dark_eye_circles_take_action_to_reduce_dark_circles_under_eyes_naturally
 • https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/11-easy-home-remedies-to-get-rid-of-dark-circles/articleshow/46085098.cms
 • https://www.liverdoctor.com/do-you-have-dark-circles-under-your-eyes/
 • https://www.wellnesskliniek.nl/plastische-chirurgie/ogen/wallen
 • Holland & Barrett. DIY gezichtsmasker met kurkuma. https://www.hollandandbarrett.nl/advies/gezichtsverzorging/diy-gezichtsmasker-met-kurkuma/ (ingezien op 3-1-2022)
 • Verjong je huid. Donkere kringen rondom je ogen. https://www.verjongjehuid.nl/donkere-kringen-rondom-ogen/ (ingezien op 28-6-2023)
 • Wikimedia. Curcuma longa. https://nl.wikipedia.org/wiki/Curcuma_longa (ingezien op 14-9-2021)
 • Afbeelding bron 1: M. Redecke, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Romana Klee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 5: Sridharan G, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 7: Photographee.eu/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 9: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 10: Lennert B, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 11: AlexVan, Pixabay
 • Afbeelding bron 12: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 13: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 14: Anna Shepulova/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 15: Lecic/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 16: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 17: Ajale, Pixabay
 • Afbeelding bron 18: Vlad Teodor/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 19: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 20: Aitoff, Pixabay
 • Afbeelding bron 21: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 37
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.