Tanden bleken: stralend witte lach met deze bleekmethodes

Tanden bleken: stralend witte lach met deze bleekmethodes Er zijn vele verschillende manieren om je tanden te bleken. De tandarts kan je verkleurde gebit witter maken, maar je kunt het ook zelf doen. De prijs is afhankelijk van de behandeling die jij kiest. Wil jij graag stralend witte tanden? Bleek je tanden dan op een veilige manier. De tandenbleekmethode mag je gebit en tandvlees namelijk niet aantasten, terwijl het je tanden wel witter moet maken. Hoe kun je veilig je gebit bleken en welke methodes kun je juist beter niet gebruiken?

Tandenbleekmethodes

Er zijn verschillende methodes om je tanden te bleken. Je kunt de tandarts vragen je tanden te bleken met Prevdent bleekgel of zelf aan de slag gaan met whitening tandpasta, kokosolie of houtskoolpoeder. Hoe werken de verschillende bleekbehandelingen en wat kost het om je tanden te bleken?

Professioneel tanden bleken

Laat je tanden bleken door de tandarts om zeker te zijn van een veilige methode. De tandarts of mondhygiënist gebruikt een op maat gemaakt bleekbitje om je tanden te bleken. Zo is je tandvlees beschermd tegen het waterstofperoxide dat je tanden witter maakt. Verkeerd gebruik kan namelijk leiden tot irritaties aan je tandvlees en gevoelige tanden.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Tanden bleken met Prevdent

Prevdent is een methode die veel tandartsen gebruiken om je tanden witter te maken. Laat je je tanden bleken door de tandarts, dan is de kans groot dat hij Prevdent gebruikt. Andere professionele bleekgels hebben een soortgelijke werking:
 1. De tandarts bekijkt of je gebit gezond is en of de Prevdent methode voor jou het gewenste resultaat zal opleveren. Je huidige tandkleur wordt bepaald.
 2. Isolatiemateriaal beschermt je tandvlees tegen het bleekmiddel. De tandarts brengt de Prevdent bleekgel aan op je tanden.
 3. Een lamp met speciaal bluelight activeert de werking van de Prevdent gel.
 4. De tandarts bepaalt na de behandeling opnieuw de kleur van je gebit.

Je hebt circa drie behandelingen nodig om je tanden te bleken met Prevdent. Elke behandeling duurt zo'n 20 minuten. Na elke behandeling zijn je tanden witter dan ervoor.

Thuisbleekbehandeling

Bij thuisbleeksets die je online of in de winkel kunt bestellen ontstaan vaak problemen als gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees. Deze methodes - die wel gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn - zijn dan ook af te raden. De oorzaak van de problemen is tweeledig. Ten eerste werk je met standaard bleekbitjes. Doordat deze niet op maat gemaakt zijn, komt de bleekgel gemakkelijk in aanraking met je gevoelige tandvlees. Ten tweede voldoen deze thuisbleeksets niet altijd aan de regels omtrent het gehalte waterstofperoxide (H2O2). Bij te weinig waterstofperoxide werkt de thuisbleekbehandeling niet. Bij te veel H2O2 krijg je pijnlijke tanden en gevoelig tandvlees.

Veilig gehalte waterstofperoxide
Je tanden bleken doe je vaak met waterstofperoxide. Dit middel wordt ook gebruikt bij het blonderen van je haar. Je tanden worden er witter van, maar op je tandvlees heeft het een ander effect. Deze gevoelige slijmvliezen raken geïrriteerd door waterstofperoxide. Daarom is het belangrijk dat er niet te veel H2O2 gebruikt wordt bij de bleekmethode. Bleekmiddelen die je bij drogist koopt, mogen minder dan 0,1% waterstofperoxide bevatten.

Bron: Bru NO, PixabayBron: Bru NO, Pixabay

Whitening tandpasta

Van whitening tandpasta krijg je geen wittere tanden. Wel lijken je tanden vaak iets witter. Dit komt doordat whitening tandpasta's je tanden wat meer 'schuren' dan andere tandpasta's. Vuil en aanslag worden zo beter van je tanden verwijderd, zodat je tanden wat witter lijken. Wil je dat je tanden wat witter lijken zonder dure bleekmethode? Dan is dit zeker een aanrader. Verwacht echter geen enorme resultaten.

Wittere tanden met kokosolie

Oil pulling is een tandenbleekmethode die rond 2014 ineens erg populair werd. Je neemt een hap kokosolie en laat dit door je hele mond bewegen. Je trekt en duwt de olie herhaaldelijk tussen je tanden en kiezen door. Na zo'n 15 minuten spuug je de kokosolie weer uit. Zorg ervoor dat je niets doorslikt. Oorspronkelijk werd oil pulling gebruikt om de mond gezond te houden. Het verkrijgen van wittere tanden is dan ook niet het hoofddoel, maar wel een leuke bijkomstigheid. Of je tanden daadwerkelijk witter worden, is niet bewezen. Wel zeggen veel mensen verschil te zien na de behandeling. De kokosolie zou de aanslag van je tanden weken, waardoor ze witter lijken.

Verkleurde tanden poetsen met houtskool

Een andere methode om je tanden te bleken is het poetsen met houtskoolpoeder. De resultaten verschillen per persoon en het is dan ook niet zeker dat je tanden daadwerkelijk veel witter worden. Waarom je je tanden zou poetsen met zwart (!) houtskoolpoeder? Het verwijdert tannine, het stofje in onder meer koffie, thee en wijn dat je tanden laat verkleuren. Op den duur verdwijnen vlekjes die veroorzaakt zijn door tannines van je gebit.

Is het bleken van je tanden pijnlijk?

Nee, als je je tanden bij de tandarts of mondhygiëniste laat bleken is dit niet pijnlijk. het gehalte waterstofperoxide voldoet namelijk aan wettelijk vastgestelde regels. Zo zorgt je tandarts ervoor dat de behandeling geen schade aanricht aan je gebit en niet pijnlijk is. Ook whitening tandpasta is niet pijnlijk.

Kosten tanden bleken

De kosten van een tandenbleekbehandeling verschillen per methode. Hieronder vind je een overzicht van enkele methodes en de prijzen die je hier anno 2018 voor betaalt.
BehandelingPrijzen
Prevdent bleekmethodeCirca 300,- per complete behandeling
Whitening tandpastaCirca 2,- per tube tandpasta
KokosolieCirca 3,- per pot kokosolie
HoutskoolpoederCirca 2,- per potje houtskoolpoeder
ThuisbleeksetsCirca 30,- per set

Oorzaken van grijze of gele tanden

Ouderdom en erfelijkheid hebben invloed op de kleur van je tanden. Met de jaren zullen je tanden en kiezen steeds wat meer verkleuren. Ook kan het zijn dat je erfelijke aanleg hebt voor verkleurde tanden. Dan is het fijn dat er methodes zijn om je tanden witter te maken. Andere factoren die je tanden verkleuren zijn:
 • Roken
 • Vruchtensappen
 • Frisdranken
 • Witte en rode wijn
 • Koffie en thee
 • Zure voedingsmiddelen als citrusvruchten
 • Zoete voedingsmiddelen als snoepjes
 • Energiedrankjes

Tips om verkleurde tanden te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor de kleur van je gebit. Als jij je best doet om de verkleuring van je tanden te voorkomen, hoef je geen tandenbleekbehandeling te ondergaan. Met deze tips behoud je je witte tanden.
 • Poets je tanden twee keer per dag
 • Eet maximaal zeven keer per dag om je gebit rust te gunnen
 • Stop met roken (of begin er gewoon niet aan)
 • Drink minder koffie en wijn
 • Laat je tanden regelmatig reinigen door de mondhygiënist
© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken in NederlandTanden bleken in NederlandWitte tanden: iedereen wil ze, niet iedereen heeft ze. Er zijn allerlei middeltjes te koop en ook met huis- tuin- en keu…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…

Donkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelenDonkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelenDonkere kringen onder de ogen verwijderen kan op meerdere manieren. Donkere kringen onder de ogen kunnen je een vermoeid…
Je haar blonderen met natuurlijke productenPeroxide is de meest gebruikte methode voor het krijgen van een lichtere haarkleur. Het is echter alom bekend dat peroxi…
Bronnen en referenties
 • https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/tanden-bleken
 • https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/behandelingen/tanden-bleken/
 • http://www.prevdent.nl/prevdent-nl#!/tandenbleken
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bru NO, Pixabay
Brk301 (19 artikelen)
Laatste update: 20-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.