Adem ruikt naar urine: oorzaken van adem met urinegeur

Adem ruikt naar urine: oorzaken van adem met urinegeur Iedereen heeft wel eens last (gehad) van een stinkende adem. Stinkende adem treedt over het algemeen op als gevolg van slechte mondgezondheid. Het komt echter niet zo vaak voor dat je adem naar urine ruikt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van adem met een urinegeur, waaronder een verstopte neus, maaginfectie, je dieet en voedingsgewoonten en chronische nierziekte. Wat je eet is vaak van invloed op je ademhaling. Mensen die het ketogeen dieet volgen hebben hier bijvoorbeeld last van. Elk eiwitrijk dieet kan ervoor zorgen dat je adem de geur van urine krijgt. Bij een ketogeen dieet zul je vet en ketonen gaan verbranden als belangrijkste brandstofbronnen en veel mensen melden een slechte adem zodra ze volledige ketose bereiken. Maar geuren als aceton, visgeur en ammoniak kunnen ook wijzen op specifieke ziekten.
Adem die naar urine ruikt / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comAdem die naar urine ruikt / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Adem ruikt naar urine

Het was een gewone middag toen Marlies haar afspraak met de huisarts had. Ze voelde zich de laatste tijd wat vermoeid en had het idee dat er iets niet klopte. Maar wat haar het meest verontrustte, was dat haar adem een merkwaardige geur had gekregen. “Het ruikt een beetje naar… urine,” zei ze aarzelend. De huisarts keek haar bezorgd aan, want hoewel het niet heel vaak voorkomt, kan een adem die naar urine ruikt wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Adem die naar urine ruikt, kan een symptoom zijn van een aantal medische aandoeningen. Meestal is dit een signaal dat het lichaam moeite heeft om afvalstoffen goed te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld wijzen op nierproblemen, waarbij afvalstoffen zoals ureum zich ophopen in het bloed en via de ademhaling vrijkomen. In medische termen wordt dit wel uremie genoemd, en het kan ontstaan bij nieraandoeningen, zoals chronische nierinsufficiëntie. Bij ernstige gevallen van nierfalen kan dit leiden tot een duidelijke geur van ammoniak in de adem, die vergelijkbaar is met urine.

Naast nierproblemen kan de geur ook voorkomen bij leverproblemen of bij zeldzame stofwisselingsziekten. In elk geval is het belangrijk om dit symptoom serieus te nemen en medische hulp in te schakelen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Oorzaken van adem met urinegeur

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van adem die naar urine ruikt.

Verstopte neus of sinusitis

Bacteriële infecties die sinusitis (bijholteontsteking) en verstopte neus kunnen veroorzaken, kunnen leiden tot een slechte of stinkende adem. Zowel neusverstopping als sinusitis kunnen het gevolg zijn van bacteriële infecties, allergieën of irritatie van de neusholten. Ze resulteren vaak in een slechte adem, soms een urinegeur.

Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)

Maagontsteking (Helicobacter pylori)

De bacterie genaamd Helicobacter pylori (H. pylori) is aanwezig in bijna de helft van de wereldbevolking. De meeste mensen vertonen echter geen symptomen. H. pylori is een bacterie die in de maag leeft, ontsteking en zweren veroorzaakt en bij geïnfecteerde mensen tot maagontsteking en zelfs maagkanker kan leiden. Een ademhaling die naar urine ruikt, is een veel voorkomend symptoom. Bijkomende symptomen van H. pylori-complicaties kunnen bestaan ​​uit aanhoudende of steeds terugkerende maagpijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid of braken, een opgeblazen gevoel, gewichtsverlies en donkergekleurde ontlasting.

Voeding en dieet

Dieet en overmatig alcoholgebruik kunnen ervoor zorgen dat de adem naar urine ruikt. Het voedsel dat je eet, kan van invloed zijn op je ademhaling, zowel op korte als op lange termijn. Bepaalde voedingsmiddelen reageren in het lichaam door ammoniak en zijn bijproducten te produceren, die geuren hebben die lijken op die van urine. Dit komt vaak voor bij mensen die een eiwitrijk of ketogeen dieet volgen. Een hoge inname van specifieke voedingsmiddelen zoals uien en knoflook kan ook leiden tot slechte adem. Overmatig alcoholgebruik kan ook de adem beïnvloeden door de speekselproductie te verlagen.

Liggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLiggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Chronische nierziekte

Chronische nierziekte omvat een reeks ziekten en aandoeningen die de nieren beschadigen en hun vermogen om het bloed te filteren beperken. Dit leidt tot een ernstige opeenhoping van gifstoffen in het lichaam, waaronder ammoniak, wat kan zorgen voor een adem die naar urine ruikt. Andere gezondheidscomplicaties die kunnen voortvloeien uit een chronische nierziekte zijn bloedarmoede, hoge bloeddruk, abnormale elektrolyteniveaus, vochtophoping, hartziekte, verhoogd risico op beroerte en hartaanval, en nierfalen. Er zijn verschillende factoren die het risico op chronische nierziekte verhogen, waaronder diabetes, misbruik van medicijnen, hoge bloeddruk en een familiegeschiedenis van nieraandoeningen.

Uremie

Uremie is het eindstadium van nierfalen. Omdat de nieren niet langer in staat zijn om je bloed effectief te filteren, hopen afvalstoffen zoals ureum, creatine en andere stikstofhoudende producten zich op in het bloed in plaats van dat het lichaam dat afscheidt via de urine. De opeenhoping van deze stikstofverbindingen in het systeem resulteert vaak in een ademgeur van ammoniak of urine.

Slechte mondhygiëne

Wanneer tanden en tandvlees niet goed worden verzorgd, kan zich tandplak ophopen op het oppervlak van de tanden en rond de tandvleesrand. Tandplak bestaat uit bacteriën die zich voeden met voedselresten en suikers in de mond, en na verloop van tijd kunnen deze bacteriën gassen produceren die een slechte adem veroorzaken, ook wel halitose genoemd. In ernstige gevallen kan de geur scherp en onaangenaam zijn, en soms doet deze denken aan ammoniak of urine. Dit kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van bacteriën die ureum of ammoniakachtige stoffen afbreken en vrijlaten.

Een paar situaties waarin slechte mondhygiëne bijdraagt aan een onaangename ademgeur zijn:
  • Gingivitis en parodontitis: Ontstekingen van het tandvlees, zoals gingivitis of de ernstigere vorm, parodontitis, kunnen leiden tot een ophoping van bacteriën in de diepe pockets rond de tanden. Deze bacteriën kunnen stinkende gassen produceren, waardoor de adem zuur, onaangenaam, en soms naar ammoniak kan ruiken.
  • Droge mond (xerostomie): Een droge mond door onvoldoende speekselproductie kan de bacteriën in de mond ongehinderd laten vermenigvuldigen. Speeksel heeft namelijk een reinigende werking, en als deze ontbreekt, ontstaat een omgeving waarin bacteriën snel kunnen groeien en geur kunnen veroorzaken.
  • Tandbederf: Als tanden niet goed worden gereinigd, kunnen gaatjes ontstaan, waar bacteriën zich nestelen en blijven groeien. Deze bacteriële groei draagt bij aan een onaangename ademgeur.

Leverziekten

Ofschoon leverziekten minder vaak een urinegeur in de adem veroorzaken dan bijvoorbeeld nierproblemen, kan bij ernstige leveraandoeningen de adem wel degelijk een ongebruikelijke geur krijgen. De lever speelt een essentiële rol in het ontgiften van het bloed, het verwerken van afvalstoffen en het afbreken van stoffen zoals ammoniak. Wanneer de lever niet goed functioneert, kunnen deze processen verstoord raken, wat leidt tot een ophoping van giftige stoffen, waaronder ammoniak.

Oorzaken van ademgeur bij leveraandoeningen:
  • Leverfalen : In gevallen van ernstig leverfalen, zoals bij cirrose of acute leverziekte, kan de lever niet langer de afvalstoffen uit het bloed filteren. Ammoniak, dat normaal door de lever wordt omgezet in ureum en via de nieren wordt uitgescheiden, hoopt zich dan op in het bloed en kan via de ademhaling vrijkomen. Dit wordt vaak "foetor hepaticus" genoemd, een zoetige, muffe geur die soms naar ammoniak of rottend fruit ruikt.
  • Hepatische encefalopathie (HE): Dit is een aandoening die ontstaat wanneer de lever ernstige schade heeft opgelopen en giftige stoffen, zoals ammoniak, in de hersenen terechtkomen. Naast cognitieve problemen kan deze aandoening een sterke geur in de adem veroorzaken.

Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Symptomen van leverproblemen die gepaard kunnen gaan met ademgeur zijn onder andere geelzucht of icterus (gele verkleuring van het oogwit en tandvlees (slijmvliezen) en de huid), vermoeidheid, zwelling in de buik (ascites), misselijkheid en verminderde eetlust. Leverziekten zoals hepatitis, alcoholische leverziekte en levercirrose zijn vaak verantwoordelijk voor deze symptomen.

Risicogroepen en -factoren voor adem met een urinegeur (pyurie-achtige geur)

Adem die naar urine of ammoniak ruikt, kan wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Bepaalde groepen mensen lopen een hoger risico om deze aandoeningen te ontwikkelen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste risicogroepen en factoren die kunnen bijdragen aan een pyurie-achtige ademgeur:

Mensen met chronische nierziekte

Risicogroep:
Mensen met chronische nierziekte (CKD) lopen een hoog risico op het ontwikkelen van een ammoniakachtige of urinegeur in de adem. Wanneer de nieren niet in staat zijn om afvalstoffen zoals ureum efficiënt uit het bloed te filteren, hoopt ureum zich op. Dit kan via de ademhaling vrijkomen en een duidelijke ammoniakgeur veroorzaken, bekend als uremie.

Risicofactoren:
  • Diabetes: Een van de meest voorkomende oorzaken van nierfalen is diabetes. Ongecontroleerde bloedsuikers kunnen schade aan de nieren veroorzaken.
  • Hoge bloeddruk: Chronische hypertensie kan de bloedvaten in de nieren beschadigen, wat bijdraagt aan nierinsufficiëntie.
  • Familiegeschiedenis van nierziekte: Mensen met een familiegeschiedenis van nierziekte hebben een verhoogd risico om zelf nierproblemen te ontwikkelen.

Mensen met leveraandoeningen

Risicogroep:
Patiënten met ernstige leveraandoeningen zoals levercirrose, hepatitis, of leverfalen lopen het risico om een specifieke ademgeur te ontwikkelen, die kan variëren van zoetig tot ammoniakachtig. Dit komt doordat de lever zijn vermogen om giftige stoffen, zoals ammoniak, af te breken, verliest. Deze ophoping van ammoniak in het bloed kan de adem beïnvloeden en wordt foetor hepaticus genoemd.

Risicofactoren:
  • Alcoholgebruik: Chronisch alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor levercirrose en andere leveraandoeningen.
  • Virale hepatitis: Chronische infecties met hepatitis B of C kunnen leiden tot leverbeschadiging.
  • vetleverziekte: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), vaak geassocieerd met obesitas en diabetes, kan leiden tot leverontsteking en fibrose.

Mensen met maag- en darmaandoeningen

Risicogroep:
Patiënten met maag- en darmaandoeningen, zoals Helicobacter pylori-infecties,Gastritis (of maagslijmvliesontsteking) of refluxziekte, kunnen een slechte adem ontwikkelen, soms met een zure of ammoniakachtige geur. Deze infecties verstoren de normale vertering en kunnen leiden tot de productie van vluchtige stoffen die via de adem worden uitgescheiden.

Risicofactoren:
  • Infectie met Helicobacter pylori: Deze bacterie, die maagzweren en ontstekingen veroorzaakt, verhoogt het risico op ademgeurproblemen.
  • Chronisch zuurbranden (GERD): Zuur dat terugvloeit in de slokdarm en mond kan leiden tot een onaangename geur in de adem.
  • Voeding: Een dieet dat rijk is aan eiwitten en zwavelhoudende voedingsmiddelen (zoals knoflook en uien) kan de geur van de adem verergeren.

Mensen met slechte mondhygiëne of tandvleesproblemen

Risicogroep:
Mensen die hun mondhygiëne verwaarlozen, hebben een hoger risico op ademgeurproblemen. Een ophoping van bacteriën in de mond, tandvleesontsteking of parodontitis kan leiden tot slechte adem (halitose), soms met een scherpe, ammoniakachtige geur als gevolg van de afbraak van ureum en eiwitten.

Risicofactoren:
  • Onregelmatig tandenpoetsen en flossen: Dit leidt tot de ophoping van tandplak en bacteriën in de mond.
  • Roken: Roken verhoogt de kans op tandvleesziekten en droge mond, beide factoren die bijdragen aan een slechte adem.
  • Droge mond (xerostomie): Verminderde speekselproductie kan bacteriën laten ophopen en slechte adem verergeren.

Mensen met voedingsgerelateerde oorzaken

Risicogroep:
Bepaalde voedingspatronen, zoals eiwitrijke diëten of ketogene diëten, kunnen een verandering in de ademgeur veroorzaken. Bij het verbranden van vetten voor energie (in plaats van koolhydraten) ontstaat ketose, waarbij vluchtige stoffen zoals aceton vrijkomen. Dit kan de adem een karakteristieke geur van ammoniak of urine geven.

Risicofactoren:
  • Ketogeen dieet: Diëten die extreem laag zijn in koolhydraten en hoog in vet kunnen leiden tot ketose, wat ademgeurproblemen veroorzaakt.
  • Hoge eiwitconsumptie: Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte leiden tot de afbraak van ammoniak, wat de adem een scherpere geur kan geven.
  • uitdroging of dehydratie: Te weinig water drinken kan de speekselproductie verminderen, wat bacteriën de kans geeft om de adem te beïnvloeden.

Ouderen

Risicogroep:
Oudere mensen lopen een hoger risico op zowel mondgezondheidsproblemen als chronische ziektes zoals nier- en leveraandoeningen. Naarmate de leeftijd vordert, neemt de kans op gebitsproblemen, zoals parodontitis en tandverlies, toe. Daarnaast neemt bij veel ouderen de nier- en leverfunctie af, wat het risico op een ammoniak- of urineachtige geur in de adem verhoogt.

Risicofactoren:
  • Afname van nierfunctie met de leeftijd: Ouderen hebben een natuurlijke achteruitgang van de nierfunctie, wat de eliminatie van afvalstoffen kan bemoeilijken.
  • Gebitsproblemen: Tandverlies, droge mond door medicatie, en tandvleesproblemen komen vaker voor naarmate men ouder wordt, wat de kans op een slechte adem vergroot.

Mensen met metabole aandoeningen

Risicogroep:
Mensen met stofwisselingsstoornissen zoals diabetes of ureumcyclusstoornissen kunnen ook ademgeurproblemen ervaren. Bij ongecontroleerde diabetes bijvoorbeeld, kan de adem naar aceton ruiken door de vorming van ketonen, terwijl bij ureumcyclusstoornissen ammoniak zich kan ophopen in het bloed.

Risicofactoren:
  • Ongecontroleerde diabetes: Hoge bloedsuikerwaarden kunnen leiden tot ketoacidose, waarbij de adem naar aceton of ammoniak kan ruiken.
  • Ureumcyclusstoornissen: Dit zijn zeldzame genetische aandoeningen waarbij het lichaam ammoniak niet goed kan afbreken, wat leidt tot een ammoniakgeur in de adem.

Hoe weet je of je adem naar urine ruikt?

Een vieze smaak in de mond is de belangrijkste aanwijzing voor een slechte adem. Enkele andere snelle manieren om je ademhaling te controleren zijn:
  • Met je tong je pols likken en even laten drogen voor je het ruikt.
  • Flossen tussen twee kiezen aan de achterkant van je mond en de floss ruiken.
  • Gebruik een tongschraper om de tong voorzichtig te schrapen en ruik dan de schraper.

Onderzoek en diagnose van adem met urinegeur

Wanneer je merkt dat je adem naar urine of ammoniak ruikt, kan dit wijzen op een onderliggend probleem dat verder onderzoek vereist. Om de oorzaak van de geur vast te stellen en de juiste behandeling te vinden, zal de arts verschillende stappen ondernemen om de mogelijke oorzaken van de afwijkende ademgeur te achterhalen. Hier is een overzicht van hoe het onderzoek en de diagnose doorgaans verlopen:

Anamnese: Gesprek met de arts
De eerste stap in het diagnoseproces is een grondig gesprek met de arts. Tijdens de anamnese zal de arts vragen stellen om een beter beeld te krijgen van je symptomen, medische voorgeschiedenis en leefstijl. Dit helpt om de mogelijke oorzaken van de ademgeur te beperken.

De arts kan vragen stellen zoals:
  • Wanneer merkte je voor het eerst dat je adem naar urine of ammoniak ruikt?
  • Heb je andere symptomen, zoals vermoeidheid, misselijkheid, zwelling of veranderingen in je urine?
  • Hoe ziet je dieet eruit? Eet je veel eiwitten of volg je een specifiek dieet (bijv. ketogeen)?
  • Heb je last van mondproblemen zoals tandvleesontsteking of tandbederf?
  • Heb je een medische geschiedenis van lever- of nierziekten?

Lichamelijk onderzoek
Na de anamnese zal de arts waarschijnlijk een fysiek onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt onder andere gelet op tekenen van slechte mondgezondheid, leverproblemen of nierfalen, die de oorzaak kunnen zijn van de ademgeur.

  • Mondonderzoek: De arts of tandarts zal de mond en tanden inspecteren op tekenen van tandvleesontsteking, tandplak, of parodontitis. Een slechte mondhygiëne kan leiden tot bacteriegroei, die een ammoniakachtige geur veroorzaakt.
  • Buikonderzoek: Als er een vermoeden is van lever- of nierproblemen, zal de arts je buik onderzoeken op zwellingen of pijnlijke plekken. Zwelling van de lever (hepatomegalie) of vochtophoping in de buik (ascites) kan wijzen op leverproblemen.

Urine- en bloedonderzoek
Om de werking van de nieren en lever te controleren, zal de arts vaak laboratoriumtesten laten uitvoeren. Deze testen zijn cruciaal om te bepalen of de nieren of lever afvalstoffen zoals ureum of ammoniak correct kunnen verwerken.

Bloedonderzoek
Bloedtesten kunnen helpen om te zien of er tekenen zijn van nier- of leverproblemen. Bij nierproblemen kan het niveau van afvalstoffen zoals creatinine en ureum in het bloed verhoogd zijn. Bij leverproblemen wordt vaak gekeken naar de leverenzymen (zoals ALAT en ASAT) en bilirubine om te zien hoe goed de lever functioneert.

  • Ureum en creatinine: Verhoogde niveaus van ureum en creatinine in het bloed kunnen erop wijzen dat de nieren niet goed functioneren en afvalstoffen niet goed kunnen verwijderen, wat kan leiden tot uremie.
  • Leverfunctietesten: Hoge niveaus van leverenzymen kunnen wijzen op leverschade of -ontsteking, wat leidt tot een ophoping van ammoniak in het bloed en adem.

Urineonderzoek
Een urinetest kan worden uitgevoerd om te controleren of de nieren goed functioneren en of er sprake is van eiwitten of andere stoffen in de urine die wijzen op nierproblemen.

  • Eiwit in de urine (proteïnurie): Dit kan een teken zijn van nierbeschadiging. Wanneer de nieren niet goed werken, kunnen eiwitten in de urine terechtkomen, wat kan wijzen op een onderliggende nierziekte.

Beeldvormend onderzoek
Als er een vermoeden is van ernstigere lever- of nierproblemen, kan de arts beeldvormende onderzoeken laten uitvoeren. Dit helpt om te zien of er fysieke afwijkingen zijn in de organen die de ademgeur kunnen veroorzaken.

  • Echografie: Met echografie kunnen de nieren en lever in beeld worden gebracht om te zien of er sprake is van vergroting, cysten, tumoren of andere afwijkingen die de ademgeur kunnen verklaren.
  • CT-scan of MRI: In sommige gevallen kan een CT-scan of MRI nodig zijn om een gedetailleerder beeld van de lever, nieren en andere organen te krijgen.

Tandheelkundig onderzoek
Als de oorzaak mogelijk in de mond ligt, zoals door slechte mondhygiëne, kan de arts je doorverwijzen naar een tandarts of mondhygiënist voor een grondig onderzoek. De tandarts zal letten op tandvleesontsteking, tandbederf, tandsteen en andere problemen die de ademgeur kunnen veroorzaken.

  • Röntgenfoto's: Röntgenfoto’s van de tanden en kaken kunnen helpen om tandvleesontsteking, infecties of verborgen tandbederf op te sporen.

Specifieke testen voor metabole aandoeningen
Als er een vermoeden bestaat van een stofwisselingsstoornis, zoals ureumcyclusstoornissen of diabetische ketoacidose, kan de arts specifieke tests aanvragen om de hoeveelheid ammoniak in het bloed te meten. Dit kan helpen om zeldzamere oorzaken van een ammoniakgeur in de adem op te sporen.

  • Bloedgasanalyse: Deze test kan de zuurgraad en de niveaus van zuurstof en kooldioxide in het bloed meten, wat kan helpen om te bepalen of er sprake is van diabetische ketoacidose.

Diagnose: De oorzaak vaststellen
Op basis van de resultaten van het fysieke onderzoek, bloed- en urineonderzoek, en eventuele beeldvormende tests, kan de arts de onderliggende oorzaak van de urinegeur in de adem vaststellen. Dit kan variëren van mondproblemen zoals parodontitis tot ernstigere aandoeningen zoals nierfalen of leverziekte. Zodra de diagnose is gesteld, kan een passend behandelplan worden opgesteld om de onderliggende aandoening te behandelen en de ademgeur te verbeteren.

Adem ruikt naar urine: behandeling

Verstopte neus of bijholteontsteking behandelen

Mensen kunnen neusverstopping en sinusitis behandelen met een of meer van de volgende maatregelen, afhankelijk van de oorzaak:
  • decongestiva (middelen die gezwollen slijmvliezen doet slinken)
  • antibiotica
  • ontstekingsremmende medicijnen
  • allergiemedicijnen
  • nasaal corticosteroïd
  • chirurgie (in chronische gevallen, om blokkades te verwijderen)

Sommige huismiddeltjes die mogelijk snel verlichting bieden, zijn onder meer:
  • warm stoom inademen
  • neus spoelen met zout water
  • veel drinken (thee en water) om (vastzittend) slijm te verdunnen
  • leg een warme, vochtige handdoek op je gezicht teneinde druk te verminderen en het slijm op te lossen

Maagontsteking behandelen

Een infectie met de Helicobacter pylori wordt behandeld met:
  • geneesmiddelen die protonpompremmers worden genoemd, die de productie van maagzuur verminderen en beschadigd weefsel in staat stellen te genezen
  • een antibioticakuur van 1-2 weken

Vieze adem door voeding behandelen

In de meeste gevallen is het gemakkelijk om slechte adem te behandelen als dit het gevolg is van een dieet of voeding. Een gezond en evenwichtig dieet met meerdere dagelijkse porties fruit en groenten resulteert in een gezond spijsverteringsstelsel en een over het algemeen beter ruikende adem.

Chronische nierziekte behandelen

Het is niet mogelijk om chronische nierziekte te genezen, dus de behandeling is erop gericht symptomen te verlichten en patiënten te helpen de aandoening te beheersen. Vaak zal je veranderingen in de levensstijl moeten aanbrengen en mogelijk ook medicijnen moeten nemen voor hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Mensen in een gevorderd stadium hebben mogelijk dialyse of een niertransplantatie nodig.

Behandeling van uremie

Uremie is een ernstige medische aandoening die dringende zorg vereist en vaak is een opname in een ziekenhuis nodig. Artsen zullen de onderliggende oorzaak van uremie bepalen en dialyse aanbevelen om het bloed te filteren. Sommige mensen hebben ook een niertransplantatie nodig als de nieren te beschadigd zijn om zelf bloed te filteren.

Slechte mondhygiëne aanpakken

Als je adem naar urine of ammoniak ruikt door slechte mondhygiëne, is het goede nieuws dat je zelf veel kunt doen om dit aan te pakken. De ophoping van bacteriën in je mond kan ervoor zorgen dat je adem onaangenaam ruikt, vooral wanneer bacteriën eiwitten en afvalstoffen zoals ureum afbreken. Gelukkig kun je met een paar simpele gewoonten de geur aanpakken en je mond weer stralend schoon krijgen.

Stappen naar frisse adem:
  • Tweemaal daags poetsen: Zorg ervoor dat je minstens twee keer per dag je tanden grondig poetst. Gebruik een tandpasta die tandplak en bacteriën tegengaat.
  • Flossen voor de moeilijk bereikbare plekken: Bacteriën verbergen zich graag tussen je tanden en in tandvleesrandjes. Flossen helpt om deze plekken schoon te houden, wat cruciaal is voor frisse adem.
  • Tongschraper: Gebruik een tongschraper om bacteriën en voedselresten van je tong te verwijderen. Dit helpt om veel van de slechte geurbronnen in de mond te elimineren.
  • Mondwater: Kies voor een antibacterieel mondwater dat speciaal is ontworpen om halitose (slechte adem) tegen te gaan. Dit kan helpen om bacteriën te doden en de geur op korte termijn te neutraliseren.
  • Regelmatig naar de tandarts: Twee keer per jaar naar de tandarts voor een professionele reiniging kan helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen, waardoor bacteriën minder kans krijgen om zich op te hopen.

Tip: Vergeet niet dat roken en het gebruik van tabak de mondgezondheid negatief beïnvloeden en bijdraagt aan slechte adem. Stoppen met roken kan een wereld van verschil maken voor zowel je mondgezondheid als je adem!

Leverziekten: De onderliggende oorzaak aanpakken

Als je adem naar ammoniak of urine ruikt door een leveraandoening, is dit vaak een teken van een ernstiger onderliggend probleem. Leverziekten zoals cirrose of hepatitis kunnen de detoxificatiefunctie van de lever belemmeren, wat betekent dat afvalstoffen zoals ammoniak zich in het lichaam ophopen. Deze kunnen via de adem ontsnappen, wat leidt tot een opvallende geur. De behandeling van deze ademgeur begint bij het aanpakken van de leveraandoening zelf.

Stappen naar herstel:
  • Medische behandeling: Bij leverziekten is het essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Dit kan variëren van medicijnen om leverontsteking te verminderen tot specifieke behandelingen voor aandoeningen zoals hepatitis of cirrose.
  • Aanpassingen in voeding: Bij leverproblemen kan je arts je adviseren om een dieet te volgen dat de lever minder belast. Dit betekent vaak een beperking van eiwitrijk voedsel, aangezien het lichaam anders te veel ammoniak produceert. Een dieet rijk aan groenten, fruit en vezels, en arm aan vet en eiwitten kan de lever ontlasten.
  • Geen alcohol: Als leverziekte de oorzaak is van je ademgeur, is het belangrijk om alcohol te vermijden. Alcohol kan verdere schade aan de lever veroorzaken en het probleem verergeren.
  • Medicatie voor hepatische encefalopathie: Als de leverziekte zo ernstig is dat ammoniak zich ophoopt in het lichaam, kan de arts medicijnen zoals lactulose voorschrijven. Dit medicijn helpt om ammoniak uit het lichaam te verwijderen via de darmen, wat de ademgeur verbetert.
  • Levertransplantatie in ernstige gevallen: In sommige gevallen van vergevorderde leverziekte kan een levertransplantatie noodzakelijk zijn. Dit is een ingrijpende maar levensreddende procedure die ook de ademgeur kan verbeteren zodra de lever weer goed functioneert.

Tip: Het vroegtijdig opsporen van leveraandoeningen is essentieel om ernstige complicaties te voorkomen. Regelmatige medische controles, een gezond dieet en het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol kunnen helpen om de lever in goede conditie te houden en bijwerkingen zoals een ammoniakachtige adem te voorkomen.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Tips om te voorkomen dat je adem naar urine ruikt

Goede mondhygiëne kan een slechte adem voorkomen. Je kunt een slechte adem helpen voorkomen door de volgende methoden toe te passen:
  • Zorg voor goede mondhygiëne en ga twee keer per jaar voor controle naar de tandarts.
  • Veel water drinken.
  • Vermindering van de inname van voedsel en dranken zoals koffie, frisdranken, zuivelproducten, rood vlees en geraffineerd en verwerkt voedsel.
  • Het volgen van een plantaardig dieet.
  • Vermijden van overmatige hoeveelheden alcohol, omdat het de speekselproductie vermindert.
  • Stoppen met roken om schade aan mond en tandvlees te minimaliseren en de mondgezondheid te verbeteren.

Prognose

Er zijn veel omstandigheden waardoor de adem kan ruiken naar urine of ammoniak. Sommige hiervan zijn tijdelijk en gaan vanzelf weg, terwijl andere mogelijk medische aandacht vereisen. Een tandarts zal in staat zijn om veel van de oorzaken van slechte adem te behandelen, maar je moet zelf zorgen voor goede mondhygiëne en een gezonde leefstijl betrachten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Slechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetSlechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetVeel mensen hebben een reden om een dieet te volgen. Het volgen van een dieet kan overigens wel gepaard gaan met enkele…
Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft las…
Het voorkomen van slechte ademHet voorkomen van slechte ademSlechte adem komt bij veel mensen voor en is allesbehalve prettig. Het maakt niet uit of dit bij een sollicitatiegesprek…

Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersBultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersSoms hebben patiënten last van één of meerdere knobbeltjes op de vinger. Dit kan veroorzaakt worden door diverse aandoen…
Bloedarmoede (anemie) van de chronische ziekteBloedarmoede (anemie) van de chronische ziekteBloedarmoede door chronische ziekte (ACD) verwijst naar een verminderd aantal rode bloedcellen veroorzaakt door auto-imm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
  • https://www.mlds.nl/ziekten/helicobacter-pylori-infectie-met/
  • https://www.deccanchronicle.com/lifestyle/health-and-wellbeing/150618/heres-why-your-breath-might-smell-like-pee.html
  • https://www.healthline.com/health/breath-smells-like-urine
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322127.php
  • https://www.isditwelgezond.nl/symptomen-ketose/
  • https://www.drgreene.com/unusual-breath-odors/
  • Martin Sulman. Foetor hepaticus: betekenis, definitie en oorzaken. https://mens-en-gezondheid.nl/home/symptomen/foetor-hepaticus-betekenis-definitie-en-oorzaken/ (ingezien op 16-10-2024)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 13-10-2024)
  • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 3: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 16-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.