Adem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeur

Adem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeur Van alle soorten slechte adem kan een adem die naar ammoniak ruikt een ​​van de meest onaangename ervaringen zijn. Personen die de pech hebben dat ze een ammoniakadem hebben, omschrijven hun ademhaling vaak ook met een 'visachtige' geur of met een ademlucht die naar urine ruikt. Adem die naar ammoniak ruikt komt vaak door aan nieraandoening. Enkele veel voorkomende oorzaken van nierziekten zijn hoge bloeddruk, diabetes, auto-immuunziekten zoals lupus, letsel aan een van de nieren, en bepaalde medicijnen.

Stinkende adem

Een slechte adem is een indicator dat er iets aan de hand is in je mond. Misschien is het iets simpels zoals een paar stukjes pizza met paprika en ui voor de lunch. Of misschien laten je mondverzorgingsgewoonten te wensen over. Beide zijn eenvoudig op te lossen. Maar wat als je slechte adem voortkomt uit een onderliggende aandoening? Als je adem naar ammoniak ruikt, kan dit een teken zijn van een mogelijk ernstig probleem met je nieren.

Liggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLiggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

De functie van de nieren

De nieren zijn van vitaal belang voor je gezondheid. Nieren verwijderen afvalproducten uit het bloed. Ze filteren het bloed en afvalstoffen en overtollige vloeistoffen worden via de urine uit het lichaam verdreven. Ze voeren ook andere functies uit, zoals het regelen van de productie van rode bloedcellen, het vrijgeven van hormonen om de bloeddruk te reguleren en behoud van gezonde botten door ervoor te zorgen dat vitamine D wordt omgezet in actief vitamine D. Mensen hebben normaal gesproken twee nieren. Ze hebben de grootte van een vuist en bevinden zich aan beide zijden van de wervelkolom net onder de ribbenkast.

Nierziekte en mondgezondheid

Een van de producten die door de nieren uit de bloedvoorziening worden verwijderd, is ureum. Wanneer de nieren deze taak niet goed uitvoeren, wordt het ureum afgebroken tot ammoniak. Vandaar dat mensen met nierproblemen of nieraandoeningen vaak een ammoniakadem hebben. Bovendien kan het lichaam calcium niet goed absorberen als gevolg van een nieraandoening. Dat kan resulteren in een verlies van kaakbot en loszittende tanden die uiteindelijk kunnen uitvallen.

Oorzaken van adem die naar ammoniak ruikt

Nieraandoeningen

Ureum is een afvalproduct dat ontstaat in de lever als gevolg van verbranding van eiwitten. Dit ureum wordt meestal door de nieren uit het bloed gefilterd en vervolgens in de urine uitgestoten. In gevallen waarin dit filtratieproces niet correct functioneert, kan ureum via de adem worden uitgestoten. Wanneer het zich vermengt met speeksel in de mond, wordt ureum omgezet in ammoniak. Dit produceert wat wetenschappelijk bekend staat als 'uremische foetor' of 'ammoniakadem'. Dit kan bij gelegenheid gepaard gaan met een bittere of metaalsmaak in de mond.

De uitstoot van ammoniak via de ademhaling neemt toe naarmate je ouder wordt, maar het kan evenwel ook een teken zijn van een ernstiger onderliggende aandoening. Een van de meest voorkomende oorzaken van een adem die naar ammoniak ruikt is een ​​verminderde nierfunctie. Vanwege de mogelijke ernst van deze aandoening, wordt daarom geadviseerd dat iedereen die aan ammoniakadem lijdt, zijn of haar huisarts moet raadplegen om niergerelateerde problemen uit te sluiten. Ammoniakadem wordt echter niet alleen veroorzaakt door nierproblemen, maar kan het ook het gevolg zijn van andere aandoeningen die verband houden met dit lichaamsdeel.

Lage bloeddruk

Bij een te lage bloeddruk stroomt bloed langzamer door de nieren. Hierdoor kunnen de gifstoffen sneller worden opgebouwd dan dat ze worden uitgefilterd. Het eindresultaat kan zich uiten in de vorm van hogere dan normale ureumniveaus in het bloed en een ammoniakachtige ademgeur.

Uitdroging

Uitdroging is een andere mogelijke oorzaak van adem die naar ammoniak ruikt. Bij gedehydrateerde individuen zijn de nieren mogelijk niet zo efficiënt in het filteren van ureum, of kan het bloed iets dikker worden, waardoor het relatieve aandeel ureum in het bloed toeneemt.

Urineweginfectie
Het ureum dat is weggefilterd, wordt niet altijd goed via de urine meegevoerd in geval van een urineweginfectie. Urineweginfecties kunnen zwelling tot gevolg hebben, waardoor de urinestroom afneemt.

Urinaire obstructie
Ten slotte kan alles wat de vrije stroom van urine belemmert, van iets relatief ongevaarlijks zoals nierstenen tot iets ernstigers zoals een tumor, een soortgelijk effect hebben als urineweginfecties.

Behandeling van ammoniakadem

Aangezien een ammoniakachtige ademgeur een ​​teken kan zijn van ernstige gezondheidscomplicaties, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. De huisarts kan je nierfunctie en bloeddruk controleren, evenals bloedonderzoek uitvoeren en controleren op obstructies in de urinewegen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner…
Het voorkomen van slechte ademHet voorkomen van slechte ademSlechte adem komt bij veel mensen voor en is allesbehalve prettig. Het maakt niet uit of dit bij een sollicitatiegesprek…
Slechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetSlechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetVeel mensen hebben een reden om een dieet te volgen. Het volgen van een dieet kan overigens wel gepaard gaan met enkele…

Erfelijke elliptocytose: Bloedziekte met milde bloedarmoedeErfelijke elliptocytose: Bloedziekte met milde bloedarmoedeErfelijke elliptocytose (ovalocytose) is erfelijke vorm van bloedziekte waarbij een abnormaal groot aantal rode bloedcel…
Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersBultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersSoms kampen patiënten met één of meer knobbels op de vinger. Dit is te wijten aan diverse mogelijke aandoeningen die mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/dolgachov
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28601120
  • https://ultradex.co.uk/ammonia-breath/
  • https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/bad-breath/ammonia-breath-and-associated-health-concerns0
  • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.