Oorzaken en behandelingen van spierontsteking

Spierontsteking is een aandoening die vrijwel bij iedereen kan voorkomen. Het kan pijn geven in de spieren of in de pezen. Een spierontsteking kan in één spier plaatsvinden maar het is ook mogelijk dat er meerdere spierontstekingen zijn en in meerdere spieren plaatsvinden. Het kan worden gekenmerkt door slappe spierkracht een zwelling in de spieren of het afbreken van spiervezels.

De oorzaak van spierontsteking

De oorzaak is meestal een abnormale reactie van het immuun systeem van het lichaam. Deze reactie van het afweersysteem van het lichaam heeft gevolgen voor het lichaamsweefsel. Dit brengt zeg maar schade toe aan de spieren. Dit gebeurt meestal door een infectie. Deze infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën, een parasiet of een virus.

Topsporters kammen ook vaak met spierontstekingen. Ze zijn het gevolg van herhaalde overbelasting. Spierontstekingen worden veroorzaakt door:
 • vermoeidheid
 • spierzwakte
 • voorafgaande acute letsels

Verschijnselen

Het eerste wat je meestal merkt als je een spierontsteking hebt is dat de spieren zwakker zijn en er pijn ontstaat in de spieren. Dit zijn meestal de bekende plekken als de heup en de schouders. Mensen die een spierontsteking hebben, hebben vaak moeite met lang staan en afstanden lopen, opstaan na een poos te hebben gezeten, of inspanningen zoals traplopen, boven het hoofd reiken. Spierontsteking leidt gewoonlijk tot aanhoudende spierzwakte.

Spierontsteking kan ook zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam. Je kunt hierbij denken aan:
 • Gewrichten
 • Het hart
 • Longen
 • Ingewanden
 • Huid

Deze aantastingen kunnen worden soms worden herkend. Bijvoorbeeld als er zich een spierontsteking in de keel plaatsvindt is er vaak moeite met slikken of heeft moeite met praten. Als de longen worden aangetast gaat dit vaak samen met ademhalingsmoeilijkheden. Bij het hart kan de spierontsteking zorgen voor een beschadiging of vergroting. Als de huid wordt aangetast kun je dit herkennen aan uitslag rond de ogen, de knokkels en andere delen van het lichaam.
Andere verschijnselen die kunnen optreden met betrekking tot spierontstekingen zijn:
 • Koorts
 • Zwellingen
 • Pijn (in de gewrichten)
 • Pijn (in de spieren)

Diagnose

Het is lastig om een diagnose te stellen. Het wordt namelijk gebaseerd op klachten en de uitsluiting van andere aandoeningen die de spieren kunnen aantasten. Er wordt voor de diagnose gebruik gemaakt van verschillende methodes om spierontsteking vast te stellen. Bloedonderzoek, MRI-scans, Ultrasonografie, en vele verschillende laboratoriumtests.

Behandeling

Het behandelen van de spierontsteking gebeurt door antibiotica om de infectie in de spier die de spierontsteking heeft veroorzaakt te behandelen. Daarnaast wordt de spier zelf behandeld door rust en beweging doormiddel van fysiotherapie.
© 2011 - 2024 Skeepies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Alles over spierpijn: het kan een signaal zijnAlles over spierpijn vind je hier. Want spierpijn hebben is geen pretje. Het belemmert mensen in hun dagelijkse gang van…
Hoe kun je spierpijn voorkomen en behandelen?Spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt spierpijn krijgen door een spier te overbelastten of te blesseren. Ook n…

Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Gezondheid: GlutenintolerantieGezondheid: GlutenintolerantieNiet iedereen heeft in de gaten dat hij/zij eigenlijk niet goed tegen gluten kan. Het kan in je lichaam van alles teweeg…
Skeepies (9 artikelen)
Laatste update: 23-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.