Knallende hoofdpijn: symptomen, oorzaak en behandeling

Knallende hoofdpijn: symptomen, oorzaak en behandeling Knallende hoofdpijn is een vervelende klacht, waardoor je soms even niets meer kan en op bed moet gaan liggen. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn met elk hun eigen reeks symptomen, en hun eigen specifieke behandeling. Als je regelmatig last hebt van knallende hoofdpijn, is het belangrijk om uit te zoeken wat voor soort hoofdpijn je hebt. Als je weet welke hoofdpijn je kwelt, dan kun je ook samen met de huisarts bekijken welke behandelmogelijkheden er zijn en wat je kunt doen om de hoofdpijn te voorkomen. Je (huis)arts kan verschillende soorten behandelingen aanraden. Soms is een verwijzing naar een hoofdpijnspecialist of hoofdpijnpoli geboden.

Soorten hoofdpijn

Knallende hoofdpijn is vervelende klacht. Er zijn grofweg 150 verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende zijn de volgende.

Spanningshoofdpijn door verkeerde werkhouding / Bron: Istock.com/dolgachovSpanningshoofdpijn door verkeerde werkhouding / Bron: Istock.com/dolgachov

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende type hoofdpijn bij volwassenen en tieners. Deze vorm van hoofdpijn voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, en soms wordt het ervaren als een strakke band om het hoofd. Spierspanningshoofdpijn is in feite een soort verzamelnaam van verschillende vormen van hoofdpijn die niet op een andere manier ingedeeld kunnen worden. Het is vaak niet duidelijk wat deze hoofdpijn veroorzaakt. Sommige mensen krijgen er last van als gevolg van te lang aangespannen spieren in de nek en schouders. Deze spierspanning kan afkomstig zijn van niet genoeg rust, slechte houding, emotionele of mentale stress (waaronder depressie), angst, vermoeidheid, honger of een laag ijzerniveau.

Symptomen van spanningshoofdpijn

Veel voorkomende symptomen van spierspanningshoofdpijn zijn:
 • Milde tot matige pijn of druk aan de voorkant, bovenkant of zijkant van het hoofd;
 • Hoofdpijn die later op de dag begint;
 • Moeite met slapen;
 • Zeer moe voelen;
 • Prikkelbaarheid of agitatie;
 • Matige gevoeligheid voor licht of geluid;
 • Spierpijn.

In tegenstelling tot migraine, heb je bij spierspanningshoofdpijn geen andere zenuwspecifieke symptomen, zoals spierzwakte of wazig zicht. En het veroorzaakt gewoonlijk geen gevoeligheid voor licht of geluid, buikpijn, misselijkheid en braken.

Wazig zien door migraine / Bron: Martin SulmanWazig zien door migraine / Bron: Martin Sulman

Intense hoofdpijn door migraine

Migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn en wordt soms vooraf gegaan door een aura. Deze hoofdpijn wordt vaak beschreven als stekende, kloppende pijn. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen varieert per persoon. Ze kunnen duren van 4 uur tot 3 dagen en meestal treden ze één tot vier keer per maand op. De pijn gaat gepaard met andere symptomen, zoals gevoeligheid voor licht, geluid of geuren; misselijkheid of overgeven; verlies van eetlust; en pijn in de buik. Wanneer een kind migraine heeft, kan hij of zij bleek zijn, zich duizelig voelen, wazig zien en koorts hebben.

Knallende hoofdpijn door clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn kenmerkt zich door aanvallen van heftige, knallende hoofdpijn, aan één kant van het hoofd, rond het oog. Deze vorm van hoofdpijn is intens en voelt als een brandende of stekende pijn achter of rond een oog. De aanvallen komen voor in periodes (oftewel clusters) van enkele weken tot maanden. Een aanval duurt gemiddeld 15 minuten tot 3 uren en kan meerdere keren per dag optreden. Deze vorm van hoofdpijn komt niet vaak voor, maar is wel de meest ernstige type hoofdpijn. De oorzaak is onbekend. De hoofdpijn kan gedurende vele maanden of jaren helemaal verdwijnen (in remissie gaan), om vervolgens weer de kop op te steken. Mannen zijn 3-4 keer vaker getroffen dan vrouwen.

Hoofdpijn door een bijholteontsteking

Hierbij gaat het om een diepe en constante pijn in je wangbeen, voorhoofd of brug van de neus. Deze hoofdpijn treedt op wanneer holtes in je hoofd, genaamd bijholten of sinussen, ontstoken raken. De pijn bij een bijholteontsteking gaat meestal gepaard met andere symptomen, zoals een loopneus, een vol gevoel in de oren, koorts en zwelling in je gezicht. Je snot kan geel of groen zijn vanwege de ontsteking.

Hormoonhoofdpijn

Vrouwen kunnen hoofdpijn krijgen als gevolg van veranderende hormoonniveaus tijdens hun menstruatie (menstruele migraine), zwangerschap (hoofdpijn tijdens zwangerschap) en overgang. Orale anticonceptie veroorzaakt bij sommige vrouwen ook hoofdpijn.

Oorzaak van knallende hoofdpijn

De pijn die je voelt tijdens een hoofdpijnaanval komt uit een mix van signalen tussen je hersenen, bloedvaten en nabijgelegen zenuwen. Specifieke zenuwen van de bloedvaten en spieren in het hoofd kunnen geactiveerd worden en pijnsignalen naar je hersenen sturen. Maar het is niet duidelijk waarom deze signalen worden aangezet. Mensen krijgen vaker hoofdpijn door de volgende factoren:

Ziekte

Ziekte, zoals verkoudheid of griep, kan gepaard gaan met knallende hoofdpijn. Hoofdpijn is ook gebruikelijk bij aandoeningen zoals sinusitis (bijholteontsteking), een keelontsteking of een oorontsteking.

Trauma

In sommige gevallen is hoofdpijn het gevolg van een hersenschudding.

Spanning en stress

Emotionele stress en depressie, evenals alcoholgebruik, overslaan van maaltijden, veranderingen in slaappatroon en te veel medicatie (medicatie-afhankelijke hoofdpijn), kunnen stuk voor stuk hoofdpijn veroorzaken. Andere oorzaken zijn oogvermoeidheid en nek- of rugpijn door slechte houding.

Inspanningshoofdpijn komt veel voor bij hardlopers / Bron: Istock.com/logoffInspanningshoofdpijn komt veel voor bij hardlopers / Bron: Istock.com/logoff

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren, zoals een rokerige omgeving, sterke geuren van huishoudelijke chemicaliën of parfums, allergenen en bepaalde voedingsmiddelen, kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Stress, luchtvervuiling, licht en geluid, en weersomstandigheden zijn andere mogelijke triggers. Zware lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld door intensief sporten, kan ook hoofdpijn veroorzaken. Dit wordt inspanningshoofdpijn genoemd.

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek
Zodra er een diagnose is vastgesteld, kan aangevangen worden met behandeling. De eerste stap is om met je huisarts over je hoofdpijn te praten. De huisarts verricht lichamelijk onderzoek en stelt vragen over symptomen die je hebt en hoe vaak ze optreden. Ook je medische voorgeschiedenis wordt in ogenschouw genomen. Het is belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn met het geven van informatie over je klachten. Het bijhouden van een hoofdpijndagboekje kan je arts helpen bij het stellen van de juiste diagnose.

Vervolgonderzoek
De meeste mensen hebben geen speciale diagnostische tests nodig. Maar soms stellen dokters een CT-scan of MRI-scan voor om problemen in je brein uit te sluiten die je hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Onderzoek in een hoofdpijnpoli
Soms is een verwijzing naar een hoofdpijnspecialist of hoofdpijnpoli geboden. Op een hoofdpijnpoli kunnen mensen terecht die erg veel last hebben van hoofdpijn.

Medicatie bij hoofdpijn / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij hoofdpijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van knallende hoofdpijn

Je arts kan verschillende soorten behandelingen aanraden bij knallende hoofdpijn. De behandeling die je nodig hebt, hangt af van veel factoren, waaronder het type hoofdpijn dat je hebt, hoe vaak je er last van hebt en wat de oorzaak ervan is. Sommige mensen hebben helemaal geen medische hulp nodig en nemen paracetamol als ze last krijgen van hoofdpijn. Behandeling van hoofdpijn kan bestaan uit medicijnen, het vermijden van triggers, counseling, stressmanagement en biofeedback (een effectieve methode om weer te leren ontspannen bij langdurige stress). Je arts zal een behandelingsplan opstellen om aan je specifieke behoeften te voldoen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtelijke hoofdpijn: Knallende hoofdpijn tijdens de slaapNachtelijke hoofdpijn: Knallende hoofdpijn tijdens de slaapNachtelijke hoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn waarbij een patiënt tijdens elk stadium van de slaap ontwaakt m…
Soorten hoofdpijnIedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enk…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Krim-Congo hemorragische koorts: Ernstige virale infectieKrim-Congo hemorragische koorts: Ernstige virale infectieKrim-Congo hemorragische koorts is een virale infectieziekte waarbij de overdracht van het virus gebeurt door een besmet…
Pokkenvirussen: Soorten virussen die mensen infecterenPokkenvirussen: Soorten virussen die mensen infecterenPokkenvirussen zijn wereldwijd voorkomende steen- of ovaalvormige virussen. Ze veroorzaken zowel bij mensen als bij dier…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andresr/Shutterstock.com
 • Hersenstichting. Migraine. https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/migraine (ingezien op 24-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb clusterhoofdpijn. https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-clusterhoofdpijn (ingezien op 24-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb spanningshoofdpijn. https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0 (ingezien op 24-9-2017)
 • UPCN. (Spier) Spanningshoofdpijn. http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/spanningshoofdpijn/ (ingezien op 24-9-2017)
 • WebMD. Headache Basics. http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/migraines-headaches-basics#1 (ingezien op 24-9-2017)
 • WebMD. Tension Headaches. http://www.webmd.com/migraines-headaches/tension-headaches#1 (ingezien op 24-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/logoff
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.