Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelen

Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelen Hoofdpijn is een vervelende klacht waar iedereen wel eens last van heeft. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn, maar spanningshoofdpijn komt het meeste voor, gevolgd door migraine. Spanningshoofdpijn of gewone hoofdpijn voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, of als een strakke band om het hoofd. Je kunt hoofdpijn behandelen met een paracetamol of andere pijnstiller, maar (gewone) hoofdpijn kun je ook natuurlijk genezen of bestrijden met geneeskrachtige planten. Dat is vooral handig als je geregeld last hebt van hoofdpijn, want vaak pijnstillers slikken kan leiden tot medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Dit is een chronisch dagelijks hoofdpijnsyndroom dat ontstaat door overgebruik van medicatie dat juist gebruikt wordt om hoofdpijn te bestrijden.

Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelen


Hoofdpijn bestrijden met groot hoefblad

Groot hoefblad is een bodembedekkende plant die in heel Europa veel voorkomt. Een hoofdpijnkliniek in de Verenigde Staten heeft onderzoek gedaan naar de werking van groot hoefblad onder een kleine 250 migrainepatiënten die last hadden van regelmatig terugkerende hoofdpijnaanvallen. De patiënten werden in drie groepen verdeeld:
  • een groep kreeg tweemaal daags een capsule met 75 milligram hoefbladwortelextract;
  • de tweede kreeg tweemaal daags een capsule met 50 milligram hoefbladwortelextract;, en
  • de derde groep kreeg een placebo (een als geneesmiddel voorgeschreven middel dat geen werkzame bestanddelen bevat).

Uit de resultaten bleek dat bij gebruik van 75 mg hoefblad het aantal migraineaanvallen bij grofweg tweederde van de patiënten met meer dan de helft afnam. Dat is een significant resultaat en vergelijkbaar met het gebruik van preventieve migrainemedicijnen, zoals valproïnezuur (wat de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen beïnvloedt). Bij tweemaal daags 50 mg hoefblad was de afname nauwelijks beter dan met een placebo. (Neurology 2004, 63: 2240-2244)

De precieze werking van groot hoefblad is nog niet precies duidelijk, maar het petasine dat in groot hoefblad aanwezig is bleek bij dierproeven een kramp- en pijnstillend effect te hebben. Het wortelextract remt mogelijk de werking van leukotriënen, belangrijke ontstekingsmediatoren die vrijkomen tijdens een migraineaanval. Ook remt groot hoefblad het ontstaan van ontstekingsstoffen.

Hoofdpijn behandelen met moederkruid

Moederkruid is een meerjarig kruid, waarvan de gedroogde bladeren worden gebruikt. Moederkruid is ook in capsules (poeder) verkrijgbaar. Moederkruid wordt onder meer gebruikt bij migraine en hoofdpijn. Bij allergie voor moederkruid moet je het niet gebruiken. Sommige mensen krijgen last van allergische huidreacties, allergische reacties aan de mond en tong, maar buikklachten, diarree, winderigheid, misselijkheid en braken kunnen soms ook voorkomen. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten eerst overleggen met hun huisarts.

Hoofdpijn en pepermunt

Pepermunt behoort tot de lipbloemigen en gedroogd pepermuntblad alsook de olie, wordt gewonnen door waterdampdestillatie uit de pas geoogste, bloeiende delen van de pepermunt. De belangrijkste inhoudsstof is de etherische olie (met als voornaamste bestanddeel: menthol). De ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) adviseert het gebruik van pepermunt (uitwendig gebruik, etherische olie) bij onder meer spanningshoofdpijn. Het verlicht de klachten.

Het gebruik van schietwilg bij hoofdpijn

De gedroogde, in het voorjaar verzamelde schors van de jonge takken van de schietwilg, wordt medicinaal toegepast. Belangrijke farmacologisch werkzame stoffen zijn glycosiden van de salicylzuren, net name salicine, maar ook looistoffen, tannine en flavonoïden. Bij milde hoofdpijn kun je wilgenbast-tinctuur gebruiken.

Natuurlijke behandeling bij migraine

Migraineaanvallen kun je mogelijk (deels) voorkomen door dagelijks magnesium-, vitamine B2- en vitamine D-supplementen te gebruiken.

Noten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphotoNoten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphoto

Magnesium

Dagelijkse inname van ongeveer 60 mg magnesium helpt de frequentie van migraine te verminderen. Het mineraal kan zowel van invloed zijn op de vaatvernauwing als op de vrijzetting en activiteit van serotonine. Sommige studies tonen aan dat migraine vaak voortkomt uit een tekort aan magnesium. Je kunt dagelijks supplementen slikken, maar je kunt je magnesiuminname ook verhogen door het dagelijks eten van donkergroene groenten, noten en zaden.

Vitamine B2

Veel migrainepatiënten hebben baat bij een ​​vitamine B-complex. Studies hebben aangetoond dat voldoende inname van vitamine B2 de frequentie van migraine kan verminderen.

Vitamine D

Vitamine D-tekort komt steeds vaker voor, vooral als mensen veel tijd binnenshuis doorbrengen, de zon vermijden of een donkere huidskleur hebben. Of dit bijdraagt ​​aan migraine is niet bekend, maar studies hebben aangetoond dat vitamine D een rol speelt bij pijnsensatie.

Lees verder

© 2016 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…

Remedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenRemedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenLast van een droge hoofdhuid, jeuk, schilfertjes en/of verdroogde plekken op het hoofd? Voor dit probleem zijn een aanta…
Wat is fotonentherapie en hoe werkt het?Wat is fotonentherapie en hoe werkt het?Fotonentherapie is een moderne ontwikkeling binnen de alternatieve geneeskunde. De therapievorm werkt met laserstralen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/JackF
  • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
  • Neurology 2004, 63: 2240-2244
  • Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. | Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. | Neurology. | 1998 Feb;50(2):466-70.
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/johnandersonphoto

Reageer op het artikel "Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 15-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Hoofdpijn & migraine
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!