Wat is fotonentherapie en hoe werkt het?

Wat is fotonentherapie en hoe werkt het? Fotonentherapie is een moderne ontwikkeling binnen de alternatieve geneeskunde. De therapievorm werkt met laserstralen die lichtenergie overdragen aan het lichaam. Op die manier wordt het herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en kan het lichaam zichzelf genezen van uiteenlopende acute en chronische pijn- en gezondheidsklachten, zoals migraine, nek- en rugklachten, chronische vermoeidheid, maag-darmproblemen en sportblessures.

Wat is fotonentherapie?

Fotonentherapie is een therapievorm waarbij lichtenergie met behulp van laserstralen aan het lichaam wordt overgedragen om het lichaam te stimuleren om zichzelf te genezen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van medische lasersystemen. Het laserlicht stimuleert de natuurlijke processen in het menselijk lichaam. Het laserlicht kan afgestemd worden op frequenties van de organen, weefsels, hersenen en micro-organismen in het lichaam, waardoor specifieke orgaanfuncties en hersentoestanden gestimuleerd kunnen worden. Op dezelfde manier kunnen infecties, bacteriën, parasieten, virussen en schimmels behandeld worden. Fotonentherapie werkt op de acupunctuurpunten op het lichaam, waarmee veel gewerkt wordt in de alternatieve geneeskunde.

Hoe werkt het?

In 1975 hebben wetenschappers vastgesteld dat alle lichaamscellen licht bevatten en uitzenden. Dat licht heeft de naam biofotonen gekregen: bio betekent leven en foton betekent licht. Biofotonen vormen de energie die alle lichaamscellen nodig hebben om te functioneren en met elkaar te communiceren. Het hele lichaam heeft deze biofotonen, oftewel licht, nodig om gezond en in balans te blijven. De meest natuurlijke bron van licht is de zon. Zonlicht wordt door het lichaam opgenomen via de ogen en de huid. Onze voeding vormt daarnaast een indirecte bron van licht: via fotosynthese in planten wordt er zonlicht in onze voeding opgenomen. Het vermogen van ons lichaam om lichtenergie op te nemen vormt de basis van fotonentherapie. Als lichaamscellen niet goed functioneren kunnen uiteenlopende pijn- en gezondheidsklachten ontstaan, die kunnen variëren van lichamelijke tot psychische klachten. Als cellen niet goed functioneren vermindert hun lichtintensiteit. Door licht toe te voegen via fotonentherapie worden de lichaamscellen gestimuleerd zich te herstellen. Het laserlicht dat wordt gebruikt bij fotonentherapie wordt net als zonlicht opgenomen door de ogen en de huid en vervolgens door het hele lichaam verspreid. Op die manier wordt de functie van elke cel gestimuleerd, waardoor uiteindelijk de werking van alle organen kan verbeteren en ook grotere lichamelijke systemen zich kunnen herstellen, zoals het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonstelsel. Door licht toe te voegen aan de hersenen kan ook de mentale conditie verbeterd worden.

Is fotonentherapie hetzelfde als lichttherapie?

Omdat fotonentherapie met laserlicht werkt, wordt het in de volksmond weleens lichttherapie genoemd. Toch zijn fotonentherapie en lichttherapie niet hetzelfde. De twee therapievormen werken met verschillende lichtsystemen, waardoor de werking en de resultaten anders zijn. Lichttherapie werkt vooral met daglichtlampen, die het bioritme van het lichaam kunnen herstellen. Een daglichtlamp wordt gebruikt om de productie van melatonine (hormoon dat van invloed is op het slaap-waakritme) in het lichaam af te remmen. Lichttherapie kan daardoor effectief zijn bij slaapproblemen, nachtdiensten, een winterdepressie, burn-out of jetlag. Een deel van deze problemen kan ook door fotonentherapie verholpen worden, zoals een burn-out, depressiviteit en slaapproblemen. Fotonentherapie is echter veel breder inzetbaar.

Bij lichttherapie wordt meestal gewerkt met een zo hoog mogelijke intensiteit licht, met de gedachte: hoe meer licht, hoe beter. Het lichaam neemt echter het beste licht op dat gelijk loopt met lichaamseigen biofotonen, oftewel de lichaamseigen lichtintensiteit. Fotonentherapie werkt daarom met laser- en fotonenstralen die zoveel mogelijk in lijn zijn met die lichaamseigen lichtintensiteit. Bij ziekte en pijn is die vaak verzwakt, waardoor lichttherapie weinig doet en alleen het licht van fotonentherapie daadwerkelijk door het lichaam opgenomen kan worden en kan bijdragen aan een betere gezondheid. Fotonentherapie stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter in de hersenen die zorgt dat veel lichamelijke processen goed verlopen en in balans zijn. Serotonine is de voorloper van onder andere melatonine. Serotonine houdt de hormoonhuishouding in balans, ondersteunt het immuunsysteem, hart en bloedvaten, geeft rust en herstelt het lichaam.

Pijn- en gezondheidsklachten

Fotonentherapie is geschikt voor zowel volwassen als kinderen van alle leeftijden en kan verlichting bieden bij uiteenlopende pijn- en gezondheidsklachten. De therapie kan effectief zijn bij acute en chronische problemen, van lichamelijke of psychische aard. Fotonentherapie wordt vooral ingezet bij de volgende klachten:
  • infectieziekten
  • ziekte van Lyme
  • ziekte van Pfeiffer
  • chronische vermoeidheid
  • pijnklachten
  • spier- en gewrichtsklachten
  • hernia
  • nek- en rugklachten
  • artritis, reuma, artrose
  • hoofdpijn en migraine
  • aangezichtspijn
  • evenwichtsstoornissen, duizeligheid
  • concentratieproblemen
  • geheugenproblemen
  • leerproblemen
  • ADHD/ADD
  • hooikoorts
  • menstruatieklachten
  • overgangsklachten
  • vaginale infecties
  • blaasontstekingen
  • maag- en darmklachten
  • slaapproblemen
  • depressie
  • burn-out
  • sportblessures
  • herstel na letsel, operatie, chemotherapie
© 2016 - 2024 Lauraleeft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Gezondheid: Ziekte van LymeGezondheid: Ziekte van LymeWe weten allemaal dat er een ziekte van Lyme is, maar wat het precies veroorzaakt als je de ziekte van Lyme eenmaal opge…
Ziekte van Lyme: symptomen, oorzaak, preventie & behandelingZiekte van Lyme: symptomen, oorzaak, preventie & behandelingDe ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, een bacterie die behoort tot de spirocheten…
Lyme artritis: Zwelling & pijn aan gewrichten door tekenbeetLyme artritis: Zwelling & pijn aan gewrichten door tekenbeetLyme artritis is een aandoening die ontstaat door een beet van een met een bacterie besmette teek. De meeste patiënten k…

Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelenHoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelenHoofdpijn is een vervelende klacht waar iedereen wel eens last van heeft. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn, maar spann…
CBD-olie: voordelen, gebruiksaaanwijzing & dosering CBD-olieCBD-olie: voordelen, gebruiksaaanwijzing & dosering CBD-olieCBD-olie voordelen, gebruiksaanwijzing en dosering CBD-olie. Het gebruik van CBD-olie is in opmars. Wat is CBD-olie en w…
Bronnen en referenties
  • Fotonentherapie, http://www.fotonentherapie.nl/patient/, geraadpleegd op 25 januari 2016
  • Centrum voor fotonentherapie, http://www.centrumvoorfotonentherapie.nl, geraadpleegd op 25 januari 2016
Lauraleeft (14 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.