Remedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekken
Last van een droge hoofdhuid, jeuk, schilfertjes en/of verdroogde plekken op het hoofd? Voor dit probleem zijn een aantal oorzaken mogelijk. Net door de hoeveelheid oorzaken, is het vaak heel moeilijk om de juiste remedie te vinden tegen deze ongemakken. Al alles geprobeerd, maar niets dat werkt? Wie geen fan is van de vaak agressieve shampoo die je in de winkel vindt, maar het eerst wil proberen met natuurlijke middelen heeft wel wat keuze. De zon wat meer opzoeken, je huid behandelen met olijfolie, vitaminen nemen en gezond eten kunnen al helpen. Bovendien kan je jouw hoofd behandelen met kamille-, lavendel- of saliethee of met zout of citroen. Baat het niet dan schaadt het niet.
Oorzaken van droge hoofdhuid
Een droge hoofdhuid is vaak een familiale kwestie. Het komt frequent voor dat zowel ouders als zussen/broers last hebben van ditzelfde probleem. Wie als kind astma heeft gehad, heeft tevens meer kans op een droge (hoofd)huid. Een andere oorzaak van een droge huid is een allergische reactie. Dit kan niet alleen komen door de aankoop van een huisdier, maar ook door voedsel of drank en zelfs door shampoo of medicatie. Ook bij iemand die lijdt aan hooikoorts, treedt een droge hoofdhuid veel sneller op. Bovendien is het opvallend dat de meeste mensen last krijgen van een droge (hoofd)huid in de winter. Door de vermindering van het zonlicht, de drogere lucht en de koudere temperaturen krijgt de huid het moeilijk en ontstaan er schilfertjes en/of droge plekken op het hoofd. Stress kan eveneens leiden tot een droge hoofdhuid. Vaak wordt er bij de dokter bloed getrokken om het daadwerkelijke probleem te kunnen traceren.
Klachten bij een droge hoofdhuid
Wanneer de huid te droog is, komen kleine stukjes huid van het hoofd los. Zo ontstaan er witachtige schilfertjes. Naast de ontwikkeling van schilfertjes hebben de meeste mensen ook last van jeuk. Een ander voorkomend probleem zijn de wit-gele plekken die zich op de hoofdhuid en achter de oren vormen. Dit zijn als het ware vastgekoekte schilfertjes. Door het vele krabben aan de huid, kan deze bovendien rood worden en kunnen er kleine wondjes ontstaan.
Is een droge hoofdhuid besmettelijk?
Droge hoofdhuid is niet besmettelijk. Je kan de klachten dus niet van iemand krijgen.
Algemene natuurlijke remedies
De zon kan soelaas bieden
Is het winter? Heb je even tijd en schijnt de zon buiten? Aarzel dan niet om er even in te gaan zitten. De zon is namelijk goed voor jouw hoofdhuid. Ontspan tegelijkertijd ook wat. Stress verergert namelijk enkel maar de symptomen.
Niet krabben
Wat je ook doet, probeer zo weinig mogelijk te krabben. Hierdoor ontstaan kleine wondjes en die zorgen ervoor dat het enkel nog erger wordt. Bovendien kan de huid ook nog eens gaan ontsteken en dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling.
Geen hoofddeksel dragen
Draag geen hoofddeksel. Door een muts te dragen, geef je jouw huid nog meer reden om schilfertjes aan te maken en krijg je nog meer droge plekken.
Shampoo en/of olie
Was jouw haar met een milde shampoo. Gebruik zeker geen shampoo voor vet haar want dat zal de hoofdhuid nog meer uitdrogen. Ook shampoo die heel erg ruikt, is uit den boze. Probeer jouw haar ook zo weinig mogelijk te wassen. Drie keer per week is zeker voldoende. Wordt het haar echt te vettig? Was het dan gewoon met warm water. Je kan ook de hoofdhuid insmeren met olijfolie, babyolie of met kokosolie. Zo zorg je ervoor dat de huid zich kan voeden. Je kan steeds wat suiker toevoegen. Zo krijg je een scrub die je op jouw hoofdhuid kan gebruiken.
Eet gezond
Eet genoeg fruit, groenten, walnoten en vette vis. In de winterperiode heeft het lichaam wat extra vitaminen nodig. Ook de omega 3 die in vette vis en noten zit, kan een heilzaam effect teweegbrengen.
Kruiden, zout en citroen
Jeuk kan je bestrijden met een kopje kamille- of lavendelthee. Laat de thee goed trekken en afkoelen en gebruik de thee daarna als een soort shampoo. De kamille en/of lavendel kalmeert de hoofdhuid. Ook shampoo op basis van goudsbloem kan verlichting brengen.
Is de huid op jouw hoofd ontstoken door het vele krabben? Probeer dan salie uit. Laat wat salie trekken in warm water en laat het mengsel afkoelen. Giet dit aftreksel over je hoofd en masseer voorzichtig in.
Ook zout kan een oplossing bieden. Kook wat water en giet dit vervolgens in een kopje. Voeg één eetlepel zout toe en laat afkoelen. Breng daarna de oplossing op het hoofd aan. Opgepast: als je veel krabt, kan dit best hard prikken, maar dat kan zeker geen kwaad.
Wie niet zo is opgezet met zout, kan een citroen gebruiken. Masseer het citroensap goed in (eventueel op de droge plekken).
Naar de dokter
Lukken al deze dingen niet? Ga dan zeker eens langs bij de dokter. Zelfs de apotheker kan je soms al voorthelpen.
Opgepast. Al deze maatregelen zullen niet na een eerste keer helpen. Vaak zal je even geduld moeten hebben en de handeling dagelijks moeten herhalen.