Scleritis: Ernstige oogontsteking van de sclera

Scleritis: Ernstige oogontsteking van de sclera Scleritis is een ernstige oogontsteking die optreedt aan de gehele dikte van de sclera (harde oogrok). De sclerale, episclerale en conjunctivale vaten zijn allemaal aangetast en zien er rood en gezwollen uit. Een te sterk reagerend immuunsysteem veroorzaakt dit soort aandoening. Meestal presenteert de aandoening zich aan de voorkant van de sclera (scleritis anterior), maar zelden komt het ook voor aan de achterkant van de sclera (scleritis posterior). Vaak voorkomende symptomen zijn onder andere een overgevoeligheid voor licht, dubbelzien en een verminderd gezichtsvermogen. De behandeling bestaat meestal uit medicatie of een operatie. De vooruitzichten van de oogontsteking zijn tot slot variabel en afhankelijk van het type en de ernst en uitgebreidheid van de symptomen.

Epidemiologie scleritis

Scleritis is een zeldzame en ernstige ontsteking van de sclera, het witte deel van het oog. Het komt voor bij ongeveer 1 op 10.000 tot 20.000 mensen wereldwijd, hoewel de exacte prevalentie moeilijk te bepalen is vanwege de variatie in de diagnostische criteria en de onderrapportage in sommige regio's. Scleritis heeft een hogere incidentie in geïndustrialiseerde landen, maar het komt overal ter wereld voor, vooral in gebieden met een hoge prevalentie van auto-immuunziekten. De aandoening treft voornamelijk volwassenen tussen de 30 en 60 jaar, en vrouwen hebben een iets hogere kans om getroffen te worden dan mannen.

Scleritis is vaak geassocieerd met systemische ziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus, en granulomatose met polyangiitis, wat suggereert dat genetische en omgevingsfactoren een rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. In ontwikkelde landen komt scleritis vaker voor dan in minder ontwikkelde gebieden, waarschijnlijk vanwege de hogere prevalentie van auto-immuunziekten. De prevalentie lijkt ook hoger bij mensen met een familiegeschiedenis van auto-immuunziekten, wat wijst op een genetische predispositie.

Geografische spreiding
Scleritis wordt wereldwijd gedocumenteerd, maar de incidentie varieert per regio. In Noord-Amerika en Europa is de prevalentie relatief hoog, wat mogelijk wordt beïnvloed door de hogere frequentie van onderliggende auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika is de prevalentie mogelijk lager, hoewel er minder gegevens beschikbaar zijn over deze gebieden. Er zijn aanwijzingen dat scleritis vaker voorkomt in gebieden met een koudere klimaat, wat zou kunnen bijdragen aan een verhoogde incidentie van auto-immuunziekten in deze regio’s.

Leeftijd en geslacht
Scleritis komt meestal voor bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar, met een piekincidentie rond de 40-50 jaar. De aandoening is vaker te zien bij vrouwen, hoewel het ook bij mannen kan voorkomen. Vrouwen hebben doorgaans een hogere kans om scleritis te ontwikkelen in combinatie met auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis. Oudere volwassenen hebben ook een verhoogd risico op scleritis, vooral als ze al andere systemische ziekten hebben, zoals reumatoïde artritis, die vaker voorkomt bij ouderen.

Systemische aandoeningen
De meerderheid van de gevallen van scleritis is secundair aan onderliggende systemische aandoeningen. Reumatoïde artritis is de meest voorkomende auto-immuunziekte die geassocieerd wordt met scleritis, gevolgd door systemische lupus erythematosus. Andere aandoeningen zoals granulomatose met polyangiitis, ziekte van Behçet, en verschillende infectieuze ziekten kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van scleritis. Patiënten met auto-immuunziekten moeten nauwlettend worden gecontroleerd op tekenen van oogontsteking om complicaties te voorkomen.

Mechanisme

Scleritis ontstaat als gevolg van een immuungemedieerde ontstekingsreactie, waarbij het immuunsysteem zichzelf aanvalt en ontsteking veroorzaakt in het oog, met name in de sclera. Dit leidt tot zwelling, pijn en soms beschadiging van het oogweefsel. Er zijn verschillende mechanismen die bijdragen aan de ontwikkeling van scleritis, afhankelijk van de onderliggende aandoeningen die de ontsteking triggeren.

Immuungemedieerde ontsteking
De belangrijkste oorzaak van scleritis is een immuungemedieerde ontsteking. Dit gebeurt wanneer het immuunsysteem het oogweefsel aanvalt, wat leidt tot de afgifte van ontstekingsmediatoren zoals cytokines. Deze cytokines stimuleren ontstekingscellen om zich te verzamelen in het oogweefsel, wat resulteert in zwelling en pijn. Bij patiënten met auto-immuunziekten is het immuunsysteem verstoord, wat de kans vergroot dat het het gezonde oogweefsel aanvalt, inclusief de sclera.

Vorm van scleritis
Scleritis kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de locatie in het oog. Voorste scleritis is het meest voorkomend en kan zich presenteren in een diffuse of nodulaire vorm. Necrotiserende scleritis, een ernstigere vorm, kan leiden tot permanente schade aan de sclera en het omliggende oogweefsel. Achterste scleritis is zeldzamer, maar kan ernstige gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen door aantasting van de oogzenuw en het vaatvlies.

Oorzaken

De meeste gevallen van scleritis zijn secundair aan auto-immuunziekten, maar de aandoening kan ook optreden als gevolg van infecties, trauma, of geïsoleerde ontstekingen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van scleritis te identificeren om een gerichte behandeling te kunnen bieden en ernstige complicaties te voorkomen.

Auto-immuunziekten
Scleritis is vaak een gevolg van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus, en granulomatose met polyangiitis. Bij deze aandoeningen valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, wat ontstekingen in de sclera veroorzaakt. De meeste patiënten met scleritis hebben een bekende diagnose van een auto-immuunziekte, hoewel sommige gevallen ook optreden zonder dat er een onderliggende aandoening wordt gevonden.

Infecties
In zeldzame gevallen kan scleritis worden veroorzaakt door infecties zoals syfilis, tuberculose, of herpes zoster. Deze infecties kunnen het oog aantasten en leiden tot ontstekingen in de sclera. Infectieuze scleritis is vaak moeilijker te behandelen dan de auto-immuun-gerelateerde vormen, omdat het vaak gepaard gaat met bijkomende systemische infecties die complicaties kunnen veroorzaken.

Trauma
Oogtrauma is een andere mogelijke oorzaak van scleritis. Bij een verwonding aan het oog kan het ontstekingsproces worden getriggerd, wat leidt tot de ontwikkeling van scleritis. Dit kan ook het geval zijn na oogoperaties of chirurgische ingrepen.

Geïsoleerde scleritis
In sommige gevallen is er geen onderliggende systemische aandoening of infectie die de scleritis veroorzaakt. Deze gevallen worden geïsoleerde scleritis genoemd en worden gekarakteriseerd door een ontsteking van de sclera zonder een systemische oorzaak. Hoewel zeldzaam, kunnen geïsoleerde gevallen van scleritis leiden tot ernstige oogproblemen en vereisen ze meestal een specifieke behandeling om schade te voorkomen.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van scleritis vergroten. Deze factoren kunnen variëren van genetische predispositie tot omgevingsinvloeden en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen.

Auto-immuunziekten
Patiënten met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en ziekte van Behçet hebben een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van scleritis. Het immuunsysteem van deze patiënten is vaak verstoord, wat de kans vergroot dat het oogweefsel wordt aangevallen.

Genetische predispositie
Familiegeschiedenis van auto-immuunziekten kan de kans op het ontwikkelen van scleritis verhogen. Er is enig bewijs dat genetische factoren een rol spelen in de gevoeligheid voor scleritis, hoewel de exacte genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de aandoening nog niet volledig zijn geïdentificeerd.

Infecties
Infecties zoals herpes zoster en syfilis kunnen het risico op scleritis verhogen. Bij patiënten die al een infectie hebben, is het immuunsysteem vaak verzwakt, waardoor de kans op oogontsteking toeneemt. Ook mensen die vaak blootgesteld worden aan infectiebronnen kunnen een hoger risico lopen.

Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren zoals blootstelling aan schadelijke stoffen of toxines kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van scleritis. Hoewel dit minder vaak voorkomt, kan bijvoorbeeld roken bijdragen aan een verhoogd risico op auto-immuunziekten, wat op zijn beurt de kans op scleritis vergroot.

Risicogroepen

Bepaalde groepen patiënten lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van scleritis, voornamelijk vanwege hun onderliggende gezondheidsomstandigheden of genetische predispositie.

Patiënten met auto-immuunziekten
De grootste risicogroep voor scleritis zijn patiënten met auto-immuunziekten. Aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, en andere systeemziekten verhogen de kans op het ontwikkelen van scleritis aanzienlijk. Patiënten met deze aandoeningen moeten regelmatig gecontroleerd worden op tekenen van oogontsteking.

Ouderen
Ouderen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van scleritis, vooral wanneer ze al gediagnosticeerd zijn met onderliggende auto-immuunziekten. Aangezien veel auto-immuunziekten vaker voorkomen naarmate mensen ouder worden, neemt ook het risico op scleritis toe.

Vrouwen
Scleritis komt vaker voor bij vrouwen, vooral diegenen die lijden aan auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis. Het lijkt erop dat hormonale factoren een rol kunnen spelen in de hogere incidentie bij vrouwen.

Patiënten met een familiaire geschiedenis van auto-immuunziekten
Er is bewijs dat een familiaire voorgeschiedenis van auto-immuunziekten de kans op het ontwikkelen van scleritis verhoogt. Het kan zijn dat bepaalde genetische factoren het immuunsysteem van deze patiënten predisponeren voor oogontstekingen zoals scleritis.

Soorten: Diffuus anterior, nodulair, necrotiserend en scleromalacia perforans

In 90% van de gevallen bevindt de scleritis zich aan het voorste gedeelte van de sclera (scleritis anterior). In 10% van de gevallen presenteert de aandoening zich aan het achterste gedeelte van de sclera (scleritis posterior). In totaal zijn er vier duidelijk herkenbare groepen van scleritis anterior.

Diffuus anterior
Ongeveer 50% van de patiënten met scleritis heeft deze goedaardige vorm van scleritis, gekenmerkt door een wijdverspreide ontsteking van de voorste sclera. Meestal is het niet bedreigend voor het gezichtsvermogen en geneest het spontaan.

Nodulair
Dit is een vaak terugkerende scleritis waarbij roodgekleurde, vaste knobbeltjes te vinden zijn op het oog. In 25% van de gevallen resulteert nodulaire scleritis in necrotiserende scleritis.

Necrotiserend
In 10% van de gevallen heeft de patiënt extreme pijn en treedt er sclerale schade op. Necrotiserende scleritis is meestal geassocieerd met een onderliggende systemische ziekte. Zo is er sprake van een sclerokeratitis wanneer een hoornvliesontsteking hiermee geassocieerd is.

Scleromalacia perforans
In 5% van de gevallen treedt deze vorm van scleritis op. Deze aandoening is bilateraal. Een andere term hiervoor is necrotiserende scleritis anterior omdat deze soort scleritis zich enkel presenteert bij een geavanceerde reumatoïde artritis (chronische auto-immuunaandoening met een ontsteking van gewrichten en andere organen) (meestal vrouwen). Bij deze vorm van scleritis komt er geen ontsteking voor en heeft de patiënt geen symptomen.

Symptomen: Ernstige oogontsteking van de sclera

Meestal treedt scleritis subacuut op (geleidelijk begin) in tegenstelling tot episcleritis dat acuut optreedt. De patiënt klaagt meestal over stekende, scherpe, schietende oogpijn die vaak uitstraalt naar het voorhoofd, de wang, de kaak, de tanden en/of het oor. Daarnaast verergert de oogpijn ’s nachts bij het bewegen van het oog waardoor de patiënt soms slaapproblemen heeft. Verder heeft de patiënt lokale of diffuse (= verspreide) rode ogen en ziet het oogwit er paars uit. Soms heeft de patiënt last van fotofobie (medische term voor "overgevoelig voor licht"), tranende ogen en ziet hij dubbel (vooral bij scleritis posterior). Het gezichtsvermogen neemt geleidelijk af. Af en toe gaat de aandoening gepaard met systemische symptomen zoals koorts, braken en hoofdpijn. Bij scleromalacia perforans komt er geen ontsteking voor; bijgevolg vertoont de patiënt geen symptomen.

Diagnose en onderzoeken

Onderliggende aandoening
Mogelijk gaat een onderliggende aandoening gepaard met de oogaandoening scleritis. Hierbij valt te denken aan reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus, recidiverende polychondritis (ontsteking en vernietiging van kraakbeen), spondyloartropathieën, enzovoort. De arts wil bij het onderzoek van scleritis eerst deze systemische aandoeningen uitsluiten. Daarom is bijkomend onderzoek vereist van een internist of reumatoloog. Het spreekt voor zich dat zij samen met de oogarts instaan voor een multidisciplinaire behandelingsaanpak van de patiënt. De oogarts heeft bijgevolg steeds de medische geschiedenis van een patiënt nodig. Bij ongeveer de helft van deze patiënten speelt een onderliggende systemische ziekte mee, en bij 15% van de gevallen gaat scleritis enkele maanden vooraf aan de eerste presentatie van een collageen vasculaire aandoening. Reumatoïde artritis is veruit de meest voorkomende geassocieerde aandoening met scleritis.

Diagnostische onderzoeken
De oogarts voert mogelijk een echografie (echografisch onderzoek) uit om de diagnose te bevestigen; hiermee ziet hij de verdikte sclera. Daarnaast toont een bloedonderzoek de infectie en activiteit van het immuunsysteem. Tot slot voert hij mogelijk een sclerabiopsie uit waarbij hij scleraweefsel wegneemt voor microscopisch onderzoek.

Behandeling aandoening bij patiënten

De behandeling hangt af van het type scleritis alsook of de patiënt een onderliggende systemische ziekte heeft. De meeste patiënten krijgen een multidisciplinaire behandeling door een oogarts, een internist en een reumatoloog.

Niet-necrotiserende scleritis anterior
In het algemeen krijgt de patiënt bij niet-necrotiserende scleritis anterior een combinatie van orale NSAID's (ontstekingsremmers), orale prednisolon (corticosteroïden) of een subconjunctivale steroïde-injectie. Soms duurt het enkele weken voordat de patiënt een bevredigend resultaat behaalt.

Necrotiserende scleritis anterior
Hierbij krijgt een patiënt systemische steroïden en immunosuppressiva. Soms is een chirurgische ingreep vereist als er een perforatie dreigt.

Scleritis posterior
De behandeling van scleritis posterior gebeurt meestal via dezelfde behandeling als niet-necrotiserende scleritis anterior, hoewel sommige artsen orale NSAID’s toedienen aan vooral jongere patiënten. Dit vereist nog verder onderzoek.

Complicaties oogontsteking

Mogelijke complicaties van deze ernstige oogontsteking zijn cataract, een dunnere sclera, een verhoogde oogdruk (glaucoom) wat een oogarts meet via een tonometrie, ftisis (atrofie van de oogbol), hoornvliesproblemen, ischemie van het voorste gedeelte van de oogbol, netvliesloslating, snel beginnende refractieve veranderingen, ulceratieve keratitis en uveïtis.

Prognose oogaandoening

Necrotiserende scleritis anterior met ontsteking
Dit is de zwaarste en meest verontrustende vorm van de oogaandoening. De meeste patiënten hebben een bijbehorende, soms dodelijke vaatziekte. Daarnaast is een significante beschadiging aan het oog mogelijk.

Niet-necrotiserende scleritis
Bij een patiënt met dit type scleritis is de visuele prognose meestal redelijk op voorwaarde dat hij geen andere oogcomplicaties zoals bijvoorbeeld uveïtis vertoont, want dan is de prognose voor het gezichtsvermogen slecht.

Scleritis posterior
Deze scleritisvorm hangt bij patiënten ouder dan vijftig jaar samen met een verhoogd risico op een systemische ziekte en het verslechteren van het gezichtsvermogen.

Complicaties scleritis

Cataract
Scleritis kan leiden tot de ontwikkeling van een cataract, waarbij de ooglens troebel wordt, wat het zicht beïnvloedt.

Dunnere sclera
De sclera kan dunner worden door de ontsteking, wat de sterkte en integriteit van het oogwand vermindert.

Verhoogde oogdruk (glaucoom)
Verhoogde oogdruk kan optreden, wat gemeten wordt via een tonometrie. Dit kan leiden tot glaucoom, een aandoening die de oogzenuw kan beschadigen.

Phtisis
Phtisis is een aandoening waarbij de oogbol atrofeert en zijn functie verliest. Dit kan een gevolg zijn van ernstige scleritis.

Hoornvliesproblemen
Problemen met het hoornvlies, zoals erosies of ulcera, kunnen optreden als complicatie van scleritis.

Ischemie van het voorste gedeelte van de oogbol
De ontsteking kan leiden tot verminderde bloedtoevoer naar het voorste gedeelte van de oogbol, wat kan resulteren in ischemie.

Netvliesloslating
Scleritis kan bijdragen aan een netvliesloslating, waarbij het netvlies loskomt van de onderliggende weefsels, wat kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen.

Snel beginnende refractieve veranderingen
Er kunnen snel beginnende veranderingen optreden in de breking van het licht door het oog, wat de visuele scherpte beïnvloedt.

Ulceratieve keratitis
Ulceratieve keratitis is een ontsteking en ulceratie van het hoornvlies, wat kan optreden als gevolg van scleritis.

Uveïtis
Uveïtis, of ontsteking van de uvea (de middelste laag van het oog), kan een complicatie zijn van scleritis.

Preventie oogaandoening

Er zijn geen duidelijk preventieve maatregelen. De patiënt dient regelmatig op controle te gaan om de progressie van de onderliggende ziekte te laten opvolgen. Verder dient de arts scleritis zo snel mogelijk te behandelen om het risico van gezichtsverlies te minimaliseren.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met scleritis

Scleritis is een ontsteking van de harde oogrok (sclera) die ernstige pijn en roodheid in de ogen kan veroorzaken. Deze aandoening kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen en in sommige gevallen ook tot langdurige complicaties. Het is van belang om met zorg om te gaan met deze aandoening en de juiste maatregelen te nemen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen.

Zorg voor een goede medische opvolging

Scleritis vereist een zorgvuldige opvolging door een arts, bij voorkeur een oogarts. Het is belangrijk om je regelmatig te laten controleren om te zorgen dat de ontsteking onder controle blijft en om complicaties te voorkomen. In sommige gevallen kan scleritis samenhangen met andere aandoeningen, zoals psychische stoornissen, mentale gezondheid, en het is essentieel om te zorgen voor een holistische benadering van je behandeling. Houd je aan de afspraken voor controle en bespreek met je arts of er veranderingen in je behandeling nodig zijn, bijvoorbeeld als er een risico is op een auto-immuunziekte. Gebruik voorgeschreven medicijnen zoals ontstekingsremmers en eventueel immunosuppressiva, zoals voorgeschreven door je arts.

Beperk blootstelling aan prikkels die de ogen kunnen irriteren

Scleritis kan je ogen extreem gevoelig maken voor prikkels zoals fel licht, rook of stof. Om de symptomen te verlichten, is het aan te raden om zonnebrillen met een hoog UV-beschermingsfilter te dragen als je naar buiten gaat. Vermijd omgevingen met veel luchtvervuiling of rook, aangezien dit de ontsteking kan verergeren. Zorg ervoor dat je omgeving goed geventileerd is, maar vermijd ook te veel droge lucht, wat kan bijdragen aan oogirritatie. Als je in een droge omgeving werkt, zoals in een kantoor met airconditioning, kan een luchtbevochtiger helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Het is ook raadzaam om regelmatig je ogen te rusten en niet te veel belasting te geven, bijvoorbeeld door een scherm te lang achter elkaar te bekijken.

Gebruik voorgeschreven oogdruppels en medicijnen

Oogdruppels kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Volg de instructies van je arts met betrekking tot het gebruik van medicijnen en oogdruppels. Soms wordt ook een orale medicatie voorgeschreven om de ontsteking systematisch te behandelen. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven therapieën volledig volgt en niet stopt zonder het advies van je arts, omdat scleritis kan verergeren als de behandeling niet op tijd wordt voortgezet. Houd ook rekening met mogelijke bijwerkingen van medicijnen en bespreek eventuele zorgen met je arts.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen. Een evenwichtig voedingspatroon, rijk aan antioxidanten en vitamine C, kan helpen bij het ondersteunen van je gezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en stress zoveel mogelijk vermindert. Ondersteuning van je mentale gezondheid, bijvoorbeeld door ontspanningstechnieken of therapie, kan ook bijdragen aan je algehele welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk, omdat dit helpt om ontstekingen te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen. Overleg altijd met je arts over de beste manieren om je gezondheid te ondersteunen tijdens het herstel.

Misvattingen rond scleritis

Scleritis is een ontsteking van het oogwit (sclera), een aandoening die ernstig kan zijn en vaak gepaard gaat met pijn. Er zijn veel misverstanden over scleritis, wat leidt tot vertragingen in de diagnose of onjuiste behandelingen. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende misvattingen besproken.

Scleritis is altijd het gevolg van een infectie

Een veelvoorkomende misvatting is dat scleritis altijd wordt veroorzaakt door een infectie. Hoewel een infectie inderdaad een mogelijke oorzaak kan zijn, komt scleritis vaak voor in de context van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Het immuunsysteem valt de sclera aan, wat leidt tot ontsteking. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat scleritis niet uitsluitend door een infectie wordt veroorzaakt.

Scleritis gaat altijd gepaard met zichtproblemen

Veel mensen denken dat scleritis altijd leidt tot zichtproblemen, maar dat is niet waar. Hoewel de aandoening kan leiden tot verminderd gezichtsvermogen, afhankelijk van de ernst en het gebied dat wordt aangetast, kan scleritis ook zonder significante visuele schade optreden. De pijn en ontsteking van de sclera kunnen een grote impact hebben, maar dit betekent niet automatisch dat het zicht verstoord is.

Scleritis is alleen pijnlijk als het ernstig is

Sommige mensen geloven dat scleritis alleen pijnlijk is wanneer het ernstig is, maar pijn kan optreden, zelfs bij mildere gevallen. Scleritis wordt vaak gekarakteriseerd door intense pijn die diep in het oog ligt en kan uitstralen naar andere delen van het gezicht, wat kan variëren van mild tot zeer ernstig. De ernst van de pijn is niet altijd indicatief voor de ernst van de aandoening.

Scleritis is te behandelen met enkel oogdruppels

Een andere misvatting is dat scleritis eenvoudig te behandelen is met oogdruppels. Hoewel oogdruppels nuttig kunnen zijn om sommige symptomen, zoals droge ogen, te verlichten, is de behandeling van scleritis meestal veel complexer. Het vereist vaak systemische medicatie, zoals ontstekingsremmers of immunosuppressiva, om de onderliggende ontsteking te behandelen. In ernstige gevallen kan medicatie zoals corticosteroïden nodig zijn.

Scleritis komt alleen voor bij ouderen

Er wordt vaak gedacht dat scleritis alleen voorkomt bij ouderen, maar dat is niet het geval. De aandoening kan op elke leeftijd optreden, hoewel het vaker wordt gezien bij volwassenen, vooral diegenen met een geschiedenis van auto-immuunziekten. Het is belangrijk om te weten dat scleritis niet exclusief een ziekte is voor oudere mensen, en het kan zelfs bij jonge volwassenen voorkomen.

Scleritis veroorzaakt altijd koorts

Scleritis kan gepaard gaan met koorts, maar dit is niet altijd het geval. De symptomen van scleritis zijn vaak beperkt tot pijn, roodheid en ontsteking van het oog, zonder dat koorts optreedt. In sommige gevallen kan koorts wel voorkomen, vooral wanneer de aandoening wordt veroorzaakt door een infectie of een systemische auto-immuunziekte. Het is dus niet juist om te veronderstellen dat koorts altijd aanwezig is bij scleritis.

Scleritis heeft altijd een lange hersteltijd

Een andere misvatting is dat scleritis altijd langdurig is en lange tijd nodig heeft om te genezen. In werkelijkheid kan de hersteltijd sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak en de behandeling. Veel gevallen van scleritis herstellen goed met de juiste medicatie en tijdige behandeling. Bij vroege detectie en adequaat gebruik van medicatie kan de genezing sneller plaatsvinden, hoewel sommige gevallen mogelijk langduriger zijn.

Lees verder

© 2015 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij artritis (gewrichtsontsteking)Oogproblemen bij artritis (gewrichtsontsteking)Artritis, of gewrichtsontsteking, kan verschillende vormen aannemen en kan in sommige gevallen ook de ogen aantasten. De…
Fundus albipunctatus: Nachtblindheid en vlekken in netvliesFundus albipunctatus: Nachtblindheid en vlekken in netvliesFundus albipunctatus is een zeldzame erfelijke oogaandoening waarbij het netvlies is aangetast. Nachtblindheid is een ve…
Sclerale knik: Operatie bij netvliesloslating in het oogSclerale knik: Operatie bij netvliesloslating in het oogEen sclerale knik is een vorm van oogchirurgie die wordt toegepast bij netvliesloslating. Bij deze aandoening komt het n…
Aandoening: AfasieAandoening: AfasieMensen met de aandoening Afasie kunnen niet meer normaal praten, schrijven en lezen en vinden het heel moeilijk om ander…

Pijn in vinger of pijnlijke vingers: oorzaken van vingerpijnPijn in vinger of pijnlijke vingers: oorzaken van vingerpijnPijn in de vinger kan ervaren worden als een kloppende, stekende, krampende, tintelende of zeurende pijn. Je kunt pijn h…
Warme branderige plas: waarom voelt mijn urine vreemd aan?Warme branderige plas: waarom voelt mijn urine vreemd aan?Normale plas is doorzichtig tot geelachtig van kleur en is 37 graden. Door toedoen van ziekten of aandoeningen kan de ur…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/1228324-overview#showall
  • http://nl.healthline.com/health/scleritis#Behandeling7
  • http://patient.info/doctor/scleritis-and-episcleritis
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/episcleritis_scleritis_infectie/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scleritis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.