Warme branderige plas: waarom voelt mijn urine vreemd aan?

Warme branderige plas: waarom voelt mijn urine vreemd aan? Normale plas is doorzichtig tot geelachtig van kleur en is 37 graden. Door toedoen van ziekten of aandoeningen kan de urine warmer dan normaal aanvoelen of juist een branderig pijnlijk gevoel geven. Aanvullend kan het zijn dat de pH-waarde van de urine is aangetast, waardoor ook omringende huid wordt beroerd. Wat zijn de voornaamste redenen waarom een branderige plas ontstaat en wat kan er zoal tegen worden gedaan?

Warme branderige plas, urine


Lichaamstemperatuur

Urine wordt in de blaas bewaard en dat ligt in het inwendige van de mens. Omdat het lichaam standaard 37 graden is, zal ook de plas die temperatuur hebben. Heeft men iets onder de leden, dan treedt het afweersysteem op. Het virus of bacterie wordt door het immuunsysteem aangevallen, waarbij ook de temperatuur toeneemt. Het kan koortsachtige klachten geven of een griepje veroorzaken. De verhoogde temperatuur wordt eveneens aan de urine doorgegeven, waarbij de plas warmer dan normaal is. Wat zijn zoal de andere redenen, waarom men een verhoogde temperatuur van de plas of een branderig gevoel heeft?

pH-waarde urine

Een veel voorkomende omstandigheid is dat de pH-waarde van de plas is veranderd. Het kan basisch worden, waardoor bacteriën kunnen gaan woekeren. De pH-waarde kan ook dalen, waardoor weefsels in- en uitwendig structureel worden aangetast. Het leidt tot een schraal gevoel, verschilfering, branderig gevoel en soms een hogere temperatuur. Hoe kan alcoholmisbruik of suikerziekte hieraan ten grondslag liggen?

Invloed van alcohol

De lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door de hoeveelheid alcohol dat we dagelijks innemen. Een glas per dag is gezond, echter enkele flessen per dag is schadelijk. De lever moet overuren draaien en is overactief. Hierdoor zal de temperatuur van het lichaam stijgen, waardoor ook de urine qua temperatuur toeneemt. Drink men veel alcohol dan zal de pH-waarde van de urine veranderen. Het wordt meer zurig en dat kan men ook ruiken. Alcohol wordt namelijk in acetaldehyde omgezet en vervolgens in azijnzuur. Drinkt men dagelijks veel alcohol, dan heeft men overmatig veel azijnzuur in het lichaam. Stop of minder met drinken is het devies.

Suikerziekte en branderige plas

Diabetes (type 1 en 2) kunnen aanleiding zijn voor een veranderende pH-waarde van de urine. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan, waardoor teveel suiker (glucose) in het bloed achterblijft. Het moet op een andere manier worden afgevoerd en verlaat suiker het lichaam via de plas. Er is dan sprake van een tekort aan glucose vetzuurverbranding, resulterend in een dalende pH-waarde. Meest typerende hierbij is dat de urine zurig is, waarnaast het geslachtsdeel rode vlekjes heeft en kan verschilferen (balanitis). Men moet op gezette tijdstippen insuline spuiten, waarnaast balanitis met anti-schimmel zalf kan worden behandeld.

Ontsteking of gruis

Naast een veranderde pH-waarde kan het ook door een ontsteking of gruis komen. Zodra je moet plassen, spannen de blaasspieren aan en verlaat de vloeistof het lichaam via de urineleider. Het kan voorkomen dat het plassen zelf een schraal, branderig of snijdend gevoel geeft. Het urineren verloopt dus moeilijk, waarbij het er soms druppelsgewijs uitkomt. Het gaat daarbij meestal om een tweetal redenen. Enerzijds kan het blaasontsteking zijn. Dit komt meestal bij de vrouw voor, waarbij het een vervelende onderbuikpijn geeft. Bij de man komt het minder frequent voor, echter als het voorkomt dan geeft het een snijdend gevoel tijdens het plassen. Let wel een ontsteking kan eveneens worden veroorzaakt door een toename van de zuurtegraad. Het moet worden behandeld met een antibioticakuur. Anderzijds kan het gaan om gruis of steentjes in de urine. Indien deze steentjes een te groot formaat krijgen, past het amper door de urineleider. Weefsel wordt daarbij als het ware snijdend beroerd en geeft een zeer pijnlijk gevoel. Let wel gruis in de plas kan ook door afvalstof-opbouw in het lichaam komen.

Overige

Naast voorgaande redenen kan men het ook krijgen naar aanleiding van onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het kan namelijk zijn dat onverhoopt de slijmvliezen zijn aangetast door een SOA, waardoor problemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld tot verklevingen leiden. Twijfel je over jouw toestand doe dan een check bij de G.G.D. of jouw huisarts om zo verdere problemen te voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wel of geen blaasontstekingWel of geen blaasontstekingBlaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, komt vaak voor. Ongeveer één op de vijftig mensen hebben er in meer o…

Episcleritis: Oogontsteking tussen bindvlies en scleraEpiscleritis: Oogontsteking tussen bindvlies en scleraEpiscleritis is een veel voorkomende en meestal goedaardige oogaandoening zonder bekende oorzaak waarbij de episclera on…
Staaroperaties: Kunstlens vervangt vertroebelde lensStaaroperaties: Kunstlens vervangt vertroebelde lensDe enige manier om cataract te verwijderen, is via een chirurgische ingreep. Deze operatie werkt goed en helpt mensen be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tome213, Rgbstock
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 2 augustus 2015:
  • http://www.dokter.nl/forum/nieren-blaas-urine/128589-warme-urine
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Balanitis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.