Homeopathie voor je baby

Van nature heeft elke moeder een instinct waarop zij mag vertrouwen als het gaat om de kinderen. Dit moedergevoel houdt je als moeder alert wanneer je kind iets mankeert. Wanneer je denkt dat het nodig is, zeker bij twijfel, raadpleeg je de arts. Er zijn ook alternatieven, zoals homeopathie, waarmee je kwaaltjes kunt verhelpen. Dit artikel beschrijft het hoe en wat van homeopathie met betrekking tot je kinderen. Mocht je meer vragen hebben omtrent homeopathie, raadpleeg dan alsnog je arts.

Homeopathie, hoe werkt dat?

Bij homeopathie gaat men ervan uit dat de stof die de ziekteverschijnselen veroorzaakt, ook gebruikt kan worden om de kwaal te genezen. Een homeopathisch geneesmiddel bestaat uit verdunde werkzame stoffen die stap voor stap meermaals zijn verdund. De homeopathische bereiding die uit dit proces ontstaat noemt men een potentie. En met deze potentie zou het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam moeten worden geprikkeld om actief te worden en de strijd aan te gaan met de ziektemaker in het lichaam.

Homeopathie, werkt dat tegen kwalen?

Bij veel van de voorkomende kinderkwalen kan je ervoor kiezen om homeopathische middelen te gebruiken. Denk aan een verkoudheid, krampen in de darmen, onrustigheid, oorpijn, huiduitslag, het krijgen van tandjes, diarree, rode billen, verstopping, misselijkheid, een verminderde weerstand, griep of koorts.

Let wel, informeer goed naar welk middel het beste werkt tegen welke kwaal. In de apotheek of drogisterij helpen ze je graag daarmee. Indien een kwaal (langdurig) aanhoudt, of dezelfde kwaal komt steeds weer terug, dan is het raadzaam toch even naar de huisarts te gaan. Ook bij hoge koorts dien je niet te lang te wachten met het inschakelen van de arts.

Homeopathie, is dat voor iedereen?

Ja, maar er zijn verschillende middelen voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo zijn er middelen voor kleine baby's, voor kinderen en volwassenen. Het is met name de dosering waar je op moet letten. Zeker bij oudere kinderen; die kunnen niet zomaar dezelfde dosering als volwassen tot zich nemen. Net als bij geneesmiddelen, dien je altijd eerst de bijsluiter te lezen. Hierin staat vermeld welke dosering van toepassing is voor welke leeftijdscategorie.

Homeopathie, hoe neem je middelen tot je?

Er zijn twee soorten: vloeibaar en in een pilletje. De vloeibare homeopathische middelen neem je met een lepel tot je of geef je zo aan je kind. De pilletjes zijn altijd lastiger, zeker bij kinderen. Alleen al bij het aangezicht breekt veelal paniek uit. Geen zorgen, de pilletjes vallen heel snel uit elkaar als ze nat worden. Maar het kan ook geen kwaad het pilletje fijn te malen en met een beetje water te mensen tot een papje. En de smaak, die valt echt wel mee hoor!

Er zijn ook mensen die de homeopathische middeltjes door het eten of drinken mengen, en het zo aan de kinderen geven. Dat lijkt slim want zo verstop je het en komt het toch bij het kind binnen. Toch is het niet verstandig te doen. Want homeopathische middelen worden opgenomen door het mondslijmvlies en komt zo in het menselijk lichaam. Dat gaat verloren als je het toedient middels het mixen in eten of drinken. Bij voorkeur geef je jouw kind de middelen ruim voor de maaltijd(en).

Er is bijna voor elk (kinder-)kwaaltje wel een homeopathisch middel. Als je kind last heeft van meerdere dingen, die je allemaal wilt bestrijden met homeopathische middelen, dan dien je rekening te houden met het volgende: geef niet meer dan 3 middelen tegelijkertijd.

Het kan echt geen kwaad om meerdere homeopathische middelen tegelijkertijd toe te dienen. Dat heeft met de zeer kleine hoeveelheid werkzame stoffen in de middelen te maken. Maar houd je dus aan de regel: niet meer dan 3! Houdt bij het toedienen van meerdere middelen tegelijkertijd, wel rekening met de kans op verminderde werking per middel. Daarom wordt je geadviseerd om meerdere middelen toch verspreid te geven.

Homeopaat

Homeopathische middelen tegen veel (kinder-)kwaaltjes zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Zo kun je zelf voor je kind of kinderen zorgen en thuis kwaaltjes bestrijden. De Homeopaat is iemand die daarentegen naar de gehele gezondheid van je kind kijkt. De Homeopaat probeert een goed beeld te krijgen van de omgeving en de ritmes van het kind: hoe eet hij? hoe slaapt hij? Wat voor karakter heeft hij? Ieder mens is een individu en dat is voor je kind dus niet anders. Daarom onderzoekt de Homeopaat dit allemaal grondig. De Homeopaat probeert zo te ontdekken wat hét homeopathisch middel is voor jouw unieke persoon: je kind. En zo kunnen dus twee kinderen met dezelfde kwaal, toch verschillende middelen worden voorgeschreven.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie en fytotherapie zijn beide gebaseerd op het gebruik van planten voor genezing. Een belangrijk deel van de We…
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Homeopathie als pseudowetenschapHomeopathie is een geneeswijze welke gebruik maakt van natuurlijke producten om het lichaam zichzelf te laten genezen. H…
Homeopathie voor beginnersHomeopathie voor beginnersHomeopathie bestaat al ruim twee eeuwen, maar het is pas recent dat het aanvaard wordt als volwaardige tweede geneeskund…

De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, Christiane BeerlandtSteeds meer wordt er aandacht besteed aan de invloed van emoties bij ziekte. In de alternatieve geneeskunde houdt men er…
Allergieën en overgevoeligheid uitschakelenAllergieën en overgevoeligheid uitschakelenEr zijn allerlei manieren om allergieën en overgevoeligheden aan te pakken, maar er komen ook nieuwe technieken bij. NAE…
Bronnen en referenties
  • Homeophatie.nl
  • Avogel.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.