Kleding met speciale functie of uitstraling

Kleding met speciale functie of uitstraling Kleding bestaat in allerlei soorten en maten. De soorten zijn onder meer afhankelijk van een bepaalde cultuur, beroep of activiteit. Kleding heeft voor een aantal beroepen vooral een beschermende functie terwijl het bij andere beroepen meer om de uitstraling gaat. Ook beïnvloedt de mode de soort kleding waardoor deze steeds aan verandering onderhevig is. Een voorbeeld van een verandering is het voorheen voornamelijk dragen van rokken door vrouwen terwijl tegenwoordig de broeken bij de dames de overhand hebben.

Soorten functies van kleding

Met als hoofduitgangspunt het beschermen van de mens tegen weersinvloeden heeft kleding nog diverse andere functies. Kleding dient bijvoorbeeld ook voor bescherming tijdens het werk. Maar ook wordt kleding vaak gedragen om een bepaalde groep mensen te kunnen herkennen die dan allemaal dezelfde kleding (in hun eigen maat) dragen.

Werkkleding ter bescherming of voor herkenning

Werkkleding is meestal zodanig van vorm en stof dat hij een beschermende werking heeft voor het beroep dat er in wordt uitgeoefend. Daarom zijn de gebruikte stoffen in de regel zeer slijtvast en waar nodig ook waterafstotend of beschermend tegen gevaarlijke stoffen. Dikwijls bevinden zich ook extra opbergzakken in de werkkleding voor gereedschappen of instrumenten. Maar werkkleding kan ook gedragen worden louter vanwege een eenvormige uitstraling en zeer modieus zijn zoals de kleding van stewardessen of winkelpersoneel.

Witte pakken bij de Bijlmerramp

Een speciaal soort beschermende kleding heeft jarenlang voor allerlei speculaties gezorgd namelijk de witte pakken van de mannen bij de Bijlmerramp die in 1992 plaatsvond. Na jaren heeft de Rijksrecherche geconcludeerd dat de mannen in de witte pakken gezondheidsmedewerkers waren van de GG&GD. Ook werd door de gemeente Amsterdam verklaard dat medewerkers van de gemeentelijke Dienst Milieu en Bouwtoezicht metingen hebben verricht waarbij ze gekleed waren in witte pakken. Tegenwoordig worden witte pakken gedragen ter bescherming bij het verwijderen van asbest wat onder strenge milieuregels moet gebeuren.

Uniformen met bestukking voor speciale uitstraling

Een uniform is een soort werkkleding met als hoofddoel dat de drager of draagster herkenbaar is als lid van een organisatie en daardoor makkelijk aanspreekbaar is in een bepaalde functie. Een uniform wordt ook wel tenue genoemd en onderscheidt zich van eenvormige kleding van bijvoorbeeld stewardessen of winkelbedienden doordat een uniform een speciaal ontwerp heeft met typische kenmerken. Uniformen onderscheiden zich ook van eenvormige kleding door versierselen en specifieke onderdelen. Die zogenaamde bestukking wordt zodanig gemaakt dat ze makkelijk vervangbaar is. Overigens wordt eenvormige kleding ook wel als uniform aangeduid.

Rechten en hiërarchie

De herkenbaarheid van personen die een uniform dragen is ook belangrijk omdat zij dikwijls bepaalde rechten hebben zoals een politieman die gerechtigd is om bijvoorbeeld verkeersaanwijzingen te geven waar het publiek zich aan moet houden. Door uniformen kan soms ook de hiërarchie binnen een organisatie worden herkend. Hogere functies onderscheiden zich op zijn minst door waardigheidstekens op de schouderpartijen.

Uniformen en overheidsorganisaties

Uniformen behoren bij een bepaalde organisatie waarbij het in de regel niet is toegestaan het uniform in de vrije tijd te dragen. Tot de organisaties, waarbij het dragen van een uniform gebruikelijk is, behoren onder meer overheidsorganisaties met als bekendsten brandweer, politie en krijgsmacht. Bij een uniform hoort ook vaak een speciaal hoofddeksel zoals een pet, baret of hoed. Ook horen bij sommige uniformen bepaalde wapens als een sabel, wat vooral het geval is bij uniformen met een traditionele uitstraling, waarbij soms ook nog wel steken worden gedragen in plaats van petten of baretten.

Allerlei overige uniformdragers

Andere organisaties waarbij het gebruikelijk is om uniformen te dragen zijn bijvoorbeeld bewakingsdiensten en spoorwegen. Ook worden uniformen gedragen door winkelpersoneel van grote bedrijven, luchtvaartpersoneel, scheepvaartpersoneel, ziekenhuispersoneel en leden van een orkest zoals harmonie en fanfare. In sommige landen komt het voor dat leerlingen van een school verplicht zijn uniformen te dragen.

Pauselijke Zwitserse Garde

Een bijzonder soort uniform wordt gedragen door De Pauselijke Zwitserse Garde. Het uniform bestaat uit stroken in de kleuren blauw, rood en geel en is ontworpen door de commandant Jules Repond tussen 1910 en 1921. Repond haalde zijn inspiratie voor het ontwerp uit fresco’s van kunstschilder Rafaël. Dit uniform heeft een bijzondere ceremoniële uitstraling maar in het dagelijkse leven draagt de Zwitserse Garde ook wel een blauw uniform.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mode: verschillende kleren met verschillende doelenMode: verschillende kleren met verschillende doelenDe eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt, die bescherming gaven tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons n…
Werkkleding voor de zomerWerkkleding voor de zomerAls het een warme zomerdag is, lig je natuurlijk graag op het strand. Helaas kun je niet altijd naar het strand toe, wan…
Veiligheidskleding: eisen veiligheidskledingVeiligheidskleding: eisen veiligheidskledingBedrijfskleding is er in alle soorten en maten. In veel gevallen brengen de werkzaamheden dermate hoge risico's met zich…
De Sims 3 – BrandweermanDe Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…

Voorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningVoorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningKoolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging) komt minder dan vroeger voor. Toch belanden jaarlijks 200 personen via spoede…
De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niller56, Pixabay
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.