Verantwoord zonnen onder de zonnebank

Verantwoord zonnen onder de zonnebank De zonnebank is en blijft een populair apparaat, want we associëren de gekleurde huid met gezondheid en ontspannen zijn (bijvoorbeeld het gevoel als je net terug bent van vakantie). Bovendien geeft het zeker bij lichte haarkleuren vaak iets meer diepte in het gezicht. De vraag is alleen of al die voordelen opwegen tegen de nadelen die aan het zonnen onder de zonnebank zitten. Je huid wordt immers snel een stuk ouder, mensen slaan soms door en kleuren veel te sterk met als gevolg een zeer onnatuurlijke look én last but nog least, je hebt een verhoogde kans op huidkanker. Als je dus al gaat zonnen onder de zonnebank … doe het dan in ieder geval verantwoord. Het sluit niets uit, maar helpt altijd.

Smeren

De zon is heerlijk en eerlijk, de echte zon is net zo slecht als de zonnebank als je uren gaat “bakken” of op een andere manier onbeschermd in de zon aanwezig bent. Ook in de zon moet je je dus goed én regelmatig insmeren om je huid op enige manier te beschermen tegen de kwalijke UV-straling. Let wel goed op, want onder de zonnebank heb je een ander soort beschermer nodig dan in de echte zon.

Behalve een andere beschermer gaat het ook om de factor die je neemt. Iedere huid is weer anders en je kunt dus niet alles met elkaar vergelijken. Wel is het zo dat een UV-filter boven een bepaald niveau geen toegevoegde waarde meer heeft. Je moet dan denken aan UV-filters boven de 30. Natuurlijk zit er wel een verschil in, maar dit is zo minimaal dat het nagenoeg te verwaarlozen is. Je kunt beter kijken naar het filter in combinatie met het percentage van het filter wat gebruikt wordt. Een goed UV-B en UV-A filter is Zinkoxide, maar dan wel vanaf 5%.

Verantwoord aan de slag

Behalve dat je met de juiste producten moet smeren, wat iedereen nog wel weet, is het ook belangrijk dat je verantwoord onder de zonnebank gaat. Benk hier bij aan:
  • De duur dat je onder de zonnebank gaat. Als je begint, bouw het dan voorzichtig op.
  • De frequentie dat je onder de zonnebank gaat.
  • Constateer je wel eens vlekjes of heb je meer vlekjes sinds het zonnen?
  • Als je een “versneller” gebruikt, neem er dan een die gecombineerd wordt met een goed UV-filter.
  • Denk ook aan de “aftersun” en smeer je huid na het zonnen – en eventueel douchen – goed in met een hydraterende en verkoelende crème. Daar knapt je huid direct van op.

Wat past bij je?

Zoals eerder gezegd slaan mensen nog wel eens door als ze eenmaal het bruin van de zonnebank ervaren hebben. Je raakt als mens snel gewend aan een bepaalde kleur van je huid en dan is de kans aanwezig dat je gestimuleerd wordt om nog vaker of langer te zonnen, omdat je zelf je “gezonde kleurtje” niet meer ziet. Het gevolg is dat wel eens dat je doorschiet in het bruiningsproces en de kleur onnatuurlijk wordt, niet meer bij je als mens past en dit bijvoorbeeld in combinatie met je haarkleur. Zoals een klein beetje kleur, sommige mensen noemen het “het wit wat er vanaf moet”, juist diepte in je gezicht brengt, kan teveel kleur dit weer teniet doen.

Daarnaast kan de zonnebank sowieso een onnatuurlijke uitwerking qua kleur hebben en het natuurlijke bruin, krijgt dan een gelige ondertoon. Dit heeft met je eigen basiskleur te maken, maar wordt pas zichtbaar als je naar een diepe kleuring toe gaat.

Kijk naar het (uiterlijke) totaalplaatje

Als je dus besloten hebt dat je onder de zonnebank gaat én dat je het verantwoord doet, bekijk dan ook wat je wilt bereiken en waar de je grens trekt. Wat moet het eindresultaat zijn en overleg dit bij een goed zonnesalon. Zij kunnen je adviseren in welke frequentie, de duur, maar ook welk type zonnebank het beste voor je is. Ergoline is bijvoorbeeld een bekend merk van de betere salons.

Tot slot

De zonnebank kan net dat verschil maken. Enerzijds omdat het even heerlijk ontspannen onder de kunstzon liggen is en anderzijds, omdat je er met een lekker kleurtje vandaan kunt komen. Maar als je het doet … doe het verantwoord en met beleid. Goed voor nu en goed voor de toekomst!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…
De voordelen van de zonnebankIn de media hoor je vaak alleen maar negatieve verhalen over de zonnebank: het is slecht voor je huid, zorgt voor vroegt…
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…

Omgaan met een narcistOmgaan met een narcistSpreek iemand met een Narcistische persoonlijkheidsstoornis niet tegen, want zijn of haar wraak zal zuur zijn. Hoewel er…
Wandelen in het donkerWandelen in het donkerDat wandelen goed voor de mens is, weten we wel. Wandelen is goed voor het lichaam én de geest, want je kunt je hoofd zo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.