Lichamelijke klachten met een emotionele oorzaak

Lichamelijke klachten met een emotionele oorzaak Als je ziek bent ga je in bed liggen tot het over is, als het ernstiger is ga je naar de dokter. Je kunt je beter voelen door bedrust en/of door medicijnen, maar soms zijn er andere maatregelen nodig. Onderzoeken in het ziekenhuis of zelfs een operatie. De oorzaak van de ziekte wordt achterhaald en als het mogelijk is, behandeld. Maar de oorzaak achter de ziekte ligt meer in jezelf dan je ooit hebt kunnen vermoeden.

Hippocrates

Hippocates wordt beschouwd als de grondlegger van de geneeskunst. Nog steeds moeten artsen de ‘Eed van Hippocrates’ afleggen, wanneer zij afstuderen. Hieruit blijkt wel dat hij een zeer wijze man was. Hij heeft dan ook een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan.

 • ‘Van een wijs man moet men verwachten dat hij gezondheid als de grootste van ’s mensen zegeningen beschouwt, en hij zou moeten leren hoe hij door zijn eigen gedachten te gebruiken toch lering kan trekken uit zijn ziekten.’
 • ‘Natuurlijke krachten binnenin ons zijn de ware genezers van ziekte’.
 • ‘Ieder mens is uniek en het is de mens, niet de ziekte, die aangepakt dient te worden’.
 • ‘Het is belangrijker om te weten wat voor mens een ziekte heeft dan om te weten wat voor ziekte een mens heeft’.

Vanuit dit oogpunt kunnen we aan de slag met onze ziektes, aandoeningen, botbreuken en andere lichamelijke ongemakken.

Het ego

Iedereen heeft een ego, het ego is het ‘ik’ in jouw eigen verhaal. Het ego ontstaat door onszelf, wij maken ons eigen ego. Het ego moet niet verward worden met onze ‘essentie’ of wel, dat wat we werkelijk zijn. Het is meer ons ‘ik’ die we zelf hebben gecreëerd. In de loop der jaren spelen we allemaal vele rollen in ons leven. Vaak houden we onszelf voor dat wij deze rollen zijn, maar niets is minder waar. We willen aardig gevonden worden, dus waaien we met wat winden mee. We willen competent gevonden worden, dus doen we net of we alles weten. Het ego is dus eigenlijk niet meer dan een ‘ik’ die je zelf gemaakt hebt. Een ‘ik’ die je verzonnen hebt. Alle gebeurtenissen in je leven zorgen voor jouw kijk op de wereld. De manier waarop jij naar de wereld kijkt vormt jouw ego. Het ego wil altijd een oorzaak buiten zichzelf vinden, voor alles wat niet deugd. Daardoor kunnen we lichamelijke ongemakken niet apart zien van oorzaken die van buitenaf komen. Bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt en je breekt een arm of been, is het voor je ego niet mogelijk om een andere oorzaak te verzinnen dan een fysieke.

Jij en je lichaam zijn één

Je kunt je fysieke lichaam niet apart zien van het emotionele en het mentale, het zijn geen drie aparte dingen, dit ben jij. Dus als je ziek wordt of een ongeluk krijgt is de oorzaak in jezelf te vinden. Laat je daarom niet beïnvloeden door je ego, want die zal altijd een oorzaak van buitenaf willen aanwijzen voor je ongemakken. Er zijn altijd onderliggende oorzaken voor al je ziektes, aandoeningen en andere lichamelijke ongemakken. Het ego, wil liever niet dat je dit weet, want dan zul je zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor al je ongemakken. Het ego wil van al die onderliggende oorzaken niets weten. Want dat betekent dat je ego de controle niet kan behouden. Bedenkt dat jouw ego iets is wat je zelf hebt gecreëerd en niet iets dat je echt bent. Daarom kan jouw ego nooit weten wat je echt nodig hebt.

Zelf doen of naar de dokter?

Artsen zijn er niet voor niets en zelfs als je de onderliggende oorzaak voor je ziektes, aandoeningen of andere lichamelijke ongemakken hebt ontdekt, dan nog wordt je aangeraden om een bezoek te brengen aan je arts. De arts kan je helpen met de symptomen terwijl je zelf aan de slag gaat met de onderliggende oorzaken. Artsen staan tegenwoordig gelukkig meer open voor de gedachten dat we niet alleen maar lichamen zijn. We zijn meer dan alleen een lichaam, we zijn complexe wezens met een emotioneel, mentaal en fysiek lichaam.

Het boek van Lise Bourbeau

Lise Bourbeau is een vrouw die meer dan twintig jaar onderzoek en nieuwe ontwikkelingen heeft gedaan op het gebied van de metafysica. Zij heeft een boek geschreven over haar bevindingen en ervaringen. Vele vragen worden hierin uitgelegd. Vragen als:
 • Wat is de metafysische verklaring voor een aangeboren ziekte of afwijking?
 • Hoe wordt een erfelijke of genetische kwaal metafysisch uitgelegd?
 • Wat is de metafysische verklaring voor een epidemie?
 • Hoe komt het dat de meeste ziekten opkomen op middelbare leeftijd?
 • Is het mogelijk beter te worden zonder inzicht in de onderliggende metafysische oorzaak van iemands klachten?
 • Wat zijn de factoren die bepalen of een ziekte zich zal openbaren als iets simpels of als iets ernstigs?
 • Hoe kunnen we ontstekingsziekte uitleggen in Metafysische termen?

Daarnaast staan er meer dan vijfhonderd klachten en ziektes, op alfabetische volgorde in het boek, die stuk voor stuk in vier aspecten worden onderverdeeld:
 • Lichamelijke aspecten
 • Emotionele aspecten
 • Psychische aspecten
 • Spirituele aspecten

Bij lichamelijke aspecten staat beschreven wat het voor ziekte of aandoening is en de lichamelijke oorzaak ervan. Bij emotionele aspecten staat beschreven wat de onderliggende emotionele oorzaken zijn. Bij psychische aspecten staat beschreven hoe je er in psychisch opzicht iets aan kan doen. Bij spirituele aspecten staat hoe je uit kunt zoeken wat jou ervan weerhoud om aan bepaalde belangrijke behoeften van jezelf tegemoet te komen.

Tot slot

De titel van het boek zegt het allemaal al: ‘Je lichaam zegt: Hou van jezelf!’ In deze hectische eeuw, waar we van alles moeten en willen. Waarin we het altijd druk hebben en bijna nooit tijd voor onszelf, kan het niet uitblijven dat de lichamelijke klachten vele malen heftiger worden. Neem eens de rust om aan jezelf te denken, aan jezelf denken is niet per definitie egoïstisch. Een beetje meer egoïsme ten behoeve van jezelf is trouwens helemaal niet slecht, zolang je er een ander geen kwaad mee doet. Mijn ervaring met het boek heeft me doen besluiten erover te schrijven. Omdat het mij zo goed heeft geholpen meer te weten te komen over mezelf en mijn lichamelijke ongemakken, vond ik dat ik het moest delen.
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over het boek?
 • Lise Bourbeau
 • Je lichaam zegt: Hou van jezelf!
 • Uitgegeven door Panta Rhei
 • ISBN 978.90.8840.032.2
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Rugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingRugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingDe ziekte van Bechterew is een aandoening aan de wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Lees meer over de oorzaak, symptom…
De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, Christiane BeerlandtSteeds meer wordt er aandacht besteed aan de invloed van emoties bij ziekte. In de alternatieve geneeskunde houdt men er…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…

Vermoeidheid als probleemVeel Nederlanders klagen over vermoeidheid. Nu is moe-zijn natuurlijk geen vreemd verschijnsel. Maar als iemand voortdur…
nieuws uitgelichtToename huidkanker - mede door onverantwoord zonnenDe meest voorkomende soorten kanker zijn: borstkanker, darmkanker, huidkanker, longkanker, prostaatkanker. Opvallend is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • Je lichaam zegt: Hou van jezelf!
 • ISBN 978.90.8840.032.2
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.