Burnout: behandeling van symptomen
Mensen met Burn-out verschijnselen kunnen dit aan de hand van de eerste signalen eenvoudig herkennen en bij het tijdig signaleren erger voorkomen! Bij vaststelling van een opkomende burnout is het verstandig u therapeutisch te laten begeleiden. Lees verder hoe u de Burn-out symptomen bij uzelf kunt opsporen.
Wat is een Burn-out?
Een burn out is het gevoel opgebrand te zijn, waardoor er geen energie en motivatie meer aanwezig is om de bezigheden in het werk goed uit te voeren. In de eerste plaats ervaart men een gevoel van uitputting, daarnaast ontstaat er cynisme, waardoor er afstand ontstaat met de mensen waarmee wordt samengewerkt. Vervolgens is er het gevoel dat er minder wordt gepresteerd dan voorheen en het zelfvertrouwen hierdoor wordt verminderd.
Burn out symptomen
Weekendhoofdpijn:
Als je van maandag tot en met vrijdag veel spanning, stress tijdens het werk hebt ervaren, is de kans aanwezig dat je na verloop van tijd als tegenreactie op zaterdag bij het wakker worden, met hoofdpijn opstaat.
Overgevoelig voor geluid:
Dit openbaart zich vooral na de werkdag, in de thuissituatie. Eigenlijk heeft je lichaam en geest na zo'n inspannende werkdag behoefte aan rust. Als je dan thuis komt en de kinderen slaan bijvoorbeeld met deuren, zetten de televisie hard aan en willen op allerlei manieren aandacht van je, word je prikkelbaar voor deze signalen en je raakt snel geïrriteerd.
Vermoeidheid achter de ogen:
Al naar huis rijdend voel je je ogen branden. Thuis kijk je in de spiegel en je ziet wallen onder je ogen. Gaan mijn ogen achteruit? Moet ik een bril? Misschien wel ja, maar realiseer je dat langdurige stress deze vermoeidheid veroorzaakt.
Geen energie meer na je werk:
Op de bank, naar de televisie starend, met de toch al vermoeide ogen. Want er is geen energie meer over om bijvoorbeeld een sport te beoefenen, met de kinderen te spelen of lekker te wandelen.
Gevoelig voor verslaving:
Stoom afblazen noemen we dat. Maar dan met drank en / of sigaretten. Ook de vreetbuien 's avonds na het eten behoren tot deze catagorie.
De burn out symptomen behandelen
Sta wat meer verwachtingsloos in het leven:
Als je veel verwachtingen hebt, bijvoorbeeld je verwacht dat wat je in je werk stopt,ook weer terug krijgt, zal je terleurgesteld worden, want verwachtingen worden vaak niet ingelost. De teleurstelling zorgt voor spanning en vermindering van zelfvertrouwen. Verminder dus de spanning door minder verwachtingen te koesteren. Voorkom de burn-out!
Geniet van het werk:
'Doe ik wat ik wil, of sta ik stil'? Vraag je dit regelmatig af; en doe vooral je werk omdat je het leuk vindt, omdat je leuke collega's hebt en omdat je het salaris nodig hebt. Als je niet meer geniet van je werk wordt het echt tijd om uit te kijken naar een andere baan! Zo voorkom je een burn out!
Blaas regelmatig stoom af:
Zorg voor ontspannende momenten tijdens het werk door: bespreek je inspanningen met collega's, zij komen vaak met bruikbare tips. Als je veel zittend werk verricht, maak dan om de paar uur een korte wandeling en adem daarbij diep in en uit. Dit zorgt voor een goede bloeddoorstroming en dus voor meer balans. Dit vermindert de kans op een burn out en voorkomt vermoeidheid. Ook kunnen
ontspanningsoefeningen tijdens werktijd helpen.
Voorkomen erger, vraag professionele hulp
Probeer bij jezelf de symptomen tijdig te signaleren, zodat je nog op tijd bent! Realiseer je dat bij het ontkennen van deze signalen een Burn-out riskeert, waardoor je een lange tijd uit de running bent! Een burn out is een serieuze aandoening die in veel gevallen permanente schade veroorzaakt. Laat het niet zover komen!
En als het dan toch zover komt: schroom niet direct professionele hulp in te schakelen, zoals een RET-therapeut en begin weer met werken onder begeleiding van een persoonlijk coachingstraject. Een veel voorkomende valkuil is weer te snel beginnen met je werk, vaak uit angst voor baanverlies. Neem de tijd, want lichaam en geest herstellen langzaam.
Lees verder